Blogeissa on nyt syksyn mittaan kiertänyt blogini tarina -haaste, josta Laamanaama heitti meille pallon pari kuukautta sitten.
Haasteen ideana on kaikessa yksinkertaisuudessaan kertoa mistä blogi on saanut alkunsa ja miten se on aikojen saatossa kehittynyt. Ja mikäs sen mukavampaa kuin oman blogin – ja siinä samassa oman itsensä – kehitysvaiheiden muistelu, joten otimme mielellämme haasteen vastaan!
Kannattaa muuten käydä tutustumassa Laamanaaman mainioon blogiin, erityisesti jos matkailun miesnäkökulma, futismatkat ja treenaaminen kiinnostavat. Jutut on kirjoitettu rennon humoristisella otteella ja persoonallisella tatsilla. Hyvä blogi, oikein hyvä!
Tämä ei muuten ole ihan lyhyt postaus, eli teitä on täten varoitettu…
Miten blogi sai alkunsa
Elettiin loppuvuotta 2011. Lokakuussa olimme tehneet päätöksen maailmanympärimatkasta, jonka alkamisajankohtaa ei tosin oltu vielä lyöty lukkoon. Samalla syntyi päätös blogista. Ajatuksena ei todellakaan ollut ryhtyä bloggaamaan, vaan ajattelimme, että omien reissumuistojen tallentamiseen ja kotiväelle raportoimiseen blogi olisi yksinkertaisesti paras väline. Emme osanneet edes haaveilla lukijoista, jotka eivät olisi olleet meidän perhettä tai kavereita.
Me ei tuohon aikaan vielä luettu blogeja niin ahkerasti kuin nykyään, matkablogeja tuskin lainkaan. Totta puhuen me ei taidettu edes tietää yhtään matkablogia, ennen kuin alettiin varta vasten etsiä niitä maailmanympärimatkan suunnittelun tueksi ja inspiraatioksi. Ensimmäinen blogilöytömme oli Pingviinimatkat, jonka parissa olemme viihtyneet nyt jo useamman vuoden. Tuumailtiin jo ekoista postauksista, että kas, tuon pariskunnan kanssa saattaisimme tulla hyvin juttuun, ja nykyään olemmekin hyviä ystäviä!
Muita sen aikaisia matkablogituttavuuksia olivat niinikään pariskunnan maailmanympärimatkasta kertova 396 Days and 3 Minutes sekä keski-ikäisen pariskunnan reppureissublogi Sapattivapaasia. Hieman meidän jälkeemme maailmalle lähtivät Suuntana maailma -blogin Suvi ja Kristian, joiden seikkailua tuli seurattua tiiviisti. Heidänkin kanssaan ollaan ystävystytty sittemmin! Myöhemmin lukulistalle on kerääntynyt tietysti monen monta matkablogia, mutta nuo olivat ne ensimmäiset (sitä yhtä purjehdusblogia lukuunottamatta).
Ensimmäiset viikot blogin teknisen perustamisen jälkeen kuluivat Bloggerin toiminnallisuuksiin tutustuessa ja blogin ulkoasua viilatessa – maailmanympärireissun suunnittelun ja järjestelyn ohessa siis. Vertailtiin väriteemoja ja myytiin asuntoa, suunniteltiin banneria ja järjestettiin kotikirppistä, kirjoitettiin esittelytekstiä ja kytättiin halpoja lentolippuja.
Kun kaikki sekä matkaan että blogiin liittyvät käytännön asiat oli saatu järjestykseen, blogi näki vihdoin päivänvalon. Meidän ihka ensimmäinen blogipostaus Unelma joka sai siivet julkaistiin tammikuussa 2012.
Alunperin blogi näytti tältä. Bannerin toteutti briefimme pohjalta Christian Aare. Silloinen ulkoasu sopi erittäin hyvin maailmanympärimatkan puuterihiekkaisilla rannoilla lojuilevaan henkeen, tykkäsimme siitä kovasti.
Blogin kehitysvaiheet
Edellä kuvattu blogin syntyprosessi kuvaa hyvin meidän tapaamme työskennellä. Ensin suunnitellaan, sitten luonnostellaan, seuraavaksi aletaan tuottaa sisältöä, lopuksi viilataan, viilataan ja viilataan, ja vasta sitten julkaistaan. Näin syntyivät juttumme blogin alkuaikoina ja näin ne syntyvät edelleen. Yksikään juttu ei näe päivänvaloa, ennen kuin me molemmat ollaan siihen tyytyväisiä. Tämä on pääasiallinen syy siihen, että blogimme päivittyy korkeintaan kaksi kertaa viikossa, mutta toisaalta tämän ansiosta me ollaan edelleen sataprosenttisen tyytyväisi jok’ikiseen julkaisemaamme juttuun. Monet bloggarit ovat näissä blogini tarina -jutuissa kertoneet hieman häpeillen bloggausuransa ensimmäisistä postauksista, mutta me pystytään edelleen lukemaan (ja luetaankin) vanhoja juttujamme ihan punastelematta :).
Kaikki ei siis ole vuosien saatossa muttunut, mutta todella moni asia on.
Reppureissublogista elämysblogiksi
Matkablogi me olemme edelleen, mutta niin sanottu niche on muuttunut. Alussa olimme maailmaa kiertävä huoleton reppureissaajapariskunta ja kirjoittelimme maailmanympärimatkamme etenemisestä kronologisessa järjestyksessä, suurin piirtein ajantasaisesti. Nyt teemme lyhyitä lomareissuja pitkin vuotta ja kirjoitamme niistä ympäri vuoden. Saatamme edelleen lähteä rinkan kanssa matkaan (koska rinkka on monesti kätevämpi kuin matkalaukku), mutta nykyään kaipaamme reppureissaajameiningin sijaan ennen kaikkea ikimuistoisia elämyksiä ja unohtumattomia kokemuksia, jotain vähän spessumpaa. Tai no, kyllä me tykätään reppureissaajameiningistäkin tiettyyn pisteeseen asti, mutta budjettimatkailijoita meistä ei enää saa.
Aiheet ja näkökulmat
Ennen kirjoitimme lähinnä päiväkirjamaisia reportaaseja, nyt kirjoitamme erilaisia juttuja: vinkkijuttuja, fiilistelyjuttuja, ilmiöjuttuja, rahajuttuja, ruokajuttuja, musiikkijuttuja. Myös näkökulmat ovat terävöityneet. Ennen saatoimme kirjoittaa yhden ainoan artikkelin paikasta, jossa olimme viettäneet jopa pari viikkoa, ja siihen yhteen juttuun oli mahdutettu aivan kaikki, ja kymmeniä valokuvia päälle. Kurkatkaapa vaikka tätä mammuttijuttua Darwinista! Nykyään noin laajoja kohde-esittelyjä ei juurikaan tule rustattua, vaan juttuihin yritetään löytää hyvä näkökulma. Alussa olimme myös aika tarkkoja, ettemme tule toitottaneeksi liian henkilökohtaisia asioita koko maailmalle, mutta nykyään raotamme elämäämme hieman anteliaammin.
Arna bloggaa Balilla heinäkuussa 2012.
Matkustustyyli
Matkustustyylimme on muuttunut jonkin verran. Se vapautta janoava, kalastajahousuinen reppureissaaja asuu meissä edelleen, mutta tykkämme nykyään matkustaa mukavasti ja panostaa elämyksiin. Kuluneet hostellihuoneet ovat vaihtuneet vähän parempiin boutique-hotelleihin ja kämäiset bussikyydit moderneihin junavaunuihin, sillä ne ovat keskeinen osa elämystä, jonka haluamme lyhyillä lomillamme kokea. Hyvä ruoka ja juoma on kuulunut reissutyyliimme aina, mutta nykyään sen rooli on entistä merkittävämpi.
Tekniset muutokset ja ulkoasu
Sisällössä on siis tapahtunut jonkin verran muutoksia, mutta teknisesti katsottuna blogi on muuttunut täysin. Alusta on vaihtunut, osoite on muuttunut, ulkoasu on päivittynyt. Oma WordPress-pohjainen verkkosivu helposti muokattavalla teemalla tarjoaa loputtomat muokkausmahdollisuudet, joten kehitystä tällä saralla on luvassa jatkossakin.
Valokuvat ja tekstit
Selasimme juuri vanhoja valokuviamme 10 matkakuvaa -haastetta varten ja totesimme ykskantaan, että valokuvaustaitomme ovat kehittyneet neljässä vuodessa huimasti! (Puhumattakaan kymmenessä vuodessa – kurkkasimmee nimittäin ohimennen myös aivan ensimmäisten reissujemme kuvia, ja ne ovat muuten ihan järkyttäviä räpsyjä!)
Ja ihan kuin tekstitkin olisivat parantuneet. Kynä on terävöitynyt ja olemme molemmat löytäneet oman matkablogiäänemme. Tunnistatteko te muuten, kumpi meistä on kirjoittanut minkäkin tekstin? Vai erotatteko ylipäätään, että täällä on kaksi kirjoittajaa?
Arto kuvaa Kata Tjutan kansallispuistossa Australiassa syksyllä 2012.
Merkittävimmät taitekohdat
Maailmanympärimatkan eli ensimmäisen vuoden ajan blogiasiat rullasivat eteenpäin omalla painollaan. Me senkun reissattiin huoletonna menemään ja julkaistiin aina välillä juttuja. Silloin tällöin juttujen kasaantuminen stressasi, mutta tavoitteena oli vain saada ne stoorit itselle talteen, ei me mitään lukijoita ymmärretty ajatella. Alussa meillä ei ollut hajuakaan mistään lukijamääristä tai että niitä ylipäätään voi seurata jostain, mutta jossain vaiheessa sitten hokattiin – ehkä silloin kun saatiin ensimmäinen kommentti tuntemattomalta lukijalta – että blogia lukee joku muukin kuin perhe ja kaverit. Se oli merkittävää.
Maailmanympärimatkalta palattua meillä oli useampi iso juttu työn alla, ja haluttiin saada ne ulos ennen kuin mietittäisiin blogin jatkoa. No, arki vei aika nopeasti mennessään, ja blogi jäi prioriteettilistan hännille. New York -postaus saatiin uunista ulos vasta kahdeksan kuukautta kotiinpaluun jälkeen, ja muutaman kuukauden päästä siitä kerroimme miten elämä oli paluun jälkeen sujunut. Sitten maailmanympärimatka olikin niin sanotusti taputeltu, ja blogin jatko jäi hautumaan mielen sopukoihin.
Vuoden 2014 kesä oli blogin kannalta kaikkein merkittävin taitekohta. Silloin pohdimme oikein perusteelliesti jatkammeko blogia vai lopetammeko. Pidimme tärkeänä minkä tahansa päätöksen tekemistä, sillä välitilassa roikkuminen tuntui stressaavalta. Vaaka kallistui milloin jatkamisen, milloin lopettamisen puolelle, ja kummassakin vaihtoehdossa tuntui olevan puolensa. Rakkaasta ja mieluisasta harrastuksesta luopuminen ei lopulta tuntunut oikealta ratkaisulta, joten päätimme jatkaa.
Päämäärättömän puuhastelun sijaan päätimme alkaa kehittää blogia oikein kunnolla. Laadimme juttusuunnitelman, sovimme työnjaosta ja aikatauluista. Päätimme uudistaa visuaalisen ilmeen ja päivittää blogiesittelyn. Blogi sai uuden suunnan ja se alkoi taas päivittyä säännöllisesti. Tässä vaiheessa meidät kutsuttiin matkabloggaajien verkostoon, ja meistä tuli ihan oikeita bloggaajia.
Tämän päätöksen jälkeen alkoi tapahtua. Aloimme paitsi tuottaa sisältöä suunnitelmallisemmin, päätimme myös vaihtaa alustaa ja siirtyä omalle domainille. Uusi alusta ja siihen hankittu monipuolinen teema mahdollistivat ulkoasun päivittämisen, joten loimme uuden visuaalisen ilmeen. Tämä vaihe vaati paljon uuden opettelua, sillä olemme teknisten asioiden äärellä melkoisia poropeukaloita. Tai siis olimme – uudistuksen myötä me ollaan nimittäin opittu todella paljon kaikenlaista hyödyllistä mm. WordPressistä, koodaamisesta, tietokannoista, hakukoneoptimoinnista, analytiikasta ynnä muusta. Kiitokset tästä vaiheesta selviämisestä kuuluvat muuten paitsi meille itsellemme, myös Kaukokaipuun Nellalle, Suuntana maailma -blogin Kristianille, Destination Unknown -blogin Sadulle ja koko mahtavalle matkabloggaajayhteisölle, joka on auttanut meitä yhden jos toisenkin kinkkisen pulman ratkaisussa. Kiitos, ystävät!
Kiireinen blogivuosi
Viimeisen vuoden ajan meillä on pidellyt bloggaamisen suhteen melkoista haipakkaa. Melkein voisi sanoa, että koko vuosi on ollut yhtä taitekohtaa.
Vuosi sitten marraskuussa perustimme Instagram-tilin ja tapasimme matkabloggaajaporukkaa ensimmäistä kertaa kasvotusten. Joulukuussa ostimme oman domainin, hankimme web-hotellin ja sinne WordPressin ja aloimme siirtää vanhoja juttuja uudelle alustalle. (Käsin. Jokainen juttu ja valokuva kerrallaan. ISO työ, joka ei ole vieläkään valmis, mutta mitä sitä hosumaan valmiissa maailmassa…)
Tammikuussa otimme uuden domainin käyttöön ja osallistuimme matkamessuille ensimmäistä kertaa akkreditoituina bloggaajina. Helmikuussa jatkoimme juttujen siirtämistä, tuotimme sisältöä blogiin, vedimme läpi ensimmäisen Tonnin säästöhaasteen ja verkostoiduimme ahkerasti. Maaliskuussa kävimme Berliinissä, julkaisimme uudet nettisivut, otimme (vihdoin!) Google Analyticsin käyttöön ja Arna osallistui ensimmäiseen PING Helsinkiin Content Gurun ominaisuudessa.
Huhtikuussa vietimme pitkän viikonlopun Barcelonassa sekä julkaisimme yhden kaikkien aikojen suosituimmista postauksistamme. Toukokuussa muutimme (jälleen) uuteen kotiin, joten blogi oli ymmärrettävistä syistä hieman vähemmällä huomiolla. Kesäkuussa ostimme kesälomalennot Lissaboniin, tapasimme matkabloggaajia ja Arna kävi työmatkalla Maltalla. Heinäkuussa lomailimme pari viikkoa ihanassa Portugalissa ja pidimme samalla hieman lomaa myös blogista.
Elokuussa saimme ensimmäisen kutsun bloggaajamatkalle, julkaisimme blogissa ennätysmäärän juttuja (jopa 6 artikkelia yhden kuukauden aikana, wuhuu!) sekä osallistuimme ensimmäistä kertaa Instagram Travel Thursday -kampanjaan. Syyskuussa Arna oli mukana eeppisellä Sail for Good -bloggaajamatkalla. Lokakuussa osallistuimme Suomen ensimmäiseen Travel Massive -tapahtumaan ja Arna sai kuulla tulleensa valituksi yhdeksi Nordic Bloggers’ Experience -kampanjan kymmenestä suomalaisesta host-bloggaajasta.
Melkoinen vuosi! Blogi on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin, mutta vauhti tästä tuskin hiipuu, päinvastoin. Suunnitelmissa on sekä matkailun että bloggaamisen suhteen vaikka mitä, ja ideoita toteutetaan sitä mukaa kun ehditään. Aikaahan tähän harrastukseen saa uppoamaan ihan rajattomasti, ja rehellisesti voi sanoa, että kuluneen vuoden aikana kaikki mahdollinen vapaa-aika on mennyt näissä merkeissä. Kunpa voisi blogata kokopäiväisesti!
Että sellainen tarina. Olipa kiva ja oikeastaan aika hyödyllinenkin haaste. Välillä sitä tuntuu, että asiat junnaavat paikallaan, mutta tällaisen yhteenvedon myötä sitä taas muistaa, kuinka paljon yhden vuoden aikana onkaan tapahtunut.
Blogihaasteen henkeen kuuluu muiden blogien haastaminen, joten haastamme seuraavat matkablogit: Pingviinimatkat, Matkakuume.net, OTTO Izakaya ja Vaihda vapaalle.
Blogini tarina -haasteen ohjeet
- Haaste on avoin kaikille bloggareille (teema voi olla mikä tahansa). Saat osallistua vasta saatuasi haasteen (ja niitähän voi toki myös pyytää, jos tiedät jonkun saaneen sen).
- Kirjoita ja julkaise oma tarinasi blogissasi: miten blogisi sai alkunsa, kuinka se on kehittynyt ajan saatossa ja mitkä ovat olleet merkittävimpiä taitekohtia.
- Haasta mukaa neljä blogia kirjoittamaan oma tarinansa. Mikäli joku kieltäytyy suorilta käsin, voit haastaa jonkun toisen.
- Muista ilmaista tarinasi yhteydessä linkkeineen päivineen, miltä blogilta sait haasteesi ja kenet haastat mukaan.
- Mikäli olet Instagramissa, käy halutessasi lisäämässä jonkin kuvasi yhteyteen tagi #blogisitarina. Näin kaikki Instagramissa olevat bloggarit näkevät, kenen kaikkien blogeissa nuo tarinat ovat nähtävillä. #Blogisitarina-haasteen käynnisti: kototeko-blogi.