≡ Menu

Sintra – Portugalin paras matkakohde

Sintra on paikka, jonne jokaisen Portugalin-matkaajan täytyy matkustaa. Ja jos meiltä kysytään, Sintra itsessään on syy matkustaa Portugaliin. Huikea, huikea paikka!

Sintra sijaitsee Portugalin länsirannikolla 25 kilometrin päässä pääkaupunki Lissabonista. Se on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Meillä oli ennakkoon mielikuva, että Sintra on pieni kukkulan laella nököttävä kyläpahanen, jossa on se yksi Disneyltä karannut prinsessalinna, mutta se onkin lähes 400 000 asukkaan väkiluvullaan melkein Helsingin kokoinen kaupunki!

Sintrassa on valtavasti nähtävää, paljon muutakin kuin tärkeimpinä nähtävyyksinä pidetyt Castelo dos Mouros eli maurilaislinna ja Palácio Nacional da Pena eli Penan palatsi (hehe, Mauri ja Pena, hehe). Wikipedia osaa muuten kertoa, että Sintra on laulaja Abreun toinen kotikaupunki, sekin vielä!

Sintran-reissu vaatii kunnolliset etukäteisvalmistelut ja siksi päätimmekin kasata tämän perusteellisen Sintra-oppaan, jossa kerromme käytännön tietoa Sintrasta: miten Sintraan pääsee, kuinka paljon Sintraan kannattaa varata aikaa, miten Sintrassa kannattaa liikkua ja missä Sintrassa voi majoittua.

Oppaan loppuun olemme koonneet ohjeet Sintran-matkan suunnitteluun.

Miten Lissabonista pääsee Sintraan?

Sintraan pääsee Lissabonista helposti ja nopeasti junalla. Paikallisen VR:n eli CP:n lähijuna lähtee Lissabonista Rossion rautatieasemalta, ja matka kestää noin 40 minuuttia. Junia kulkee vartin – puolen tunnin välein, ja menopaluu maksaa alle 5 euroa. Jos matkustat Sintraan Lissabonin lentoasemalta, ota ensin metro Rossion asemalle ja vaihda siellä lähijunaan.

CP:llä on tarjolla Tourist Travelcard, joka saattaa olla kannattava hankinta, jos aikoo käyttää paljon junaa 1–3 päivän aikana. Sintran-junaan pääsee ilmaiseksi myös Lissabon-kortilla.

Juna-aikataulut löytyvät CP:n sivuilta.

Omalla tai vuokra-autolla Sintraan ei kannata ajella, sillä parkkipaikkoja on rajallisesti ja liikenne on muutenkin aika hasardia.

Mikä on paras aika matkustaa Sintraan?

Paras aika matkustaa Sintraan on keväällä ja alkusyksystä, jolloin keli on mukava ja suurimmat turistilaumat loistavat poissaolollaan.

Heinä–elokuu on Sintrassa kiireisintä turistisesonkia ja silloin sekä nähtävyyksille että turistibussin kyytiin voi joutua jonottamaan pitkään. Myös hotellien hinnat ovat tällöin korkeimmillaan, ja aurinko porottaa kuumimmillaan.

Talvella taas Sintrassa saattaa olla sateista ja sumuista, jolloin upeat palatsit ja näkymät eivät ole ihan parhaimmillaan.

Kuinka paljon Sintraan kannattaa varata aikaa?

Sintra on suosittu päiväretkikohde, mutta meidän mielestä päivä on aivan liian lyhyt aika kaupunkiin tutustumiseen tai edes niiden tärkeimpien nähtävyyksien kahlaamiseen.

Meillä jäi omalla Sintran-päiväretkellämme todella paljon näkemättä vain siksi, että ei oltu tajuttu alueella olevan niin valtavasti nähtävää. Meillä ei ollut hajuakaan pitkistä välimatkoista, bussireiteistä, Penan palatsia ympäröivästä puistosta, historiallisesta keskustasta, lukuisista palatseista, metsän siimekseen piiloutuneista luostareista tai muustakaan. Me vain hypättiin Lissabonissa junaan ja ajateltiin pistäytyä Sintrassa katsomassa sitä värikästä linnaa.

Virhe.

Suosittelemme siis, että et tyydy päiväretkeen, vaan varaat tälle UNESCOn maailmanperintökohteelle ja satulinnojen kaupungille ainakin kaksi päivää, mieluiten useamman.

Esimerkiksi Sintran viralliset sivut suosittelevat päiväretken ohjelmaksi seuraavaa: aamupäivällä Quinta de la Regaleira tai Palácio Nacional de Sintra, jonka jälkeen lounas Sintran historiallisessa keskustassa. Iltapäivällä bussilla Penan palatsille ja maurilaislinnalle, ”jos aikataulu sallii”.

Me ehdittiin yhden päivän aikana nähdä vain maurilaislinna ja Penan palatsi ja nauttia niiden päälle varhainen illallinen Sintran keskustassa, vaikka lähdettiin Lissabonista aikaisin aamulla ja palattiin takaisin vasta auringon jo laskiessa. Harmittamaan jäi monta missattua paikkaa, joten Sintraan on päästävä pian uudelleen – ja useammaksi päiväksi.

Majoitus Sintrassa

Kun siis päätät ottaa vinkistämme vaarin ja yöpyä Sintrassa, majapaikan löytäminen ei ole mikään ongelma. Sintrasta löytyy runsaasti majoitusvaihtoehtoja edullisista hostelleista viiden tähden luksushotelleihin. Monet majapaikoista sijaitsevat vanhoissa rakennuksissa ja huokuvat Sintraan sopivaa palatsimaista tunnelmaa.

Seuraavalla Sintran-matkalla meidän valinta voisi olla esimerkiksi palatsimainen Villa Estefânia tai saman hintaluokan Chalet Saudade.

Edullisempi vaihtoehto on viihtyisän oloinen Moon Hill hostel, jossa on jaetut kylpyhuoneet.

Tai jos budjettia olisi vähän reilummin, saattaisimme panostaa hulppeaan Tivoli Palácio Seteais -palatsihotelliin, josta huoneen voi offseasonilla saada yöksi alle 300 eurolla. 

Katso kaikki tarjoukset Sintran hotelleihin.

Liikkuminen Sintrassa

Sintra on valtava alue, jossa ei kannata tuhlata aikaa nähtävyyksien välillä kävelemiseen (poikkeuksena maurilaislinnan ja Penan palatsin välinen pätkä, joka on paitsi lyhyt myös niin kaunis, että se kannattaa taittaa jalan). Osaan nähtävyyksistä pääsee turistibussilla, osaan tavallisella bussilla ja osaan vain autolla, taksilla ja tuktukilla.

Turistibussi 434

Turistibussi 434 kulkee yksisuuntaista silmukkareittiä Sintran juna-asemalta ylös maurilaislinnalle ja Penan palatsille ja sieltä takaisin Sintran historiallisen keskustan kautta. Kannattaa suosiolla unohtaa käveleminen juna-asemalta ylös kukkulalle, sillä jyrkässä mäessä vain uuvuttaa itsensä ja hukkaa kallisarvoista aikaa, jonka voi käyttää huomattavasti järkevämminkin nähtävyyksiin tutustuen.

Turistibussi 434:een on tarjolla kolmenlaisia lippuja: kertalippu maksaa n. 4,10 €, Pena Circuit Round Trip eli yhteen bussikierrokseen oikeuttava lippu n. 7,60 € ja vuorokauden voimassa oleva 24H-lippu n. 15 €. Suosittelemme lämpimästi jälkimmäistä, jos haluat vierailla nähtävyyksissä eri järjestyksessä kuin bussi tai jos haluat käydä vaikka keskustassa lounaalla kahden nähtävyyden välissä. Jos taas tiedät haluavasi vierailla maurilaislinnassa ja Penan palatsissa juuri tässä järjestyksessä, Pena Circuit Round Trip -lipulla säästät muutaman euron.

Katso turistibussin 434 ajantasaiset reitti- ja hintatiedot Sintran virallisilta sivuilta.

Bussilinja 435

Bussilla 435 pääsee Sintran juna-asemalta Montserraten palatsiin ja moneen muuhun paikkaan alueella. Vuoroväli noin 15 minuuttia.

Tuktuk

Tuktukeja on Sintrassa tarjolla kuumimmalla turistikaudella tarjolla runsaasti. Ne eivät ymmärtääksemme ole toivottuja eivätkä suositeltuja menopelejä, sillä ne ruuhkauttavat liikennettä. Turistibussin hinnoitteluakin on kaiketi pyritty uudistamaan, jotta tuktukit olisivat vähemmän houkuttelevia, mutta me koimme ne omalla päiväretkellä ihan varteenotettavaksi vaihtoehdoksi siinä kohtaa, kun turistibussiin oli päivän painuessa iltaan ihan jäätävä jono. Me maksettiin aikanaan kyydistä Penan palatsilta historialliseen keskustaan 5 euroa, vaikka ”listahinta” taisi olla 5 euroa per nuppi, eli tinkivaraa on.

Oma tai vuokra-auto

Autolla liikuskelua ei suositella, sillä parkkipaikkoja on todella rajallisesti, tiet ovat kapeita ja mutkikkaita ja liikenne on portugalilaiseen tapaan kreisiä.

Suunnittele käyntisi etukäteen

Kuten sanottu, Sintra on paljon muutakin kuin karkkivärinen Penan palatsi. Se on paljon, paljon muuta. Siksi käynti kannattaakin suunnitella mahdollisimman huolellisesti etukäteen.

  1. Tutustu kohteisiin ja valitse ne, joissa haluat käydä. Pakollisia ovat meidän mielestämme Penan palatsi puutarhoineen, maurilaislinna ja Quinta da Regaleira. Kansallispalatsissa emme ole käyneet, mutta miksei sekin. Sintran viralliselta sivulta löytyy kuvaukset nähtävyyksistä ja googlen kuvahaku antaa osviittaa, miltä paikat näyttävät. Muiden kävijöiden arvioitakin kannattaa lukea esim. TripAdvisorista, jotta saa osviittaa, mitkä paikat voisivat olla itselle kiinnostavia. Capuchosin luostari on vähän vaikeasti saavutettavissa, joten se kannattaa tiputtaa pois ensimmäisenä, ellei sitten ole liikkeellä juuri sen takia.
  2. Arvioi realistisesti, oman matkatahtisi tuntien, ehditkö kaikkiin suunnittelemiisi paikkoihin. Nähtävyyksien suorittaja selviää Sintrasta päivässä, jos kiertää kolme tärkeintä nähtävyyttä ripeästi ja liikkuu paikasta toiseen bussilla tai tuktukilla. Niiden taas, jotka haluavat nähdä useampia Sintran upeista nähtävyyksistä ja tutustua niihin pintaa syvemmältä, ja jotka tuppaavat jäämään fiilistelemään ja valokuvaamaan tuon tuostakin, kannattaa varata reilummin aikaa. Me edustamme tuota jälkimmäistä matkailijatyyppiä, joten aiomme seuraavalla reissulla varata Sintraan kolme kokonaista päivää ja tutustua max. kahteen nähtävyyteen per päivä.
  3. Tutki millainen pääsylippu sinun kannattaa hankkia. Pääsylippujen hankinta on oikeasti yksi hankalimmista asioista, joihin me Sintrassa törmäsimme. Jokaisella nähtävyydellä on oma pääsylippunsa, ja joissain tapauksissa nähtävyyksien eri osille on vielä omat lippunsa. Lisäksi on erilaisia hintaluokkia ja alennuksia sekä tietysti myös usean nähtävyyden yhteislippuja. Kun tiedät missä kaikkialla haluat käydä ja mitä kyseisen nähtävyyden osia nähdä (esim. Penassa puutarha, talon sisäosat, talon ulko-osat, kuljetukset kohteen sisällä), voit käydä laskemassa hinnan omalle lipullesi kätevässä hintasimulaattorissa. Netin kautta saa 5 % alennuksen. Huomioi, että myös Lisboa Cardilla on oma Sintra Passinsa, jolla pääsee kymmenien Lissabonin nähtävyyksien lisäksi Penan palatsiin ja maurilaislinnaan.