≡ Menu

Talvisen Tallinnan lumoa – 7 vinkkiä päiväreissulle

Tallinna talvella

PR-matka: Visit Tallinn, Tallink Silja ja Pieni Ideapuoti

Me piipahdettiin viime viikonloppuna päiväseltään Tallinnassa ja ai että oli kiva reissu! Kenellekään meidän blogia seuraavalle ei ole varmasti jäänyt epäselväksi, että Tallinna on yksi meidän lempikaupungeista, jossa tulee piipahdeltua tuon tuostakin, mutta silti se onnistuu joka kerta tarjoamaan jotain uutta ja yllättämään positiivisesti.

Ja niin ihana kuin Tallinna onkin kesällä, se on oikestaan parhaimmillaan talvella. Silloin vanhakaupunki muuttuu kevyen lumipeitteen ja tunnelmallisten valojen myötä kuin satukaupungiksi.

Tässä meidän vinkit päiväreissulle talviseen Tallinnaan:

Joulumarkkinat

Talvisen Tallinnan vetonaula on tietenkin Raatihuoneen torilla järjestettävät joulumarkkinat, jotka alkoivat marraskuun puolella ja jatkuvat aina 7. tammikuuta saakka. Keskellä toria komeilee sisustustoimisto Shishin koristelema valtava joulukuusi, jonka ympärille levittäytyy markkinakoju poikineen.

Kojuista saa ostaa käsitöitä, jouluisia herkkuja ja kuumaa glögiä. Myös joulupukki on tavattavissa, ja esiintymislavalla järjestetään erilaista ohjelmaa pitkin päivää. Meidän keskipäivän visiitillämme menossa oli ilmeisesti jonkinlainen open mic -tilaisuus, jossa lavan oli ottanut haltuun beatboxaava joulupukki. Kaikkea sitä! Palasimme markkinoille vielä illalla, sillä pimeän aikaan, tuhansien valojen tuikkiessa ympärillä jouluinen tunnelma on parhaimmillaan.

Me vierailimme joulumarkkinoilla ekaa kertaa viime vuonna ja päätimme saman tien, että tästä on tuleva jokavuotinen perinne. Ja niinhän siitä tulikin, kahden perättäisen vuoden kokemuksella näin uskaltaa jo sanoa.

Lue myös viimevuotisesta joulumarkkinareissustamme.

Tallinna_joulumarkkinat_paiva
Tallinna_joulumarkkinat_koju
Tallinna_joulumarkkinat_ilta

Harju-kadun luistinrata

Miksi et tekisi jotain tavanomaisesta Tallinnan-reissusta poikkeavaa ja kävisi liitelemässä puolisosi tai lastesi kanssa Niguliste-kirkon kupeeseen jäädytetyllä luistinradalla? Sisäänpääsy maksaa 5 € ja luistinten vuokra 3 €. Kaiuttimista soitetaan listapoppia ja kohmeisia jäseniä voi käydä lämmittelemässä kentän kahviossa vaikka höyryävän kuuman kaakaokupin äärellä. Hauskaa!

Tallinna_luistelu

Ravintola Pegasus

Harju 1 | restoranpegasus.ee

Taisimme löytää uuden lempiravintolamme! Tai no, Tallinnassa on kyllä niin monta erinomaista ravintolaa, että vaikea niitä on järjestykseen laittaa, mutta Pegasus teki meihin valtavan suuren vaikutuksen.

Meitä kiehtovat paikat, joilla on historia ja Pegasuksella se on hyvinkin kiehtova. Ravintola toimii Viron Kirjailijainliiton talossa, joka rakennettiin vuonna 1963 kirjailijoiden asunnoiksi. Talossa on asunut mm. Viron kansalliskirjailija Jaan Kross. Ravintolatoimintaa tiloissa on ollut alusta asti. 1960-luvulla paikasta tuli supersuosittu boheemien nuorten keskuudessa ja siellä järjestettiin taidenäyttelyitä, runonlausuntaa ynnä muuta kultturellia. Uuden itsenäisyyden alussa 1990-luvulla hippien paikasta tuli hetkeksi juppien paikka, mutta kun nuori ravintoloitsija Rain Tunger alkoi pyörittää ravintolaa, siihen palautui entinen boheemi henki. Myös suosittu Rataskaevu 16 -ravintola on Tungerin luotsaama.

Mutta se historiasta, mennään ruokaan! Alkuun kannattaa valita tartar-pihvi, joka on ollut ravintolan listalla alusta asti ja jonka takia ravintolaan tullaan kuulemma kauempaakin. Annos on sitruksinen ja vähän makeahko ja siitä löytyy kaikki klassiset lisukkeet sipulihakkeluksesta ja kapriksista raakaan viiriäisenmunaan. Toiseksi alkuruuaksi me valitsimme itämaisen ankkasalaatin, joka oli täyden kympin esitys. Puolikypsä ankka oli mureaa, kastike oli lempeän mausteinen ja granaattiomenan siemenet toivat mukavaa suutuntumaa.

Pääruoka-annoksissa huomion veivät suussasulavan herkulliset kastikkeet. Hitaasti kypsytetyn ankan kanssa tarjottu punaviini-chorisokastike oli niin hyvää, että sitä maistaessa meinasi tirahtaa onnen kyynel. Päivän riista-annoksen kyljessä taas oli ihanasti timjamilta maistuva täyteläinen soosi, joka sopi punertavaksi jätetyn villisianfileen kanssa täydellisesti. Pohjoismaisen keittiön antimia parhaimmillaan!

Pääruokien jälkeen vatsamme natisivat liitoksistaan, mutta jälkkäriä oli toki vielä saatava. Tarjoilijan suosituksesta valitsimme kevyen raikkaan mustaviinimarja-mannavaahdon, joka muistutti härmäläistä vispipuuroa, sekä täyteläistä suklaakakkua limettijäätelön kera. Nam!

Sananen vielä paikan sisustuksesta. Kirjailijainliiton talo oli aikanaan kaupungin ensimmäinen moderni rakennus ja myös ravintolan sisustus oli tuohon aikaan huippumoderni. Nykyinen sisustus kunnioittaa historiaa täydellisesti ollen samaan aikaan 60-lukulainen ja täysin tätä päivää.

Vinkki: Talon leipä vie kielen mennessään, ja sen sijaan että ahmisit sitä kolmen ruokalajin aterian yhteydessä kaksi korillista (kuten me teimme), voit ostaa sitä kotiinviemisiksi! Kokonainen limppu maksaa 10 euroa ja puolikkaan saa vitosella.

Kurkkaa myös 15 ravintolavinkkiä sisältävä postauksemme Tallinnan ravintolat, kahvilat ja baarit sekä erilliset artikkelit ravintola Fabrikin täyden kympin illallisesta sekä modernista aasialaisravintolasta Chedistä.

Restoran_Pegasus
Restoran_Pegasus_ducksalad

Adamson-Ericin museo

Lühike jalg 3 | adamson-eric.ekm.ee | Juhan Kuusin valokuvanäyttely 15.1.2017 saakka

Päädyimme Adamson-Ericin museoon sattumalta, mutta olipa hyvä että päädyimme, sillä Juhan Kuusin valokuvanäyttely oli todella tutustumisen arvoinen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän oli tarkoitus mennä Nigulisten museoon tutustumaan kalastajien ja merimiesten suojelupyhimyksen Nikolaoksen elämään ja ihailemaan niin ikään Shishi-sisustustoimiston koristelemaa erikoista kuusta, mutta sen ovet eivät auenneet meille – syystä joka jäi meille tuntemattomaksi. Museon piti olla lauantaina avoinna viiteen asti, mutta puoli viideltä vahtimestari käännytti meidät ovelta pois.

Päätimme jättää Nigulisten toiseen kertaan ja jatkaa matkaa Kohtuotsan näköalatasanteelle viereistä Lühike jalg -kujaa pitkin. Paluumatkalla silmämme osuivat Adamson-Ericin museon ikkunoista pilkottaviin valokuvateoksiin. Astuimme hetken mielijohteesta sisään ja kuittasimme sisäänpääsyn Visit Tallinnalta saamillamme Tallinn Cardeilla. Normaalikaan sisäänpääsymaksu ei kyllä matkakassaa juuri rokota, sillä aikuisen lippu maksaa vain 3,50 €.

Museossa oli käynnissä virolaistaustaisen valokuvajournalistin Juhan Kuusin valokuvanäyttely ”Inhimillisyyden mitta. 45 vuotta dokumenttivalokuvausta Etelä-Afrikassa”. Näyttely ei kaikessa realistisuudessaan joulumieltä juuri kohottanut, sillä valokuvat käsittelevät apartheidin aikaa ja vuosikymmeniä kestäneitä rotumellakoita, mutta kokonaisuus oli vaikuttava ja puhutteleva. Suosittelemme erityisesti historiasta ja valokuvataiteesta kiinnostuneille!

Tallinna_valokuvanayttely

Kohtuotsan näköalatasanne

Paras paikka ihailla Tallinnan vanhaakaupunkia ja modernia keskustaa rinta rinnan on Kohtuotsan näköalatasanne Toompean mäellä. Pittoreski, keskiaikaista tunnelmaa henkivä kävelyreitti kulkee Nigulisten kirkon kulmalta ylös mäelle, ja matkalla voi pistäytyä söpöissä käsityöputiikeissa ja tunnelmallisissa kahviloissa. Tai vaikka Adamson-Ericin museossa.

Tallinna_Kohtuotsa

Matkat Tallink Siljan Business Loungessa

Olemme matkustaneet Helsinki–Tallinna-väliä muutaman kerran Tallink Siljan Business Loungessa ja kokemus on kaikilla kerroilla ollut oikein miellyttävä. Tähän asti emme kuitenkaan ole olleet aivan varmoja, olisimmeko valmiita maksamaan 65 euron lisämaksun per suunta, jos se pitäisi pulittaa omasta pussista. Hinta on tuntunut turhan korkealta ehkä siksi, että tapaamme käydä Tallinnassa pääasiassa syömässä, emmekä täten ole kokeneet hyötyvämme Business Loungen runsaasta ruoka- ja juomatarjoilusta niin sanotusti koko rahan edestä. Risteilyistä ja laivamatkustamisesta emme tosin välitä lainkaan, joten Business Loungen oma rauha on aina ollut enemmän kuin tervetullutta.

Mutta tämän viimeisimmän reissun jälkeen voimme täydestä sydämestä todeta, että 65 euroa on varsin kohtuullinen hinta omasta rauhasta, toimivasta wifistä, pehmeästä tyynyin vuoratusta sohvannurkasta, päivän lehdistä ja jopa siitä runsaasta buffet-pöydästä, vaikka ei yhtään nälkä olisikaan. Siitä, että matka on täyden kympin kokemus alusta loppuun asti. Ei ehkä tarvitse sanoa muuta kuin että paluumme oli lauantai-iltana klo 20.30.

Tallinnassahan voisi oikeastaan ruveta ramppaamaan vieläkin useammin, kun matkantekokin voi olla näin mukavaa!

Tallink_Silja_Business_Lounge

{ 4 comments… add one }
 • Anne 10.12.2016, 12:37

  Olipa mukavasti kirjoitettu juttu. Olen käynyt Tallinnassa useita kertoja erilaisissa kokoonpanoissa, ja taas mennään. On kiva lukea muiden kokemuksia ja saada käyttökelpoisia ideoita evääksi reppuun.

  • Cocoa etsimässä 14.12.2016, 12:37

   Kiitos Anne, tällaisia palautteita on aina kiva saada :). Tallinna on kyllä upea kaupunki ja onneksi niin lähellä, että sinne pääsee usein :).

 • Raija 2.2.2020, 12:04

  Tallinnassa tulee käytyä todella usein. Ei nyt joka kuukausi sentään viime vuonnakaan mutta läheltä pitää….historia kiehtoo minua ja Tallinnassa juuri sen keskiaikaiset rakennukset.

  • Cocoa etsimässä 4.2.2020, 18:26

   Hei Raija ja kiitos kommentista. Kiva kuulla, että Tallinnassa kiehtoo nimenomaan historia! Niin meitäkin, kuten myös erinomainen ravintolatarjonta, joka vain paranee vuosi vuodelta. Taas mennään ensi viikonloppuna pienen tauon jälkeen.

Leave a Comment