Twitterin matkachatissa keskusteltiin viime maanantaina omatoimi- ja pakettimatkailusta. Keskustelu kävi vilkkaana ja siihen otti osaa niin omatoimimatkoja suosivat kuin pakettimatkoilla viihtyvät, kumpaakin matkustusmuotoa vaihtelevasti hyödyntävät sekä ilahduttavasti myös pari kotimaista matkanjärjestäjää. Jos olet kiinnostunut lukemaan koko keskustelun, etsi se Twitteristä tunnisteella #matkachat, tai tutustu Leena-Marin matkachat-koosteeseen.
Me matkustetaan pääosin omatoimisesti, sillä vapaus mennä ja tulla täysin ilman aikatauluja ja lukkoon lyötyjä suunnitelmia sopii meille parhaiten. On meillä kokemusta parista pakettimatkastakin, emmekä sano, etteikö joskus voisi taas olla niiden aika. Meidän mielestä jokaisen pitää matkustaa juuri sillä tyylillä mikä itselle parhaiten sopii, joten emme halua lähteä vertailemaan näitä kahta matkustusmuotoa. Matkachat innosti meitä kuitenkin kirjoittamaan opastetuista valmisretkistä ja kokemuksistamme niistä.
Matkachatissa kysyttiin: ”Hyödynnätkö matkakohteessasi opastettuja retkiä? Iso osa erityisesti omatoimimatkaajista – mutta myös pakettimatkoja suosivista – tuntui välttelevän valmisretkiä. Monen mielikuvissa valmisretkillä kuljetaan jättimäisissä ryhmissä, seurataan matkanjärjestäjän pikeepaitaan pukeutunutta suomalaisopasta, pysähdellään matkamuistoliikkeissä ja juostaan kello kaulassa turistirysästä toiseen.
Meilläkin on valitettavasti kokemusta myös surkeista retkistä, mutta viime vuosien erittäin onnistuneiden valmisretkikokemusten myötä meistä on tullut suorastaan retkifaneja! Asia on nimittäin niin, että hyvältä oppaalta saatuja tietoja, taustoja ja tarinoita ei korvaa mikään, erityisesti silloin kun kohteesta haluaa saada irti enemmän kuin vain nähdä sen. Eikä kaikkialle edes pääse osallistumatta retkelle.
Tässä meidän TOP5-valmisretket (ja lopussa vielä muutama bonus):
Purjehdusreissu Whitsundays-saaristossa Australiassa
Tämä kolmepäiväinen purjehdusreissu oli jotain niin käsittämättömän upeaa, mahtavaa ja ikimuistoista, että sanat eivät melkein riitä kertomaan. Käytiin maailman kauneimmalla rannalla Whitehaven Beachillä. Snorklattiin merikilpikonnien kanssa. Ihailtiin uskomattoman kauniita auringonnousuja ja laskuja. Flengattiin köydellä purjelaivasta mereen kalaparven sekaan. Otettiin rennosti Solway Lass -laivakaunottaren kannella.
Okei, purjehdusreissuja on vähän hankalampi tehdä omatoimisesti, ellei satu omistamaan omaa purjelaivaa, mutta tämä reissu oli sanalla sanottuna TÄYDELLINEN! Whitsundaysin risteilyvalikoima on todella runsas, mutta me valittiin luksus-, bulkki- ja bilevaihtoehtojen joukosta tämä vähän spesiaalimpi, joka itse asiassa oli hintatasoltaan sieltä edullisemmasta päästä. Emme voisi olla tyytyväisempiä valintaamme.
Lue lisää: Tuulta purjeisiin ja keula kohti Whitsundaysia (Varoitus! Jos luet jutun, saatat pian löytää itsesi varaamasta Australian-lentoja!)
Tutustu retkijärjestäjään: Solway Lass Whitsundays
Seikkailu Kakadun kansallispuistossa Australiassa
Me funtsittiin ja puntaroitiin aikoinaan todella perusteellisesti lähtisimmekö tutkimaan Kakadun kansallispuistoa omatoimisesti vuokra-autolla vai osallistuisimmeko valmisretkelle. Ajatus valmisretkestä sekä hirvitti (etukäteen sovitut kohteet ja aikataulu, ryhmässä liikkuminen) että houkutteli (vaivattomuus), mutta vaakakuppi kallistui lopulta vaivattomuuden ja valmisretken puoleen.
Ja onneksi kallistui, sillä Kakadun-reissu on yksi koko maailmanympärireissumme ehdottomia kohokohtia, jota muistellaan vielä näin kolmen vuoden jälkeenkin kaipauksella ja lämmöllä. Me nähtiin upeita maisemia, uitiin luonnonaltaissa, opittiin paljon Australian eläimistä ja kasveista sekä saatiin tutustua alkuperäiskulttuuriin aboriginaalioppaamme Winstonin johdolla. Ja mikä parasta, meillä oli ihan mahtava ryhmä, joista osan kanssa ollaan vieläkin tekemisissä. Omatoimisella retkellä me ei oltais saatu läheskään samanlaista kokemusta. Hinnan puolesta valmisretki tuli samanhintaiseksi tai ehkä jopa hieman edullisemmaksi kuin omatoimiretki olisi tullut.
Lue lisää: Hikinen patikkaretki Kakadun kansallispuistoon
Retkijärjestäjä: Kakadu 4WD Safari Tours
The Death of Yugoslavia -retki Mostarissa, Bosnia-Hertsegovinassa
Ostettiin tämä parin tunnin retki paikallisesta matkatoimistosta, jonne päädyttiin netistä löytämiemme suositusten perusteella. Ja olipa kuulkaa niin maan perusteellisen mielenkiintoinen parituntinen! Eikä vähiten innostuneen, motivoituneen ja asiantuntevan oppaamme Miranin ansiosta. Jos olisimme käyneet samoilla kolmella tapahtumapaikalla omatoimisesti – mikä sekin olisi ollut ihan mahdollista, suorastaan helppoa – emme olisi saaneet niistä irti yhtään mitään.
Miran on syntynyt Mostarissa, paennut perheensä kanssa 90-luvun Balkanin-sotaa Italiaan ja palannut muutama vuosi sitten takaisin kotiseudulleen muutama vuosi sitten perustamaan iHouse-matkatoimistoa. Heillä on muitakin retkiä (joista me osallistuimme myös toiselle), jotka kaikki perustuvat historiallisten ja kulttuuristen taustojen avaamiseen kiinnostavien tarinoiden kautta. Tiedonnälkäiselle ihan must!
Lue lisää retkestämme: Mostar – historian havinaa, lihapötkylöitä ja uimahyppyjä
Tutustu retkijärjestäjään: iHouse Travel, Mostar
Uncle Tanin viidakkoseikkailu Kinabatangan-joella Malesian Borneolla
Ilman asiantuntevan oppaan syvällistä lajituntemusta ja harjaantunutta silmää luontoretkistä saa harvoin juuri mitään irti. Uncle Tan on instituutio, johon jokainen Borneon matkakohteita kartoittava omatoimireissaaja törmää. Kolmepäiväisellä retkellä samoillaan viidakossa ja bongaillaan villieläimiä. Majoitus- ja kylppäriolosuhteet ovat varsin askeettiset, mutta leiri on rakennettu ympäröivän luonnon ehdoilla, ja hyvä niin. Jotkut asiat, kuten keskellä yötä pilkkopimeässä viidakossa puoleen sääreen asti ulottuvassa vedessä kahlaaminen vaati meiltä vannoituneilta city-eläjiltä hieman epämukavuusalueelle heittäytymistä, mutta kokemus palkitsi kyllä moninkertaisesti. Nähtiin muun muassa nenäapinoita, sivettikissa ja – kyllä – villi oranki!
Lue lisää: Viidakkoseikkailu Kinabatangan-joella
Tutustu retkijärjestäjään: Uncle Tan Wildlife Adventures
Foodlover Tour -tapaskierros Barcelonassa
Me ollaan käyty Barcelonassa monta kertaa ja onnistuttu aina syömään hyvin, mutta viime marraskuisella reissullamme kaipasimme uusia vinkkejä sekä ravintoloiden että ruokalajien suhteen. Päätimme siis osallistua 90 euron arvoiselle tapaskierrokselle, jonka löysimme TripAdvisorin kehujen perusteella. Hintaan sisältyi lähes viisi tuntia ruoka- ja viini-iloittelua, jota Barcelonassa pitkään asuneen romanialaissyntyisen oppaamme Voican ruoka-aiheiset tarinat värittivät. Saimme maistella upeita ruokia sekä viettää hauskan illan mielestämme varsin kohtuulliseen hintaan. Aiomme osallistua opastetuille ruokaretkille jatkossakin.
Lue lisää: Tervetuloa herkuttelumatkalle Barcelonaan
Tutustu retkijärjestäjään: Foodlover Tour in Barcelona
Lue myös näistä onnistuneista valmisretkistä
- Eeppinen matka Australian punaiseen keskustaan | Retkijärjestäjä: Groovy Grape Tours (kohderyhmänä vähän nuoremmat reissaajat, mutta me sovittiin vielä ihan hyvin joukkoon)
- Ryhävalaita bongailemassa Hervey Bayssa (Australia) | Retkijärjestäjä: Blue Dolphin Tours (pieni ryhmä, erinomaiset arviot TripAdvisorissa)
- Nemoa etsimässä – snorklausretki Isolle Valliriutalle (Australia) | Retkijärjestäjä: Calypso Reef Cruises Port Douglas (pieni ryhmäkoko, erinomaiset arviot TripAdvisorissa, kohteina ne hieman paremmat riutat)
- Sarajevo – julmaa sotahistoriaa ja keskieurooppalaista kahvilakulttuuria -artikkelissa sivutaan retkeä Sarajevon tunnelimuseoon | Retkijärjestäjä: Sarajevo Insider (asiantunteva opas, jolla omakohtaista kokemusta tapahtumista, erinomaiset arviot TripAdvisorissa)
- Pyöräretki koillisen Balin maisemissa | Retkijärjestäjä: Bali Eco Cycling (asiantunteva ja hauska paikallisopas, vähän erilainen tapa tutustua matkakohteeseen, Pingviinimatkat-blogista löydetty vinkki)
Miten hyvä valmisretki valitaan?
- Paikallinen retkijärjestäjä, jolta ostamme retken yleensä suoraan (joskus harvoin matkatoimiston kautta esim. hintasyistä)
- Pieni ryhmä -> tunnelma on intiimimpi ja opas ehtii keskittyä tarinointiin paimentamisen sijaan
- Historiallinen/kulttuurinen/opetuksellinen näkökulma -> emme halua vain nähdä paikkoja vaan myös oppia niistä
- Retki on saanut runsaasti hyvää palautetta muilta asiakkailta -> käytämme pääasiassa TripAdvisoria, mutta tutustumme arvioihin todella perusteellisesti
- Matkanjärjestäjä toimii vastuullisesti -> haluamme tukea paikallista matkailuelinkeinoa sekä retkeillä ympäristöä kunnioittaen
Tarkennettakoon vielä lopuksi, että tarkoitamme tässä artikkelissa valmisretkillä sellaisia retkiä, jotka ostetaan valmiina pakettina, eli juuri sellaisena kuin ne ovat myynnissä. Räätälöidyt retket, eli sellaiset, joiden sisältö ja aikataulut määritellään asiakkaan toiveiden mukaan, ovat sitten asia erikseen. Valmisretkiä voi ostaa paitsi kotimaisten matkanjärjestäjien kautta, myös paikallisista matkatoimistoilta sekä retken järjestäjältä suoraan.
Millaisia kokemuksia teillä on opastetuista retkistä? Herättikö joku näistä tässä jutussa esitellyistä retkistä kiinnostuksenne?
Mikä #matkachat?
Twitterissä keskustellaan maanantaisin klo 20–20.30 matkailusta tunnisteen #matkachat alla. Matkachatia emännöivät ja siellä kysymyksiä esittävät London and beyond -blogin Lena, Tarinoita maailmalta -blogin Annika ja Globe called home -blogin Jenni, joista aina yksi julkaisee chatin jälkeen myös koosteen käydyistä keskusteluista.
Huomenna maanantaina 24.8. klo 20–20.30 matkachatissa aiheena matkaseura!
Oon samaa mieltä, että valmisretkiä monesti vältellään ihan turhaan. Itsellä on jäänyt mieleen ihan Apollomatkojen järjestämä päiväretki Montenegrosta Albaniaan – niin mielenkiintoinen päivä! Suomen jälkeen tiedän varmaan eniten Albanian historiasta :’D
Me tiedetään varmaan monen muun maan historiasta enemmän kuin Suomen, heh, just noiden retkien ansiosta. Hyvästä oppaasta on kyllä ihan hirveesti iloa ja hyötyä!
Mä päätin tuosta matkachatista inspiroituneena ihan huvikseni katsoa, että missä hinnoissa liikkuisi tehdä meidän syksylle suunnittelema matka pakettimatkana, mutta ahdistuin siitä niin että luovuin ajatuksesta saman tien. 😀 Selkeästi haluaisin, että jos ottaisin aivan koko paketin matkanjärjestäjältä, niin sen pitäisi sitten olla täysin minulle räätälöity juttu. Nuo retket itse kohteessa ovat sitten eri asia, niistä tykkään ja olen paljon käyttänyt niitä mm. lattareissa ja syksyn kohteessa varmasti käytetään ainakin jonkun verran juuri tuon helppouden vuoksi.
Meilläkin on pakettimatkailun suhteen vielä aika korkea kynnys. Varsinkaan lomalennot ja matkatoimistojen yhteistyöhotellit ei kiinnosta, joku reittilento+hotelliyhdistelmä vois vielä mennä, tai sit tietysti ihan räätälöity kokonaisuus, mutta ne sitten taas maksaa, ja siinä samassahan sitä räätälöikin jo itse :). Mutta hyvin suunnitellut ja järjestetyt retket on kyllä mahtavia!
Valmisretkiä vältellään ihan turhaan. Pitäisi olla vaan uskalias ja marssia paikallistoimistoon. Vähän harmittaa, kun ei otettu tuollaista retkeä Mostarissa viime viikolla. Se olisi varmasti ollut tosi hyvä! Aika siistejä retkiä nuo muutkin listaamasi 🙂
Just näin. Ja retki on yleensä onnistunut, jos selvittää omat vaatimukset ensin itselleen, ja pitää sitten retkeä valitessa huolen, että ne täyttyvät. Tuo Mostarin retki oli todellakin erinomaisen hyvä! Toivottavasti saitte irti ilman sitäkin :).
Hyvä näkökulma valmismatkoihin ja retkiin! Itse olen sitä mieltä, että kaikelle on paikkansa. Olen esimerkiksi todella tyytyväinen, että viime syksynä olimme Marokossa valmismatkalla. Mahdollisuus keskustella oppaan ja kuskin kanssa paikallisesta elämästä ja kulttuurista oli antoisaa. Mainioita esimerkkejä nämä listaamasi retket siitä kuinka pääsee kokemaan jotain mitä ei ehkä muuten pääsisi. Itse koin, että antoisaa oli osallistua aikoinaan Balilla pyöräretkelle, jonka aikana kuulimme mielenkiintoisia yksityiskohtia perinteistä ja eri tavoista oppaaltamme oli paljon enemmän kuin mitä itseksemme selvittelimme muuten saarella vietettynä aikana yhteensä. Ja on sitä tullut opittua Stadistakin jotain uutta, kun viime kesänä osallistuin HEL Bike Toursin pyöräretkelle 😀 Mieli avoimena ja nenä mielenkiintoisiin paikkoihin. Oppaan kanssa tai ilman, tilanteen mukaan 🙂
Ai niin, Balin pyöräretki todellakin! Miten se pääsikin unohtumaan tästä koosteesta, sehän oli ihan huippuretki myös. Teidän blogistahan me aikanaan se vinkki löydettiin, että tattikset vaan :). Täytyykin muuten lisätä se tuohon koosteeseen vielä. Ja just näin, kaikelle on paikkansa. Me ollaan pakettimatkailtu viimeksi vuosia vuosia sitten, mutta ei voi vannoa, etteikö joskus tulis taas pakettimatkan aika.
Todella hyvä juttu! En ymmärrä miksi retket muka olisi niin huono juttu, niistähän saa niin paljon enemmän irti kuin jos itsekseen kävisi tutkailemassa paikkoja!
Olen ollut itse Sarajevon retkellä oppaana, mutta kaupunkikierroksen aikana annoin paikallisoppaan puhua: mulla ei olisi mitään jakoa kertoa Sarajevon piirityksestä samalla tavalla, ilman omakohtaista kokemusta. Kerran kävimme työporukan kanssa myös siellä tunnelissa, ja siellä paikallinen opas kertoi omista kokemuksistaan paikalliseen tapaan huumorilla, mutta silti niin elävästi, että pillahdin itkuun. Sellaista tunne-elämystä en olisi saanut kierrellessäni tunnelimuseossa yksin.
Me ollaan oltu huonoillakin retkillä, ja niiden kokemusten perusteella tultiin vältelleeksi valmisretkiä aika pitkään. Mutta sitten kun tajuttiin, että retkiä on erilaisia, ja että osa tarjonnasta tosiaan vastaa kuin vastaakin meidän korkeita vaatimuksia, ollaan ruvettu taas suosimaan retkeilyä. Tuo Sarajevon tunneliretki oli tosiaankin tunteellinen, eikä vähiten siksi, että se opas oli oikeasti elänyt ne tunneliajat.
Aloin ihan miettiä, että olenko nyt aikuisiällä ikinä osallistunut valmisretkille, ja muistini mukaan en ole (paitsi viinitiloilla, joihin ei ilman opasta juuri koskaan pääse). Joskus olisi kyllä pitänyt, saisihan paikoista oppaan johdolla paljon enemmän irti, mutta jotenkin vain ei ole sattunut vastaan retkeä, johon olisi kiinnostanut juuri silloin osallistua. Haluaisin ehdottomasti osallistua jatkossa museokierroksille oppaan johdolla, sillä olen suuri museofani ja monesti parhaat jutut jäävät huomaamatta, kun ei vaan tiedä taustoja!
Me ollaan muuten myös käyty useammalla viinitilakierroksella (ai vitsit, tulee nytkin mieleen eräs mieleenpainuva retki Toscanassa, senkin olisi kyllä pitänyt päästä listalle…), eipä niistäkään saa mitään irti, jos ei joku ole kertomassa rypäleistä ja viininvalmistusprosessista ym. Ja museoreissut ne vasta turhia ovatkin ilman opasta :). Me ollaan myös museofaneja, ja osallistutaan mielellämme joko opastetulle kierrokselle tai vuokrataan audio-opas. Niitä tekstejä ei jaksa hullukaan lukea, eikä niissä ole tarinoita.
En myöskään ollenkaan ymmärrä, miksi noita valmisretkiä vältellään. Näistäkin esimerkeistä jokainen tarjoaa jotain, jota olisi mahdotonta tai todella vaikeaa itse järjestää. Vaikka itsekin suosin pääasiassa omatoimimatkailua, usein näille valmisretkille tulee osallistuttua. Ja ihan varmasti lähtisin jokaiselle noista teidän esimerkeistä! Meidän ehkä extremein näistä valmisretkistä on ollut 24 päivän mittainen telttasafari Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Botswanassa ja Zimbabwessa, jossa ajettiin bussiksi muutetulla kuorma-autolla noin 7000 km matka. Muuten liikuimme Afrikassa pääasiassa omatoimisesti, mutta noissa maissa Etelä-Afrikkaa lukuunottamatta julkisen liikenteen verkosto on aika surkea, eli reittimme paikkoihin päästäkseen olisi pitänyt vuokrata oma auto ja kaikkine puistomaksuineen ja hotelleineen (koska kahdestaan emme olisi jossain Zimbabwen puskassa uskaltaneet telttailla) olisi hinta ollut varmasti moninkertainen. Tämä 3,5 viikon mittainen ”valmisretki” osoittautui aivan huipuksi, toki porukalla oli iso merkitys ja se on täysin sattuman varassa.
Me välteltiin valmisretkiä pitkään, koska oltiin onnistuttu osallistumaan vaan huonoille. Tyyliin sellaisille, että 50 ihmistä köröttää tuntikausia bussilla (jossa opas höpöttää jotain pintapuolista sepustusta mikkiin eikä kukaan kuuntele), ja pysähtelee vähän väliä jollekin turhanpäiväiselle kahvitauolle tai matkamuistontyrkytyspysähdykselle tai valokuvanottopysähdykselle (nää on muuten älyttömimpiä! – pysähdytään kesken matkaa johonkin, josta opas sanoo että tässä on hyvä valokuvanottopaikka :)), ja joilla varsinaisiin kohteisiin on varattu ihan vain kotvanen aikaa. Sitten kun opittiin tunnistamaan omat kriteerimme, hyviä retkiä on alkanut löytyä. Ja aika monesti se on niin, että halvalla ei saa hyvää, siis että ne ihan halvimmat redut on usein niitä jonninjoutavia matkaretkiä, mutta aina tämäkään ei kyllä pidä paikkansa. Ja siis ihan upean kuuloinen tuo teidän safarireissu! Afrikan-safari on meilläkin suunnitelmissa ”sitten joskus”, ja melkoisella varmuudella tullaan ostamaan se räätälöitynä pakettina jostain.
Hyvä postaus, mahtavia retkiä teille on osunut kohdalle! Itse toimin muuten juuri samalla lailla kuin tekin reissussa näiden opastetettujen retkien kanssa eli omasta mielestänikin toimiva setti 🙂
Toimiva setti todellakin, mutta otti se aikansa muotoutua.
Yhä enemmän minäkin olen alkanut ostaa retkiä. Toisaalta olen ostanut kokonaisia räätälöityjä matkojakin, jotka ovat valmis- mutta eivät ryhmämatkoja (joille menemisen kynnys todellakin aika suuri). Joihinkin kohteisiin ei ole omatoimisesti edes mahdollista mennä, vaikkapa katsomaan gorilloja Ugandassa, mutta toisaalta olen tykännyt hurjasti ajella vaikkapa porukassa Segwayllä Lissabonissa ja Kööpenhaminassa.
Me voitais hyvin ostaa räätälöity matka, jos sellainen matkakohde tulis eteen, että matkatoimiston mukanaolo helpottaisi hommaa huomattavasti. Ryhmämatkojen suhteen meilläkin on kynnys varsin korkealla. Vuonna yks ja kaks ollaan tehty pari oikein sellaista perinteistä pakettimatkaa, ja ei kyllä olleet ihan meidän juttu.
Hyvä nostaa erityisesti nämä luontoretket esille, koska on ihan totta, että paikallisopas luontoretkillä on mainio valinta. Oppaat ovat parempia bongaamaan eläimiä, ja lisäksi he osaavat kertoa, mikä eläin on kyseessä!
Ruokaretkellä en olekaan ollut, mutta sellaistakin pitäisi varmaan harkita tulevaisuudessa. Ruoka on kuitenkin lähellä sydäntä, ja kokkauskurssit, joilla olen kohteessa käynyt, ovat olleet mainioita!
Luontoretkillä opas on kyllä ihan ehdoton. Eihän sitä itsekseen onnistu edes bongaamaan mitään, ja jos onnistuukin, niin ei todella pysty tunnistamaan. Eläimiä tai kasveja. Me ollaan muuten oltu kerran myös kokkauskurssilla, Meksikossa, se olikin muuten niin hauska juttu, että pitäis oikein kirjoittaa poustaus ;D.
Olit listannut juuri ne asiat, joita pidän tärkeänä valmisretkeä valitessa. Viimeiset 15 vuotta olemme enimmäkseen retkeilleet omatoimisesti paikan päältä ostettu opaskirja oppaanamme, koska haluamme edetä retkillä oman aikataulumme mukaan. Valmisretkellä oppaan tietämyksellä ja tarinankerrontataidolla on suuri merkitys siinä, onko retki onnistunut ja antoisa.
Työn puolesta vietimme kerran päivän turistina niinkin eksoottisessa kohteessa kuin Helsingissä ja loistava oppaamme kertoi kaupungista ja historiasta niin mielenkiintoisesti, että kaupungissa asuvatkin ylistivät retkeä erittäin antoisaksi!
Me ollaan molemmat Helsingistä kotoisin, ja mietitty monesti että olispahan mielenkiintoista osallistua opastetulle retkelle omassa kotikaupungissa! Ehkä joku kaunis päivä tulee mentyä, esim. Pingviini-Millan mainitsemalle pyöräredulle.
Minä olen tälläinen vannoutunut pakettimatkailija ehkäpä juuri niiden helppouden vuoksi, mutta kun ikää on tullut niin on alkanut arvostaa myös sitä, että oikeasti kohteesta saa jotain irti. Ja tarkoitan juuri näitä tarinoita ja tietämystä mikä oppaalla tai paikallisoppaalla on.
Harmittavan usein yleinen käsitys valmisretkistä on juuri tuo alussa kuvailemasi mielikuva laumasta ihmisiä jotka seuraavat opasta turistirysältä toiseen. Itselläni se mielikuva on taas päinvastainen sen suhteen, että usein oppaan kanssa mennään paikkoihin joihin muutoin ei ehkä tulisi mentyä, kuullaan asioita jotka muutoin jäisivät kuulematta jne.
Nämä teidän käymät retket ovat tosi mielenkiintoisia!
Iällä on muuten paljonkin merkitystä siihen, mitä kohteilta ja retkiltä kaipaa. Me ollaan osallistuttu muutamalle retkelle (esim. tuo jutussa mainittu Eeppinen matka Australian punaiseen keskustaan), jossa valtaosa osallistujista on ollut meitä huomattavasti nuorempia, ja kyllä sen on huomannut kuinka erilaiset intressit meillä on ollut. Me ollaan kuunneltu ihan haltioituneita tarinoita paikallisesta elämästä ja historiasta ja eläimistä, ja ne nuoremmat on vaan kulkeneet laput silmillä ja pölisseet keskenään jotain bilejuttuja :). Me ollaan siinäkin mielessä tyytyväisiä, että tehtiin maailmanympärimatka vasta yli kolmekymppisinä, koska nyt me nähtiin ja koettiin ja opittiin todella paljon, kun taas parikybäsenä sitä olis keskittynyt varmaan lähinnä bilettämiseen :).
Tosi hauskan kuuloisia retkiä! Itse en päätä suosia tai olla suosimatta joko valmis- tai omatoimiretkeilyä, teen päätöksen ihan sen mukaan mikä vaikuttaa helpommalta ja järkevimmältä – molempia on tullut testailtua ja molempiin on joutunut joskus pettymään.
Juuri näin, tilanteen mukaan.
Erityisesti luontokohteissa uskon paikallisiin oppaisiin, jotka tuntevat eläimet ja myös koska ja missä niitä voi nähdä.
Toki muillekin valmisretkille olemme osallistuneet, ehkä nyt harvemmin enää isojen suomalaisten toimistojen isojen bussien retkille, mutta juuri niin kuin sanoit, erikoistuneempaa ja pienellä porukalla.
Ruokaretkelle en olekaan vielä osallistunut, ehkä pitäisi joskus harkita!
Ja se #matkachatissakin mainitsemani Tours by locals on retkirintamalla ehdottomasti tutustumisen arvoinen!
Hei joo, tuo Tours by locals oli hyvä vinkki, laitetaan ehdottomasti talteen! Ja kannattaa toki kokeilla ruokaretkiä, vaikkei niin ruokaihmisiä olisikaan, niillä tulee yleensä maistettua kaikenlaista mitä ei ehkä itse tajuaisi ravintolassa tilata.
Hyvä huomio ja asia mitä itsekin on tässä vähän pohtinut! Myös minulla ollut vähän vaihtelevia kokemuksia retkistä, mutta parhaimmillaan ne kyllä antavat paljon enemmän kuin itse menemällä. Moni yksityiskohta saattaa jäädä huomioimatta kun itse menee. Itse olen yrittänyt löytää paikallisia ihmisiä, joiden kotona asun ja myös teen retkiä. Välillä on onnistunut ja monesti ne ovat olleet vielä parempia sillä silloin yhdistyy vapaus tehdä mitä haluaa ja paikallinen tyyppi joka tietää systeemit. Viimeksi näin taisi käydä Ausseissa.
Miten löydät nuo paikalliset? Jonkun Couchsurfingin tai edellä mainitun Tours by localsin tai vastaavan kautta? Kaupunkikierrokset tai ruokakierrokset tai sen sellaiset, joissa käydään läpi paikallisten suosimia paikkoja, menis tosi kivasti tuolla lailla jonkun paikallisen tyypin kanssa. Luonto- ja historia-asioissa ja sen sellaisissa käännyttäisiin kyllä ihan ammattioppaan puoleen.
Itse lähden valmismatkalle mielelläni sellaiseen kohteeseen, johon on vaikea tai turvaton mennä yksin. Tai jos en tiedä kulttuurista yhtään mitään. Mulla on noista retkistä hyviä kokemuksia ja yleensä ne on olleet hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Ryhmäkootkin ovat parhaassa tapauksessa olleet vain parin henkilön luokkaa, joten aika henkilökohtaisen keikan on saanut pikkurahalla.
Me ei olla toistaiseksi matkustettu turvattomiin kohteisiin, mutta sellaisissa räätälöity matka tulisi kyllä kyseeseen. Ei ihan sellainen peruspakettimatka kuitenkaan… Sitä maksaa mieluummin vähän enemmän yksilöllisestä kokemuksesta ja siitä ettei tarvitse kulkea ryhmän, ainakaan ison sellaisen kanssa. Meilläkin näillä retkillä ryhmäkoot on useimmiten olleet pieniä, joskus me ollaan saatettu olla ainoita osallistujia tai sitten on ollut ihan pari muuta, ja se onkin meille yks ihan keskeinen kriteeri retkeä valitessa. Esim. tuolla Ausseissa myytiin Isolle Valliriutalle sellaisia snorklausretkiä, joiden ryhmäkoko oli 400!
Nämä kaikki mainitsemasi retket ovat kyllä sellaisia, joille ehdotomasti voisin osallistua. Ja tämä kommenteissa tullut vinkki Tours by localsista pitää ottaa itsekin talteen. Vaikka useimmiten mieluiten kuljen omaan tahtiini ilman ryhmää, joskus järkevintä on kuitenkin ottaa valmisretki. Esimerkiksi moniin merikohteisiin olisi aika hankalaa päästä ilman retkeä. Joskus retki on myös kätevä, jos on vain vähän aikaa kohteessa. Me lennettiin pari vuotta sitten Los Angelesin kautta Havaijille, ja Los Angelesissa oli niin vähän aikaan, että päädyimme ottamaan valmispakettina hotellimme suositteleman kierroksen kaupungin keskeisissä kohteissa. Oli ehdottomasti järkevä ratkaisu.
Me tykätään myös tutustua paikkoihin omatoimisesti, mutta jotkut kohteet vain ovat sellaisia (just esim. mainitsemasi merikohteet), jotka vaativat oppaan ja/tai kuljetuksen, ja silloin käännytään monesti retkijärjestäjien puoleen. Me ei olla muistaaksemme tehty koskaan tollasta kaupunkikierrosta, mutta joskus vuosia sitten kun meillä oli Firenzessä vain yksi päivä, me päädyttiin ostamaan liput sellaseen hop on hop off -bussiin =D. Se oli tavallaan ihan hauskaa, mutta olihan se tosi… turistimeininkiä. Pysähdytään johonkin, käydään ottamassa kuva ja hypätään takas bussiin ja huristetaan luurit korvalla seuraavaan kohteeseen. Kyllähän siinä kaupungin tärkeimmät nähtävyydet tietysti näkee, mutta ei niistä sen enempää saa irti.
Kiitos linkkauksesta! Tää oli hauska aihe ja oli mielenkiintoista kuulla muiden mielipiteitä aiheesta – niitä oli joka lähtöön. 🙂 Retket voivat olla tosi onnistuneita ja ehdottomasti hinnan arvoisia, kunhan se on huolella valittu ja taustatyö tehty. Niistä voi myös saada todella paljon irti. Silmiini osui tuo Barcelonan tapaskierroksenne, mäpäs voisin ottaa tuosta vinkin talteen. Olin Dublinissa samanlaisella ruokatourilla ja se oli oikeasti ihan mahtava kokemus, suosittelen. Asiantuntevan oppaan kanssa ruoat ja niiden historia aukeaa ihan eri tavalla. 🙂
Jos olet Barcelonaan menossa niin kokeile ihmeessä tota ruokatouria, se oli tosi hauska ja herkullinen ”retki”! Me meinataan kokeilla näitä tulevaisuudessa muillakin kaupunkilomilla, kenties Dublinissakin.
Varmaankin sana ”pakettimatka” tuo mielikuvan suomalaisesta ryhmämatkasta geneeriseen Etelä-Euroopan maahan. Valmiit tai räätälöidyt opaspalvelupaketit menevät minusta kuitenkin aiheena jo hiukan eri kategoriaan. Olen ollut näin aikuisiällä suomalaisen matkanjärjestäjän alusta loppuun järjestetyillä matkoilla, mutta nekin ovat olleet hiukan erityisgenreä (vuorikiipeily, vaellus), joten porukka on valmiiksi samanhenkistä. Ulkomailla on minusta erittäin suositeltavaakin käyttää paikallisia matkatoimistoja kaikenlaisten opaspalveluiden osalta. Oppaalla on niin paljon tuntemusta alueesta ja kulttuurista, että olisi todella valitettavaa missata koko informaatiomäärä ainoastaan sen perusteella, että haluaa välttämättä kulkea omia polkujaan. Paikallisen oppaan käyttäminen on minusta usein myös eettistä esim. köyhemmissä maissa (toki kannattaa selvittää taustat) – mm. Nepalissa olenkin löytänyt oikein luotto-vaellusoppaan, jota käytän kaikilla matkoillani, ja meistä on tullut hyvät ystävät!
Kiitos kommentista! Erittäin hyviä pointteja, erityisesti tuo paikallisten palveluiden suosimisen eettisyys. Tässä jutussa ja sen kommenteissa vilisee aika paljon erilaisia matka- ja retkitermejä, mutta me haluttiin tässä keskittyä nimenomaan näihin valmiina paketteina ostettaviin opastettuihin retkiin, joista meillä siis todellakin on paljon hyviä kokemuksia. Ja toki myös huonoja, mutta niitä me osataan nykyään välttää.