≡ Menu

Helsinki kesäkahvilat – 10 ihanaa kesäkahvilaa meren rannalla

Helsinki kesäkahvilat

Mikäs sen mukavampi ajanviete merellisessä Helsingissä kuin istahtaa joutilaana kahvikupposelle ja leivonnaiselle, nauttia auringon hehkusta iholla ja antaa katseen harhailla meren aalloissa.

Me emme harrasta kahviloita juurikaan muina vuodenaikoina, mutta kesällä hakeudumme lähes rituaalinomaisesti samoihin suosikkipaikkoimme – ja etsimme myös uusia merenrantakahviloita.

Listasimme omat merenläheiset kesäkahvilasuosikkimme sekä loppuun muutaman kiinnostavan kesäkahvilan, jotka ovat vielä testaamatta. Poimi listasta omasi!

Sinisen huvilan kahvila

Linnunlauluntie 11 | sinisenhuvilankahvila.com

Kun asuimme vielä Hakaniemessä, Sinisen huvilan kahvilasta tuli vakiopaikkamme. Töölönlahden-lenkin jälkeen oli ihana istahtaa sinisen puuhuvilan kainaloon nauttimaan upeasta näkymästä yli Töölönlahden ja isosta tuopillisesta mansikkamehua. Noh, joskus on tullut syötyä joku munkkirinkiläkin… Kahvila on yksi lempipaikkojamme Helsingissä, joten siellä tulee käytyä edelleen usein, vaikka emme aivan naapurissa enää asukaan.

Kahvilasta saa erilaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia, kakkuja, piiraita ja pullia, jotka ovat kaikki oman leipurin käsialaa. Tarjolla myös päivän keitto ja salaatti, täytettyjä sämpylöitä sekä suomalaisten pientuottajien tuotteita. Friidun valinta on yleensä jätski, joka Sinisen huvilan kahvilassa tulee Espoon jäätelötehtaalta. Myös vegaanista ja gluteenitonta tarjontaa.

Sinisen huvilan kahvila on suomalainen perheyritys, jota yrittäjät Päivi ja Lassi Helenius ovat luotsanneet jo lähes 30 vuotta.

Kahvila on avoinna huhtikuusta syyskuun loppuun joka päivä, satoi tai paistoi. Tarkista aukioloajat kahvilan nettisivuilta.

Helsinki kesäkahvilat Sinisen huvilan kahvila

Cafe Taideterassi

Linnunlauluntie 11 | cafepanorama.fi

Siinä missä Sinisen huvilan kahvila lepää mainitun sinisen huvilan kainalossa, Taideterassi toimii siinä varsinaisessa sinisessä huvilassa. Joitakin kesiä sitten avattu Taideterassi levittäytyy koko huvilan leveydeltä Töölönlahdelle päin ja tarjoaa vähintään yhtä hulppeat maisemat kuin naapurinsa.

Kahvilasta saa niin ikään oman leipurin loihtimia suolaisia ja makeita herkkuja sekä kylpäpuristettuja mehuja ja muita virvokkeita, salaatteja ja jätskiä. Se tarjoaa nimensä mukaisesti myös taide-elämyksiä, eli sisätiloissa voi käydä ihastelemassa maalauksia, veistoksia ja antiikkihuonekaluja.

Avoinna toukokuusta syyskuuhun joka päivä, säävarauksella.

Helsinki kesäkahvilat Taideterassi

Cafe Bar Halkolaituri

Halkolaituri on vähän siinä rajoilla, onko se enemmän kahvila vai baari, mutta siinä määrin stadilaisen kahvilakulttuurin ilmentymä se on, että otetaan mukaan listalle!

Cafe Bar Halkolaituri sijaitsee Pohjoisrannassa, nimensä mukaisesti Halkolaiturilla, purjeveneiden ja -laivojen ympäröimänä, ja ympärillä avautuvat hyvin perihelsinkiläiset näkymät sekä merelle ja saaristoon että Kruununhaan ja Katajanokan kaupunginosiin. Uspenskin katedraalikin laiturille näkyy.

Varsinaista kahvilarakennusta ei ole, vaan kahvila toimii kioskissa ja pöytäryhmät ovat levittäytyneet laiturille. Kahvilassa on tarjolla muun muassa perunakippoja (=uusia perunoita erilaisilla täytteillä) ja muuta pientä purtavaa, kuten pullia, korvapuusteja ja croissuja.

Ja sitten mennään sinne baariosastolle, eli Halkolaiturissa on varsin mukava viettää kesäistä alkuiltaa ystävien kanssa kylmistä virvokkeista nauttien.

Halkolaituri on periaatteessa auki päivittäin keväästä syksyyn, mutta sijainnista ja olosuhteista johtuen aukioloajat ovat sään jumalien armoilla. Eli huonolla säällä kahvila on kiinni, mistä ilmoitetaan Cafe Bar Halkolaiturin Facebook-sivulla.

Kahvisiskot Hakaniemi

Hakaniemen tori | facebook.com/kahvisiskot

Meillä tuntuu liittyvän moneen kesäkahvilaan jonkinlainen perinne, niin myös Kahvisiskoihin.

Kahvisiskojen perinteinen torikahvila on toiminut Hakaniemen torilla jo yli 40 vuotta. Kahvila on tunnettu herkullisesta riisipuurostaan, jota saa nauttia voisilmän, sokerin ja kanelin kera aamusta iltapäivään. Riisipuuron lisäksi joka päivä on tarjolla myös toinen, päivittäin vaihtuva puuro. Vuosia sitten, kun Arna oli Hakaniemessä töissä, Kahvisiskojen puuro kuului kesäisiin lounashetkiin työkavereiden kanssa.

Puuron lisäksi kahvilassa on tarjolla on suolaisia ja makeita herkkuja: tuoretta pullaa, täytettyjä sämpylöitä, lihapiirakkaa ja munkkipossuja. Hyvää pannukahvia ja jaffaa. Erityisesti kesäisin Kahvisiskojen tunnelma on auringon paistaessa, lokkien kirkuessa ja haitarimusiikin soidessa hyvin stadilainen.

Hakaniemen torilla on muitakin kahviloita, mutta meille Kahvisiskot on se ainoa oikea. Me aloitetaan juhannuksen vietto aina Kahvisiskoilta, jolloin kahvilassa soittaa tanssiorkesteri ja teltta on koristeltu koivuin. Evääksi valikoituu aina Eromangan lihapiirakka, joka on maailman paras lihis! Samalla reissulla ostetaan torilta vihta saunaan ja perunat juhannuspöytään.

Kahvisiskot on avoinna maanantaista lauantaihin aamuvarhaisesta iltapäivään. Tarkista aukioloajat Kahvisiskojen Facebook-sivulta.

Silversund Café & Terrace

Mustikkamaantie 2 | silversund.fi

Käymme joka kesä Korkeasaaressa ja koska sikäläinen kahvila- ja ravintolatarjonta ei oikein nappaa, olemme ottaneet tavaksi pistäytyä Korkeasaari-visiitin jälkeen Mustikkamaalla kahvilla tai syömässä. Mustikkamaan sillan kupeessa, vanhassa telakanvartijan talossa toimiva Silversund on vaihtoehdoista kahvilamaisin.

Olemme käyneet kahvilassa viimeksi, kun se toimi vielä nimellä Blobba, joten meillä ei ole Silversundin tarjonnasta vielä kokemusta. Kahvilan omien nettisivujen mukaan heillä on tarjolla ainakin Helsingin Kahvipaahtimon kahveja, kylmiä juomia sekä merellisiä ja kesäisiä ruoka-annoksia, kuten salaatteja, kalaa ja burgereita. Kahvin kanssa saa myös leivonnaisia. Kesälauantaisin on livemusaa. Kahvilan miljöö veden ääressä ja vanhojen rakennusten ympäröimänä on viehättävä.

Silversund on maanantaisin suljettu, mutta muina päivinä avoinna puolestapäivästä iltaan, säävarauksella. Tarkista aukioloajat Silversund Café & Barin Facebook-sivulta.

Cafe Regatta

Merikannontie 8, Helsinki | caferegatta.fi

Cafe Regatta löytyy jokaisesta turistibrosyyristä, mutta se ei ole vain matkailijoiden suosiossa, vaan myös meidän syntyperäisten helsinkiläisten suosikki! Regattaankin meillä liittyy perinne, mutta ei kesällä, vaan jouluna! Meidän perheen joulurauha alkaa nimittäin aatonaattona, jolloin panemme pisteen kaikenlaiselle jouluhössötykselle ja painelemme Cafe Regattaan nauttimaan joulusta ja yhteisestä ajasta.

Ensin haemme grillimakkarat ja paistamme ne Regatan pihalla nuotiossa. Kelejä on vuosien varrella ollut vaihtelevia, välillä olemme paistaneet makkaraa kirpeässä ja aurinkoisessa pakkassäässä, välillä harmaassa loskassa, mutta joulumieli on tullut aina. Makkaroiden jälkeen ollaan nautittu vielä kuumat kaakaot ja vapaavalintaiset pullat jälkkäriksi, lemppareitamme ovat korvapuusti ja munkki.

Mutta tämä oli kesäkahvilapostaus, joten palataanpa auringonpaisteeseen ja meren liplatukseen!

Regatassa voi aistia ehdan saaristomökkitunnelman. Sisällä pienessä punaisessa tuvassa on tiivis tunnelma, mutta puupöytien ääreen mahtuu useampikin kahvitteluseurue. Kesällä – hyvällä säällä –pöytä kannattaa tietysti valita isolta kesäterassilta, joka levittäytyy hyvän matkaa rantaviivaa pitkin.

Kahvilasta saa suolaista ja makeaa vegaanisista piiraista lohileipiin ja munkkirinkeleistä mustikkapiirakkaan. Suosituin leivonnainen lienee korvapuusti, eikä suotta, sillä se toden totta on ihan mielettömän hyvää.

Cafe Regatta on avoinna vuoden ympäri, joka päivä.

Helsinki kesäkahvilat Regatta

Tarvaspää Cafe Zoceria

Gallen-Kallelan tie 27 | tarvaspaa.fi

Teknisesti ottaen tämä kahvila taitaa sijaita Espoon puolella, mutta niin lähellä Helsingin rajaa, että napataan se nyt tähän listaukseen…

Ja taas päästään meidän perheen kahvilaperinteisiin. Meille on tullut tavaksi kerran kesässä ajaa nelosen ratikalla Munkkiniemenrantaan, kävellä sieltä merenrantaa pitkin Espoon puolelle Tarvaspäähän, nauttia Cafe Zoceriassa lounassoppa, virvokkeet tai kakkukahvit ja kävellä sitten sama reitti takaisin. Lopuksi ollaan jääty vielä hetkeksi nauttimaan auringosta ja merimaisemista Cafe Torpanrannan terassille, josta lisää seuraavassa kohdassa.

Cafe Zoceriassa parasta on kaikki! Mäen laelta avautuu upea näkymä merelle, piha on viihtyisä, sisätiloissakin on pöytiä (ja merinäkymä!) ja vieressä on jo mainittu Gallen-Kallelan kotimuseo, joka on visiitin väärti.

Mutta ehkä kuitenkin parasta on kahvilan tarjoilut. Vitriinistä löytyy mitä herkullisempia kakkuja ja leivonnaisia, joihin et törmää joka toisessa ketjukahvilassa ja kaupan paistopisteessä: punajuuri-suklaakakkua, kesäkurpitsakakkua, juustokakkua, wienermunkkia, vadelmajuustokakkua, tryffelikakkua… Viime käynnillä jaoimme palasen key lime pieta, joka oli suorastaan syntisen hyvää! Valikoimasta löytyy myös keittoja, salaatteja ja voileipiä.

Kahvilalla on anniskeluoikeudet, joten voit nauttia baakkelsisi vaikkapa kuohuviinilasillisen kera.

Cafe Zoceria on avoinna myös talvikaudella, mutta kesää suppeammin aukiolojoin.

Helsinki kesäkahvilat Zoceria

Café Torpanranta

Munkkiniemenranta 2 | torpanranta.fi

Munkkiniemenrantaan levittäytyvä Café Torpanranta harvemmin paistattelee parhaiden kahviloiden listauksissa, mutta meidän mielestä se ansaitsee ehdottomasti paikkansa tällä listalla! Ehkä siksi, että se on vähän kuin varkain soluttautunut osaksi meidän kesäperinnettämme (kts. kohta Cafe Zoceria), mutta myös ihan omien ansioidensa vuoksi.

Leppoisan kävelylenkin päätteeksi on ihana istahtaa Café Torpanrannan terassille skumppalasilliselle, antaa katseensa levätä auringossa välkehtivässä merimaisemassa ja hengittää sisäänsä viereiseltä mattolaiturilta leijailevaa mäntysuovantuoksua sekä seurailla suppailijoiden, purjelautailijoiden ja uimareiden reipashenkisiä edesottamuksia.

Muitakin kylmiä virvokkeita Cafe Torpanrannasta löytyy oikein erinomainen valikoima: oluita, siidereitä, viinejä, cocktaileja ja mocktaileja. Suosittelemme paikan omaa Torpanranta Pale Alea, joka on Kimito Brewingin panema raikas ja maukas olut.

Mutta koska olemme kahvilalistauksessa, kehaistaanpa heti perään myös kahvilatuotteiden valikoimaa! Sekin on nimittäin Torpanrannassa erinomainen. Tarjolla on monenlaisia pullia, viinereitä ja leivonnaisia sekä huikean hyviä täytettyjä leipiä. Isompaan nälkään löytyy salaatteja, kulhoja ja lohikeittoa.

Café Torpanranta sopii myöhäiselle aamiaiselle, lounaalle, iltapäiväkahveille, after workeille ja pienimuotoiseen illanistumiseenkin. Olemme tässä hieman pohtineet, että kun omakotitaloelämä alkaa riittää, taidamme muuttaa Munkkiniemeen ja ottaa Torpanrannan kantikseksemme.

Café Torpanranta on avoinna vuoden ympäri aamukymmenestä iltakymmeneen.

Helsinki kesäkahvilat Torpanranta

Kahvila Kampela

Uutelantie | kahvilakampela.fi

Kampela painii samassa sarjassa Cafe Regatan kanssa. Tämä punainen saaristomökki sijaitsee Vuosaaressa Uutelan ulkoilualueen ja Aurinkolahden uimarannan välimaastossa ja se on oiva kahvihetken viettopaikka niin retkeily- kuin rantsupäivän jälkeen. Tai purjehduspäivän – tänne pääsee nimittäin myös veneellä.

Tarjolla on virvokkeiden lisäksi kaikenlaista punaiseen tupaan ja saaristomiljööseen sopivaa, kuten lohikeittoa saaristolaisleivällä, tuoreita korvapuusteja ja kermavaahtotornilla silattuja muurinpohjalettuja. Vitriinistä löytyy kahvin kaveriksi makoisia herkkuja sen seitsemää sorttia.

Kampelan terassi levittäytyy molemmin puolin punaista mökkiä, ja pöytien viereen mahtuu hyvin rullaamaan myös lastenvaunujen kanssa. Terassi on aivan veden äärellä ja siltä avautuvat ihanan merelliset näkymät venesatamaan ja saaristoluontoon.

Kahvila Kampela on avoinna vuoden ympäri ja siellä järjestetään tapahtumia kuten Helsingin Venetsialaiset ja Vuosaaren joulupolku.

Kahvila Meridian

Vehkalahdentie | kahvilameridian.com

Toinen Itä-Helsingin merellinen kahvilahelmi on Meridian, jotka voisi oikeastaan sanoa piilotetuksi helmeksi. Niin vaikea se on löytää, ellei tiedä mitä etsii.

Me eksyimme Meridianiin koronakesänä 2020, kun kävimme katsomassa erästä myytävänä olevaa taloa Vartioharjussa. Kävelimme uupuneina kohti bussipysäkkiä, kun näimme puoliksi puskaan piiloutuneen kyltin, joka ohjasi kahvilaan. Lähdimme kävelemään kyltin osoittamaan suuntaan ja jatkoimme Vehkalahdentietä aina rantaan, Vartiokylän venekerholle asti. Rannasta löysimme tumman pyöröhirsimökin terasseineen, merellisen keitaan, joka tarjosi nääntyneelle ihmiskaravaanille helpotuksen.

Meridianissa on tarjolla kunnon suomalaista kotiruokaa, kuten herkullista lohisoppaa, lihapullia muusilla, silakkapihvejä ja riistakäristystä. Sekä hieman yllättäen thaimaalaista ruokaa! Grillimakkaraa voi ostaa kahvilasta ja grillata terassilla. Kasvissyöjälle tai vegaanille ei taida löytyä ainakaan suoraan listalta mitään, mutta emme tiedä, jos vaikka kysyttäessä järjestyy. Kahvin kanssa voi nauttia pannukakkua tai pullaa monessa muodossa.

Tunnelma mäntypaneloidussa mökissä ja puukalustetulla terassilla on viihtyisä ja hyvin suomalainen, ehkä hieman jopa lomakeskusmainen. Edessä avautuu maisema Vartiokylänlahdelle ja vierasvenesatamaan, joka on aivan kahvilan edessä. Veneelläkin siis pääsee kahvittelemaan.

Talvella terassi katetaan teltalla, eli Kahvila Meridian on auki läpi vuoden joululomaa lukuunottamatta. Tarkista aukioloajat Kahvila Meridianin nettisivulta.

Tsekkaa myös nämä:

 • Kesäkahvila Buffetti on tunnelmallinen retrokahvila Lauttasaaren kesämaja-alueella. Ennen omistajanvaihdosta kahvila tunnettiin nimellä Kesäkahvila Puhvetti.
 • Fallkullan kotieläintilan Kilikuppila Tapanilassa on nuorten pitämä kesäkahvila.
 • Suomenlinnassa kukkulan laella sijaitsen Kahvila Piperin kallioterassilta avautuu upea näkymä Suomenlahdelle.
 • Cafe Torpedo on ravintolalaiva Mustikkamaalla vesiurheilukeskus Laguunin vieressä. Herkuttele vaikka ice lattella ja korvapuustilla.
 • Kumpulan koulukasvitarhalla toimiva Café Raparperimeri on alueen nuorten suunnittelema ja toteuttama ekologinen luontokahvila.
 • Cafe Kobben Kajajanokanluodolla tarjoaa saaristolaistunnelman lisäksi kylmiä ja kuumia juomia sekä pientä suolaista ja makeaa. Myös pizzoja italialaisesta kaasupizzauunista! Vesibussiyhteys Kanavarannasta.

Lue myös:

{ 2 comments… add one }
 • Olen todella huono kahviloissa kävijä, ja täytyy myöntää, etten ole näistäkään käynyt yhdesäkään. Muutama oli sentään nimenä tuttuja. Pitää laittaa itselleni muutama muistiin, jos vielä elokuussa tulisi Helsingissä käytyä, niin otetaan joku vierailulistalle!

  • Cocoa etsimässä 23.8.2023, 11:10

   Monessa noista voi käydä myös lounaalla tai tuopposella, jos sellaiset ovat enemmän mieleen. Harvemmin mekään kahvia juodaan kahviloissa.

Leave a Comment