≡ Menu

Nuuksio lasten kanssa – kaksi helppoa päiväreittiä Haukkalammelta

Nuuksio lasten kanssa

Me hankittiin auto toista vuotta sitten, ja yksi tärkeä syy oli, että me haluttiin päästä helpommin ja vaivattomammin luontoretkille.

Toki esimerkiksi Nuuksioon pääsee periaatteessa julkisillakin, mutta me koettiin lähes parin tunnin matka useammalla vaihdolla, vartoomisella ja kävelypätkällä jo ajatuksen tasolla niin työlääksi, että ei tullut kokeiltua.

Auton saavuttua talouteen luontoretket antoivat aluksi odottaa itseään, mutta tänä kesänä vihdoin saatiin aikaiseksi – ja innostuttiin kerta heitolla!

Ollaan nyt lyhyen ajan sisään käyty Nuuksiossa patikoimassa 5-vuotiaan kanssa kaksi päiväreittiä, jotka molemmat lähtevät Haukkalammen parkkipaikalta, ja haluttiin kirjoittaa kokemuksia tuoreeltaan tänne blogiin.

Haukkalammen reitit

Haukkalammen parkkipaikalta, joka sijaitsee noin 5 km luontokeskus Haltiasta eteenpäin, lähtee yhteensä neljä reittiä, joista Punarinnankierros (2,4 km) ja Haukankierros (3,7 km) ovat oikein passeleita kävelevän lapsen kanssa patikoitavaksi – lapsesta riippuen toki.

Nahkiaispolun (2 km) ja Korpinkierroksen (7,2 km) reiteistä meillä ei ole vielä kokemusta, mutta Nuuksion nettisivujen reittikuvauksissa Nahkiaispolun reittiä kuvataan ”vaikeahkoksi vaativan maaston vuoksi” ja Korpinkierros taas on selvästi pidempi.

Mutta Punarinnankierrosta ja Haukankierrosta suosittelemme lämpimästi! Kummankin varrelta löytyy upeita maisemia ja vaihtelevaa maastoa.

Punarinnankierros – lampimaisemia ja helppo metsälenkki

Punarinnankierros meinasi aivan viime tipassa jäädä kiertämättä, sillä aurinkoisena heinäkuun päivänä matkalla Nuuksioon alkoi yhtäkkiä sataa kaatamalla. Oikein sillä lailla kaatamalla, että pyyhkimet eivät meinanneet ehtiä pyyhkiä hyökyaaltoa pois tuulilasista. Pysähdyttiin jonnekin satunnaiselle espoolaiselle ostarille miettimään lomapäivälle vaihtoehtoista tekemistä, mutta päätettiin sitten kuitenkin ajaa luontokeskus Haltiaan ja tutustua sen näyttelyihin päiväpatikan sijaan.

Viihdyimme koko porukka Haltiassakin oikein mainiosti. Friidu viihtyi erityisesti isojen, koko seinän ja lattian kokoisten videoteosten, ryömittävien kolojen ja sienipelin parissa. Näyttelyiden jälkeen istahdimme ravintolan katetulle terassille kaffepaussille ja kas, aurinkohan se sieltä alkoi pilkistellä! Arto kurkkasi sadetutkasta, että sadetta ei pitäisi enää tulla, joten päätimme lähteä sittenkin metsäretkelle.

Valitsimme helppokulkuisen, reilun kahden kilometrin pituisen Punarinnankierroksen, sillä emme olleet varmoja Friidun patikkakestävyydestä. Pihalla ja leikkipuistossa lapset tuntuvat jaksavan riekkua vaikka kuinka kauan, mutta sitten kun pitäisi kävellä joku lyhyt matka, sanotaan nyt vaikkapa lähikauppaan, ne eivät yhtäkkiä jaksakaan yhden yhtä askelta. Joten koska meillä ei ollut aikaisempaa kokemusta patikkaretkistä, lähdimme kokeilemaan sillä helpoimmalla ja lyhyimmällä reitillä. Tsekkasimme kyllä etukäteen, että sillekin reitille osuu hienoa lampimaisemaa, mikä oli meille vanhemmille tärkeää.

Punarinnan reitti oli kiva ja 5-vuotiaallekin ihan pala kakkua! Etenkin reitin alkupuolisko, joka myötäilee lampien rantoja, on todella kaunis. Loppupää on vähän enemmän sellaista metsätietä, mutta oikein kiva sekin. Tällä reitillä ei ollut juurikaan korkeuseroja, eli reitti soveltuu hyvin pienemmillekin lapsille. Meidän 5-vuotias hyppeli reitin kiveltä kivelle, eli tuli varmasti kävelleeksi enemmän kuin 2,4 kilsaa.

Meillä oli makkarapaketti repussa mukana, mutta reitin loppumetreillä alkoi taas sataa, joten hyppäsimme suoraan autoon ja kotimatkalle. Katettu tulentekopaikka ja keittokatos löytyy reitin aloitus- ja lopetuspisteestä Haukkalammen luontotuvalta.

Perustiedot reitistä

 • Lähtöpiste Haukkalammen parkkipaikalla
 • Ympyräreitti
 • Pituus 2,4 km
 • Kulkuaika kävelytahdista ja fiilistelytaukojen määrästä riippuen tunnista eteenpäin
 • Reitti on helppokulkuinen
 • Reitti on merkitty punaisin opastein
Nuuksio lasten kanssa Punarinnankierros
Nuuksio lasten kanssa Punarinnankierros
Nuuksio lasten kanssa Punarinnankierros
Nuuksio lasten kanssa Punarinnankierros

Haukankierros – aarniometsää ja laaksomaisemia

Koska parin kilsan lenkki oli edellisellä kerralla mennyt niin helposti, päätimme seuraavaksi siirtyä puolet pidemmälle patikkapolulle.

Haukankierros alkaa sekin Haukkalammen parkkipaikalta ja on pituudeltaan 3,7 km. Tulentekopaikkoja on reitin alussa jopa kaksi (Haukkalammen luontotuvalla sekä heti sinisen reitin alkupuolella), ja koska makkaranpaisto jäi edellisellä kerralla väliin sateen takia, päätimme tällä kertaa aloittaa sillä. Arton kärtsätessä makkaroita naisväki kiipeili viereisillä kallioilla.

Vatsat täynnä jatkettiin vihdoin varsinaiselle reitille. Heti alkumatkasta saavuttiin upean, korkealta avautuvan lampimaiseman äärelle, mutta ohitettiin se vähän turhan pikaisesti, sillä oltiin katsottu kartasta, että reitin loppupuolella on toinen näköalapaikka lammen suuntaan.

No, reitin lopussa tosiaan on näköalapaikka, mutta ei lammelle vaan Myllypuron laaksoon, ja vaikka sekin oli upea (tämän reitin tärkein nähtävyys itse asiassa), jäimme hieman haikailemaan lampimaiseman perään. Vesistöt ovat niin kauniita ja rauhoittavia!

Jos olet meidän lailla lampimaisemien perään, suosittelemme joko aloittamaan reitin vastapäivään niin että Myllypuron laakso tulee ensin ja lampimaisema lopuksi tai vaihtoehtoisesti nauttimaan lampimaisemasta jo reitin alussa kylliksi.

Nuuksion sivuilla puhutaan muuten Myllypuron laakson lisäksi ”Mustalammen ajelehtivista turvelautoista”, mutta näitä me ei hoksattu paikan päällä bongata. Jääpähän tutkittavaa seuraavallekin kerralle.

Haukankierroksella aarniometsämaasto on vaihtelevampaa kuin Punarinnan kierroksella. Tällä reitillä on myös korkeuseroja, mutta emme kuvailisi reittiä erityisen haastavaksi, peruskuntoinen jaksaa varmasti hyvin. Friidulla meinasi jaksaminen loppua puolen välin jälkeen, kun erehdyimme Haukkalammelle johtavalle oikopolulle, mutta suklaapatukka lammen rannalla palautti energiat.

Oikopolun aiheuttaman lisälenkin kanssa meille tuli käveltävää viitisen kilometriä, mikä oli vielä ihan sopiva patikan pituus 5-vuotiaan kanssa. Useammalla evästauolla olisi ehkä mennyt pidempikin lenkki.

Perustiedot reitistä

 • Lähtöpiste Haukkalammen parkkipaikalla
 • Ympyräreitti
 • Pituus 3,7 km
 • Kulkuaika kävelytahdista ja fiilistelytaukojen määrästä riippuen parista tunnista eteenpäin
 • Reitillä on korkeuseroja
 • Reitti on merkitty sinisin opastein.
Nuuksio lasten kanssa Haukankierros
Nuuksio lasten kanssa Haukankierros
Nuuksio lasten kanssa Haukankierros
Nuuksio lasten kanssa Haukankierros
Nuuksio lasten kanssa Haukankierros
Nuuksio lasten kanssa Haukankierros

Mitä seuraavaksi?

Nyt on päästy retkeilyn makuun, ajatukset ovat jo seuraavissa retkissä. Joko sitä uskaltaisi telttaretkelle? Emme ole koskaan telttailleet (tällä porukalla siis – erikseenkin aika harvakseltaan), joten kaipaisimme vinkkejä kokeneemmilta. Mikä olisi kiva kohde Nuuksiossa tai Sipoonkorvessa kokeilla telttaretkeilyä? Mitä varusteita tarvitaan? Mikä olisi sopiva retken pituus ja kiva reitti? Pääsisikö jossain pulahtamaan?

Päiväpatikoista voisimme kokeilla seuraavaksi Nuuksiossa niin ikään Haukkalammelta lähtevää Korpinkierrosta. 7,2 kilometrin pituista reittiä kuvaillaan Nuuksion sivuilla haastavaksi, mutta myös säväyttäväksi. Friidu on osoittautunut sen verran reippaaksi retkeilijäksi, että jos varaisimme koko päivän ja kunnon eväät, reissusta tulisi varmasti onnistunut!

Lue myös

{ 2 comments… add one }

Leave a Comment