≡ Menu

Taidenäyttely yllätyksiä täynnä: Arts & Crafts and Rabbit Holes Fiskarsissa

Arts & Crafts and Rabbit Holes Fiskars 2023

Onoman kesänäyttely Arts & Crafts and Rabbit Holes 21.5.–10.9.2023 on näyttely, jota et halua missata! Fiskarsiin kannattaa suunnata ihan vain tämän näyttelyn takia tai viettää kylässä useampi päivä ja nauttia monipuolisesta kulttuuri-, käsityö- ja ravintolatarjonnasta.

Kaninkolo on metafora eriskummalliselle, hämmentävälle ja surrealistiselle maailmalle, jossa tutut lainalaisuudet eivät enää päde ja josta paluu normaaliin voi olla vaikeaa. Onoman tämänvuotinen kesänäyttely Arts & Crafts and Rabbit Holes on osuvasti nimetty, sillä näyttelysaleissa tuntuu kuin olisi tipahtanut kaninkoloon, josta ei haluaisi ollenkaan pois.

Tilat osana näyttelyä

Näyttely käsittelee ihmisenä olemista osana kaoottista maailmaa sekä ihmisen ja luonnon suhdetta ja siihen liittyvää katoavaisuutta. Arkkitehtuuri muodostaa merkittävän osan näyttelyä niin visuaalisesti kuin sisällöllisestikin. Kahdessa isossa näyttelysalissa vallitsee täysin vastakkaiset tunnelmat. Valkoinen sali on rikottu eri tiloihin – jokaisella teoksella on oma pieni tilansa – joihin voi eksyä kuin sokkeloon. Musta sali on yhtenäistä, korkeaa tilaa, jossa erilaiset visuaaliset ärsykkeet ja äänimaailmat vaihtelevat ja samalla sulautuvat toisiinsa.

Hyppää kaninkoloon!

Näyttelyn sisääntulo aiheuttaa lievää hämmennystä, sillä siellä ei ole mitään. Vain valkoinen, tylsä käytävä, jonka varrella on valkoisia, tylsiä ovia. Kun vierailija astuu sisään jostain valitsemastaan ovesta, hän tipahtaa kaninkoloon, josta seikkailu alkaa.

Media- ja äänitaidetta, installaatioita, maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja keramiikkaa

Näyttelyssä on esillä teoksia 48 taiteilijalta, ja edustettuina ovat kaikki mahdolliset kuvataiteen muodot media- ja äänitaiteesta ja installaatioista maalaustaiteeseen, grafiikkaan, veistoksiin ja keramiikkaan. Osa teoksista on osallistavia, eli vierailijat pääsevät vaikuttamaan teoksen muodostumiseen. Näyttely levittäytyy myös Kuparipajan näyttelytilojen ulkupuolelle ympäri koko Fiskarsin ruukkia. Ääniteos Koti | Home on levittäytynyt Radio Fiskarsin ääniaalloille, josta se on kuunneltavissa vaikka heti.

”Eksykää ja seikkailkaa!”

Näin kehotti kuraattori Kirsi Pitkänen näyttelyn pressitilaisuudessa ja niin kehotamme mekin. Siksi emme kerro teoksista enempää, vaan tarjoamme vain pienen kurkistuksen kuvien kautta. Kuvat näyttävät kuitenkin vain yksityiskohtia eivätkä kerro kokonaisuudesta mitään, saati tarjoa näyttelyn yllätyksellistä tunnelmaa, joten näyttely on ehdottomasti koettava itse!

Arts-Crafts-RabbitHoles-Fiskars-2
Coco-toimituksen yhdeksi lemppariteokseksi muodostui tämä Viivi Varesvuon (kuvassa) ja Karin Widnäsin keramiikkateos ”The Odd Dinner for Two”, jossa maailman oudoimpia ruokia on katettu juhlavaan pöytään.
Sama teos kuin edellä toisesta kulmasta.
Tommi Toijan teoksia näyttelyssä on useampi. Tämä ilmapalloilla lentävä kaveri mustassa salissa kiinnittää huomion.
Tuosta ovesta saa kulkea, ihmiset!
Nämä tanssivat tyypit olivat ihan mahtavia!
Vierailijat saavat osallistua moniin teoksiin. Tätä kävin itsekin kutomassa muutaman silmukan verran. Kuvassa mallia näyttää taiteilija Yaiza Hernadez (joka ei siis ole tämän teoksen tekijä, mutta halusi kokeilla kutomista).
Löydätkö tämän teoksen näyttelystä? Se vaatii vähän etsimistä. Muista kurkata kaikkiin koloihin.

Onoma on Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden ja osuuskunta. Arts & Crafts and Rabbit Holes on Onoman 29. kesänäyttely, jossa on mukana sekä Onoman omia taiteilijoita että kutsuttuja taiteilijoita.

Arts & Crafts and Rabbit Holes

21.5.–10.9.2023, päivittäin klo 11-18

Liput: 6€ / 10€

Ryhmäopastus: 80€

Fiskarsin Ruukki, Kuparipajan näyttelysalit ja ulkoalueet

Lue lisää näyttelystä Onoman nettisivuilta.

Lue myös

Jouluinen viikonloppu Firskarsissa

{ 2 comments… add one }
  • Tämähän kuulostaakin kiinnostavalta! Oltiin toissakesänä tutustumassa Fiskarsin ruukkiin ensimmäistä kertaa ja viihdyttiin mainiosti, ja mietittiin, että palataan varmasti. Tässä olisikin siihen vielä lisäsyitä!

    • Cocoa etsimässä 2.6.2023, 08:55

      Kannattaa, ehdottomasti! Tää oli tosi elämyksellinen ja kiinnostava näyttely. Fiskarsissa tuntuu olevan aina jotain uutta, nyt siellä on ilmeisesti avautunut joku uusi majoituspaikkakin, jos haluaisi ihan yöpyä.

Leave a Comment