≡ Menu

Unohda Gamla Stan ja Sergelin tori – katso tästä parhaat Tukholman-vinkit!

[Arna]

Kun kuulin pääseväni keväiselle opintomatkalle Tukholmaan, jossa minulla olisi vieläpä reilusti omaa aikaa kaupungilla kiertelyyn, päätin oitis selvittää, mitä muuta kauniilla naapuripääkaupungillamme on tarjota kuin risteilymatkustajan vanhat tutut Gamla Stan, Sergelin tori ja NK.

En ole käynyt Tukholmassa vuosiin eikä kaupunki ole minulle vanhastaankaan kovin tuttu, joten apuun riensi Alan reissublogin Laura, joka on sekä asunut Tukholmassa, että visiteeraa siellä edelleen säännöllisesti. Sain Lauralta pitkän listan vinkkejä – ja surffasin niitä netistä hieman lisää – joista ehdin vajaan parin päivän seikkailuni aikana kollata muutaman, mutta kollattavaa jäi reilusti vielä seuraavalle ja sitäkin seuraavalle reissulle. Ja se seuraava reissu tulee nimittäin ihan varmasti lähiaikoina, sillä Tukholmahan on aivan fantastinen, kun vain uskaltautuu hieman sivuun niiltä taajaan tallatuilta turistireiteiltä.

Opintomatkaporukkani majoittui Three Crown B&B:ssä, jonka sijainti Kungsholmsgatanilla on erinomainen. Itse hostelli oli ihan jees, jos hostelleistä tykkää. Tämän hostellin puolesta puhuu lyömättömän sijainnin lisäksi varsin edullinen hinta, ja oli paikka sisältäkin ihan siisti, vaikka en ikkunattomista kerrossänkykopeista nyt niin välitäkään. Mutta pelkkään yöpymiseen tämä paikka soveltuu oikein mainiosti. Ja mikä parasta, hostellin sijainti oli Vasastan–Norrmalm-kävelykierrokseni aloituspisteeksi mitä oivallisin!

Pääsin hädin tuskin hostellin ovesta ulos ja nenäni käännettyä kohti Schleelegatanin risteystä, kun vastapäiseltä puolelta Kungsholmsgatania Svartvita Rum -niminen kauppa alkoi huutaa nimeäni. Tämä kauppa on tehty just mulle! Kodintavaroita, sisustuskrääsää, asusteita ja toimistotarvikkeita lempivärissäni mustavalkoisessa! Vietin kaupassa tovin jos toisenkin, ostin vähän jotain pientä ja lähdin sitten jatkamaan matkaa mustavalkoinen paperikassi iloisesti käsivarrellani keikkuen.

Svartvita Rum on mustavalkoisten asioiden ystävän kauppa

Svartvita Rum osoitteessa Kungsholmsgatan 18. Olisin voinut ostaa kaupan tyhjäksi, mutta tyydyin ihan pariin pikkujuttuun vaan.

Kungsholmsgatanilta käännyin oikealle Schleelegatanille ja jatkoin sillan yli Vasastadeniin. Maisemat sillalta eivät suorastaan silmiä hivelleet, mutta keli oli lämmin ja aurinkoinen, joten riensin hymy huulilla kohti Vasastanin-seikkailuja. Kaupunginosa on tosiaan virallisesti ja kieliopillisesti Vastastaden, mutta tukholmalaiset tykkäävät lyhentää sen kavereiden kesken ihan vaan Vasastaniksi. Kyllä minäkin lyhentäisin.

Näkymä sillalta kohti Vasastadenia

Pian sillan yli päästyäni käännyin vasemmalle Dalagatanille. Ja kas, kohta kadun oikealla puolella tuli vastaan Fabel-niminen putiikki, jonne kannattaa piipahtaa, jos on laillani mieltynyt itämaishenkisiin sisustustavaroihin ja asusteisiin. Täältäkin mukaan lähti pieni papperpåse, oho!

Fabel osoitteessa Dalagatan 26

Fabel osoitteessa Dalagatan 26

Jos nälkä alkaa jo kurnia, kannattaa pistäytyä lounaalle tien toisella puolella sijaitsevaan Melandersin herkkukauppa-ravintolaan, josta saa ranskalaista brasserie-ruokaa, erityisesti kalaa ja äyriäisiä. Kurkkasin sisään ja yritin kuvitella itselleni pientä nälänpoikasta – niin herkullisilta vitriinin antimet näyttivät – mutta koska en tunnustelusta huolimatta voinut kuvitellakaan vielä syöväni, jatkoin matkaa. Melandersin pistän kyllä korvan taakse seuraavaa kertaa varten!

Melandersin herkkukauppa ja ravintola Dalagatanilla

Melandersin herkkukauppa-ravintola osoitteessa Dalagatan 9R

Jatkoin Dalagatania Vasaparkenin ohi ja käännyin oikealle Odengatanille. Vasaparken olisi muuten kiva paikka kesäiselle piknikille, ja nytkin puistoon oli kokoontunut suht paljon ihmisiä nauttimaan kevään ensimmäisistä aurinkoisista päivistä, mutta minä en tällä kertaa viitsinyt jäädä yksinäni puistoon kökkimään.

Kukkakauppa Vasaparkenin kulmalla

Tästä Dalagatanin ja Odengatanin kulmassa sijaitsevasta kukkakaupasta pääsiäisesillepanoineen tuli ihanan keväinen fiilis!

Kustaa Vaasan kirkko Odenplanilla

Odenplanilla vastaan tuli hieno kyrka, jonka nopea guugelettelu paljasti Kustaa Vaasan kirkoksi.

Odengatanilla Gustaf Vasa kyrkaa vastapäätä on Testugan-niminen teekauppa, josta kävin pikaisesti ostamassa hieman kotiintuomisia. Muut Odenplanin kiehtovat putiikit jätin tällä kertaa rauhaan, sillä lompakko ei olisi kestänyt enempää shoppailua. En voi kieltää etteikö houkutuksia olisi ollut!

Odengatanilta käännyin heti kohta teekaupan jälkeen oikealle (joku niistä pienemmistä poikkikaduista, ehkä Vegagatan?) ja päädyin Observatoriegatanille etsimään Flippin´ Burgersia. Kello alkoi olla jo iltapäivän puolella, ja Tukholman (melkein) paras purilainen olisi maistunut. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun huomasin paikan aukeavan vasta illalla. Mutta ei se mitään, kyllä Tukholmassa ruokapaikkoja riittää, ajattelin, ja päätin pistää myös Flippin’ Burgersin korvan taakse seuraavan Tukholman-matkan illallisruokailua varten.

Observatoriegatania kun jatkaa kohti Drottninggatanin loppupäätä (tai alkupäätä – mistä päin sitä nyt katsoo) päätyy Observatorielundenin eli vanhaa observatoriota ympäröivän puiston laidalle. Puisto olisi varmasti kesäaikaan Vasaparkenin tavoin kiva piknikkikohde, ja itse vanha observatorio toimii nykyään museona, joka voisi sekin olla kiinnostava vierailukohde. Eihän kukaan ole sattunut käymään?

Ja Laura oli oikeassa, tästä puiston kulmalta alkaa ehdottomasti kiinnostavin pätkä Drottninggatania! Tegnergatanin ja Drottninggatanin kulmalta löytyy useampi kiinnostava ruoka- tai juomapaikka. Pitkästä kävelystä janoisena kävin kiskomassa Queen’s Head -pubin ovenripaa, mutta valitettavasti tämäkin anniskeluravintola aukeaisi vasta after work -aikaan. Samoilta kulmilta löytyy myös legendaarinen Rolf’s Kök, jonne voisi vaikka seuraavalla reissulla tehdä pöytävarauksen, ilman on ilmeisesti turha yrittää. Paitsi ehkä lounaalle?

Paras osa Drottninggatania löytyy sen loppupäästä

Drottninggatanin loppupäätä

Queen's Head -pubi Tukholmassa on mainio after work -paikka

Queen’s Head -pubi osoitteessa Drottninggatan 108

Tällä kertaa päädyin lounastamaan Lauran suosittelemaan sushimestaan Hattori Sushi Deviliin, jonka listalta valitsin pelkän sushin sijaan lounascombon, johon kuului alkuruoaksi muutama nigiri ja pääruoaksi ihan tajuttoman hyvä ja ennen kaikkea tajuttoman kokoinen annos, jonka nimeä en tietenkään tullut painaneeksi mieleen, mutta jossa oli iso kasa naudanlihaa suussasulavan herkullisessa makean-suolaisessa soosissa ja lisukkeena riisiä ja hyvää salaattia. Tänne on pakko päästä uudestaan!

Hattori Sushi Devil -ravintolan herkullinen lounas

Hattori Sushi Devilin lounas oli sekä suussasulavan herkullinen että JÄTTIMÄINEN.

Kun Drottninggatania jatkaa eteenpäin kohti Sergelin toria, maisemat alkavat muistuttaa sitä tuttua Tukholmaa. Ketjuliikkeitä, turisteja, kerjäläisiä (valitettavasti täälläkin), lisää ketjuliikkeitä, tavaratalojen sisäänkäyntejä, ketjukahviloita, pikaruokapaikkoja ja kiireisiä ihmisiä. Ei houkuttanut, mutta jatkoin sitkeästi matkaa, sillä halusin piipahtaa uudessa ostoskeskuksessa MOODissa, joka löytyikin kun käännyin Drottgninggatanilta Mäster Samuelsgatanille hieman ennen Sergelin toria. En ehtinyt pyöriä MOODissa kuin hetken, mutta siinäpä vasta ostoskeskus minun makuuni! Laadukkaan oloisia, hyvällä maulla somistettuja erikoisliikkeitä, kiinnostavan näköisiä ruokapaikkoja (ei mitään mäkkäreitä!) sijoitettuna eri kerroksiin sekä tyylikäs, harmoninen ja rauhallinen yleisilme. Sen kerran kun minulla on riittävästi lompakontäytettä, tulen tänne.

Kävelyn- ja shoppailuntäyteisen päivän voisi päättää johonkin Östermalmstorgetin metroaseman hujakoilla sijaitsevista lukuisista ravintoloista. Itse kävin (vasta seuraavan päivän lounaalla kylläkin, mutta illallisravintolana tämä olisi varmasti yhtä viihtyisä) Zink Grillissä, jota voin myös suositella, vaikka ei tämä mikään elämää suurempi paikka ollut. Yritin tilata lounaslistalta fiskgrytaa, jota Lauran mukaan kannattaa Tukholmassa tilata, sillä täkäläiset kuulemma taitavat fiskgrytan salat, mutta se oli valitettavasti päässyt loppumaan. Päädyin tilaamaan budjettiani paljon kalliimman tartar-pihvin viinilasillisen kera, mutta kylläpä oli hyvää! Meikäläisellä alkoi tässä vaiheessa reissua olla ruotsin kieli jo hieman solmussa, mutta tarjoilija pysyi kärsivällisesti ruotsissa, vaikka enkuksi asia olisi hoitunut näpsäkämmin. Kiitokset ystävälliselle tarjoilijalle siis.

Meillä oli Tukholmassa myös opintomatkaporukan virallista ohjelmaa, jonka puitteissa kävimme muun muassa tapaamassa Ylen Tukholman-kirjeenvaihtajaa Jyrki Haraa, tutustamassa Sveriges Radio Sisuradion (Ruotsin suomenkielisille suunnattu radiokanava) toimintaan sekä katsastamassa valokuvataidetta Fotografiskassa. Viimeksi mainittua suosittelen muuten lämpimästi kaikille taiteen ystäville ja valokuvauksesta kiinnostuneille.

Fotografiska Martin Parr Souvenir

Martin Parrin Souvenir-näyttely Fotografiskassa oli ihan helmi! Käykää ehdottomasti katsomassa, jos eksytte Tukholmaan ennen kesäkuun 7. päivää, jolloin näyttely päättyy.

Tykästyin Tukholmaan todella ja haluan tulla tänne mahdollisimman pian uudelleen! Niin monta ravintolaa jäi testaamatta, putiikkia koluamatta ja kiinnostavaa kaupunginosaa tutkimatta. Seuraavalla kerralla taidan tutustua perusteellisemmin tähän samaan reittiin sekä laajentaa myös Kungsholmeniin (auringonlaskudrinkit Mälarpaviljongenissa!) ja Södermalmille (shoppailumahdollisuudet!).

Miten musta tuntuu, että seuraavalla reissulla pari päivää ei tule riittämään millään?

Tässä muuten vielä karttana tämä edellä kuvailtu reitti:

Pysy ajan tasalla – tilaa Pullopostia Cocolta -uutiskirje!

Haluatko kuulumisia ja vinkkejä suoraan sähköpostiisi kerran viikossa? Tilaa Pullopostia Cocolta -uutiskirje, jossa kerromme arkisia kuulumisiamme, pohdimme ajankohtaisia matkailuaiheita ja tarjoamme kivoja vinkkejä niin tapahtumiin, ravintoloihiin, kirjoihin kuin säästämiseenkin liittyen. Pulloposti käsittelee matkailua, mutta myös muuta kuin matkailua! Kannattaa siis tilata :).

Tilaa uutiskirje täältä: Pullopostia Cocolta -uutiskirjeen tilauslinkki

{ 12 comments… add one }
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta 11.4.2015, 13:58

  Hyviä vinkkejä, gamla stanit ynnä muut alkaa tosiaan olemaan melko puhkikoluttuja jo, nykyään Tukholmassa on kiva nähdä vähän muutakin. Käytiin tuolla Flippin’ Burgersissa viime reissulla syömässä, käymisen arvoinen paikka! Aika tuhteja burgereita kyllä… Varsinkin jos sen jälkeen yrittää vielä saada juotua jättimäisen Ben&Jerry’s -pirtelön, niinkuin eräs nimeltä mainitsematon… 😀

  • Cocoa etsimässä 11.4.2015, 15:11

   Hei joo, muistankin ton sun postauksen! Oliko vielä niin, että otit purilaisen kahdella pihvillä tai jotain? Mesta menee ehdottomasti testiin seuraavalla reissulla, mutta täytyypä muistaa pitää joku tolkku tilatessa :).
   – Arna

 • Milla - Pingviinimatkat 13.4.2015, 21:54

  Hei ihan mahtavaa, Tukholman vinkit tulevatkin tarpeeseen! Sinne suuntaan ainakin kertaalleen työnpuolesta toukokuussa ja muutenkin ehkä hieman useammin tulevaisuudessa, joten näihin sinun ja Lauran vinkkeihin palaan vielä moneen kertaan. Iso plussa kartasta! Oli helpompi hahmoittaa missä kaikki sijaitsee omaan toimistoon nähden ja lähteä suunnittelemaan omaa visiittiä 🙂

  • Cocoa etsimässä 14.4.2015, 06:50

   Mainiota että jutusta on iloa! Erityisesti iloitsen siitä, että kartta tulee käyttöön, sen parissa tuli nimittäin askarreltua tovi jos toinenkin :´). Pitäis itekin kyllä järjestää joku pieni kesämatka noille suunnille… Tukholman suurin ongelma on se, että sinne ei vain tule lähdettyä, koska ”se on niin lähellä, että sinnehän pääsee aina”.

 • Inka 16.4.2015, 21:12

  Huh, mahtavia vinkkejä! Pitää palata tähän postaukseen, kun seuraava Tukholman-seikkailu lähestyy. Kaupunki on kyllä viime aikoina nostanut profiiliaan aika valtavasti, ja se onkin nykyään ihan varteenotettava vaihtoehto muiden eurooppalaisten kaupunkien joukossa. Tietty se on mulle ollut aina tosi eksoottinen kun pohjoisen tyttönä se on tuntunut aina aika kaukaiselta, mutta taitaa trendi-Tukholma parantaa mainettaan jatkuvasti myös eteläisen Suomen päässä.

  Eli iso jå! Tukholmalle. 😀

  • Cocoa etsimässä 17.4.2015, 07:45

   Kiitti hei, kiva että näistä on hyötyä! Niin voihan se olla niinkin, että kaupunki itse on nostanut profiiliaan viime vuosina. Mä oon ehkä ollut taipuvainen ajattelemaan, että Tukholma on aina ollutkin trendikäs oma itsensä (aina askeleen edellä Helsinkiä, heh), mutta me suomalaiset risteilymatkailijat jostain syystä päädytään vaan niille samoille kulmille. Mutta toivottavasti pääset Tukholman-reissulle mahdollisimman pian, siel on fantastiskt! =D

 • salaine 4.3.2016, 20:50

  Hieno näkökulma. Meille viime viikonloppuna Tukholmassa riitti vielä gamla stan, sillä viime gamla stanissa tarpomisesta on aikaa. Ja täytyy sanoa, että vanhassa kaupungissa on oma lumonsa ja sinne tekee mieli palata aina uudelleen. Mutta sitten tällä viikolla löysin Tukholman lähistöllä olevat unescon maailmanperintökohteet, kolme kappaletta, mukaan lukien se kuuluisa hautausmaa. Niissä tekemistä seuraaviksi kerroiksi. Loppujen lopuksi kun näkee vaivaa Tukholmassa on paljon tekemistä.

  • Cocoa etsimässä 6.3.2016, 15:21

   Kiitoksia! Gamla stan on kyllä sekin ihana, mutta tuo viimekeväinen reissu osoitti, että Tukholmassa on paljon muutakin kuin vain vanhakaupunki. Harmi, että siellä tulee käytyä niin harvoin, vaikka lähellä onkin. Tänä keväänä/kesänä/syksynä pitäisi kyllä ehdottomasti tehdä uusi reissu. Tarkoitus oli palata jo viime kesänä tuon kevätreissun jälkeen, mutta niin se taas vaan jäi muiden reissusuunnitelmien jalkoihin.

 • hannu 29.1.2017, 11:19

  okei regein

  • Cocoa etsimässä 2.2.2017, 09:21

   Jes!

Leave a Comment