[Päivitetty 6.7.2018]
Me ollaan viimeisten vuosien aikana käyty Tallinnassa lukuisia kertoja ja koluttu suuri määrä kaupungin ravintoloita, kahviloita, nähtävyyksiä ja putiikkeja. Suosittelemisen arvoisia vinkkejä oli päässyt kerääntymään jo niin pitkä lista, että emme oikein enää tienneet miten ne kannattaisi purkaa blogiin; yhdessä isossa jutussa, kategorioittain vai yksittäisinä vinkkeinä. Kysyimme asiaa teiltä, hyvät lukijat, ja te toivoitte kategoriapostauksia. Tässä siis muhkean Tallinna-oppaamme ensimmäinen osa, jossa paljastamme omat suosikkimme Tallinnan ravintola-, kahvila- ja baaritarjonnasta. Seuraavissa osissa kerromme majoitus-, nähtävyys- ja shoppailuvinkkimme – pysykäähän siis kanavalla!
Viron kielessä restoran on ravintola ja kohvik kahvila, mutta meidän kokemuksemme mukaan kohvikeista saa yleensä kaikkea aamiaisesta lounaaseen ja iltapäiväkahvista illalliseen. Kohvikiin voi myös pistäytyä oluelle tai drinkille, ja pimeän laskeuduttua monet muuttuvat jopa yökerhoiksi. Restoranit taas ovat perinteisemmin ravintoloita, joista saa lounasta ja illallista, joistakin myös aamiaista. Olemme tässä jutussa jaotelleet ravintolat ja kahvilat omiin kategorioihinsa, mutta useimmista kahviloista saa siis myös ruokaa.
Ravintolat
Ravintola Tuljak – neuvostonostalgia meets moderni gastronomia
Pirita tee 26e | tuljak.ee
Suositun Noan omistajien uusin tulokas, kesällä 2015 avattu Tuljak, tarjoaa fine diningia rennolla otteella ja reilun kokoisina annoksina. Ravintola on toiminut samoissa tiloissa jo 1960-luvulla, ja suojeltu rakennus on nyt remontoitu ja sisustettu entiseen loistoonsa. 60-luvun teema näkyy niin sisustuksessa kuin ruoka-annoksissakin. Tarjolla on sekä menneiden vuosien herkkuja 2010-luvulle päivitettynä että moderneja klassikoita.
Paikan suosituimpia annoksia olivat aikanaan – ja ovat edelleen – club sandwich ja vasikan schnitzel. Arna valitsi työlounaalla alkuun revityn salaatin, pääruuaksi mustekalaa, risottoa ja pinaattia (oli niin hyvää ettei melkein sanotuksi saa!) ja jälkkäriksi erittäin retroja konjakkituutteja. Lounasseuran suolamakrilliannos oli niin kaunis (ja kuulemma myös hyvä), että siitäkin oli pakko napata kuva. Kokonaisuus oli todella onnistunut, ja tänne tekee ehdottomasti mieli tulla illalliselle.
Rataskaevu 16 – mutkatonta virolaista modernilla otteella
Rataskaevu 16 | rataskaevu16.ee
Rataskaevu 16 on kaikkien ruokaa rakastavien Tallinnan-matkaajien huulilla, eikä suotta. Ravintola on keskeisellä paikalla, sieltä saa mutkatonta mutta laadukasta pohjoismaista ruokaa, palvelu on sydämellistä, hinta-laatusuhde kohdallaan ja ilmapiiri rento mutta trendikäs. Arna illallisti täällä työmatkallaan ja valitsi alkuun tuoresuolattua lohta, pääruuaksi pitkään haudutettua hirvenlihaa selleripyreellä ja mustaherukkakastikkeella sekä jälkkäriksi maailman ihaninta asiaa eli sinihomejuustokakkua passionkastikkeella. Uskokaa pois, tämä kakku on jumalaista!
Yläkerran pieni ravintolasali on rauhallinen ja tunnelmallinen, alakerran etuosa soveltuu kaveriporukoille ja alakerran takaosa lapsiseurassa illastaville, sillä sieltä löytyy leikkipaikka. Kun tulee tarve puuteroida nenää, kannattaa kysyä tarjoilijalta ohjeet ravintolan kiinnostavimpaan vessaan. Ehdan Rataskaevu 16 -kokemuksen kruunaa jokaiselle asiakkaalle henkilökohtainen, käsin kuittiin kirjoitettu viesti. Joidenkin mielestä tällaiset viestit saattavat olla höpsöjä, mutta meitä sellaiset lämmittävät kovasti! Tähän ravintolaan ei muuten kannata yrittää ilman pöytävarausta.
Kivi Paber Käärid – gluteenitonta trendikkäästi ja edullisesti
Telliskivi 60a | kivipaber.ee
Kalamajaan, Telliskiven teollisuusalueelle, nousee uusia mielenkiintoisia ravintoloita kuin sieniä sateella. Yksi jo hieman vakiintuneemmista paikoista on gluteenitonta ruokaa tarjoava Kivi Paber Käärid. Teollisuushenkeen sisustettu korkea ravintolasali on päivällä lounaspaikka, työpäivän jälkeen illallisravintola ja pikkutunneilla yökerho.
Päivän lounasmenyy on hintansa väärti: keitto maksaa 1,95 e (testitilanteessa maistettu gulassisoppa oli nam!), pääruoka 3,95 e ja jälkkäri 1,95 e. Koko kolmen ruokalajin setin saa hintaan 7,90. À la cartesta meillä ei ole kokemusta, mutta listan perusteella vaikuttaa monipuoliselta (keittoja, liha-, kala- ja kasvisannoksia, risottoja…) ja kiinnostavalta (duck fillet with roasted broccoli, carrot, sugar peas and bok choy in red-wine kumquat sauce tai orange poppyseed cake with creamy glaze?). Vaikka talon terveelliset ranut kuulostavat kyllä hieman kyseenalaisilta, semminkin kun terveellisyys johtuu uppopaistossa käytetystä palmuöljystä…
F-hoone – Kalamajan klassikko
Telliskivi 60 A | fhoone.ee
Pitkäikäinen suosikki F-hoone houkuttelee sankoin joukoin niin paikallisia kuin matkailijoitakin herkullisella ruuallaan, industrialistisella interiöörillään ja edullisella hintatasollaan. Edellisestä käynnistämme on jo pari vuotta aikaa, mutta edelleen muistelemme lämmöllä paikan herkullista furgeria eli burgeria ja suussasulavan maukkaita lampaanlihanyyttejä kermakastikkeessa (supernam!). F-hoonen hintataso ei tosiaankaan päätä huimaa: alkuruuat maksavat 3–7 €, päät 3–10 € ja jälkkärit 2–4 €. Viime aikoina korviimme on kantautunut huhupuheita F-hoonen pitkistä odotusajoista, mutta kenelläpä sitä nyt lomalla kiire olisi.
MEKK – modernia virolaista suurella sydämellä
Suur-Karja 17 | tallinnhotels.ee/mekk
Savoy Boutiquen Hotelin yhteydessä toimiva ravintola MEKK tarjoaa modernia virolais-pohjoismaista ruokaa laadukkaasti ja tyylikkäästi. Arna illasti täällä Nordic Bloggers’ Experiencen kanvainvälisellä bloggaajaporukalla, ja vielä ruokaakin (joka oli fantastista!) suuremman vaikutuksen teki illan isäntä, ravintolan keittiömestari Rene Uusmees, jonka intohimoa työhönsä ei voi kuin ihailla. Uusmees on työskennellyt Suomessa ja Ruotsissa, joiden ruokaperinteestä hän on ammentanut myös Mekkin luonnonläheiseen, pohjoismaiseen menyyn. MEKKin keittiössä käytetään mahdollisimman paljon lähiruokaa ja luomua, ja annokset valmistetaan rakkaudella ja laadusta tinkimättä, joten lopputulos on taattu. À la carte -listan hinnat ovat suomalaisittain edulliset, ja keittiömestarin neljän ruokalajin juhlamenyyn saa todella kohtuulliseen 40 euron hintaan. Lämmin suositus!
Leib Resto & Aed – kausiruokaa läheltä
Uus 31 | leibresto.ee
Virolainen ja pohjoismainen keittiö sekä lähi- ja kausiruoka ovat Tallinnassa kovassa huudossa ja sitä tarjoaa myös suosittu Leib Resto & Aed. Leib on viron kieltä ja tarkoittaa mustaa leipää, joka on virolaisille yhtä iso osa identiteettiä kuin ruisleipä meille suomalaisille. Ravintolan ilmapiiri on rento ja ajaton ja ruoka ihan tajuttoman hyvää! Me nautittiin lounaalla vain pääruuat – mustan leivän kera tottakai – ja sekä Arton ankka että Arnan naudanrinta olivat suussa sulavan herkullisia ja täynnä kauden herkullisia makuja. Ja se leipä, sitä voisi syödä koko korillisen.
Chedi – aasialaista fuusiota tyylikkäästi
Sulevimägi 1 | chedi.ee
Tallinnan ravintolaskenessä paikkansa jo vakiinnuttanut Chedi tarjoaa tyylikästä aasialaista ruokaa, joka on saanut vaikutteensa Kaakkois-Aasiasta ja Kiinasta. Myös ravintolan puitteet ovat tyylikkäät ja palvelu ystävällistä. Ja ruoka, se vie kielen mennessään! Lue lisää ravintolasta viime keväänä julkaisemastamme jutusta Ravintolavinkki Tallinnaan: Chedi.
Tai Boh – aasialaista fuusiota kreisillä meiningillä
Mere pst 1 | taiboh.com
Kun Arna parin vuoden takaisella työmatkallaan kuuli hiljan avatusta kreisistä thaimaalaisravintolasta, kävi selväksi, että sinne oli tulevalla pariskuntamatkalla päästävä. Pähkäilimme pitkään, haluaisimmeko tutustua paikkaan mieluummin illallisen vai lounaan äärellä, mutta koska suurin osa muista ravintolaehdokkaistamme oli sunnuntaina suljettu, päädyimme sinne lounaalle – myöhäiselle sellaiselle. Olimme viikonlopun aikana bonganneet somesta, että Travelloverblogin Annika oli sattumoisin samaan aikaan kaupungissa, joten kutsuimme hänet matkaseurueineen yhteiselle lounaalle.
Meillä oli isot odotukset ravintolaa kohtaan, ja vähän jännitti täyttyisivätkö ne, kun olimme oikein lounasseuraakin menneet kutsumaan… Mutta voi pojat, täyttyivät kyllä, ja ylittyivätkin roimasti! Me kaksi herkuteltiin ravunlihalla täytetyillä dim sumeilla, tulisella äyriäissalaatilla, pehmeäkuorisilla ravuilla ja mangosalaatilla, mausteisella possunkyljellä, kookospannacotalla ja silkkikakulla – ja hullaannuttiin ihan täysillä jok’ikiseen annokseen! Ainoastaan jälkkärikakusta Arto kommentoi, että olisi voinut vaihtaa sen toiseen annokseen possunkylkeä. Myös muu lounasseurue huokaili ihastuneena annoksilleen. Kaakkois-Aasian makujen ystävää ravintola ei varmasti jätä kylmäksi, ja täydellisyyttä hipovan ravintolakokemuksen kruunaaa erinomainen asiakaspalvelu ja vangitseva sisustus, joka on kuin LSD:tä napanneen Dalín mielikuvituksesta.
Lue myös Annikan juttu Tai Boh -ravintolasta (ja Tallinnan joulumarkkinoista).
Kahvilat
C’est La Vie – Pikku-Pariisi keskellä Tallinnaa
Suur-Karja 5 | cestlavie.ee
Päädyimme C’est La Viehin ensi kertaa ystäviemme Tepon ja Paulin kanssa, joille tämä ihana art deco -henkeen sisustettu ranskalainen kahvila on muodostunut vakiopaikaksi Tallinnassa. Ravintolan puoli on täydellinen valinta romanttiselle illalliselle, kun taas kahvilan puolella runsas leivosvitriini houkuttelee viettämään kiireetöntä iltapäivän kahvikuohuviinihetkeä. Paikan kuuohuviinivalikoima on kaupungin parhaita ja sijainti vanhankaupungin ytimessä verraton.
Kohvik August – aamiaista, lounasta ja päivällistä pastelliväreissä
Väike-Karja 5 | kohvikaugust.ee
Väike-Karjan ja Müürivahen kulmassa sijaitseva karkkivärinen August on täydellinen valinta shoppailukierroksen taukopaikaksi, olitpa sitten kahvikupposen, virvokkeen tai kunnon aterian tarpeessa. Paikka on auki aamusta myöhäiseen yöhön, ja tarjolla on aamiaista, lounasta, iltapäiväkahvia ja päivällistä. Illalla dj on pyörittämässä bileväelle musiikkia. Paikan sisustus on mintunvihreine tiskeineen, sohviksi muunnettuine ikkunalautoineen, kirjavine tyytyineen ja eri värisine tuoleineen pirteä ja raikas. Arna kävi täällä työmatkalla limpparitauolla ja jäi haikailemaan erityisesti aamiaislistan perään. Paikan suositut ”luonteikkaat” munakkaat tai tattarituorepuuro ovat varteenotettava vaihtoehto massiiviselle hotelliaamiaiselle.
Kehrwieder – tunnelmallinen holvikellari Raatihuoneentorilla
Saiakang 1 | www.kohvik.ee
Raatihuoneentorilla ei tee mieli piipahtaa toria ympäröiviin ravintoloihin tai kahviloihin, sillä ne tuntuvat poikkeuksetta olevan ylihinnoiteltuja turistirysiä. Lämminhenkinen Kehrwieder tekee tästä poikkeuksen. Tarjolla on kylmiä ja kuumia juomia, suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä käsintehtyä suklaata, joiden hinnoissa keskeinen sijainti näkyy, mutta ei paikka mitenkään hävyttömän kallis ole. Sokkeloinen kahvila holvikaarineen, tummine huonekaluineen ja kynttilöineen on tunnelmallinen valinta vaikkapa joulumarkkinoiden taukopaikaksi. Kehrwiederillä on kaksi sisäänkäyntiä, toinen Raatihuoneentorin puolella ja toinen Saiakang-kujan puolella. Jälkimmäistä vastapäätä löytyy saman ketjun viehättävä kahvipaahtimo ja suklaamyymälä.
Baarit
Vinoteek Vabrik – kaupungin viehättävin viinibaari
Vabriku 6 | vabrik.eu
Vabrik on Tallinnan viehättävin viinibaari ja todellinen löytö! Sijainti Kalamajan kaupunginosassa hyvän matkaa suositun Telliskiven alueen ulkopuolella on hieman syrjäinen, mutta paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Vabrikin omistajat ovat asialleen omistautuneita viininharrastajia, jotka tuovat tarjoamansa ja myymänsä viinit itse maahan. Tarjolla on siis hieman erikoisempiakin viinejä, joiden valinnassa isäntäpari (kuvassa pariskunnan vaimo tarjoilija Arnen kanssa) auttaa enemmän kuin mielellään. Vabrik on paitsi viinibaari myös viinimyymälä, josta kannattaa napata tuliaisviinit mukaan – erityisesti sellaiset joita ei Alkosta saa.
Manna La Roosa – cocktaileja ja kitchiä
Vana-Viru 15 | mannalaroosa.com
Manna La Roosa on vanhankaupungin laidalla, Vana-Virun varrella, vihreässä puutalossa sijaitseva ravintola-baari, josta saa erinomaisia cocktaileja ja hyvää ruokaa, vaikkakaan jälkimmäsestä meillä ole omakohtaista kokemusta. Käymisen arvoisen tästä paikasta tekee sen sisustus, jota kitchimpää saa hakea. Sisustuselementtien runsaus saa pään pyörälle: Seinät on päällystetty portugalilaisilla laatoilla ja foliotapetilla, ravintolasalia komistavat runsaat kattokruunut ja nurkassa seisoo Jeesus-patsas. Kun sisustuksen eriskummallisimmatkin yksityiskohdat on saatu päiviteltyä, voi siirtyä ihastelemaan runsasta cocktail-listaa.
Valli Baar – neuvostonostalgiaa ja tulilientä
Müürivahe 14
Jos edessä on bileilta pitkän kaavan mukaan, tee kuten paikalliset: pistäydy legendaarisessa Valli Baarissa näkäräisellä. Vallibaar on konstailematon neuvostoajan kansankuppila, jonka sisustus ei ole 70-luvusta juurikaan muuttunut – ja sekös tästä paikasta tekeekin kiinnostavan! Pikkuruisessa baarissa ei ole pöytiä, vaan sen keskiössä on puinen tiski, jonka ääreen kävijät istahtavat siemailemaan olutta ja kulauttamaan kurkuistaan alas talon erikoiset eli Millimallikkaat. Sambucan, tequilan ja tabascon yhdistelmä tuo kurkunpäähän muiston teinivuosien tequilaövereistä, mutta alas päästyään lämmittää sisuskaluja mukavasti ja antaa boostia juhlailtaan. Terviseks!
Lue myös Tallinna-oppaan muut osat
Tallinnan hotellit (+1 hostelli) –5 vinkkiä!
Talvisen Tallinnan lumoa – 7 vinkkiä päiväreissulle
Romanttinen hemmotteluloma Tallinnassa
Tunnelmia Tallinnan joulumarkkinoilta
Ravintolavinkki Tallinnaan: Chedi
Pysy ajan tasalla – tilaa Pullopostia Cocolta -uutiskirje!
Haluatko kuulumisia ja vinkkejä suoraan sähköpostiisi kerran viikossa? Tilaa Pullopostia Cocolta -uutiskirje, jossa kerromme arkisia kuulumisiamme, pohdimme ajankohtaisia matkailuaiheita ja tarjoamme kivoja vinkkejä niin tapahtumiin, ravintoloihiin, kirjoihin kuin säästämiseenkin liittyen. Pulloposti käsittelee matkailua, mutta myös muuta kuin matkailua! Kannattaa siis tilata :).
Tilaa uutiskirje täältä: Pullopostia Cocolta -uutiskirjeen tilauslinkki
No nyt on paketti! Tästä voisikin lähteä Tallinnaan taas vetämään ruokaöverit. Kaupungilla on kyllä tarjottavanaan vaikka mitä, ja hinnat ovat aika kivat vielä näin helsinkiläisen näkökulmasta.
No joo, lähti kieltämättä vähän käsistä tämä postaus, mutta kun ei malttanut jättää mitään näistä hyvistä paikoista listaamatta :). Tallinnan ruokatarjonta on todellakin erinomainen ja hintataso meikäläisittäin vielä alhainen. Me ollaan itse asiassa lähdössä taas ruokamatkalle muutaman viikon päästä, eli lisää ravintolavinkkejä on mahdollisesti luvassa piankin :D.
Tää on varmaan yksi hyödyllisimmistä postauksista, mitä matkablogeissa on vähään aikaan nähty! Isot kiitokset!
Kiitos, Sandra! Et tiedäkään kuinka paljon kommenttisi lämmittää mieltä, tätä postausta on nimittäin väännetty viikkotolkulla, aikaa ja vaivaa säästämättä :D. Tykätään kovasti tehdä tällaisia postauksia ja vielä palkitsevammaksi se tulee tällaisten kommenttien myötä. Tulossa on lisää vastaavia postauksia ainakin Tallinnan hotelleista, aktiviteeteista, nähdävyyksistä ja shoppailusta :).
Olipa tosiaan kattava paketti! Täytyy ottaa talteen tulevia Tallinnan-reissuja varten. Voin ihan rehellisesti myöntää, että tuota rakasta naapuriamme tunnen oikeasti aika hävettävän huonosti suomalaiseksi…
Mekin ollaan rampattu Tallinnassa vasta nyt viimeisen parin vuoden aikana näin aktiivisesti, sitä ennen ei tullut juuri käytyä, se kun oli silloin vähän erilainen matkakohde. Mutta nykyään se on oikeasti houkutteleva lähimatkakohde, eikä vähiten ihan huikean ravintolatarjonnan takia :). Kannattaa käydä pistäytymässä!
Kiitos vinkeistä, tähän täytyy palata seuraavaa Tallinnan ruokamatkaa ennen.
Käyn Tallinnassa usean kerran vuodessa työmatkoilla, mutta usein päivämatkalla aikaa ei ruokailuun jää. Viime työmatkalla kuitenkin yövyin ja kävin asiakkaiden kanssa illallisella Farmissa. Sijainti Virukadu tuntumassa ja täytetyt eläimet ikkunassa lupailivat turistirysää, mutta ruoka oli raikasta modernia eettisistä. Kesäpäivän päivällinen Korstenissa oli myös suosituksen arvoinen.
Korsten onkin muuten myös omalla vinkkilistalla! Oltiin jo aikeissa käydä siellä viime viikonlopun reissulla, mutta päädyttiinkin sitten muualle (Noa, Fabrik uudelleen, Kaks Kokka). Farmista ei olla kuultukaan, mutta Viru-kadulla ei kieltämättä juuri tule pyörittyä. Pitääpä laittaa sekin korvan taakse!
Kiitos hyvistä vinkeistä, joista osa olikin tuttuja ja osa ei, mutta
kokeilemisen arvoisia seuraavilla Tallinnan matkoilla.
Yhden ravintolan lisäisin listaanne, joka sijaisee mainitsemanne
Kivi Paber Käärid ravintolan viereisessä rakennuksessa Telliskiven alueella.
Ravintola Frenchy, ranskalaistyyliä niin ruoan kuin viinien suhteen ja jopa
ranskalainen kokki. Lounasruokaa tai illallista rennossa viihtyisässä salissa.
Kiitos kommentista ja vinkistä! Tuo Frenchy itse asiassa osuikin silmään viimesyksyisellä matkalla, mutta ei ehditty sillä kertaa käydä testaamassa. Ehkä ensi kerralla!
Siteeran ”josta saa erinomaisia cocktaileja ja hyvää ruokaa, vaikkakaan jälkimmäsestä meillä ole omakohtaista kokemusta”.
Kokemuksesta voin kertoa että ruoka välttämättä ei ole kovin hyvää.
Kiitos kommentista! Me käytiin itse asiassa viime viikonloppuna testaamassa myös ruokapuoli ja oltiin kyllä oikein tyytyväisiä kahteen testattuun annokseen. Harmillista, että sun kokemus ei ollut niin onnistunut. Mikä ruuassa oli vikana?