Vuosi 1918.
Höyhenenkevyet lumihiutaleet leijailevat hitaasti kohti paljaan mukulakivikadun pintaa. Kulman takaa kuuluu vaimeaa moottorin hurinaa, ja pian näkyviin ilmestyy savunsininen, rättikattoinen automobiili. Auto pysähtyy Vene 9:n eteen. Plymouth-merkkisen auton takaovesta pilkistää ensin kävelykeppi ja sen perään pitkään mustaan takkiin, prässihousuihin ja silinterihattuun sonnustautunut herra.
“Postimees! Postimees!”
Kimeä pojanääni kajahtaa auton takaa, ja seuraavassa hetkessä jalkakäytävälle pölähtää tweed-takkiin ja -lakkiin pukeutunut punaposkinen pojanviikari. Pieni käsi ojentaa rullalle käärittyä sanomalehteä kohti mustiin pukeutuneen herran kainaloa ja toinen nappaa lennosta taskun pohjalta kaivetun pronssikolikon.
Herra vilkaisee hajamielisesti etusivun otsikoita, mutta taittelee sitten lehden takaisin kainaloonsa. Hän kaivaa liivin taskusta ketjun päässä roikkuvan kellon ja vilkaistuaan sitä astuu sisään Vene 9:n raskaista ovista.
Ω
Vuosi 2016.
Autiolla vanhojen rakennusten reunustamalla mukulakivikadulla käyskennellessä on helppo kuvitella itsensä keskelle viime vuosisadan alun tapahtumia. Kymmeneltä lauantaiaamuna vanhankaupungin kaduilla on tyhjää, vaikka lähes täysi Tallinkin laiva on juuri saapunut satamaan. Ihastelemme Vene-kadun vanhoja rakennuksia ja marraskuuksi poikkeuksellisen lämmintä säätä. Miltei yllätymme kun vastaan huristeleekin uusi Toyota eikä vanhanaikainen automobiili.
Numero yhdeksän kohdalla pysähdymme Hotel Telegraafin komean sisäänkäynnin eteen. Talo on valmistunut vuonna 1878 ja ennen hotellia siinä on toiminut muun muassa kauppapankki ja lennätinkonttori. Hotellin julkisivun lippurivistö viestii arvokkuutta, täällä majoittuu varmasti kuninkaallisia ja valtionpäämiehiä.
Aula huokuu historian havinaa ja modernia ylellisyyttä. Vastaanottotiskin viereen on pinottu vanhoja nahkaisia matka-arkkuja ja odotustilaa valaisevat suuret kattokruunut. Sisäänkirjautuminen sujuu nopeasti ystävällisen palvelun siivittämänä, ja jätämme matkalaukkumme säilytykseen siksi aikaa kunnes huoneemme on valmis.
Huone
Palaamme hotellille alkuillasta kierreltyämme päivän Kalamajassa. Huokaisemme ihastuksesta kun näemme huoneen. Aulan modernia ja vanhaa yhdistelevä tyyli jatkuu myös huoneisiin. Käytössämme on edullisimman hintaluokan Comfort-huone, joka on paitsi tilava myös kaunis ja viihtyisä. Huoneen katseenvangitsija on vanhanaikainen puhelin. Joka muuten toimii!
Hyvin varustellussa huoneessa kelpaa valmistautua iltaa varten. Huuhtelemme päivän pölyt kuumassa kylvyssä, jonka jälkeen istuskelemme kaikessa rauhassa muhkeisiin kylpytakkeihin kääritytyneinä ja nautimme minibaarista konjakit ja kuohuviinit (sikakalliit – mutta elämä on!). Rauhallisen lepohetken jälkeen laittaudumme illalliselle. Olemme varanneet pöydän ravintola Chedistä, josta kerromme teille seuraavassa postauksessa. Olemme alustavasti suunnitelleet jopa pienimuotoista iltaelämää – paikkakin on katsottu valmiiksi – mutta kolmen ruokalajien illallisen jälkeen muhkea hotellivuode houkuttelee cocktail-baaria enemmän.
Hinta: 2 hh alkaen 185 euroa.
Sijainti
Hotelli sijaitsee vanhankaupungin sydämessä rauhallisella Vene-kadulla vain kivenheiton päässä Raatihuoneen torilta, kuitenkin sivussa pahimmasta turistihulinasta. Samalta kadulta löytyy useita hyviä ravintoloita ja kivoja putiikkeja. Kalamajaan nähden hotelli on juuri oikealla puolella vanhaakaupunkia, ja sinne kävelee varttitunnissa. Juuri parempaa sijaintia ei vanhankaupungin hotellille voi kuvitella.
Palvelut
Hotellista löytyy kaikki palvelut mitä viiden tähden hotellilta sopii odottaakin. Wi-Fiä käytämme ahkerasti aina hotellilla ollessamme ja aamiaisen nautimme alakerran ravintola Tchaikovskyssa, mutta muuten emme juuri hyödynnä palveluvalikoimaa, kuten emme yleensäkään. Hotellin nettisivujen mukaan tarjolla on parkkihallia, saunoja ja uima-altaita, ympärivuorokautista huonepalvelua, pesulapalveluita, aulabaaria… Spa-saunojen ja uima-altaan käyttö sekä nettiyhteys sisältyvät huoneiden hintaan.
Ai niin, tokihan pääsemme nauttimaan myös hotellin Elemis-kylpylän laadukkaista hoidoista, joista kerromme lisää aivan tuota pikaa.
Aamiainen ravintola Tchaikovskyssa
Hotelliaamiainen tarjotaan ranskalaista ja venäläistä keittiötä fuusioivassa Tchaikovskyssa, joka on Flavours of Estonia -listauksen mukaan Viron neljänneksi paras ravintola.
Me ollaan hotelliaamiaisten suhteen melko nirsoja. Meitä ei miellytetä määrällä, sillä emme ole aamuisin lainkaan isoruokaisia, vaan laadulla, sillä arvostamme suuresti laadukkaita raaka-aineita ja täyteläisiä makuja. Tämän sanottuamme on pakko hehkuttaa, että Telegraafin aamiainen on (muoti)sanalla sanottuna huikea! Tarjolla on kaikkea mitä kuvitella saattaa: kananmunia eri muodoissa, pekonia, makkaroita, grillattuja kasviksia, leikkeleitä, juustoja, hedelmiä, leipiä, leivonnaisia, mysliä, muroja, keksejä, hilloja, mehuja… Kaikki tuoretta ja poikkeuksellisen hyvin valmistettua, ei mitään tusinatavaraa. Virolaisia erikoisuuksia esittelevästä pöydästä löytyy erilaisia kaloja, juustoja ja pikkelöityjä kasviksia. Tarjoilijalta voi lisäksi tilata erikoiskahveja ja à la carte -annoksia kuten Benedictin munia, ja mikä parasta – ilman lisämaksua! Huippuaamiaisen kruunaa totta kai kuohuviini. Syömme lopulta enemmän silmillämme kuin vatsoillamme, sillä kuten sanottua, emme jaksa syödä kovin paljon heti aamutuimaan.
Elemis Spa
Sunnuntai alkaa rentouttavissa merkeissä hotellin kylpyläosastolla. Olemme varanneet molemmille kahden tunnin setit: Arnalle Elemis Absolute Spa Ritual -hoidon ja Artolle Elemis Total Time Out -hoidon.
Elemis Absolute Spa Ritual on kokovartalohoito, joka pitää sisällään vartalohieronnan, jalkahieronnan, kasvohoidon ja kirsikkana kakun päällä vielä päähieronnan. Hieronnassa käytetään yksilöllisesti kullekin asiakkaalle valittuja hierontaöljyjä, jotka polynesialaisilla ja aasialaisilla vaikutteillaan vetoavat meidän eksotiikankaipuusemme. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi chakroja tasapainottava frangipani-öljy?
Miehille räätälöity Elemis Total Time Out keskittyy klassiseen kokovartalohierontaan, mutta sisältää myös kasvohoidon. Arton kasvohoito jää tosin käytännössä puolikasvohoidoksi, sillä toisen puolen kasvoista peittää vielä tuolloin muhkea parta. Mieslukijoille muuten tiedoksi, että tämä oli Arton ensimmäinen varsinainen komeushoitolakokemus ja oikein positiivinen sellainen. Arto kuvaili kasvohoitoa suurin piirtein näin: ”Siinä käytettiin eri aineita ja lopuksi laitettiin sellainen voide, joka kovettui ja revittiin pois.” Tämän seikkaperäisen selostuksen perusteella Arna rohkeni päättelemään, että miesten kasvohoito sisältää ihonpuhdistuksen ja naamion. Tekee varmasti oikein hyvää karskille äijäihollekin.
Arnalla on enemmän kokemusta sekä kauneushoidoista että hieronnoista, ja tämä kokemus yltää kyllä ihan kärkipäähän. Hoitolahuone on viihtyisä, taustalla soi miellyttävä musiikki, hoitaja ei höpöttele hoidon aikana (tämä on tärkeää kun tavoitteena on rentoutuminen!) ja itse hoito on ammattimainen ja ylellinen.
Kahden tunnin hoito maksaa 120 euroa, mikä on varsin kohtuullinen hinta laadukkaasta hoidosta. Lyhyemmät hoidot maksavat luonnollisesti vähemmän, ja tarjolla näyttää olevan myös erikoistarjouksia.
Tutustu tarkemmin hoitovaihtoehtoihin ja hinnastoon.
Ω
Vuosi 1918.
Tallinnasta on juuri tullut itsenäiseksi julistautuneen Viron tasavallan pääkaupunki. Venäjä on irrottautunut ensimmäisestä maailmansodasta, mutta muuta Eurooppaa sota riepottelee edelleen. Sota tulee päättymään marraskuussa, ja samoihin aikoihin neuvostovenäläiset miehittävät jälleen Viron, mutta sitä ei vielä tiedetä. Eikä sitäkään, että suomalaiset vapaaehtoiset rientävät vapaussotaan veljeskansansa avuksi jopa kahden joukon voimin.
Mustiin pukeutunut mies astuu lennätinkonttorin aulaan.
– Haluaisin lähettää sähkösanoman.
”Rakkaani, sota on päättynyt. Stop. Palaa kotiin ja tule vaimokseni. Stop. Ajattelin että voisimme perustaa hotellin. Stop.”
Ω
* Postaus on toteutettu yhteistyössä Visit Tallinnan ja Hotel Telegraafin kanssa, eli majoituimme ja testasimme kylpyläpalveluja ilmaiseksi. Olemme kuitenkin itse valinneet majoittua juuri tässä hotellissa, ja mielipiteemme ovat luonnollisesti täysin omiamme.
Saisinkohan miekin miehen kasvohoitoon sillä verukkeella, että Kämp hotellissa käytettiin samoja kylpytuotteita! Elemis-tuotteet tulivat tutuksi sieltä ja hyväksi havaittiin. Huone ei erityisesti säväytä muuten kuin kylppärin osalta. Oma kylpyamme on aina ihana juttu.
Aamiainen taas on asia ihan erikseen. Kuohari + eggs benedict on to die for-aamupala ainakin tälle! Jo pelkästään noiden valintojen vuoksi saattaisin harkita Telegraafia 🙂 Mies söis pelkkää leipää, juustoa, makkaraa ja tomaatteja kahvin kanssa jos en joskus vähän nyrpistäis hänen valinnoille nenää 😀