≡ Menu

Kalamaja ja Telliskivi – Tallinnan trendikäs ja boheemi kaupunkikulttuurin keskus

Kalamajassa historia ja nykyaika, värikkäät puutalot ja vanhat teollisuusrakennukset, moderni design ja antiikki sekä virolainen keittiö ja maailman maut paiskaavat sopuisasti kättä. Kalamaja tarjoaa kulttuurielämyksiä, makunautintoja, trendikästä yöelämää ja vastuullista shoppailua vain kivenheiton päässä Tallinnan vanhastakaupungista. Tutustuimme alueeseen tallinnalaisen Bianka Soen kanssa, jolle Kalamaja on sekä koti että työpaikka.

Kalamajasta on viime vuosina tullut suomalaisten matkailijoiden keskuudessa yksi Tallinnan suosituimpia alueita. Sen houkuttelevuutta ovat entisestäön lisänneet Balti Jaama Turg -kauppahalli, joka avautui perusteellisen remontin jälkeen vuonna 2017 sekä kesällä 2019 ovensa avannut valokuvataiteen museo Fotografiska.

Bianka Soe asuu perheensä kanssa Kalamajassa ja työskentelee Telliskiven luovan keskuksen sisältöpäällikkönä. Puolison työt ja lasten hoitopaikat, koulut ja harrastukset ovat nekin Kalamajassa. Kesäisin perhe vuokraa idyllisen puutalonsa alakertaa matkailijoille. Rakkaudesta Kalamajaan Soe on jopa toimittanut kirjan Õhus on Kalamaja (vain viroksi), joka sisältää tarinoita Kalamajan asukkaista ja historiasta.

– Myönnettävä se on, poistun Kalamajasta hyvin harvoin vapaa-ajallakaan, Soe nauraa.

Soe selvästi elää ja hengittää Kalamajaa ja hän jos kuka on oikea opas tutustumismatkalleni.

Artikkelikuva_Tallinna

Kalamaja, Telliskivi-katu ja Telliskiven luova keskus

Kalamaja, Telliskivi ja Telliskivi Loomelinnak menevät yleensä puheessa iloisesti sekaisin. Kalamaja on kaupunginosa, Telliskivi on katu ja Telliskivi Loomelinnak on vanhalla tehdasalueella sijaitseva luova keskus, jossa on muun muassa ravintoloita, baareja ja kauppoja.

Kalamaja on vanhankaupungin pohjoispuolella sijaitseva kaupunginosa, joka jää suurin piirtein Telliskiven, Linnahall-konserttisalin ja Noblessnerin venesataman muodostaman kolmion sisälle.

Telliskivi Loomelinnak eli Telliskivi Creative City eli Telliskiven luova keskus on luovan talouden ja kulttuurin keskus, joka vuokraa työ- ja toimitiloja yrityksille, ravintoloille ja putiikeille sekä järjestää alueella erilaisia kulttuuritapahtumia.

Telliskiven luova keskus sijaitsee Telliskivi-kadulla entisen Baltian rautatietehtaan alueella, Kalamajan kaupunginosassa. Osa Telliskivi-kadusta sijaitsee naapurikaupunginosan Pelgulinnan puolella.

Puhekielessä Telliskivellä tarkoitetaan yleensä Telliskiven luovaa keskusta.

F-hoone

Telliskiven luova keskus on yksityisomisteinen yritys, jonka perusti vuonna 2007 yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Jaanus Juss. Kaikki Telliskiven luovan keskuksen yritykset löydät Telliskivi Creative Cityn nettisivuilta.

Kaupungin paras laksa löytyy Burger Boxista

BurgerBox

Tapaan Soen alkuillasta konstailemattomassa, grilliltä näyttävässä kuppilassa Balti jaam -asemaa vastapäätä. Minun on pitänyt käydä täällä monesti, sillä paikkaa on kehuttu paitsi hintatasonsa myös herkullisen ruokansa ansiosta, mutta se on jäänyt. Kun Soe kehuu sähköpostikeskustelussamme Burger Boxin laksa-keittoa kaupungin parhaaksi, olen myyty.

Paikka on pieni, ja vaatimaton niin sisältä kuin ulkoa, mutta tunnelma on välitön. Kompakti ruokalista löytyy seinältä: burgereita, ranskalaisia ja laksaa. Puolet tarjonnasta on vegaanista, ja palanpainikkeeksi on tarjolla paikallisia pienpanimo-oluita, joita henkilökunta suosittelee auliisti.

Paikka ei ole suuren suuri, mutta se on lähes täynnä. Neljän hengen pöydässä istuva kaksikko tekee meille ystävällisesti tilaa, ja jälkeen päin Soe kertoo heidän olevan paikallisia tosi-tv:stä tuttuja julkkiksia.

Laksa ei petä, se on todellakin erinomaista. Ja halpaa! Iso kulhollinen keittoa maksaa vain 5 euroa, kuten muutkin pääruoka-annokset. Jaamme ”jälkiruuaksi” kimchi-ranskalaiset (3 eur) ja suunnittelemme seuraavan päivän ohjelmaa. Aterian jälkeen vetäydyn vatsa täynnä yöpyylle viereiseen konttihotelli Hektoriin.

Vintagehelmiä Kopli Couturessa

Kopli_Couture_poseeraus

Seuraavana päivänä sataa. Olemme suunnitelleet kävelykierrosta Telliskiven alueella, mutta muutamme hieman suunnitelmaa ja suuntaamme ensimmäisenä Kopli Couture -vintageliikkeeseen, jonka värikäs runsaus on kuin vastalääke ulkona tihkuvalle harmaudelle.

Ystävykset ja liikekumppanit Veronika Vallimäe ja Evelin Lõokene purkavat punaisella samettisohvalla Hollannista tullutta 500 kilon kuormaa. Valtaosa Kopli Couturen tuotteista tulee Hollannista, mutta joskus myynnissä on myös löytöjä Vallimäen ja Lõokenen matkoilta.

– Tällä hetkellä kaikki vintage on aika suosittua, mutta erityisen hyvä menekki on Leviksen farkuilla, 80- ja 90-lukujen muodilla sekä Burberryn tuotteilla, Vallimäe kertoo.

– Second hand -trendi on nousussa, ja vintagevaatteita yhdistellään nyt paljon moderneihin vaatteisiin, Lõokene jatkaa.

Kopli Couturen vuokrauspalvelusta voi vuokrata erilaisia asukokonaisuuksia esimerkiksi teemajuhliin tai kuvauksiin. Liikkeessä järjestetään myös bileitä ja livekeikkoja ja sieltä löytyy pieni baarinurkkaus.

Katso Bianka Soen Kalamaja-vinkit täältä.

Vanhasta ratapihasta trendikkääksi hipsterikeitaaksi

IMG_20200220_161212

Kun tulemme ulos, sade on tauonnut. Kävelemme ympäriinsä vanhojen tehdasrakennusten keskellä, ja Soe kertaa alueen historiaa.

– Alue sai alkunsa 1870-luvulla, jolloin rautatietä Tallinnasta Pietariin alettiin rakentaa. Silloin rakennettiin myös tehdasrakennuksia. M-rakennus, jossa nyt toimii ginitislaamo Junimperium, oli tuolloin rautatieasema.

Neuvostoliiton aikana, 1950-luvulta 1980-luvun loppuun, alueella toimi Mikhail Kalininin nimeä kantava veturitehdas ja -korjaamo. Tuolta ajalta ovat peräisin rakennusten nimet, jotka ovat neuvostotyyliin kirjaimia. Tunnetuin rakennuksista lienee F-rakennus, ”F-Hoone”, jossa nykyisin toimii suomalaistenkin hyvin tuntema, samanniminen ravintola.

– Tämä oli kuin pieni kaupunki kirjastoineen, gallerioineen ja neuvostotyylisine kahviloineen. Tehtaan työntekijät viettivät valtaosan elämästään täällä. Asalue oli suljettu, eivätkä tavalliset tallinnalaiset tienneet, mitä aitojen sisällä tapahtuu. Tämä oli siihen aikaan varsin mystinen paikka.

1980-luvun jälkeen viimeinenkin yritys muutti pois ja alue hiljeni. Pariinkymmeneen vuoteen ei tapahtunut mitään, kunnes 2000-luvulla alue ostettiin ja vanhojen rakennusten purkamista alettiin suunnitella. Taloudellinen taantuma vesitti pilvenpiirtäjähankkeet, ja vuonna 2007 vanhat tehdasrakennukset päätettiin kunnostaa ja Telliskiven luova keskus perustettiin.

Ensimmäinen vuokralainen oli Tallinnan Pimeiden öiden elokuvafestivaali, jota seurasivat kirpputori ja skeittipuisto. Vuonna 2010 ravintola F-Hoone räjäytti pankin, ja loppu on historiaa. F-Hoone on suomalaisten keskuudessa varmasti alueen tunnetuin ravintola, mutta se on edelleen myös paikallisten suosiossa.

Soe osoittaa tarrojen peittämää ovea.

– Tuolla on treenikämppä, jossa on edelleen varsin autenttinen tunnelma.

Meille matkailijoille Telliskivi näyttäytyy ravintoloiden ja putiikkien keskittymänä, mutta 90 % tiloista on luovien alojen yrityksille ja taiteilijoille vuokrattavia toimi- ja työskentelytiloja sekä tapahtumatiloja. Telliskiven luovassa keskuksessa toimii noin 250 yritystä, joissa työskentelee 1500 ihmistä.

Telliskivessä järjestetään myös valtava määrä tapahtumia, jopa 800 vuodessa.

– Täällä on kirpputori kesät talvet, erillinen kirppisfestivaali, lasten festivaali toukokuussa, street food -festiaali kesäkuussa, elokuvafestivaali…, Soe alkaa luetella.

IMG_20200220_111519
IMG_20200221_094412
IMG_20200221_094220

Vastuullista shoppailua

Telliskiven luovan keskuksen vuokralaiset valitaan huolella. Kestävällä kehityksellä, vastuullisella kuluttamisella ja ympäristöteemoilla on merkittävä rooli niin alueen toiminnassa kuin vuokralaisten valinnassa.

Vastuullisen matkailun näkökulmasta on hyödyllistä ja helpottavaa tietää, että asioimalla Telliskiven ravintoloissa, kahviloissa, baareissa, putiikeissa ja tapahtumissa tekee varmasti kestäviä valintoja, sillä vuokralaisiksi hyväksytään vain vastuullisia yrityksiä.

Jos Tallinnan-matkailija haluaa shoppailla tuliaisia, Telliskivestä kannattaa aloittaa. Alueella on kolmisenkymmentä itsenäistä putiikkia, joissa myydään paikallista designia, muotia, kirjoja, taidetta, musiikkia, sisustusesineitä, kosmetiikkaa ja paljon muuta.

IMG_20200220_123257

Shoppailuvinkki X 3

Kelpman Textile myy paikallisen suunnittelijan Mare Kelpmanin villahuiveja- ja vaatteita, jotka on valmistettu 100 % luonnonmateriaaleista. Tuotteet valmistetaan Suomessa, Latviassa ja Liettuassa, eikä valmistuksessa käytetä kemikaaleja. Ylijäämämateriaali käytetään hyödyksi. Kelpmanin värikkäät huivit tunnetaan ”Kalamajan kansallispukuna”, joten jos haluat sulautua paikallisväestöön, pukeudu Kelpmaniin!

Dadamora on lastenvaateliike, jonka leikkisät mutta samalla ajattoman minimalistiset mallit ja printit puhuttelevat suomalaista kuluttajaa – ainakin allekirjoittanutta. Vaatteet ovat myös superlaadukkaita ja miellyttävän tuntuisia – usean kuukauden säännöllisessä käytössä legginsit ja mekot eivät ole menneet miksikään. Dadamoran käyttämät kankaat ovat laadukasta luomupuuvillaa, vaatteet ommellaan Virossa ja printit painetaan käsin Tallinnassa.

IMG_20200220_171033

Les Petites on baltialaisen ja pohjoismaisen designin karkkikauppa, josta löytyy vastuullisesti tuotettuja vaatteita, asusteita, koruja, sisustusesineitä, kodin käyttötavaraa, paperitavaraa ja kosmetiikkaa.

Katso Bianka Soen Kalamaja-vinkit täältä.

Kaikki Telliskivi Loomelinnakin indie-kaupat löydät täältä.

Valokuvataidetta, näköaloja ja makunautintoja Fotografiskassa

IMG_20200219_163444

Ohitamme punatiilisen, muita korkeamman rakennuksen, joka on tuonut Telliskiveen ennennäkemätäntä vipinää. Kesällä 2019 ovensa avasi valokuvataiteen museo Fotografiska, jonne suomalaisetkin vaelsivat sankoin joukoin. Ennen koronapandemian puhkeamista Fotografiskassa ehti toimitusjohtaja Margit Aasmäen mukaan käydä yli 130 000 vierasta, joista noin puolet oli suomalaisia.

Fotografiskassa on kerrallaan yksi iso ja 2–3 pienempää näyttelyä, joiden aiheet ja teemat täydentävät toisiaan.

– Näyttelyt muodostavat aina kokonaisuuden. Yksi näyttely voi olla vakavampi, toinen hauskempi ja kolmannessa voi olla opetuksellinen näkökulma. Esillä on niin isoja nimiä kuin nousevia tähtiäkin. Me täällä Tallinnassa haluamme, että mukana on aina myös paikallisia nimiä, eli virolaisia, suomalaisia, venäläisiä ja latvialaisia, Aasmäe kertoo.

Olen käynyt kiertämässä Fotografiskan näyttelyt edellisenä päivänä ja vaikuttunut. Myös ylimmässä kerroksessa sijaitseva ravintola täytti odotukset. Söin siellä yhden elämäni parhaista tartar-annoksista, jonka maun saan yhä kielelleni…

Aasmäen mukaan ekologisuus on Virossa vielä aika uutta ja sitä kohtaan on epäluuloja. Fotografiskan ravintolassa ekologiset arvot ovat kuitenkin keskiössä. Menu suunnitellaan kausiajattelun mukaan, raaka-aineet ovat lähellä tuotettuja, hävikin määrä pyritään minimoimaan ja jätteet kompostoidaan.

Fotografiskan alakerrassa on laadukas museokauppa, jossa myydään valokuva-aiheisten matkamuistojen lisäksi paikallista designia.

Elämysmatkalle keramiikkastudioon – tai ostoskassiin paikallista keramiikkaa

IMG_20200220_134031

Ilma alkaa kirkastua, joten päätämme lähteä pidemmälle kävelylle. Soe johdattaa minut Balti Jaama Turg -kauppahallin ohi Vabriku-kadulle, jossa pujahdamme sisään ristikkoikkunaiseen taloon. Leveästi hymyilevä Katrin Rao ottaa meidät vastaan Teine Kodu -keramiikkastudiossaan.

Myymälän puolella hyllyt ja pöydät notkuvat toinen toistaan kauniimpia keramiikkaesineitä: lautasia, kulhoja, mukeja, kynttilänjalkoja, tauluja, kukkaruukkuja, kannuja, koruja… Toisessa huoneessa Rao järjestää avoimia ja yksityisiä keramikkatyöpajoja.

– Parina iltana viikossa on avoimia työpajoja, joihin kuka tahansa on tervetullut. Lisäksi järjestän yksityistilaisuuksia, kuten syntymäpäiväjuhlia, jolloin takahuoneessa voi nauttia ruokaa ja viiniä, Rao kertoo.

Myös suomalaiselle matkailijalle työpaja on mahdollinen, mutta se vaatii kaksi Tallinnan-matkaa, sillä ensimmäisellä kerralla muotoillaan ja toisella kerralla laitetaan. Ja mikäs sen hauskempaa! Lasituksen jälkeen keramiikkatyöt päätyvät vielä uuniin, mutta valmiit esineet voidaan postittaa Suomeen.

Viron taideakatemia ja EKA-galleria

EKE-Galleria

Päivän päätteeksi Soe haluaa vielä esitellä minulle yhden paikan, joka on hänelle hyvin tärkeä. Põhja puiesteen ja Kotzebuen kulmassa kohoaa valkoinen, silitysraudan muotoinen talo, jonka katonrajassa komeilevat kirjaimet EKA.

– Olen EKA:n eli Viron taideakatemian alumni. Opiskelin täällä taidehistoriaa ja kulttuuriantropologiaa. Olin valtavan iloinen, kun EKA vihdoin muutti tänne.

Viron taideakatemia sai uudet tilat Kalamajasta vuonna 2018 ja sen upea arkkitehtuuri on näkemisen arvoinen. Yliopiston yleisiin tiloihin pääsee tutustumaan vapaasti, ja ala-aulan kahvilassa voi nauttia vaikka edullisen opiskelijalounaan.

Rakennuksessa toimii myös yleisölle avoin EKA-galleria, jossa esitellään yliopiston opiskelijoiden ja alumnien töitä vaihtuvissa näyttelyissä.

EKE-Galleria_portaat

Yhteisen päivämme aikana käy harvinaisen selväksi, että Kalamajassa Soe tuntee kaikki ja kaikki tuntevat Soen. Tuon tuostakin satunnainen vastaantulija moikkaa iloisesti, vanha tuttu nykäisee hihasta tai kevyet juoksuaskelet ottavat meidät kiinni. Jäämme vaihtamaan kuulumisia kaikkien kanssa, Soe on selvästi pidetty henkilö yhteisössään. Juttutuokiot tarjoavat myös minulle mahdollisuuden jututtaa paikallisia ja tutustua syvemmin heidän kotikaupunkiinsa.

Tallinna on tuttuudestaan ja helppoudestaan huolimatta yllättävä ja monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa joka kerta jotain uutta. Niin tälläkin kertaa. Palaan Kalamajan- ja Nõmmen-reissuilta kotiin monta kokemusta rikkaampana, ja näen tutun matkakohteen taas hieman uudessa valossa. Tätä on matkailu parhaimmillaan.

Lue myös

Nõmme – päiväpatikointia ja puutaloidylliä Tallinnan laitamilla

Paikallisen matkassa Tallinnassa – Kadri Koskisen Nõmme-vinkit

Paikallisen matkassa Tallinnassa – Bianka Soen Kalamaja-vinkit

Artikkelisarja on toteutettu Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan tuella.

{ 4 comments… add one }
  • Täytyy tunnustaa, että ei ole tullut käytyä Kalamajan alueella. Toisaalta emme ole ikinä käyneet Marikan kanssa Tallinnassa yhdessä. Kun menemme, tutustumme alueeseen varmasti. Tuo valokuvataiteen museo Fotografiska olisi varmasti erityisesti Marikan mieleen.

    • Cocoa etsimässä 6.1.2021, 20:09

      Kalamaja on varsinainen aarreaitta kulttuurin ja ravintoloiden ja baarien ystävälle. Meillä on itse asiassa vielä jonossa pitkä lista ravintola- ym. vinkkejä, jotka pitäisi saada postaukseksi tai useammaksi sorvattua tässä. Fotografiska on tosi antoisa käyntikohde (valokuva)taiteen ystävälle, mutta oikeastaan kelle tahansa, valokuva kertoo niin paljon, ja siellä on tosiaan aina useampi näyttely samanaikaisesti, vähän jokaiselle jotakin.

Leave a Comment