≡ Menu

Mitä tehdä Tallinnassa? – Nähtävyydet ja aktiviteetit

Mitä tehdä Tallinnassa

Tallinnasta löytyy pieneksi kaupungiksi yllättävän paljon nähtävää ja koettavaa, vaikka useammankin viikonloppumatkan tarpeiksi. Tässä liuta kokeneiden Tallinnan-kävijöiden (=meidän) vinkkejä, joiden joukosta löytyy kivaa tekemistä niin pariskunnille, kaveriporukoille kuin lapsiperheillekin.

KGB-museo

Viru-hotelli, Viru-Väljak 4 | viru.reservation@sok.fi

KGB-museo on Tallinnan-kävijän must-kohde! Meidän edellisestä käynnistä on jo useampi vuosi, mutta seuraavalla reissulla voisi melkein käydä uudestaan, siinä määrin mielenkiintoisesta museosta on nimittäin kyse.

Viru-hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitseva KGB-museo tarjoaa kurkistuksen kylmän sodan aikaiseen Viroon, jossa neuvostopropaganda ja todellinen elämä joutuivat törmäyskurssille. Oppaan kertomat tarinat erilaisista vakoilumenetelmistä ovat toisaalta hulvattomia, mutta toisaalta traagisia – etenkin kun miettii että nuo tapahtumat ovat olleet totisinta totta vain vähän aikaa sitten.

Lue lisää KGB-museosta Kohteena maailma -blogista

Televisiotorni

Kloostrimetsa tee 58 | teletorn.ee

Televisiotorni ei ehkä kuulosta maailman kiinnostavimmalta nähtävyydeltä, mutta se itse asiassa on varsin kiinnostava! Ja osittain myös hurja! Tornin katutasossa on näyttely itse tornista ja sen historiasta, ja ylhäällä näköalatasanteen interaktiivisessa näyttelytilassa esitellään virolaisia huippusaavutuksia.

Hurja osuus on se, että 175 korkeudessa, tornin ulkonevalla ”lipalla” pääsee myös kävelemään – turvavaljaat päällä toki. Tämä äärelläkävely, kuten suomennettu termi tornin nettisivuilla kuuluu, maksaa 20 euroa per nuppi. Korkeanpaikankammoisia moinen extremeily saattaa hirvittää, mutta Arnasta homma ei vastuuvapautussopimuksista ja runsaslukuisista varoituksista huolimatta ollut erityisen jännää (Arto ei ollut mukana). Ihan kivaa kyllä. Ja hienot maisemathan sieltä ylhäältä avautuu.

Lue lisää Televisiotornista lapsiperheen näkökulmasta Passionate Traveller -blogista
Lue lisää reunakävelystä Pingviinimatkat-blogista

Teletorni_reunakavely

Tallinnan legendat -kierros

Kullassepa 7 | tallinnlegends.com

Pari vuotta sitten joulumarkkinareissullamme saimme mahdollisuuden tutustua vasta avattuun Tallinnan legendat -elämysteatteriin, tai miksi sitä nyt kutsuisi. Kyseessä on siis interaktiivinen show, jossa vierailija tutustuu Tallinnan historiaan kulkemalla yhdeksän huoneen läpi ja tutustumalla niissä menneisyyden hyytäviin tarinoihin.

Esitys koostuu laadukkaasti rakennetuista lavasteista, runsaista ääni- ja valoefekteistä sekä näyttelijöiden esityksistä. Me ei ihan täysillä sytytty tälle elämykselle, mutta oikealle yleisölle ja oikeassa mielentilassa se on varmasti ihan viihdyttävä ja miksei opettavainenkin. Huom! Esitys ei sovellu alle 10-vuotiaille, epileptikoille ja raskaana oleville.

Vinkki: Ei kannata valita suomenkielistä opastusta, sillä näyttelijät eivät osaa suomea, vaan he ovat vain opetelleet suomenkieliset vuorosanat ulkoa. Puheesta ei tästä syystä saa oikein selvää.

Lue lisää Tallinn Legends -elämysteatterista Metallia matkassa -blogista

Tallinn_legends

Joulumarkkinat

Tästä ei ehkä varsinaisesti tarvitse vinkata, sillä jos olet matkustamassa Tallinnaan noin marraskuun viimeisen viikonlopun ja loppiaisen välisenä aikana, olet varmasti tietoinen joulumarkkinoista. Siellä joka tapauksessa kannattaa käydä haistelemassa joulutunnelmaa, maistelemassa glögiä ja katselemassa täytettä pukinkonttiin.

Lue myös:
Tunnelmia Tallinnan joulumarkkinoilta
Talvisen Tallinnan lumoa – 7 vinkkiä päiväreissulle

joulumarkkinat_illalla_web

Energian oivalluskeskus

Põhja puistee 29 | energiakeskus.ee

Energian oivalluskeskus on Tallinnan Heureka, joka kiinnostaa erityisesti alakouluikäisiä lapsia. Keskus esittelee tieteellisiä ilmiöitä interaktiivisten näyttelyesineiden ja leikin avulla – ja vieläpä siinä määrin hauskasti, että aikuinenkin viihtyy. Pelkällä aikuisporukalla tänne ei ehkä kannata mennä, mutta lasten kanssa aikuisellekaan ei tule tylsää. Keskuksen vetonaula on Faradayn häkki, jossa järjestetään salamanäytöksiä. Eikä pidä unohtaa myöskään planetaariota, jossa Arna oppi viime kerralla mm. sen, että aurinko tulee sammumaan muutaman miljardin vuoden päästä!

Lue lisää Energian oivalluskeskuksesta Panun matkat -blogista

Energian_oivalluskeskus_planetaario

Kadriorgin puisto

Weizenbergi 34 / Valge 1 | kumu.ekm.ee

Erityisesti kesäaikaan suosittelemme hyppäämään keskustasta raitiovaunuun 1 tai 3 ja huristelemaan Kadriorgin puistoon. Keskellä puutarhan kukkaloistoa tönöttää upea barokkipalatsi, jonkaVenäjän tsaari Pietari I rakennutti aikanaan kesäasunnokseen. Tänä päivänä palatsin tiloissa toimii Viron taidemuseo, jossa on esillä lähinnä ulkomaista taidetta. Puiston ”alkupäässä”, joutsenlammen vieressä on ihana Katharinenthal-kahvila ja kivenheiton päästä löytyy kehuttu ravintola Salt.

Lue lisää kesäisestä Kadriorgin puistosta Syö Matkusta Rakasta -blogista

Kadriorg_puutarha

Taidemuseo Kumu

Kadriorgin puiston laidalta löytyy taidemuseo Kumu, jonka näyttävän rakennuksen on suunnitellut suomalainen arkkitehti Pekka Vapaavuori. Kumu on Tallinnan taidemuseoista meidän lemppari ja siellä on tullut käytyä useampia kertoja. Kiinnostavimpia ovat vaihtuvat modernin taiteen näyttelyt, mutta kyllä perusnäyttelyiden vanhempaakin taidetta jaksaa käydä ihailemassa.

Kadriorg_Kumu2

Telliskivi Loomelinnak

Telliskivi 60A | telliskivi.eu

Kalamajan kaupunginosassa sijaitseva Telliskivi Loomelinnak (suom. ”luova kaupunki”) entinen teollisuusalue, joka on restauroitu kaupunkilaisten työtiloiksi ja vapaa-ajanviettopaikaksi. Vanhoissa tiilihalleista löytyy mitä viehättävimpiä ravintoloita, baareja, kahviloita ja putiikkeja. Omia suosikkeja ovat F-hoone, Kivi Paper Käärid, HomeArt ja Les Petites. Edellisestä F-hoone-käynnistä on tosin jo aikaa, ja netissä on viime aikoina tullut vastaan varsin kriittisiäkin arvioita. Onkohan sen taso laskenut, oletteko käyneet? Pitänee käydä testaamassa taas seuraavalla Tallinnan-matkalla.

Lue lisää Telliskivestä Isyyspakkaus-blogista
Lue lisää F-hoonesta ja Kivi Paber Käärid -ravintolasta Sillä sipuli -blogista

Telliskivi_KiviPaberKaarid

Lentosatama

Vesilennuki 6 | meremuuseum.ee

Lentosatama on näyttävästi toteutettu merimuseo, jossa viihtyvät niin perheen pienimmät kuin aikuisetkin. Perusnäyttely koostuu merenkäynnin historiaan liittyvästä esineistöstä kuten erilaisista veneistä, purjeista ja poijuista, joita on ripustettu roikkumaan korkean vesitasohallin katosta. Näyttelyn kohokohta on virolainen sukellusvene Lembit, jonka sisälle pääsee kiipeämään.

Tällä hetkellä vaihtuvana näyttelynä on Mayday.Mayday.Mayday. (14.1.2018 saakka), joka tutustuttaa kävijän meripelastajien maailmaan. Näyttely on käytännönläheinen, eli siellä voi kokeilla esimerkiksi laskeutumista putkea pitkin pelastusveneeseen (eräs isompi lapsiporukka piti tätä eräänlaisena liukumäkenä ja kiipesivät putkeen aina vain uudelleen, mutta mutta myös aikuisten kannattaa kokeilla!) tai kiivetä pelastushelikopteriin. Meripelastuksen järkyttävämpää puolta edustivat ääneen luetut nauhat, joilla Estoniasta pelastuneet kertoivat kokemuksestaan.

Sekä perus- että vaihtuvassa näyttelyssä on paljon virtuaalitoteutuksia, multimediaa ja käsin kosketeltavia juttuja, joten museossa saa helposti kulumaan tunnin jos toisenkin.

Lentosatama

Kohtuotsan näköalatasanne

Kohtu 12, Toompean mäki

Kohtuotsan näköalatasanteelta on otettu ne kaikki upeat kuvat Tallinnan vanhastakaupungista, joissa taivasta kohti kurottavan Olavisten kirkon tornin ympärille levittäytyy rypäs värikkäitä taloja. Ja myös ne kuvat, joissa hymyilevät turistit poseeraavat ”The times we had” -tekstin vieressä. Tänne tulee kiivettyä lähes joka Tallinnan-reissulla, koska onhan se maisema nyt vain aika upea. Erityisesti aamuauringossa tai illan viimeisissä säteissä kylpevä vanhakaupunki on henkeäsalpaavan kaunis näky.

Pääset Toompean mäelle helpoiten Lühike jalg -kujaa pitkin Rataskaevu-kadulta.

Kohtuotsa_kevat

Lisää Tallinna-vinkkejä

Talvisen Tallinnan lumoa – 7 vinkkiä päiväreissulle
Tallinnan ravintolat, kahvilat ja baarit – 14 vinkkiä
Tallinnan hotellit ja hostellit – 5 vinkkiä

Pysy ajan tasalla – tilaa Pullopostia Cocolta -uutiskirje!

Haluatko kuulumisia ja vinkkejä suoraan sähköpostiisi kerran viikossa?Tilaa Pullopostia Cocolta -uutiskirje, jossa kerromme arkisia kuulumisiamme, pohdimme ajankohtaisia matkailuaiheita ja tarjoamme kivoja vinkkejä niin tapahtumiin, ravintoloihiin, kirjoihin kuin säästämiseenkin liittyen. Pulloposti käsittelee matkailua, mutta myös muuta kuin matkailua! Kannattaa siis tilata :).

{ 6 comments… add one }
 • Kohteena maailma / Rami 9.11.2017, 13:58

  Näillä vinkeillä tekee jo parikin erilaista Tallinnan lomaa helposti! Kun nähtävyyksiin ja tekemiseen yhdistetään Tallinnan ravintola- ja baari-kulttuuri, niin todella erinomaisesta kohteesta on kysymys!

  P.S. Vahva suositus todellakin KGB-museolle, on aivan huippu!

  • Cocoa etsimässä 13.11.2017, 18:01

   Voi kyllä! Ja toi ravintola- ja baarikulttuuri on meilläkin keskeinen syy rampata Tallinnassa niin usein :).

 • Elisa / Eliza Does Oz 15.7.2018, 12:43

  Aivan mainioita vinkkejä, kiitos! 🙂 Ja tämä tulikin juuri täydelliseen saumaan, sillä meillä on juuri Suomi-loma edessä ja tällä kertaa ehditään myös pariksi päiväksi Tallinnaan.

  • Cocoa etsimässä 16.7.2018, 10:46

   Hei just hyvä! Ja onpa kiva, että pääsette Suomi-lomalla myös Tallinnaan.

 • Edith 20.6.2020, 20:56

  Moi. Huomasin että olit kirjoittanut Tallinnan legendat – kierroksesta näin: ” Huom! Esitys ei sovellu alle 10-vuotiaille, epileptikoille ja raskaana oleville.” Et taida tietää mitä on epilepsia? Haluan muistuttaa, että suurin osa (yli 90%) epileptikoista pystyy käymään kyseisellä kierroksella ongelmitta. Valoherkkä epilepsia on täysin oma kategoriansa, sitä sairastaa hyvin pieni osa epileptikoista. Mielestäni on hyvin ikävää ja epäkorrektia ilmoittaa asia tuolla tavalla kieltämällä, kun voisi ilmoittaa: ”Huom. Sisältää valoefektejä joten kierros ei välttämättä sovi valoherkkää epilepsiaa sairastaville epileptikoille.” Naurettavaa väittää, että tämä aktiviteetti ei sovellu kokonaisuudessaan tälle ihmisryhmälle. He varmasti tietävät sairautensa laadusta enemmän kuin sinä (ja tämä yritys näemmä) ja osaavat tehdä päätöksensä järkevän tiedotuksen perusteella. Toivon, että korjaat tämän ihmisarvoa loukkaavan ja epilepsian huonoa stigmaa lisäävän virheesi tässä julkaisussa, ja otat yhteyttä yhteistyökumppaniisi mikäli olet heidän kauttaan saanut ohjeet kyseisen lauseen kirjoittamiseen.
  T. Epileptikko, joka ottaa asioista selvää, ennenkun kohdistaa kieltoja tiettyä ihmisryhmää kohtaan 🙂

  • Cocoa etsimässä 2.7.2020, 12:17

   Hei. Kiitos tavallaan ihan asiallisesta kommentistasi, joka kuitenkin on varsin hyökkäävä sävyltään. Tiedän itse asiassa oikeinkin hyvin mitä epilepsia on – olenhan epilektikko itsekin.

   Tuo kielto ei tosiaan ole meidän asettamamme, vaan ohje on suoraan palveluntarjoajalta. Toistamme sen sellaisenaan, sillä emme halua ottaa kantaa tai vastuuta siitä kenelle kierros soveltuu tai ei sovellu, eikä se meidän tehtävämme olekaan. Luultavasti iso osa alle 10-vuotiasta ja raskaana olevistakin pystyy käymään kierroksella ongelmitta, mutta se jääköön jokaisen kävijän itsensä arvioitavaksi. Palveluntarjoaja on määritellyt ohjeet ja rajoitteet omaan palveluunsa, eikä meillä ole mitään tarvetta puuttua niihin. Luultavasti taustalla on myös vakuutusturvaan liittyvä lauseke, eli tuolla ohjeistuksella yritys suojaa itsensä mahdollisilta tapaturmilta ja niihin liittyviltä korvauksilta. Epileptikko itse arvioikoon riskit omalla kohdallaan, kyseinen sairaushan ei näy päälle päin, joten ei siitä kukaan tiedä jos ei kerro. Jos haluat toimia asian puolesta, kannattaa olla yhteyttä kyseiseen yritykseen, meille tämä asia ei kuulu millään lailla.
   -Arto

Leave a Comment