≡ Menu

Täydellinen Somero-opas – näe, koe, syö ja majoitu Somerolla

Somero nähtävyydet Muotiputiikki Helmi

Yhteistyössä: Visit Somero

Mitä sulle tulee mieleen Somerosta? Kesämökkeily, viljavat pellot ja sininen taivas, Rauli Badding Somerjoki? Sama täällä. Meillä oli entuudestaan tiedossa, että Somero on suosittu mökkikunta (”kaikilla” tuntuu olevan kesämökki juuri Somerolla), mutta eipä juuri muuta.

Kun me kerrottiin lähtevämme kesälomareissulle Somerolle, moni nosteli kulmiaan. Mitä tekemistä Somerolla muka on, ihmetteli eräskin naapurikaupungista Forssasta kotoisin oleva tuttava.

Somero on siis reilulla 8 000 vakituisella asukkaallaan varsinaissuomalainen kaupunki. Hyvin pieni kaupunki (ainakin näin helsinkiläisen näkökulmasta), mutta kaupunki yhtä kaikki. Somerolta ovat muuten Baddingin lisäksi kotoisin myös M.A. Numminen, Karita Mattila ja Unto Mononen sekä tuoreemmista musiikkitaivaan tähdistä Tiisu. Saimme itsekin kesäisellä lomareissullamme huomata, että Somerolla on varsin vireä ja monipuolinen kulttuuritarjonta!

Somero on lomailijalle antoisimmillaan kesällä, tarkemmin sanottuna kesä–heinäkuussa, jolloin palvelut ovat laajasti avoinna. Myös elokuussa palvelu- ja tapahtumatarjontaa on vielä hyvin, mutta osa paikoista alkaa olla kiinni. Kannattaa siis tarkistaa aukiolot ennakkoon esimerkiksi tästä oppaasta löytyvien linkkien kautta.

Tähän kattavaan Somero-oppaaseen olemme koonneet kaikki käymisen arvoiset paikat, joista voit rakentaa omannäköisen Someron-loman. Tehtävää ja nähtävää Somerolla riittää viikonloppuretkestä pidempäänkin kesälomaan. Vinkkilista on kerätty sekä omien kokemusten että paikallisasukkaiden suositusten perusteella.

Tervemenoa kauniille Somerolle!

Mitä tehdä Somerolla

Mitä tehdä Somerolla? Nähtävyydet ja aktiviteetit

Somerolla on pikkukaupungiksi yllättävän paljon nähtävää kartanoista taidenäyttelyihin ja kesätoritunnelmasta luontoelämyksiin.

Hiidenlinna ja Sisumetsän seikkailupuisto

Hiidenharjuntie 61, 31470 Somero | hiidenlinna.com

Lapsiperheen must-kohde, joka on ihana sekamelska kaikenlaista kivaa puuhaa niin isommille kuin pienillekin lapsille. Ja miksei aikuisillekin! Alueen sydän on jylhä, ”keskiaikainen” kivilinna, joka on taiteilija Reino Koivumiehen luomus 1990-luvulta. Linnan ympärille on rakentunut elämyspuisto, jossa on muun muassa yhdeksänratainen kiipeilypuisto, pomppulinnoja, peikkopolku, buggy carting -rata, rakkauden silta, skeitti-/scoottiramppi, pump track, jättiläisen muodon saanut näköalapatsas jonka häntää pitkin voi laskea liukumäkeä sekä kasaritunnelmointiin tietenkin Ritari Ässän auto K.I.T.T. Me viihdyttiin täällä tosi hyvin!

Sisumetsän seikkailupuisto ja Hiidenlinna sijaitsevat reilun 20 kilometrin päässä Someron keskustasta Särkjärven rannalla, aika lailla keskellä metsää.

Somero nähtävyydet Sisumetsän Seikkailupuisto

Härkälän kartano

Härkälänkuja 33, 31400 Somero | harkalankartano.fi

Härkälän kartano tarjoaa taide- ja antiikkinäyttelyitä, kulttuuritapahtumia sekä historian havinaa opastettujen kartanokierrosten muodossa. Japanin ja Kiinan antiikkia esittelevät näyttelyt ovat rakentuneet omistajapariskunnan omasta intohimosta, ja niin 200 Barbie-nuken kokoelma kuin vanhojen lelujen osasto houkuttelee niin pieniä kuin isojakin katselemaan ja tutkimaan. Mekin tunnistettiin pari lelua omasta lapsuudesta!

Kartanon vaihtuviin näyttelyihin voi tutustua kesän näyttelypäivinä (tarkista päivät netistä), jolloin järjestetään myös opastettuja kierroksia. Sesongin ulkopuolella näyttelyihin ja kartanoon on mahdollista tutustua ajanvarauksella.

Härkälän kartano on museokorttikohde.

Somero nähtävyydet Härkälän kartano

Somerniemen kesätori

Helsingintie 1515

Kesälauantaisin järjestettävä Somerniemen kesätori on ehdoton vierailukohde Someron-retkellä!

Kesätorille kokoontuvat niin asukkaat kuin matkailijatkin ja siellä on iloisen tunnelman lisäksi tarjolla paikallisia tuotteita hedelmistä ja vihanneksista leivonnaisiin ja käsitöihin sekä iso kirpputori. Kesän mittaan kesätorilla järjestetään myös erilaisia teemapäiviä, joista löytää kätevimmin tiedon Somerniemi-Seuran Facebook-sivulta. Sieltä kannattaa tarkistaa myös toripäivät ja tarkemmat aukioloajat.

Somerniemi kuuluu nykyään Someroon, mutta somerniemeläiset ovat tarkkoja omasta pitäjästään, joten Suomen suurimmaksi kesätoriksi itseään tituleeraava tapahtuma on siis Somerniemellä. Huomasimme iloksemme, että tänä kesänä (2023) kesätori jatkuu vielä elokuussakin, mikä on iloinen uutinen loppukesästä lomaileville, viime kesänä torit loppuivat heinäkuuhun.

Someron Kivimeijeri

Turuntie 1034 | someronkivimeijeri.fi

Taidekeskus Kivimeijeri löi meidät ihan ällikällä, niin upea ja yllättävä se oli! Kivimeijeri näyttää ulkoa ihan tavalliselta navetalta, mutta sisällä avautuu valtava taidegalleria täynnä upeaa ja värikästä taidetta. Me kiinnostuttiin ohi ajaessamme Kivimeijerin edustalle parkkeeratusta rei’itetystä autosta, joka osoittautui yhdeksi kesänäyttelyn taideteoksista.

Kivimeijerissä järjestetään vuosittain iso taidenäyttely, joka jatkuu koko kesän. Kivimeijeri toimii myös taiteilija Antero Kareen työtilana sekä residenssitilana ja siellä järjestetään myös keramiikkakursseja.

Kesän 2023 näyttely on nimeltään Boraboran tanssitunti ja se on avoinna 17.6.–20.8. Esillä on seitsemän taiteilijan teoksia, mm. maalauksia, veistoksia, lasitaidetta ja keramiikkaa. Teosten kuvat näyttelyn sivuilla ovat niin herkullisia, että ihan pakko lähteä tänäkin kesänä käymään!

Suomen parhaat tanssilavat

Somero on tunnettu pitkästä tanssiperinteestään ja suosituista tanssilavoistaan. Kolmella tanssilavalla järjestetään tansseja jopa viitenä päivänä viikossa, ja Somerolle tullaan tanssimaan kauempaakin.

Esakallion tanssilava https://esakallio.fi/ (Salontie 40) on Suomen suosituin tanssipaikka, jossa esiintyvät iskelmätaivaan ykkösnimet. Ämyrin tanssilava https://amyri.fi/ (Salkolantie 77) Somerniemellä on on valittu Suomen kauneimmaksi kesälavaksi. Teeriharjun tanssilava https://teeriharju.fi/ (Salontie 962) mainostaa “maankuulua joustoparkettiaan”, jolle pääsee pyörähtelemään talvikaudella keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kulttuurigalleria

Joensuuntie 20 | kulttuurigalleria.fi

Someron keskustassa kaupungintalon vieressä 1800-luvun lopulla valmistuneessa hurmaavassa puutalossa toimii Someron kulttuurigalleria näyttelyineen. Pysyvinä näyttelyinä on Kaija Aarikan tuotantoa esittelevä Aarikka-näyttely ja Someron veteraanien ja sotainvalidien esineistöä esittelevä Perinnehuone. Vaihtuvana näyttelynä on Kulttuurigallerian suojelijana toimivan Kaari Utrion näyttely. Tilat ovat kompaktit, ja näyttelyt aika nopeasti kierretty, eli Kulttuurigalleria sopii myös pikaiseksi käyntikohteeksi.

Kultelan kylä ja Savipuisto

Hämeen Härkätien 189

Kultelan kylällä on pitkä historia tiilen- ja savenvalannassa ja se oli aikanaan yksi Suomen merkittävimmistä savikeskittymistä. Kultelassa valmistettiin muun muassa tiiliä, keraamisia käyttöesineitä, kaakeliuunien kaakeleita, salaojaputkia ja artesaanikeramiikkaa. Yhä edelleen Kultelan punasavi on keraamikkojen arvostama raaka-aine.

Kultelassa on savenvalajan museo ja aktiivinen kyläyhdistys järjestää erilaisia tapahtumia. Lapsille löytyy leikkipuisto.

Oinasjärven uimaranta

Rauhankalliontie, Somero

Jos kesäkuumalla mieli tekee uimaan, suuntaa Oinasjärvelle. Hiekkarannalta löytyy pukukopit ja vessat, ja uimaan pääsee pulahtamaan pitkältä laiturilta.

Someron majoitus

Somerolla ei ole valtavasti hotellitarjontaa, mutta olemme listanneet tähän muutaman erityyppisen majapaikan, joista löydät varmasti itsellesi sopivan. Katso tarjoukset Someron majapaikkoihin täältä.

Härkälän kartano

Härkälänkuja 33, 31400 Somero | harkalankartano.fi/majoitus

Aiemmin mainitussa Härkälän kartanossa on tarjolla myös majoitusta. Kartanon vierashuoneet on sisustettu kartanomaiseen tyyliin antiikki- ja taide-esinein, ja ikkunoista avautuu kaunis näkymä kartanon englantilaistyyliseen puutarhaan. Perheelle hyvä ratkaisu on yhdistää kaksi kahden hengen huonetta saunalliseksi sviitiksi.

Puutarhahuvilassa on vuodepaikat viidelle ja lisäksi takkahuone, keittiö ja terassi. Vieraiden käytössä on myös laituri ja vene.

Jos kaipaat hieman ylellisempää majoitusta, Härkälän kartano on valintasi. Se on Someron tasokkain majapaikka.

Somero majoitus Härkälän kartano

Majatalo Myötätuuli

Hämeenojantie 32, 31520 Pitkäjärvi | majatalomyotatuuli.com

Vanhan koulun tiloihin perustettu majatalo tarjoaa hostellityyppistä aamiaismajoitusta keskellä maalaismaisemaa. Yhdeksästä erikokoisesta huoneesta löytyy makuupaikat noin 20 hengelle. Myötätuuli on omimmillaan pienille ryhmille, pyöräilijöille ja muille roadtrippaajille, jotka tarvitsevat majapaikkaa joko isommalle porukalle tai reitin varrelta.

Myötätuulen omistaja-emäntä Olla-Riitta Mäkelä on ihan huikean ihastuttava tyyppi, jonka kanssa kannattaa jäädä juttusille vaikkapa kahvikupillisen ja norsupiparin äärelle. Olla-Riitta pitää majatalon yhteydessä myös Norsukahvilaa (kts. ”Syö ja juo Somerolla”).

Hotelli Olla

Sepäntie 2 | hotelliolla.fi

Myötätuulen omistajan Olla-Riitan toinen hotelli sijaitsee Someron keskustassa. Mukavaa majoitusta, jonka hintaan sisältyy laadukas luomu- ja lähiruokaa sisältävä aamiainen. Ollan kahvilassa on viikonloppuisin tarjolla herkullinen brunssi (kts. ”Syö ja juo Somerolla”).

B&B Baarin Vintti

Joensuuntie 33 | jussinbaari.fi/majoitus

Somerolla on ihania, pieniä perheyrityksiä, joita kannattaa enemmän kuin mielellään! B&B Baarin Vintti sijaitsee ravintola Jussin Baarin yläkerrassa ja molemmat yritykset – sekä lisäksi samassa rakennuksessa sijaitseva parturi-kampaamo The Readhead 33 – ovat perustajasuvun kolmannen polven Elinan ja Katrin omistuksessa.

B&B Baarin Vintissä on kaksi kodikasta ja kauniisti sisustettua huoneistoa ja majoitustilaa enintään yhdeksälle henkilölle. HUOM! Majoitustiedustelut ja -varaukset vain sähköpostitse (osoite löytyy ylläolevan linkin kautta).

Someron ruokapaikat

Somero ei ehkä ole kulinaristin paratiisi, etenkin jos kulinarismilla viitataan fine dining -ravintoloihin ja maistelumenuihin, mutta kursailemattoman pubiruuan ja isojen annosten ystävää Somero ei jätä kylmäksi. Kasvissyöjälle ja vegaanille tarjontaa on vähänlaisesti, mutta kasviperäistäkin vatsantäytettä löytyy, kun ei ole turhan nirso.

Ravintola Rantatupa

Vanhatie 13 | rantatupa.fi/ 

Road House -tyylinen kesäravintola, jossa on rempseä country-tunnelma. Ruokalistalla on reiluja grilliannoksia pizzasta pihveihin ja hampurilaisista texmexiin. Annokset ovat rekkamieskokoisia, joten nälkä ei jää raavaallekaan henkilölle. Kasvisruokavalikoima on heikko, mutta pizza margheritaa löytyy. Rantatupa on kohtaamispaikka, jossa järjestetään keikkoja, karaokea, pubivisoja ja kisakatsomoita, ja sen yhteydessä toimii myös motelli. Sijainti joen rannassa on mainio.

Somero ravintolat Rantatupa

Jussin baari

Joensuuntie 33 | jussinbaari.fi

Aivan Someron keskustassa sijaitseva Jussin Baari on perinteinen lounas- ja ruokaravintola, josta saa hyvää ruokaa ja superystävällistä palvelua. Lounasaikaan tarjolla on maukas kotiruokabuffet, ja a la carte -listalta löytyy burgereita, pihvejä, leikkeitä, pasta-annoksia, salaatteja ja toasteja. Jussin Baarissakin annokset ovat ronskeja ja hevinpuoleisia, mutta ruoka on oikeesti todella hyvää! Tämä on meidän lempparimme Someron ravintoloista.

Somero ravintolat Jussin baari

Norsukahvila

Hämeenojantie 32 | majatalomyotatuuli.com

Majatalo Myötätuulen yhteydessä toimii pieni Norsukahvila, joka on syntynyt omistaja Olla-Riitan vähän vahingossa alkaneesta keräilyharrastuksesta. Kahvilasta löytyy satoja norsuesineitä, ja savannien jätit seikkailevat myös verhoissa, tyynyissä, astioissa, lautasliinoissa ja leipomuksissa. Olla-Riitta on jälleen kerran osoitus siitä, että matkailussa parasta ovat kohtaamiset. Me jaettiin elämäntarinoitamme hyvä tovi, ennen kuin lähdettiin jatkamaan matkaa seuraavaan paikkaan.

Kahvila Olla

Sepäntie 2, 31400 Somero | hotelliolla.fi/kahvila

Hotelli Ollan alakerrassa sijaitseva kahvila tarjoaa aamupalaa, kahvilatuotteita ja viikonloppuisin brunssia. Brunssilla on valittavana neljä eri menuvaihtoehtoa, jotka on huolellisesti koottu tuoreista lähiraaka-aineista. Esimerkiksi meidän brunssilla tarjolla oli Kolatun juustolan raparperijugurttia, Jurvalan kartanon luomumunia ja Isontuvantilan maidosta tehtyä jätskiä. Brunssi on poikkeuksellisen hyvä, suosittelemme! Kahvila Olla on myös kasvissyöjälle/vegaanille Someron paras paikka.

Badding-kioski Paratiisi

Helsingintie 925

Ei Someron-reissua ilman pysähdystä Badding-kioskilla Helsingintien varrella. Badding-kioski Paratiisi on laulaja Rauli Badding Somerjoen (1947–1987) muistolle perustettu nähtävyys, jossa voit nauttia munkkikahvit, jätskin tai pullollisen limonadia valtatien varrella, Paratiisia kuunnellen. Kioskilta johtaa polku Baddingin kotitalolle, jonka pihapiirissä voi käydä muistelemassa taiteilijaa.

Somero nähtävyydet Badding kioski

Shoppaile Somerolla

Muotiputiikki Helmi

Joensuuntie 47 | muotiputiikkihelmi.com

Muotiputiikki Helmi Someron keskustassa on ainutlaatuinen vaatekauppa, nähtävyys itsessään ja runsaudensarvi meille kaikille vintagen ja 50-luvun ystäville. Muotiputiikki Helmen suosituimmat tuotteet ovat kellohelmaiset mekot, joita tullaan sovittelemaan ja ostamaan bussilasteittain eri puolilta Suomea. Putiikista löytyy 50-luvun vaatteiden lisäksi muutakin tuohon vuosikymmeneen liittyvää, kuten kenkiä, laukkuja, sisustusesineitä ja lahjatavaraa. Omat pienet osastonsa on myös miehille ja lapsille. Putiikki on tietenkin myös sisustettu 50-luvun tyyliin ja sieltä löytyy kaikkea discopalloista flipperiin. Tässä vaatekaupassa sovittaminen ei ole hikistä tuskaa, sillä sovitusalue on viihtyisä ja asiantuntevat myyjät auttavat sovittamisessa ja oikeiden kokojen valitsemisessa. 

Muotiputiikki Helmen omistaja Anita Hallapelto on rönsyilevä ilopilleri, joka palvelee asiakkaita ammattitaidolla ja suurella sydämellä. Hän ei jää huomaamatta myöskään putiikkinsa ulkopuolella, sillä hänet on helppo tunnistaa ajopelistään pinkistä Cadillacista – jollaisesta muuten tuli välittömästi Arnan Suuri Unelma, eli vinkatkaahan jos tiedätte jonkun, jolla on sellainen myynnissä!

Somero muotiputiikki Helmi

Sisustus- ja lahjatavaraliike Pellavaenkeli

Joensuuntie 49 | facebook.com/Pellavaenkeli

Pellavaenkeli on sisustus- ja lahjatavarapuoti kivenheiton päässä Muotiputiikki Helmestä. Kaikki valikoiman tuotteet ovat suomalaista käsityötä. Täältä löydät pellavatuotteita, keramiikkaa, koruja, monenlaisia sisustusesineitä ja muuta pientavaraa, paikallisia herkkuja ja saunatuotteita. Sekä tietenkin Somero-tuotteita, joista suosituin on Kamomilla Designin suunnittelema koivuviiluinen Somero-tarjotin. Puodin yhteydessä on erillinen tila, jossa järjestetään täydenäyttelyitä. Kesällä 2022 ostimme poppananäyttelystä ihanan poppanatyynyn, ja kesällä tilassa on Päivi Arvosen valokuvanäyttely.

Kirpputorit

Someron keskustasta Joensuuntieltä löytyy kirppishaukalle parikin kiinnostavaa kirpputoria. Kirpputori Alihinta on monipuolinen antiikin ja vanhan tavaran liike, josta löytyy kaikkea vanhoista Arabian astioista ja lasitavarasta leluihin, ryijyihin, koriste-esineisiin ja koruihin. Someron Kirppis on itsepalvelukirppis, josta löytyy kaikenlaista, mutta etenkin vaatteita ja myös uutta lahjatavaraa.

Somero kirppikset

Luontoelämykset Somerolla

Häntälän notkot

Häntäläntie 322

Häntälän notkot ovat must-kohde Someron-lomalla kaikille luonnon ja maisemien ystäville!

Häntälän notkoja on kuvailtu Suomen Alpeiksi, mikä on ehkä hieman liioittelua, mutta vertailu nummimaisemiin osuu jo lähemmäs. Itse kutsuimme notkoja ”Nuuskamuikkusen metsäksi”, sillä maisemat olivat elokuussa kuin satukirjasta, vihreät ja kumpuilevat. Paikallisten kanssa juteltuamme Häntälän notkoja uskaltaa suositella myös keväällä kun kullerot kukkivat ja syksyllä ruska-aikaan.

Somero Häntälän notkot

Iso-Valkee

Kysyimme kaikilta tapaamiltamme somerolaisilta, mitkä ovat heidän lempipaikkojaan Somerolla, ja kaikki mainitsivat ensimmäisenä Iso-Valkeen retkeilyalueen uimarantoineen. Iso-Valkee on kirkasvetinen järvi, jonka rannalta löytyy useita lapsillekin soveltuvia uimapaikkoja, Someron kaupungin vuokraama rantasauna sekä kaksi laavua ja tulipaikkaa. Iso-Valkeen metsäinen luontopolku on noin nelisen kilometriä pitkä ja kiertää järven rengasreittinä. Iso-Valkeelle on Someron keskustasta noin 25 km, josta viimeiset kilometrit ovat hiekkatietä.

Metsäkoivulan luontopolku

Levolantie, Somero

Metsäkoivulan luontopolku oli myös paikallisten suositus ja se tarjoaa vaihtelevia maisemia mäntymetsästä kalliojyrkänteisiin ja lampimaisemiin. Luotopolun varrelta löytyy tulipaikka eväshetkeä varten. Luontopolku on noin neljä kilometriä pitkä ja se sisältää jonkin verran korkeuseroja. Tarjolla myös lisälenkki, Hirvenpolku, joka risteää parissa kohtaa Metsäkoivulan luontopolun kanssa.

Torronsuon kansallispuisto

Torronsuo ei sijaitse Somerolla, vaan naapurikunnassa Tammelassa, mutta sinne on Somerolta vain reilun 10 kilometrin matka, joten se on ansainnut paikkansa tässä oppaassa.

Torronsuo on Suomen syvin suo ja 30 neliökilometrin laajuinen kansallispuisto, joka tarjoaa lukuisia päiväretkeilijöille soveltuvia reittejä. Karusta suoluonnosta pääsee nauttimaan pitkospuita pitkin, ja lastenvaunuilla ja pyörätuolilla liikkuville löytyy esteettömiä reittejä, tulipaikka ja näköalatasanteita.

Postaus sisältää kumppanuuslinkkejä, joiden kautta varaamalla tuet Cocoa etsimässä -matkailusivuston ylläpitoa. Kiitos!

{ 1 comment… add one }

Leave a Comment