≡ Menu

Lissabon-vinkit: Baixa

Lissabon vinkit

Ginjinhako se nousi päähän vai miksi silmissä vilisee? Syypää taitaakin olla Rossio-aukion aaltoileva kiveys, joka saa pään pyörälle. Aukio on kuvankaunis upeine suihkulähteineen ja rakennuksineen. Ja jos aukio aaltoileekin, koko muu osa Baixaa onkin sitten kuin viivoittimella piirretty. Suoria katuja, suoria talorivistöjä. Kahvilat ja baarit näyttävät hieman hinnakkailta ja ehdottoman turistisilta, joten päätämme jatkaa matkaa ja nauttia ateriamme muualla. Maisemia voisi vilkaista Santa Justan hissin parvelta, mutta jono on pitkä, emmekä jaksa jonottaa.

Lissabon Rossio aukioRossio-aukio eli portugaliksi Praça do Rossio

Lissabon Rossio aukioRossio-aukion kaunis suihkulähde taustallaan Pedro IV:n patsas

Lissabon ginjaA Ginjinha -baari Rossio-aukion laidalla on suosittu niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa. Täällä Anthony Bourdainkin veti hapankirsikkaviinatumut.

Lissabon ginjaTujua juomaa saa sekä kirsikoilla että ilman.

Lissabon Santa Justa hissiSanta Justan hissin ohi tuli kuljettua päivittäin, mutta jono oli aina sen verran pitkä, että päätettiin siirtää hissittely tuonnemmaksi. Eipä sitten lopulta tullut käytyä.

Baixa on Lissabonin todellinen keskusta ja sen kautta tulee kuljettua joka paikkaan. Molemmat hotellimmekin sijaitsevat Rossion aukion välittömässä läheisyydessä, My Story Hotel Rossio aukion laidalla ja saman ketjun My Story Hotel Ouro Rossio-aukion ja Comércio-aukion välimaastossa. Meidän makuumme kaupunginosa on turhan turistinen (isoja turistiryhmiä, ylihinnoiteltuja ravintoloita, rihkamakauppoja, höpötupakan myyjiä…), joten se on erinomainen tukikohtana Lissabonin-seikkailuillemme, mutta keskitymme muiden kaupunginosien koluamiseen. Baixalle kannattaa silti uhrata tovi, käppäillä Rossio-aukiolta vaikka Rua Augustaa tai Rua Áureaa kohti jokirantaa, pistäytyä turistirihkamakaupoissa, pällistellä ihmisvilinää ja käydä tsekkaamassa rannassa oleva hulppea Comercio-aukio (Praça do Comércio) riemukaarineen.

Lissabon BaixaRähjäisen kaunis rakennus Rua Áurean varrella

Lissabon Comercio aukioComércio-aukio eli paikallisittain Praça do Comércio ja hassu Segway-mies

Lissabon Comercio aukioJoku rakennus holvikaarineen Praça do Comércion laidalla

Ennen illanviettoa Chiadossa ja Bairro Alton baarikortteleissa kannattaa jäädä jokirannan terassille ihailemaan auringonlaskua. Vastarannalla jättimäinen Cristo Rei seisoo kädet kaupungin ylle levitettyinä. Päätämme mennä katsomaan sitäkin myöhemmin, mutta emme koskaan mene. Kylmä olut, kaunis maisema, hyvä seura, trubaduurin tunnelmallinen musisointi. Vaikka Baixa ei onnistu tekemään meihin erityistä vaikutusta, tämä paikka ja tämä hetki on jäänyt mieliimme yhtenä reissun kohokohdista.

Lissabon Tajo-joki25 de Abril -silta (Ponte 25 de Abril) muistuttaa San Franciscon Golden Gatea

Lissabon Tajo-jokiCristo Rei valvoo Lissabonia vastarannalta Almadasta

Lissabon auringonlaskuIkimuistoinen auringonlasku Quiosque da Ribeira das Naus -baarissa, joka sijaisee jokirannassa Cais do Sodré -juna-aseman vieressä

Kokeile ainakin näitä:

Seuraavassa osassa käyskentelemme Chiadon ja Bairro Alton mäkisillä kujilla.

{ 8 comments… add one }
 • Katja 15.8.2015, 19:05

  Meilläkin oli keväisellä Lissabonin reissulla hotelli Baixassa aivan siinä pääkadun varrella. Tosi kätevä paikka siirtyä paikasta toiseen ja illalla katsella maagista auringonlaskua rannassa ja koluta kauppoja läpi. Voi että kun tonne pääsis takaisin!

  • Cocoa etsimässä 16.8.2015, 10:21

   Sanopa muuta, mekin lähdettäis oikein mieluusti takaisin vaikka heti 🙂

 • Milla - Pingviinimatkat 16.8.2015, 08:56

  Lissabon kiinnostaisi kovasti, eikä nää teidän postaukset varsinaisesti laske kuumetta vaan päinvastoin! Jos vaikka ensi keväänä ottaisi varaslähtöä kesään tuolta käsin 🙂

  • Cocoa etsimässä 16.8.2015, 10:31

   Arvaatkin varmaan, että suosittelemme lämpimästi :). Kevät olis muuten ihan täydellinen ajankohta, kelien puolesta pääsis jo kesän makuun, mutta ei olis ihan niin kuuma kuin keskellä kesää.

 • Elina | Vaihda vapaalle 16.8.2015, 09:24

  Enpä ollutkaan ennen kuullut Baixasta. Nyt tiedän taas hieman enemmän Lissabonista. Täytyy palata näiden postauksiesi pariin, jos / kun sinne joskus tulee lähdettyä. Mutta mitä ihmettä on höpöhöpö-tupakka?! 😀

  • Cocoa etsimässä 16.8.2015, 10:39

   Hienoa että onnistuttiin tarjoamaan uutta informaatiota Lissabonista. Näitä juttuja on tulossa roppakaupalla lisää, joten sitten kun Lissabonin-reissu tulee ajankohtaiseksi, vinkkejä kyllä piisaa =D. Höpötupakka on pilveä eli pössyä. Portugalissa on Euroopan liberaalein huumepolitiikka (huumeiden hallussapito ja käyttö dekriminalisoitiin vuonna 2001), joten kaikenlaisia huumausaineita tarjotaan aika aktiivisesti. Yhtenä päivänä laskettiin 12 tarjousta :). Mutta myyjät ei ole lainkaan aggressiivisia tai tyrkyttäviä, ”ei kiitos” kelpaa heille oikein hyvin.

 • Anna / Tämä matka 20.8.2015, 13:23

  Lissabonissa olen käynyt, mutta liian kauan sitten (noin 11 vuotta sitten). Siksi oli nyt hauskaa lukea näitä teidän postauksia 🙂 Vähän samoja fiiliksiä kyllä jäi tuosta ”höpöhöpö-tupakasta” jo silloin. Pössyttelemään olisi päässyt joka kadunkulmassa 😀

  Paikka on ollut mielessä useasti ja hitusen houkuttelisi ottaa sinne sellainen viikko-puolitoista, jossa osan aikaa olisi pääkaupungissa ja sitten ajeisi autolla vähän maata ympäri.

  • Cocoa etsimässä 20.8.2015, 14:07

   Suosittelemme lämpimästi! Viikossa, puolessatoista ehtii hyvin kaikenlaista. Atlantin rannalle, ehkä etelään Algarven alueelle, ehkä pohjoisen viinitiloille ja Portoon. Me ei valitettavasti autoilla, mutta ehdittiin julkisillakin käydä parissa viikossa aika monessa paikassa. Portugalissa välimatkat on aika lyhyitä.

Leave a Comment