Darwin on Australian pohjoisen territorion trooppinen pääkaupunki, jossa on noin 127 000 asukasta. Vuodenaikoja on kaksi, dry (ei sada ollenkaan) ja wet (sataa ihan pirusti), lämpöä piisaa ympäri vuoden. Darwin on kompakti kaupunki, kaikki oleellinen sijaitsee muutaman pääkadun varrella, ja ilmapiiri on monikulttuurinen ja rento. Yllätyimme siitä, kuinka paljon Darwinissa ja sen ympäristössä riittää tekemistä, muutaman päivän saa hurahtamaan ihan huomaamatta. Me viivyttiin kaupungissa reilu viikko – hieman vähempikin olisi oikeastaan riittänyt – mutta jouduttiin käyttämään aika paljon aikaa kaikenlaisten käytännön asioiden hoitamiseen.
Parmestronin (Darwinin alkup. nimi) kaupungintalo jäi sykloni Tracyn jalkoihin vuonna 1974 / Palmerston (Darwin’s former name) town hall was destroyed by cyclone Tracy in 1974
Darwinin Waterfront on pistetty hiljattain upeaan kuosiin rahaa säästämättä ja laadusta tinkimättä. Darwin sijaitsee meren rannalla, mutta oikea meri on vuoden ympäri uintikiellossa tappavien meduusojen (box jellyfish eli stingers) ja krokkareiden (estuarine crocodile eli salt water crocodile) takia, mutta waterfrontiin on rakennettu merestä eristetty uimalaguuni hiekkarantoineen sekä wave pool, jossa voi käydä pulikoimassa keinotekoisissa aalloissa ja ottaa arskaa lepotuoleissa.
Joku turisti haahuilemassa waterfrontissa / Some tourist wondering at Darwin waterfront
Hieno taideteos Darwin Convention Centren edustalla / A fine piece of art in front of the Darwin Convention Centre
Täähän on ihan kuin Eiranranta konsanaan, ilman noita palmuja tosin. / This is just like Eiranranta neighbourhood in Helsinki, without the palm trees though.
Ja me kun luultiin että ne meni jo muodista! / And we thought that they were already out of fashion!
Wharf Precinctissa, lähellä waterfrontia sijaitsevassa Indo Pacific Marine Aquariumissa pääsee tutustumaan Darwinin alueen merenalaiseen maailmaan. Akvaariot ovat kokonaisia ekosysteemejä, jotka elävät ihan omaa elämäänsä ilman että niitä pitää millään lailla huoltaa tai puhdistaa tai niiden asukkaita ruokkia, systeemi huolehtii itse itsestään. Altaiden vesiä ei ole vaihdettu neljäänkymmeneen vuoteen, ja vesi on silti kristallinkirkasta, käsittämätöntä! Tämä akvaario ei kilpaile näyttävyydellä tai viihteellisyydellä, mutta on todella mielenkiintoinen tutustumiskohde. Koralliriutan elämään pääsee tutustumaan henkilökohtaisen oppaan avustuksella. Todella kiehtova paikka!
Waterfrontilta Lameroo Beachille päin on suuri puisto Bicentennial Park, jossa käytiin käppäilemässä yhtenä päivänä. Bongattiin siellä pari lintua, nimittäin straw-necked ibis ja orange-footed scrubfowl, ja oltiin aika innoissamme ensimmäisistä eläinbongauksista. Linnut eivät arkailleet ollenkaan, vaan tulivat suorastaan turhankin lähelle, varsinkin noi ibikset, jotka on aika isoja.
Bussilla numero neljä pääsee keskustasta Fannie Bayhin, josta on kävelymatka Lake Alexanderille. Tämä pieni tekojärvi on rakennettu uimista varen, meressä kun ei voi uida, ja sen ympärillä on grillikatoksia piknikporukoiden käyttöön. Me ostettiin Koleksista eväät ja paineltiin piknikille, ei uitu tosin, koska seurueemme saksalaiset sanoivat veden olevan ennemminkin lämmintä kuin virkistävää (eikä niistä krokkareista tiedä!). Eväshetken jälkeen käytiin vielä kävelemässä puiston parkkikselta lähtevä mangrove boardwalk, jonka varrella oli mahdollista nähdä kaikenlaista villielämää, mutta me ei kyllä nähty muuta kuin rapuja ja lintuja.
Maistui niiiiiin hyvältä! / It was sooooo good!
Tälle magpie-larkillekin olisi maistunut meidän eväät. / This magpie-lark was eager to join our picnic.
Uiminen oli tässä joessa kielletty. Krokkarivaara. / No swimming in this river because of the crocs.
Oli vähän kuiva keli, ei nähty krokotiileja siis. / Didn’t see any crocs. It was a bit dry, maybe?
Mangrove-juurakkoa / Mangrove roots
Mangrove-vauvoja / Baby mangrove
Museum and Gallery of Northern Territory sijaitsee lyhyen bussimatkan päässä keskustasta (samainen linja 4) ja on ihan ehdoton käyntikohde. Tämä on rehellisesti sanottuna yksi parhaista museoista missä olemme ikinä käyneet, eikä maksa mitään! Parhaiten jäivät mieleen aboriginaalitaiteen näyttely (sekä perinteistä että modernia taidetta), luonnontieteellinen museo sekä sykloni Tracylle omistettu osasto (Tracy pyyhkäisi Darwinin yli jouluaattona 1974 ja tuhosi mennessään lähes kaiken, vain 400 taloa jäi pystyyn).
Mindil Beach Sunset Market järjestetään torstaisin ja sunnuntaisin (wet seasonilla kai vain sunnuntaisin) ja sinne kerääntyy koko kaupunki syömään ja viettämään aikaa perheen ja kavereiden kanssa. Tarjolla on ennen kaikkea ruokaa, mutta myös käsitöitä ja matkamuistoja sekä kaikenlaisia esityksiä. Me käytiin markkinoilla kahtena päivänä ja tultiin maistaneeksi ensimmäistä kertaa ostereita, kengurua ja krokotiilia! Markkinoilla on tosi kiva tunnelma, kannattaa ehdottomasti mennä. Ranta itsessään on varsin suuri ja komea. Hyvä paikka seurata auringonlaskuja. Valitettavasti uiminen ei ole täälläkään mahdollista meduusojen ja krokotiilien vuoksi.
Punakeltainen lippu tarkoittaa, että hengenpelastajat partioivat lähistöllä. / Red and yellow flag means that there are lifeguards on duty.
Auringonlasku Mindil Beachilla. Jaoimme romanttisen hetken satojen muiden kanssa. / Mindil Beach Sunset. We shared this romantic moment with hundreds of others.
Tää kaveri soitti useampaa didgeridoota samanaikaisesti, todella vakuuttavaa drum and bass -settiä. Kokoonpanon nimi on eMDee, ostettiin niiden levykin. / This guy was really impressive with his multiple didgeridoos. Their didge meets drum and base sounded really cool, we even bought their cd. They’re called eMDee.
Ruokakojuja ja ihmisvilinää Mindil Beach Sunset Marketilla / Food stalls and crowds at Mindil Beach Sunset Market
Australian top endissä, lyhyen automatkan päässä Darwinista, on useampikin valtava kansallispuisto. Kakadu National Park lienee tunnetuin, sen vieressä sijaitseva Litchfield National Park on erityisesti paikallisten suosiossa ja vähän matkaa etelään Katherinen lähellä on vielä Nitmiluk National Park. Me tehtiin kolmen päivän retki Kakaduun, josta on tulossa erillinen blogikirjoitus, mutta vierailtiin päiväseltään myös Litchfieldin kansallispuistossa.
Oltiin vähän myöhään liikkeellä, ja meidän aikatauluun löytyi vain yksi sopiva retki, mutta koska ei oikeastaan tarvittu muuta kuin kuljetus mestoille, se passasi meille ihan hyvin. AAT Kingsin järjestämä päiväretki oli ihan sellainen kunnon perusturistiretki, oltiin liikkeellä isolla bussilla ja pysähdeltiin kohteissa hyvin pikaisesti, tuntui että tarkoituksena oli lähinnä näpsäistä valokuvat paikoista. Bussikuski, joka toimi myös oppaana, pälpätti menemään koko matkan, hyvä että henkeä välillä veti, joten saatiin myös hirvittävästi informaatiota Darwinista, sen ympäristöstä, top endin luonnosta ja vaikka mistä.
Me nähtiin matkalla valtavia termiittikekoja, pysähdyttiin uimaan parillekin vesiputoukselle, nähtiin hengeäsalpaavia maisemia ja bongattiin ensimmäinen pieni rock-wallaby, se istuskeli ja ihmetteli ihan parin metrin päässä eikä edes lähtenyt heti karkuun. Kiva päivä, ja vaikka retki sinällään oli vähän sellainen turhan retkimäinen, kansallispuisto itsessään oli kyllä upea.
Jättimäinen katedraali-mallinen termiittikeko / Gigantic cathedral style termite mound
Nämä eivät ole hautakiviä vaan magnetic-tyyppisiä termiittikekoja. / These are not tomb stones but magnetic termite mounds.
Taiteellinen näkemys termiittikeosta / Termite mound from an artistic point of view
Kahvitauolla. Arna cowboy-hattuineen sopi tähän saluunamaiseen kahvilaan kuin nenä päähän. / Coffee break. Arna fit very well in this saloon style café with her cowboy hat.
Uimassa Wangi Fallseilla / Swimming at Wangi Falls
Kaunis, kuiva australialainen maisema / Beautiful, dry Australian landscape
Tolmer Falls. Näin kuivan kauden lopulla putous oli aika vaatimaton, mutta maisema oli käsittämättömän upea. / Tolmer Falls. At the end of the dry season the actual falls were quite modest, but the view was still breathtaking.
Darwin on kiva kaupunki, siellä on ulkomaalaisten reppureissaajien ja kausityöntekijöiden (work-holiday-viisumilla matkustavat) lisäksi myös paljon turisteja muualta Australiasta. Darwinissa on helppo heittää vapaalle. Mitchell Street on täynnä viihtyisiä kaljoitteluterasseja, joissa huurteinen olut (esim. Coopers, Tooheys tai Carlton) virtaa ja iloinen puheensorina (myöhemmin illalla känninen sössötys) valtaa kadun. Darwin on myös mitä parhain tukikohta edellä mainittuihin kansallispuistoihin tutustumiseen, joskin Nitmilukiin kannattaa varmaankin retkeillä Katherinesta käsin.