≡ Menu

Nõmme – päiväpatikointia ja puutaloidylliä Tallinnan laitamilla

Edellispäivänä satanut räntä narskuu pitkospuilla askelten alla. Maisema voisi näin helmikuussa olla myös auringonpaisteessa valkoisena hohtava hanki tykkylumipeitteisine puineen, mutta tänä vuonna talvi ei ole kunnolla tullut. Juuri tänään ei kuitenkaan sada, joten sää on mitä sopivin pienelle happihyppelylle kulttuuririentojen vastapainoksi. On vaikea uskoa, että ollaan vain kymmenen kilometrin päässä Tallinnan keskustasta, mutta etäinen liikenteen hurina muistuttaa kaupungin läheisyydestä.

IMG_4266

Pääskülan luontopolku ja lintutorni

IMG_4195
IMG_4272

Olemme Pääskülan suon luontopolulla (Pääsküla rabarada) tallinnalaisen Kadri Koskisen kanssa. Koskinen asuu aivan kivenheiton päässä Nõmmessa ja käy suolla lenkkeilemässä lähes päivittäin.

– Täällä on ihanan rauhallista! Välillä on päiviä, ettei vastaan tule ketään, Koskinen iloitsee.

Koskinen työskentelee kansainvälisen yrityksen asiantuntijatehtävissä pääosin kotoa käsin. Toimistolla Tallinnan keskustassa hän käy vain silloin tällöin. Päivittäiset lenkit ovat hänelle henkireikä.

Pääsküla on yli 900 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue Nõmmen kaupunginosassa kymmenen kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Alueella on kaksi luontopolkua, joista toinen on esteetön. Pidempi, neljän kilometrin mittainen polku kulkee kävelyteitä ja pitkospuita pitkin ja sen varrella on 10 metriä korkea lintutorni. Lyhyempi kahden kilometrin mittainen polku on kokonaan kävelytietä ja sen voi kulkea lastenvaunuilla tai pyörätuolilla.

Pääskülan maisemat ovat virkistävän vaihtelevat. On tiheää havumetsää ja ilmavaa koivikkoa sekä avaraa suoaluetta varpuineen ja mataline pensaineen. Havupuiden ja varpujen ansiosta maisema on näin harmaana talvipäivänäkin melko vihreä. 

Pidemmän luontopolun loppupuolella, Männikun puoleisessa osassa on lintutorni, jonne kiivettyämme Koskinen kaivaa repustaan termospullon ja aamulla Nõmmen torilta ostamamme kanelipullat. Nautimme pullakahvit hiljaisuuden vallitessa maisemista nauttien. Lintutornissa kohtaamme retkellä olevan lapsiperheen, joita tervehdimme. Muita ihmisiä emme Pääskülässä näekään, vaikka on lauantaipäivä. Harmaa keli saattaa vaikuttaa asiaan, sillä Koskisen mukaan alue on yhä suositumpi retkikohde paikallisten keskuudessa.

Kahvit juotuamme pakkaamme tyhjän pullapussin takaisin reppuun. Pääsküla on luonnonsuojelualue, eikä siellä ole roskiksia, vaan omat roskat pitää viedä pois mukanaan. Alueella ei myöskään saa telttailla eikä tehdä nuotiota. Marjoja ja sieniä saa kerätä, mutta mielellään kauempana polusta, jotta myös muut kävijät näkevät luonnon antimia.

IMG_4227
IMG_4232
IMG_4248
IMG_4238
IMG_4200

Nõmmen puutarhakaupunginosa tarjoaa luontoa ja kaupunkia

IMG_20200208_101348
IMG_4160

Suomalaisista matkailijoista vain harva eksyy Nõmmeen saati Pääskülaan. Tallinnan elinkeinoviraston matkailuosaston teettämän matkailijatutkimuksen mukaan suomalainen matkailija käy tavallisimmin Tallinnan keskustassa, vanhassakaupungissa ja sataman alueella. Ne suomalaiset, jotka ovat käyneet Tallinnassa ennenkin, ovat todennäköisesti käyneet myös muissa kaupunginosissa, kuten Rocca al Maressa tai Kadriorgissa.

Nõmme edustaa toisenlaista Tallinnaa. Se on kaupungin eteläosassa sijaitseva omakotitalovaltainen kaupunginosa, jonka keskustaa elävöittää kauppahalli toreineen ja ympäristöä rauhoittaa mäntymetsän vehreys. Nõmmessä tunnelma on rento, jopa boheemi, ja erityisesti sen puutaloalue muistuttaa hieman Helsingin Käpylää tai Kumpulaa.

Koskinen kertoo, että Nõmmessä asuu paljon kulttuuriväkeä ja luovien alojen ihmisiä. Hintataso on sen mukainen: vanhat puutalot hipovat Helsingin hintoja, ja ostajat sitoutuvat kunnostamaan talon tietyssä ajassa. Suurin osa taloista onkin komeassa kunnossa, vaikka joukossa on myös ränsistyneitä tönöjä sekä ihan uusia omakotitaloja. Raikkaaseen talvi-ilmaan sekoittuu savupiipuista tupruava palavan puun tuoksu.

Idyllinen puutaloalue vetää puoleensa kuin kärpäspaperi, ja kameran muistikortti täyttyy nopeasti värikkäiden ja persoonallisten puutalojen kuvista.

IMG_4177
IMG_4142

Katso Kadri Koskisen Nõmme-vinkit

Nõmmen tori

IMG_20200208_093115

Olemme tavanneet Koskisen aamulla Nõmmen torilla. Nõmmeen pääsee Tallinnan keskustasta helposti bussilla numero 18, mutta tänä lauantaiaamuna aikatauluihimme sopi paremmin nopea ja edullinen Bolt, joka on Uberin tallinnalainen vastine. Koskinen on tarjoutunut viettämään kanssamme päivän kotikaupunginosassaan Nõmmessä ja näyttämään meille lempipaikkojaan.

Aloitamme kierroksemme Nõmmen torilta (Nõmme turg), joka on helmikuisena lauantaina lähes autio.

“Kesällä täällä on todella vilkasta, mutta talvella paikka on lähestulkoon kiinni”, Koskinen kertoo. 

IMG_4098

Sisällä kauppahallissa on elämää. Kojuissa myydään vihanneksia, hedelmiä ja muita paikallisia tuotteita. Kiertelemme hallissa, jossa on lisäksemme kourallinen paikallisia asukkaita ruokaostoksilla. Vanhaksi halliksi rakennus vaikuttaa hyväkuntoiselta, melkein kuin uudelta, ja havainnolle löytyykin selitys. Kauppahalli rakennettiin alunperin vuonna 1930 ja vuonna 2008 se peruskorjattiin täysin. Pari vuotta myöhemmin rakennus kuitenkin tuhoutui tulipalossa ja sen tilalle rakennettiin vanhan mallin mukaan uusi vuonna 2010.

Buxhöwdenin leipomo

IMG_4110

Kauppahallia ympäröi tori, joka on täynnä pieniä puisia Helsingin Tuomaan markkinoista muistuttavia torikojuja. Suurin osa niistä on suljettu näin talvisaikaan, mutta torin perältä löydämme isomman mökin, jonka ovi käy tiuhaan.

Buxhöwdenin leipomo on suosittu paikallisten keskuudessa, ja Koskisen suosituksesta ostamme lämpimät kanelipullat. Kahvilassa on sisällä pari pientä pöytää, mutta emme jää tällä kertaa istumaan, vaan pakkaamme pullat reppuun ja jatkamme saman tien matkaa.

IMG_4104

Näköaloja ja hiekkadyynejä

Sää on harmaa ja loskainen, mutta olemme tyytyväisiä, että juuri nyt ei sada. Kävelemme läheiselle näköalapaikalle, Mustamäen rinteelle (Mustamäe nõlv), joka on itse asiassa osa Nõmmen hiekkadyynejä. Kuvitella, hiekkadyynit Tallinassa! Paikka, jossa seisomme, tunnetaan myös nimellä Vanakas.

Vaikka keli on harmaa, maisemat kantavat kauas. Tähyilemme kohti Nõmmen toria, josta juuri tulimme.

IMG_4111
IMG_4114

– Tuo vihreä rakennus on Nõmmen kauppahalli. Sen vieressä oleva toinen vihreä rakennus on ravintola Kius, jossa on hyvä lounasmenu ja paljon vegaanista tarjontaa, Koskinen kertoo.

Dyynit ovat suosittu ulkoilualue kesät talvet.

– Uutenavuotena paikalliset kerääntyvät tänne katsomaan raketteja. Ja lumisina talvina täällä on paljon lapsia pulkkamäessä.

Kun jatkamme matkaa, Koskinen kertoo suomalaisesta nimestään.

– Aviomieheni kahdeksankymppisellä isällä on suomalaiset sukujuuret. Hänen vanhempansa olivat suomalaisia ja tapasivat toisensa Siperian-junassa.

Kävelemme pitkin mäntymetsää halkovia kävelyteitä ja ohitamme mäkihyppytornin, seikkailupuiston ja urheilukeskuksen. Kaksi jälkimmäistä ovat oivia aktiviteetteja lapsiperheille ja muille duracell-pupuille. Urheilukeskuksessa (Nõmme Spordikeskus) voi esimerkiksi patikoida, hiihtää, uida ja saunoa. Seikkailupuisto (Nõmme Seikluspark) on avoinna kesäkaudella ja tarjoaa useita ratoja niin lapsille kuin aikuisillekin. Mäkihyppytornia ympäröi Nõmme Snow Park, jossa pääsee laskettelemaan, lumilautailemaan ja laskemaan snowtube-kourua.

IMG_4125
IMG_4150
IMG_4147

Katso Kadri Koskisen Nõmme-vinkit

Glehnin linna ja puisto

Urheilupuiston kupeesta käännymme takaisin mäntymetsän siimekseen ja päädymme Glehnin puistoon, jonka sydämessä kohoaa jylhänä keskiaikaistyylinen Glehnin linna. Sen rakennutti vuonna 1886 baltiansaksalainen Nikolai von Glehn asunnokseen. Linna näyttää torneineen ja sakaraisine muureineen ihan satukirjojen linnalta!

IMG_4165

Linnaa ympäröi samaa nimeä kantava puisto, joka on suosittu ulkoilualue. Nähtävääkin löytyy, kuten Glehnin suosikkihevosen haudalle pystytetty obeliski, valtava Kalevipoeg-patsas ja krokotiilipatsaaksi kutsuttu lohikäärmepatsas. Tähtitieteen harrastajia kiinnostanee, että puistosta löytyy myös observatorio.

IMG_4174

Gourmet-lounas Paju Villassa

Glehnin puistosta kävelemme takaisin Nõmmen keskustan suuntaan, ylitämme Pärnu maanteen ja junaradan ja päädymme Pääskülaan. Luontopolun kierrettyämme olemme väsyneitä mutta onnellisia – ja hyvin hyvin nälkäisiä!

IMG_20200208_151015

Olemme varanneet pöydän myöhäiselle lounaalle ravintola Paju Villasta, joka ei petä korkeita odotuksiamme. Koskinen käy ravintolassa usein ja osaa suositella useita annoksia. Valitsemme härkätartaria, talon merenherkkukeittoa ja paistettua kuhaa, jotka hellivät niin makunystyröitämme kuin ulkoilusta raukeita jäseniämme. Skoolaamme onnistuneelle päivälle.

Katso Kadri Koskisen Nõmme-vinkit

IMG_20200208_132548
IMG_20200208_140153
IMG_20200208_132632

Lue myös

Paikallisen matkassa Tallinnassa – Kadri Koskisen Nõmme-vinkit

Kalamaja ja Telliskivi – Tallinnan trendikäs ja boheemi kaupunkikulttuurin keskus

Paikallisen matkassa Tallinnassa – Bianka Soen Kalamaja-vinkit

Artikkelisarja on toteutettu Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan tuella.

{ 4 comments… add one }
  • Pääsküla vaikuttaa kivalta paikalta. Tykätään usein yhdistää kaupunkilomiimme jotain luontojuttuja. Tästä en ollut kuullut aiemmin, mutta kuulostaa juuri sellaiselta paikalta, joka sopisi mukavaksi aamupäivän retkikohteeksi.

    • Cocoa etsimässä 5.1.2021, 08:52

      Oli tosi kiva paikka! Ja parasta, että se on niin lähellä, hyvin saavutettavissa ja sopii just sellaiseksi puolen päivän retkeksi. Me aloitettiin yhdeksältä aamulla Nõmmen torilta, kierrettiin kaikki nuo paikat hyvin rauhalliseen tahtiin, käytiin pitkällä lounaalla Paju Villassa ja ehdittiin sitten vielä iltapäiväksi Tallinnan keskustaan. Suositus!

Leave a Comment