≡ Menu

Viron nähtävyydet – 9 kiinnostavinta paikkaa

Viron nähtävyydet Rummun rauniovankila

Viro, tuo eteläinen naapurimme, jonka pääkaupunki on käynyt viime vuosina niin tutuksi ja rakkaaksi, on jäänyt meille jostain syystä matkailumaana varsin vieraaksi. Tallinnaa lukuunottamatta siis, Tallinnan tunnemme melkein kuin omat taskumme. Viron nähtävyydet tuovat mieleen keskiaikaisia kaupunkeja, hulppeita kartanoita, neukkulaistyylisiä kylpylöitä ja Sipulitien. Ja Pärnun, jossa sielläkään emme ole käyneet, uskokaa tai älkää.

Arna pääsi joskus vuonna miekka ja kivi Nordic Bloggers Experience -reissulla tutustumaan muun muassa Vihulan kartanoon ja Lahemaan kansallispuistoon, ja kiinnostus Viron-matkailua kohtaan heräsi, mutta sittemmin unohtui.

Tänä kesänä me ei tehty sellaista kunnollista koko perheen lomareissua ollenkaan, sillä päätettiin säästää sekä rahat että lomat talven Aasian-matkaan, mutta tämä osoittautui vähän mälsäksi ratkaisuksi. Lyhyt kesälomapätkä tuli vietettyä ihan vaan kotona, ja vaikka jalo ajatus oli tehdä pieniä retkiä kotikulmilla, arkiset askareet ja tekemättömät kotiprojektit muistuttivat koko ajan läsnäolollaan, ja loma meni sitten kuitenkin enemmän asioiden hoitamiseksi kuin lomailuksi. Plääh.

Emme aio toistaa samaa virhettä, joten päätettiin heti loman loputtua, että ensi kesänä tehdään kyllä lomareissu. Ja koska talvella matkustamme kauas, kesäksi halusimme valita lähikohteen, jonne pääsee lentämättä. Päätimme suunnata Viroon.

Miksi Viro? No se on ensinnäkin lähellä ja siellä on verrattain edullista matkustaa. Sinne pääsee helposti ja siellä on helppo liikkua ja välimatkat ovat lyhyet. Mutta ennen kaikkea siellä on valtavasti kiinnostavaa nähtävää – ja paljon erilaista! Viro on tunnettu vanhoista kaupungeistaan, kartanoistaan, kylpylöistään ja Pärnun biitsistä, mutta tiesittekö, että siellä on myös kansallispuistoja, majakoita, maatilamajoitusta ja linnoja?

Meillä on nykyään oma auto, joten lähdemme Viroon automatkalle, jolloin aikatauluista ja reiteistä saa päättää itse ja matkatavarat kulkevat vaivattomasti mukana. Viro on toimiva kiertomatkakohde myös julkisilla tai polkupyörällä.

Ensi kesän Viron-matka on jo hyvän matkaa suunnitteilla, joten päätimme listata meidän mielestämme kiinnostavimmat Viron nähtävyydet niin, että matka sisältäisi mahdollisimman erilaisia kohteita. Tällainen listasta tuli, mutta heitä omat vinkkisi kommenttikenttään, ne otetaan ilolla ja uteliaisuudella vastaan!

Viljandi – pikkukaupunki täynnä kulttuuria

Viljandi on ollut vahvasti esillä meidän somekuplassa, erityisesti ruoka- ja kulttuuri-ihmiset ympärillämme ovat sitä kilvan kehuneet, joten sinne suuntaamme Viron-reissullamme ainakin. Viljandi on pieni, parinkymmenentuhannen asukkaan kaupunki, jossa on kapeita kujia, värikkäitä vanhoja taloja ja kokoonsa nähden runsas valikoima ravintoloita ja kahviloita.

Viljandi sijaitsee melkein keskellä Viroa, Pärnun ja Tarton välissä, ja se on helposti haltuun otettavissa jalan. Viljandin nähtävyyksiä ovat Viljandin linna näköaloineen, Raatihuoneen tori ja vanha saksalainen arkkitehtuuri sekä linnat, kirkot ja museot. Tapahtumista mainittakoon kesäkuussa järjestettävät Hansapäivä-markkinat ja heinäkuinen Viljandi Folk -festivaali.

Viron nähtävyydet Viljandi

Rummu – uponnut vankilanraunio

Rummu sijaitsee vain 40 kilometrin päässä Tallinnasta ja siellä on ollut tarkoitus piipahtaa yhdellä jos toisellakin Tallinnan-reissullta, mutta eipä ole tullut piipahdettua. Viron-kiertomatkalla se voisi siis olla ensimmäinen kohde matkalla Tallinnasta vaikkapa Haapsalun ja Saarenmaan suuntaan?

Rummu on neuvostoaikainen avolouhos, joka on sittemmin täyttynyt vedellä ja muodostanut erikoisen näyn: turkoosista ja uskomattoman kirkasvetisestä laguunista nousee vanhan vankilan rauniot. Laguuni hiekkarantoineen on suosittu uimapaikka, vaikkakaan ei virallinen uimaranta, ja alueelta löytyy lasten vesipuisto, ravintola ja wc-tilat. Rummussa on mahdollista harrastaa myös sukellusta ja SUP-lautailua.

Todella kiinnostava pysähdyspaikka!

Viron nähtävyydet Rummu

Haapsalu – unelias rantakaupunki

Rummusta voikin jatkaa suoraan Haapsaluun, joka on värikkäine puutaloineen, kylpylöineen ja merenrantaa myötäilevine kävelypromenadeineen idyllisyyden perikuva. Mielikuvissa Haapsalu on ehkä vähän kuin Viron Hanko? Hanko tosin on nykyään jo aika hip ja pop ja näyttäytymispaikka, mutta sellainen kuin Hanko oli ennen, kenties.

Haapsalussa ei ole merenrantasijainnistaan huolimatta rantaa eikä juuri nähtävyyksiäkään, joten siellä voi hyvillä mielin keskittyä joutilaaseen maleksimiseen, mikä on muuten meidän lempiharrastuksia matkoilla. Ja toki Haapsalu on myös tunnettu mutakylvyistään, jollaista olisi kiva kokeilla.

Saarenmaan maaseutuidylli

Haapsalun rantakaupunki-idyllistä olisi luontevaa jatkaa Viron suurimmalle saarelle, Saarenmaalle, joka on ainakin ennen ollut suomalaisten keskuudessa suosittu matkakohde. Mahtaakohan suomalaiset vielä käydä Saarenmaalla kuinka sankoin joukoin? Ainakaan mediassa Saarenmaa ei ole enää yhtä paljon esillä kuin takavuosina, jolloin moni suomalainen hankki Saarenmaalta jopa kesämökin.

Saarenmaan pääkaupunki Kuressaare on varmasti oikein viehättävä paikka ja kiinnostava tutustumiskohde, mutta vielä enemmän meitä kiehtoo Saarenmaan maalaisidylli. Viljapellot ja unikkopellot, lehmät ja lampaat, hevostilat, tuulimyllyt, rannat, kalliotörmät. Saarenmaalla olisi kiva yöpyä jossain sympaattisessa maatilamajoituksessa, vaikka hevostilalla.

Toki Saarenmaalta löytyy myös kaikenlaista historiallista nähtävää, kuten keskiaikaisia kirkkoja, linnoja ja muita rakennelmia. Ja museoita. Niissä voisi piipahdella fiiliksen mukaan.

Viron nähtävyydet Saarenmaa

Hiidenmaan majakat

Me ei tunnustauduta suoranaisiksi majakkafaneiksi, mutta jotain hyvin kiehtovaa saaristolaisromanttista vetoa majakoissa on. Siksi yksi Vironmatkan-kohteistamme olisi Hiidenmaa, eli viroksi Hiiumaa, joka sijaitsee Saarenmaan vieressä ja on Viron toiseksi suurin saari. Hiidenmaalla on kolme merkittävää majakkaa, joista 1500-luvulla rakennettu Kõpun majakka saattaa olla jopa maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majakka. Kõpun majakan lähellä sijaitseva, punaiseksi maalattu Ristnan majakka on vuodelta 1873, ja valkoiseksi maalattu Tahkunan majakka löytyy Hiidenmaan pohjoiskärjestä.

Majakoiden lisäksi Hiidenmaalla voi nauttia rannoista, luonnosta ja hiljaisuudesta.

Viron nähtävyydet Hiidenmaa Kõpun majakka

Pädasten kartano Muhun saarella

Kylläpäs Viron länsikulmalla on paljon kiinnostavia paikkoja! Sieltä löytyy nimittäin myös Muhun saari. Kartalla Muhu näyttää Saarenmaan kainalossa pikkiriikkiseltä, mutta se on todellisuudessa Viron kolmanneksi suurin saari.

Kuvat Muhulta näyttävät kuin satukirjan sivuilta! Vanhoja kartanoita, sammaloituneita kiviaitoja, vehreitä puutarhoja, peilikirkkaita lampia, puisia tuulimyllyjä. Internet kertoo, että Muhulta löytyy strutsitila, hevosmatkailutila ja viinitila – mikäpä ettei! Meitä kiinnostaa myös Muhulla henkiin herätetty muinainen perinne maalata rakennusten ovet kirkkain värein ja symbolein. Kameralle löytyisi Muhulla varmasti käyttöä.

Mutta kaikkein eniten meitä Muhulla kiinnostaa Pädasten kartano, jossa toimii viiden tähden kylpylähotelli ja palkittu Ravintola Alexander. Pädasten kartanossa majoittuisimme kuin kuninkaalliset, veneilisimme auringonlaskussa (hotellin järjestämä tilauspalvelu!), rentoutuisimme porealtaassa ja nauttisimme seitsemän ruokalajin huippuillallisen. Ah!

Viron nähtävyydet Pädasten kartano

Pärnun hiekkaranta

Pärnu on Viron merkittävin lomakeskus ja tunnetuin kylpyläkaupunki – suomalaisillekin hyvin tuttu. Suomalaisia saattaa olla Pärnussa meidän makuun jopa vähän liikaa (älkää ymmärtäkö väärin – rakastamme suomalaisia, mutta ulkomaanmatkoilta emme kaipaa kotimaata vaan paikallista eksotiikkaa), mutta mitäpä sitä kieltämään, meitä houkuttelee Pärnuun se sama asia kuin muitakin suomalaisia: upea hiekkaranta, jota on kuvailtu jopa etelä-eurooppalaiseksi.

Pärnuun olisi kiva mennä viettämään parin päivän rantaloma, nauttia auringosta, merestä ja rantahiekasta, hemmotella itseään kylpylöissä ja syödä hyvin.

Viron nähtävyydet Pärnu

Alatskiven linna – kuin Disneyn sadusta

Virossa on satoja kartanoita, jotka ovat peräisin niiltä ajoilta, kun Viro oli Saksan ja Ruotsin alaisuudessa. Osa kartanoista on avoinna yleisölle, ja monissa kartanoissa toimii hotelli. Mikäs sen ylevämpää, kuin yöpyä lomallaan hulppeassa kartanossa!

Viron kartanot ovat totisesti toinen toistaan hulppeampia, ja tähän artikkeliin kaikista kiinnostavimman valinta oli vaikea tehtävä. Pädasten kartanon pääsimme mainitsemaan jo Muhun saaren yhteydessä, ja Vihulan kartanossa voisimme yöpyöä visiitillämme Lahemaan kansallispuistoon, joten valitsimme kiinnostavimmaksi kartanoksi Alatskiven satumaisen linnan.

Peipsijärven rannalla, Itä-Virossa sijaitseva Alatskiven linna on kuin suoraan satukirjasta, todellinen prinsessalinna! Kartanossa voi myös yöpyä, ja me yöpyisimme tietenkin tornihuoneessa, jossa sänky on sijoitettu kulmatorniin.

Alatskiven linna sijaitsee Sipulitien varrella tai oikeastaan sen ytimessä. Sipulitie on matkailutie Itä-Virossa, joka ei nyt mahtunut tälle listalle, mutta on sinänsä oikein kiinnostava kohde erityisesti kaltaisillemme herkkusuille. Rento yliopistokaupunki Tarttokaan ei päässyt listalle (koska lista on tarkoituksella rajallinen), mutta mainittakoon nyt, että sekin sijaitsee vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Alatskiven linnasta. Ja kirjoitetaan tähän nyt vielä muistiinpanoksi, kröhöm, että nyt ollaan hyvin lähellä Peipsijärven vanhauskoisten aluetta, joka on kulttuurihistoriallisesti kiinnostava kulttuurihistoriallinen. Täytyy ennen matkaa kuitenkin selvittää, mikä on vastuullinen tapa kyläillä vanhauskoisten luona.

Viron nähtävyydet Alatskiven linna

Lahemaan kansallispuisto

Lahemaan kansallispuisto sijaitsee vain noin tunnin päässä Tallinnasta, Viron koilliskulmalla, joten kiertomatkan voisi päättää tänne. Kaupunkien, uimarantojen, kartanoiden, majakoiden ja muiden nähtävyyksien jälkeen raikas ulkoilma ja hiljainen luonto palauttavat mukavasti reissun rasituksista.

Lahemaan kansallispuisto on 725 neliökilometrin kokoinen alue, josta löytyy todella monipuolisia luontokokemuksia aarniometsistä hiekkarantoihin ja suoalueista kalliojyrkänteisiin. Patikoinnin ja näkötorneihin kapuamisen vastapainoja Lahemaan kansallipuistosta löytyy myös pittoreski Altjan kalastajakylä sekä Vihulan kartano, viralliselta nimeltään Vihula Manor Country Club & Spa, jossa kelpaa nautiskella ja yöpyä päiväpatikoinnin päätteeksi.

Viron nähtävyydet Lahemaan kansallispuisto

Aqva Hotel & Spa

Viro on tunnettu kylpylöistään, jotka ovat pääasiassa tarkoitettu aikuisten rentoutumiseen. Meillä taas on mukana 6-vuotias lapsi, joten rentoutumisesta aikuisten kesken saa vain haaveilla. Viron kiinnostavimman kylpylän valitseminen oli itse asiassa yllättävän hankala homma. Lapsille suunnatut kylpylät ovat pikemminkin huvipuistomaisia elämyskeskuksia joissa aikuinen saa lähinnä päänsärkyä, ja aikuisten rentoutuskylpylät taas saavat lapsen takuulla tylsistymään (ja aikuiset hermostumaan siihen tylsistymiseen).

Mutta ei Viron-matkaa ilman kylpylää, joten valintamme Viron kiinnostavimmaksi kylpyläksi (perhelomalle) on Aqva Hotel & Spa Rakveressa. Kuvauksen ja kuvien perusteella paikka näyttää siltä, että aikuiset saavat rentoutua ilman vesiliukumäkiä ja äänisaastetta ja lapsellekin löytyy puuhaa joko uima-altaista tai pieneltä leikkipaikalta.

Rakveren kaupunki sijaitsee hieman Lahemaan kansallispuistosta etelään, joten kylpylävisiitti sopii matkareitille joko ennen kansallispuistoa tai sitten sen jälkeen ennen paluuta Tallinnaan.

Viron nähtävyydet Aqva Hotel Spa

Lue myös

{ 2 comments… add one }
  • Viro on myös itselleni jäänyt varsin vieraaksi, enkä ole siellä juurikaan matkustanut Tallinnan ulkopuolella. Erityisesti maan luonto ja kartanot kuitenkin kiinnostavat, ilman muuta. Tästä listasta erityisen paljon kuitenkin kiinnostaisi Rummu ja Lahemaan kansallispuisto, mutta moni muukin listalla ollut kohde herätti kyllä kiinnostuksen.

    • Cocoa etsimässä 23.8.2023, 11:09

      Kiva, että löytyi kiinnostavia paikkoja! Päivitetään juttua sitten ensi kesän reissun jälkeen, jolloin osataan suositella tarkemmin.

Leave a Comment