≡ Menu

Minne alle puolivuotiaan vauvan kanssa voi matkustaa?

vauvan kanssa matkalle

Koska emme raskausaikana päässeet juurikaan matkustelemaan, aloimme varsin nopeasti Friidun (jee, vauvalla on bloginimi!) syntymän jälkeen haaveilla pienestä kevätmatkasta johonkin päin Eurooppaa. Haaveet jäsentyivät hiljalleen suunnitelmaksi, joka piti sisällään rennon lepoloman Costa Bravan rannikolla ja pari kolme päivää lempikaupungissamme Barcelonassa. Ajankohdaksi kaavailtiin toukokuuta, jolloin Friidu olisi 5 kk, kohteessa olisi jo mukavan lämmin, eikä pahin turistiryysis olisi vielä alkanut.

Mutta sitten törmäsimme Hesarin artikkeliin, jossa kerrotaan tuhkarokon leviämisestä Euroopassa. Tuhkarokko on pienelle vauvalle todella ikävä tauti – pahimmillaan kohtalokas – ja tartunnalta suojaava MPR-rokote annetaan rokotusohjelman mukaisesti noin vuoden iässä, aikaisintaan puolivuotiaalle. Artikkelissa haastateltu asiantuntija muistuttaa, että ”alle puolivuotiaan lapsen kanssa ei voi mennä joka paikkaan”.

Mutta minne alle puolivuotiaan lapsen kanssa sitten voi mennä? Hesarin artikkelista asia ei selvinnyt, joten päätimme ottaa asiasta selvää. Kahlasimme läpi nipun tilastoja ja raportteja sekä haastattelimme matkailuterveyden asiantuntijoita.

Virallisia suosituksia ei ole

Haastattelimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) matkailuterveydestä vastaavaa terveydenhoitajaa Eeva Pekkasta ja lääkärikeskus Pikkujätin lastenlääkäriä Erik Qvistiä. Kuten odotimmekin, kumpikaan ei halunnut antaa suoranaisia suosituksia siitä, minne rokottamattoman pikkuvauvan kanssa voi matkustaa ja minne taas ei, mutta yllätykseksemme he olivat asiasta yleisesti ottaen varsin eri linjoilla. THL:n Pekkanen piti tartuntatautien riskiä tavallisella turistimatkalla Euroopassa sen verran pienenä, ettei matkustusta ole kokonaan syytä välttää. Pikkujätin Qvist taas suositteli välttämään matkustamista pienen vauvan kanssa, sillä vaikka riski on pieni, se on kuitenkin olemassa. Qvist tosin myönsi edustavansa tässä asiassa varsin konservatiivista linjaa.

Keskustelut ammattilaisten kanssa vahvistivat sitä näkemystä, että yhtä oikeaa mielipidettä tästä asiasta ei ole, vaan jokaisen vanhemmat on tehtävä omat ratkaisunsa saatavilla olevan tiedon perusteella. Tietoa asiasta oli vaikea löytää, joten päätimme koota tämän tietopaketin paitsi itseämme myös teitä muita matkustusturvallisuutta pohtivia pienten vauvojen vanhempia varten. Toivottavasti tästä on apua!

Tuhkarokko ja muut tartuntataudit

Rokottamatonta vauvaa uhkaavat tuhkarokon lisäksi myös monet muut tartuntataudit, joita osaa vastaan on olemassa rokote ja osaa ei. Näitä ovat mm. rotavirus, rs-virus, influessa ja hinkuyskä sekä Euroopan ulkopuolella mm. malaria, denguekuume ja keltakuume.

Rotavirus, influenssa, hinkuyskä (sisältyy viitosrokotteeseen) ja tuhkarokko (sisältyy MPR-rokotteeseen) kuuluvat Suomessa lasten ja nuorten rokotusohjelmaan. Muut rokotteet, esimerkiksi keltakuumetta ja hepatiittia vastaan, otetaan tarvittaessa. Rotavirusrokotteet (kolme annosta) annetaan viiden kuukauden ikään mennessä ja viitosrokotteen ensimmäinen ja toinen annos annetaan kolmen ja viiden kuukauden iässä. Ensimmäinen MPR-rokote annetaan normaaliohjelman mukaan vuoden iässä, mutta tarvittaessa se voidaan antaa jo puolen vuoden iästä alkaen, kuten influenssarokotuksetkin.

Tuhkarokkoa esiintyy Suomen ulkopuolella selvästi enemmän kuin Suomessa – maasta riippuen toki – joten tartuntariski on ulkomaanmatkalla kohonnut. Tästä syystä keskitymme tässä artikkelissa pääasiassa tuhkarokkoon. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että esimerkiksi rotavirus, influenssa ja rs-virus (jota vastaan ei ole rokotetta) tarttuvat erittäin herkästi niin Suomessa kuin Suomen ulkopuolellakin.

Tuhkarokkoa vastaan rokotetun tai taudin sairastaneen äidin vasta-aineet suojaavat vauvaa muutamien ensimmäisten kuukausien ajan, mutta tarkkaa aikaa ei voida sanoa, koska suojan kesto on yksilöllistä. Imetyksen vaikutuksesta tuhkarokkosuojaan ei ole varmaa tietoa.

Turistimatkalla Euroopassa riski on pieni

Hesarin artikkelin otsikosta huolimatta tuhkarokkotilanne Euroopassa ei ole juuri nyt erityisen huono. Vielä viime vuonna Euroopassa jylläsi laaja epidemia, joka koetteli erityisesti Romaniaa ja Italiaa, mutta sittemmin tilanne on merkittävästi rauhoittunut.

Esimerkiksi Ruotsissa vuoden vaihteessa todetut tuhkarokkotapaukset ovat keskittyneet Göteborgin alueelle. Tällaisissa tapauksissa epidemia-aluetta on syytä välttää, mutta muualla maassa merkittävää tartuntariskiä ei ole.

Tuhkarokkotartunnan voi saada myös esimerkiksi lentokentällä, mutta sitten on kyllä jo tosi huono tuuri.

Vältä epidemia-alueita

Tuhkarokko tarttuu helposti ilman välityksellä, joten sellaisille alueille joilla on todettu tuhkarokkoepidemia tai lukumääräisesti paljon tuhkarokkotapauksia ei vauvan kanssa kannata matkustaa. THL seuraa kansallista ja kansainvälistä tartuntatautitilannetta ja tiedottaa merkittävistä epidemioista. THL:n arvio kansainvälisestä tilanteesta perustuu Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) riskiarvioihin.

Älä matkusta tropiikkiin ellei ole pakko

Tropiikissa esiintyy malariaa, denguekuumetta ja keltakuumetta, jotka ovat pienelle vauvalle vaarallisia. Malariaa ja dengueta vastaan ei ole rokotetta, ja keltakuumerokotteen voi ottaa aikaisintaan kuuden kuukauden iässä (ei suositella ennen 9 kk ikää haittavaikutusten kohonneen riskin takia), joten tropiikkiin ei ainakaan alle puolivuotiaan vauvan kanssa kannata matkustaa ellei ole pakko. Jos on pakko (lomamatka tuskin on sellainen?), asiassa kannattaa konsultoida asiaan perehtynyttä lääkäriä.

Suomalaiset matkustavat paljon Aasian maihin, erityisesti Thaimaahaan pienten vauvojen kanssa, mutta kannattaa ottaa huomioon, että malarian ja denguen lisäksi siellä esiintyy myös tuhkarokkoa.

Jokainen arvioi riskin itse

Pienille vauvoille ei ole olemassa virallisia matkustussuosituksia, joten jokaisen vanhemman on arvioita itse, kuinka suuren riskin on valmis ottamaan. Kriteereinä voi käyttää vaikka epidemiatilannetta, rokotuskattavuutta tai tartuntojen määrää suhteutettuna väkilukuun. Maissa, joissa tuhkarokon rokotuskattavuus on yli 95 %, rokottamattomat ovat melko hyvin tartunnalta turvassa laumasuojan ansiosta. Yli 90 % rokotuskattavuuskin on jo varsin hyvä.

Matkakohteen tartuntariskistä on hyvä keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, ja tämä oli myös THL:n Pekkasen neuvo. Meidän kokemus valitettavasti on se, että emme saaneet neuvolasta minkäänlaista apua matkapähkäilyihimme. Neuvolalääkärimme myönsi, ettei tiedä tuhkarokosta mitään ja suositteli välttämään matkustusta varmuuden vuoksi kokonaan. Tämä oli meidän mielestä huono neuvo, koska yhtä hyvin voisi suositella varmuuden vuoksi pysymään ihan vain kotona, ettei vaan sattuisi mitään. Mutta jos olet epävarma matkakohteesi turvallisuudesta, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan ja pyytää heitä tarvittaessa konsultoimaan THL:n asiantuntijaa.

No, miten se Costa Brava?

Me ollaan monissa asioissa varsin riskinottokykyisiä, mutta vauvan terveyden kanssa ei huvita pelata. Matkustamisen välttäminen kokonaan tuntuisi hätävarjelun liioittelulta, mutta menköön raja siinä, että jos tartuntariski kohteessa on suurempi kuin Suomessa, sinne ei mennä ennen kuin rokotukset on kunnossa. Jos taas ei, matkustaminen on aivan yhtä turvallista tai riskaabelia kuin kotiin jääminen.

Noita ECDC:n raportteja ja havainnollisia karttoja kun tarkastelee niin Euroopassa turvallisia kohteita sekä rokotuskattavuuden että tartuntatapausten määrän suhteen olisivat esimerkiksi Portugali, Espanja, Kroatia, Unkari, Slovakia, Malta sekä Pohjoismaat ja Balkanin maat. Vältettäviä taas Italia, Ranska, Romania ja Kreikka. (HUOM! Tämä on omaa tulkintaamme, ei suositus tai ohje.)

Näiden tietojen valossa toukokuulle kaavailemamme Costa Bravan -matka ei olisi erityisen riskialtis, vaikka tyttö ei olisi MPR-rokotetta vielä saanut. Tuhkarokon rokotuskattavuus on Espanjassa jopa Suomea korkeampi (Pohjanmaa, nyt tsempatkaa! Österbotten, kämpa nu!), ja siellä on viime kuukausina todettu vain satunnaisia tuhkarokkotartuntoja. Viitosrokotteesta tyttö olisi tuolloin saanut jo kaksi annosta, ja influenssakausi olisi jo ohi. Emme ole vielä päättäneet toteutammeko matkan toukokuussa vai odotammeko kuitenkin syksyyn, mutta tuhkarokkoriskin suhteen suurempaa huolta ei ole. Katalonia tuskin häviää kartalta muutamassa kuukaudessa, heh, joten ehkä odotamme kuitenkin. Tallinnassa taidamme kyllä käydä pyörähtämässä ennen kesää.

Mistä luotettavaa tietoa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa tautiepidemioista, joten matkaa suunniteltaessa kannattaa tarkistaa THL:n infektiouutiset.

Tarkemmin Euroopan maiden tuhkarokkotilannetta voi tarkastella Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) kuukausittaisista raporteista, joista löytyy tartuntamäärät, kuolemantapausten määrät ja rokotuskattavuudet.

Tiedot Euroopan ulkopuolisten maiden tuhkarokkotilanteesta löytyy WHO:n nettisivuilta. Tuolla voi myös ilmoittautua WHO:n uutiskirjeen tilaajaksi, jolloin tuoreimmat tiedot saa suoraan sähköpostiin.

 

Lähteet:

Pekkanen, Eeva 2018. Matkailuterveydestä vastaava terveydenhoitaja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Puhelinhaastattelu 31.1.2018.
Qvist, Erik 2018. Lastenlääkäri. Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema Oy. Puhelinhaastattelu 2.2.2018.
RRA: ongoing outbreak of measles in Romania, risk of spread and epidemiological situation in EU/EEA countries
WHO: Measles and rubella surveillance data
Helsingin Sanomat: Tuhkarokko leviää vauhdilla Euroopassa, ja iso osa Suomesta on vailla täyttä suojaa – ”Alle puoli­vuotiaan lapsen kanssa ei voi matkustaa joka paikkaan”
Matkailijan terveysopas, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (2017)

Pysy ajan tasalla – tilaa Pullopostia Cocolta -uutiskirje!

Haluatko kuulumisia ja vinkkejä suoraan sähköpostiisi kerran viikossa? Tilaa Pullopostia Cocolta -uutiskirje, jossa kerromme arkisia kuulumisiamme, pohdimme ajankohtaisia matkailuaiheita ja tarjoamme kivoja vinkkejä niin tapahtumiin, ravintoloihiin, kirjoihin kuin säästämiseenkin liittyen. Pulloposti käsittelee matkailua, mutta myös muuta kuin matkailua! Kannattaa siis tilata :).

Tilaa uutiskirje täältä: Pullopostia Cocolta -uutiskirjeen tilauslinkki

{ 7 comments… add one }
  • Oon viimeisen vuoden seurannut pienen raivon vallassa rokotuskeskustelua Italiassa. Täällä vallitsee yllättävän suuri rokevastaisuus, jonka vuoksi tuhkarokon tapaiset taudit ovat päässeet leviämään. Viime kesänä asetettiin laintapainen, jolla kaikkien lasten piti toimittaa kouluun rokotetodistus leimoineen kaikkineen (leimat ovat tärkeitä täällä), muuten he eivät pääsisi kouluun. Noh, tällä viikolla Rooman pormestari Raggi myönsi, ettei rokotukset ole ajantasalla suurella osalla, mutta ei heitä silti jätetä opetuksen ulkopuolelle – kyse on niin suuresta määrästä. Että ottaa päähän tällainen! Vaarannetaan oman huuhaa-periaatteen mukaan koko ikäryhmä. Kehottaisin melkein kaikkia lapsiperheitä välttämään Italiaa, ehkä sitten jotain alkaisi oikeasti tapahtua! Mun hyvät ystävät ei uskaltaneet tulla meille kylään vauvan kanssa, enkä yhtään ihmettele. Riski voi olla pieni, mutta miksi ottaisi sen?

    • Cocoa etsimässä 8.2.2018, 10:28

      Kiitos Heli todella hyödyllisestä kommentistasi, hyvä saada myös paikallisen näkemystä asiaan. Me ollaan myös kuultu tuosta Italian tilanteesta ja törmättiin asiaan myös tätä juttua tehdessä. Todella harmillista, että rokotevastaisuus on kasvussa niin muualla Euroopassa kuin täällä kotimaassakin. Täällähän on Pohjanmaalla ns. ”musta alue”, jolla rokotekattavuus on laskenut just tän huuhaa-väen ansiosta reilusti alle maan keskiarvon. Tartunnat ei kaiketi vielä ole lähteneet leviämään, mutta se lienee vain ajan kysymys, kun laumasuoja heikkenee tarpeeksi. Että ottaakin päähän, tosiaan!

      Juteltiin tästä Italian tilanteesta lyhyesti myös tuon THL:n Pekkasen kanssa, mutta hän ei ihan suorilta kehottanut välttämään Italiaa(kaan). Tiedätkö onko rokotevastaisuus siellä enemmän paikallista? Tai ovatko tuhkarokkotapaukset keskittyneet tietyille alueille? Sellaista aluetta, jolla tuhkarokkoa on enemmän, kannattaa ilman muuta välttää. ECDC:n raporttien mukaan Italiassa on vielä viime keväänä ja kesänä ollut satoja tuhkarokkotapauksia kuukausittain (joinakin kuukausina lähemmäs tuhat), mutta loppuvuotta kohti tartuntojen määrä on laskenut huomattavasti. Rokotuskattavuus näyttää jäävän alle 84 %, joten me ei itse matkustettaisi Italiaan nyt pienen vauvan kanssa, sen verran isompi tuo tartuntariski on kuitenkin. Mutta MPR-rokotteen jälkeen uskaltaisimme luultavasti matkustaa.

      Tuhkarokko on oikeasti paha tauti, joka leviää todella helposti, ja ihmisten kannattaisi pitää se mielessä kun kyseenalaistavat rokotteen tarpeellisuuden. Laumasuoja turvaa rokottamattomia aika hyvin niin kauan kuin rokotuskattavuus pysyy korkeampana, mutta mitä useammat jättävät rokottamatta, sitä suuremmaksi tartuntariski kasvaa ja sitä helpommin tauti alkaa taas levitä.

      Ugh. Tulipa pieni rokotesaarna tähän loppuun :). Ihmiset, olkaa vastuullisia älkääkä jättäkö itseänne tai lapsianne rokottamatta näitä perussairauksia vastaan!

  • Loistava artikkeli, kiitos tästä!

  • Suvi 25.2.2018, 14:16

    Aavan Matkailuklinikalla on erinomaiset osaavat lääkärit ja hoitajat, joilta saa avun matkailijan terveys asioihin ja rokotuksiin liittyen. Suosittelen lämpimästi.

  • Outi / Maa Quzuu 3.3.2018, 14:07

    Olipas kyllä ihan todella kattava kirjoitus rokotteista, kiitos! Suomen neuvolasysteemi on minusta ihan huippu kaikkine rokotuksineen ja seurantoineen, mutta kyllä sieltä saa aika paljon juurikin noin tahdittomia kommentteja kuin mitä teille on heitetty. Varmaan riippuu paljon siitä, kuka siellä neuvolassa tulee vastaan, että minkälaista tietoa sieltä sitten loppujen lopuksi saa irti.

Leave a Comment