≡ Menu

Lissabon-vinkit: Alfama ja Mouraria

Lissabon vinkit

Täyteen ahdettu raihnainen raitiovaunu kolistelee pitkin Lissabonin vanhimman kaupunginosan Alfaman kapeita ja jyrkkiä kujia. Päättäväinen joukkoliikennevanhus kiipeää kierrellen ja kaarrellen kohti Lissabonin huipulla sijaitsevaa Castelo de São Jorgea, Pyhän Yrjön linnaa.

Paikalliset ja turistit matkaavat sulassa sovussa kuin sardiinit purkissa. Linnan pysäkillä peltituubi puristaa meistä suurimman osan ulos. Äreän oloinen setä ilman paitaa katselee ikkunastaan turistien toilailuja tupakka suupielessä roikkuen. Vastapestyt pyykit heiluvat kuivumassa kuumassa tuulessa.

Näköalabaarit ovat houkutelleet ihmiset nauttimaan maisemista, ruoasta ja juomasta sekä toistensa seurasta. Sikin sokin viskellyt oranssit katot hehkuvat alapuolellamme auringossa. Leveä Tajo-joki mataa tyynenä Alfaman reunustalla. Kiire ei ole silläkään.

Aurinko hakee turvaa taivaanrannan takaa koskettaen vielä kerran hellästi Alfama-vanhuksen uurteista ihoa. Ilta hämärtää kaupungin ja muuttaa värin pehmeämmäksi. Mourarian sokkeloista eteemme putkahtaa vaatimaton ravintola, joka on ääriään myöten täynnä. Jonon kautta sisään. Mitkä tuoksut! Mitkä maut! Mikä tunnelma!

Maleksimme samettisessa illassa kylläisinä. Jossain kohtalokas fadista vuodattaa sielunsa verta nuottien muotoisin pisaroin. Tai tarjoaa turistille korvausta vastaan maistiaisen perinteisestä portugalilaisesta musiikista – mene ja tiedä.

Trago um fado no meu canto
Canto a noite até ser dia
Do meu povo trago pranto
No meu canto a Mouraria”

Fado-baarin sijaan istahdamme tällä kertaa lasilliselle yhteen kaupunginosan lukuisista näköalabaareista. Täältä ylhäältähän näkee koko kaupungin! Kas tuolla Maximilian I eiku siis Pedro IV (lue urbaanilegenda patsaasta esim. täältä) patsastelee tolpan nokassa. Sinne siis!

Kokeile vaikka näitä:

Seuraavassa osassa seikkailemme Lissabonin keskustassa Baixassa.

Lissabon ratikka Lissabon linna

Lissabon linnaPyhän Yrjön linnasta on upeat maisemat joka suuntaan, tämä näkymä aukeaa Graçan kaupunginosaan.

Lissabon katuorkesteriLissabonissa soi muukin kuin kaihoisa fado. Tähän rempseään pumppuun törmättiin ekaa kertaa Pyhän Yrjön linnan edessä, myöhemmin eri puolilla kaupunkia.

Lissabon Alfama Lissabon Alfama Lissabon näköala Lissabon linna

 

{ 41 comments… add one }
 • Kohteena maailma / Rami 14.8.2015, 17:22

  Alfama on kyllä Lissabonin kiehtovimpia osia ja tram 28 sen sydän -> tuli kyllä kuvattua kaikista mahdollisista kulmista ja taustamaisemilla. Lissabon oli silti itselle pettymys kaikkiin etukäteishehkutuksiin ja odotuksiin nähden – annan sille kyllä vielä uuden mahdollisuuden…

  • Cocoa etsimässä 16.8.2015, 10:20

   Harmillista, että Lissabon ei sinulla täyttänyt odotuksia. Meillä taas odotukset oli varsin maltilliset, joten kaupunki pääsi yllättämään todella positiivisesti. Ehkä sille tosiaan kannattaa antaa uusi mahdollisuus :).

 • Heidi 16.8.2015, 17:38

  Minun ainokaisesta Lissabonin matkasta on vierähtänyt jo aivan liian kauan. Muistan kuitenkin sen ihanan rappioromanttisen tunnelman, joka siellä vallitsi. Ihanan tunnelmallisia nämä sinunkin kuvasi. Kyllä minä sinne vielä uudestaan haluan!

  • Cocoa etsimässä 18.8.2015, 06:56

   Lissabon on kyllä ihanan tunnelmallinen kaupunki!

 • Oi miten ihanan tunnelmallisiakuvia ja tekstistäkin huokuu tosi kiva fiilis.

  Tuonne olisikin hyvä tehdä parisuhdematka.

  • Cocoa etsimässä 18.8.2015, 06:57

   Kiitokset! Lissabon on todellakin mitä parhain parisuhdematkakohde.

 • Anne | Metallia Matkassa 17.8.2015, 16:24

  Ihanan nuhjuista ja vanhanaikaisen näköistä. Tuolla riittäisi valokuvattavaa:)

  • Cocoa etsimässä 18.8.2015, 06:58

   Todellakin riittää valokuvattavaa, me räpsittiin vissiin lähemmäs tuhat kuvaa pelkästään Lissabonista :).

 • Jenni / Globe Called Home 17.8.2015, 23:34

  Nuo keltaiset ratikkavanhukset ovat niin söpöjä! Olen käynyt Lissabonissa itse muistaakseni 8-vuotiaana, joten mitään ei ole vinkata, mutta kun seuraavan kerran tuonne päädyn, niin palaan tähän postaukseen. 🙂

  • Cocoa etsimässä 18.8.2015, 06:59

   Kannattaa pistää Lissabonin-matka vireille mitä pikimmiten 🙂

 • Annika | Travelloverblogi 18.8.2015, 19:15

  Lissabon on minusta niin ihana! Juurikin nuo pikkuratikat, kapeat ja mutkaiset kadut, ei niin viimeisen päälle oleva yleisilme. Ihan parasta oli kurvailla tuolla Segwaylla. 🙂

  • Cocoa etsimässä 19.8.2015, 07:44

   Samaa mieltä! Paitsi ehkä tuosta Segwaysta, josta tulee jostain syystä vain Solsidanin Fredde mieleen :).

 • Terhi / Muru Mou 18.8.2015, 21:29

  Ihana tunnelma välittyi tästä tekstistä! Upeita kuvia myös 🙂

  • Cocoa etsimässä 19.8.2015, 07:47

   Kiitokset!

 • Pirkko / Meriharakka 19.8.2015, 11:10

  Tuolle ylös menevään ratikkaan oli sen verran haastavaa keskikaupungilta päästä, että parin täyden ratikan ohiajoa katsottuamme otimme taksin (joka sekään ei tietysti Lissabonissa maksa juuri mitään). Ylhäältä alas ratikkaan mahtuikin sitten helposti!
  Lissabon on muuten ollut ainakin minulla hauissa suosittu tänä kesänä – juuri tutkin noita viime kuukauden suosituimpia hakuja (ja tein niistä yhteenvedon) ja siellä oli myös Lissabon.

  • Cocoa etsimässä 19.8.2015, 11:29

   Ratikoihin oli todellakin tunkua! Me jonotettiin siellä lähtöpysäkillä varmaan puolisen tuntia ja parin ratikan verran ennen kuin mahduttiin kyytiin, ja välipysäkeiltä ei kyllä enää mahtunut sisään. Ärsyttävintä oli, että jonoon pyrki jatkuvasti kiilareita, jotka me rehdit ja reippaat suomalaiset ohjattiin välillä hyvin ystävällisesti ja välillä tilanteen vaatiessa vähän jämäkämmin siirtymään jonon perälle. Mietittiin että mahtaa paikallisia ehkä vähän ketuttaa, kun kulkupelit ovat ihan täynnä turisteja, mutta aika kärsivällisesti hei näyttivät siellä mukana köröttelevän, eikä siinä tietysti muita vaihtoehtoja olekaan.

   Luinkin sun jutun suosituista hauista ja pistin saman merkille. Kurkkasin just mielenkiinnosta hakusanat joilla meidän blogiin on päädytty, ja sieltäkin Lissabon löytyi eri muodoissaan hyvin edustettuna. Ilmeisen suosittu matkakohde siis.

 • lena / london and beyond 20.8.2015, 10:48

  Lissabon. Nimesinkin sen mun unelmakohteeksi 2015 eräässä kilpailussa. 😀 Me mietittiin pitkään kaverin kanssa mennäänkö Lissaboniin vai Portoon ja päädyttiin jälkimmäiseen. En edes muista miksi, jotenkin ajateltiin että ”Lissaboniin pääsee aina edullisesti, Portoon ei”. Saatiin siis tosi halvat liput eikä tossa meidän ajattelussa ollut varmaan päätä eikä häntää. 😀 Lissabon kiinnostaisi asumismielessä tosi paljon.

  • Cocoa etsimässä 20.8.2015, 11:16

   Me käytiin tällä reissulla myös Portossa, siitäkin on tulossa juttua kunhan ehditään. Oikein kiva kaupunki sekin, mutta ei lähelläkään niin mahtava kuin Lissabon :). Mutta siis tosiaan, Lissaboniin pääsee aina, ja sinne kannattaa kyllä ehdottomasti, ihan ehdottomasti mennä. Me juteltiin myös, että voitais hyvin kuvitella asuvamme Lissabonissa. Eli vapise, Barcelona (joka on siis ollut asumismielessä meidän unelmakohde jo pitkään)!

   • Riikka 10.3.2016, 17:47

    Mielenkiinnolla odotan kesän reissua, kun sanoitte, että Porto ei päässyt lähellekään Lissabonia. Itse olen käynyt Portossa ja siitä tuli toinen suosikkikaupunkini heti Barcelonan jälkeen (jonne muuten haaveilen myös muuttavani asumaan). Tänä kesänä suunnittelen matkustavani Portugaliin uudelleen niin, että menen ensin Lissaboniin, joka on minulle uusi kaupunki ja siitä sitten vielä ylöspäin tutustumaan paremmin Pohjois-Portugaliin.

    • Cocoa etsimässä 12.3.2016, 13:16

     Me ajatellaan ehkä niin, että Porto oli kiva, mutta Lissabon oli ihan huippu. Ei siis mitään vikaa Portossakaan, vaikka meillä se kyllä lempikaupunkien kärkeä hätyyttele. Meitäkin kiinnostaisi seuraavalla reissulla lähteä autoilemaan Pohjois-Portugaliin, Douron laaksoon ja sinne.

 • Reetta / Matkasto 20.8.2015, 22:04

  Lissabonissa olen käynyt kerran lapsena perheen mukana – juuri mitään ei ole jäänyt mieleen, paitsi rähjäisyys. Kaupungissa on varmaankin sellaista karua, ränsistynyttä kauneutta, vaikka näistä kuvista ei kyllä rähjäisyys näy – ehkä tilanne on muuttunut? (Tai liikuin lapsena väärissä paikoissa…? 😀 ) Olisi jännä nähdä, miltä Lissabon vaikuttaisi näin aikuisen näkökulmasta! Mosambikilainen ravintola olisi kyllä testilistalla! 🙂

  • Cocoa etsimässä 21.8.2015, 10:28

   Luulisin, että Lissabon on siistiytynyt siitä mitä se on ehkä joskus ollut. Meille se ainakin näyttäytyi vähemmän rähjäisenä kuin mitä oltiin odotettu. Mutta se oli jotenkin sellainen romanttisen ränsistynyt :). Lissabonissa on kuulemamme mukaan paljon afrikkalaisia ravintoloita, me tosin ehdittiin testata vain tämä yksi, joka oli ihan törkeen hyvä! Yritettiin mennä sinne toistamiseenkin, mutta se sattui sitten olemaan maanantaisin kiinni.

 • Mulla on vielä koko Portugali käymättä, vaikka naapurimaassa on tullut vietettyä rutkasti aikaa. Mielessä on käynyt monesti, ja varmasti tulee päivä, kun lentoliput Portugaliin pilkottaa takataskusta! 🙂 Jos olisi mahdollisuus vain kolmen päivän reissuun, mikä olisi paras valinta kohteeksi? Lissabon, Porto vai ehkäpä etelärannikko?

  • Cocoa etsimässä 21.8.2015, 10:31

   Paras vaihtoehto olisi Lissabon, ehdottomasti. Portokin oli varsin kiva, mutta ei pärjää Lissabonille, lähellekään. Etelässä taas on todella turistista ja sieltä on sellaista vähänkään rauhallisempaa tai koskemattomampaa meininkiä ihan mahdoton löytää. Sopii muutaman päivän rantalomailuun (tai länsi-Algarvessa luolien tutkimiseen, nekin ovat tosin lukemamme perusteella täynnä turisteja) kaupunkiloman yhteydessä, mutta jos aikaa on kokonaisuudessaan vain kolme päivää, kannattaa ehdottomasti mennä Lissaboniin.

 • Lotta Watia | Unagidon 21.8.2015, 07:18

  Onpa tunnelmallisen ja söpön näköistä! En oikein Lissabonista mitään tiennyt, mutta viime joulukuussa vietimme siellä yhden illan (ja yön) matkalla Madeiralle. Olisi siellä ehdottomasti pidempäänkin viihtynyt. Positiivinen yllätys!

  • Cocoa etsimässä 21.8.2015, 10:32

   Meillekin Lissabon oli positiivinen yllätys!

 • Mirka/ Reason for a Season 21.8.2015, 12:41

  Hienoja kuvia! Ihan tuntematon kaupunki minulle, mutta näyttää sangen tunnelmalliselta ja valokuvaukselliselta.

  • Cocoa etsimässä 21.8.2015, 12:45

   Kiitos! Sitä Lissabon kyllä on, tunnelmallinen ja valokuvauksellinen nimittäin. Suosittelemme!

 • Oi Portugali ja Fado <3 Niin haluaisin tuonne!

  • Cocoa etsimässä 23.8.2015, 08:38

   Sama!

 • Arja / Haavematkoja 21.8.2015, 23:18

  Pari kesää sitten olin reissulla Portugalissa, se oli puoliksi työreissu ja lähdin mukaan osittain siksi, että luvattiin kokonainen päivä Lissabonissa. No sitä päivää ei tullut kun aikataulut heittivät kuperkeikkaa, mutta varmasti lähden vielä joskus noitakin paikkoja ihastelemaan 🙂 Coimbrassa oli tehty farkuista ihan koristeita parvekkeisiin, mietin että noi paidat olis olleet samanlaista katutaidetta mutta ilmeisesti ei 🙂

  • Cocoa etsimässä 23.8.2015, 08:39

   Nää oli ihan kuivumassa olevaa pyykkiä, mutta me ollaan myös törmätty jossain samantyyppiseen taideteokseen, olisikohan ollut Montenegron Kotorissa viime kesänä. Kannattaa ilman muuta lähteä käymään!

 • sarrrri 22.8.2015, 10:02

  Olen käynyt yhden pitkän viikonlopun verran Portossa, ja siitä en sen ihmeemmin välittänyt, ja menetin sen myötä suurimmat kiinnostukseni Portugalia kohtaan. Mä kuitenkin luulen tämän ja monen muun näkemäni jutun perusteella, että Lissabonissa olisi ainesta päästä mun Euroopan suosikkikaupunkien joukkoon. 🙂 Pakko päästä!

  • Cocoa etsimässä 23.8.2015, 08:41

   Meidän mielestä Porto oli ihan kiva, mutta ei päässyt lähellekään Lissabonia. Siinä on ainesta vaikka mihin, joten lähde ihmeessä katsomaan!

 • Ihanan näköistä! En ole manner-Portugalissa käynyt, mutta kiinnostaisi kovasti. Tuossa etelä-eurooppalaisten tavassa kuivattaa vaatteittaan ikkunoista on vain sitä jotain 😀 Pitääkin ehkä ottaa asiakseni tutkia Portugalin tarjontaa enemmänkin 🙂

  • Cocoa etsimässä 23.8.2015, 08:42

   Kannattaa kyllä! Mekin muuten tultiin tuolla miettineeksi, että Suomessa pyykkien kuivattaminen ikkunoista olis varmaan kiellettyä :).

 • Helena Arvio 22.8.2015, 20:53

  Täytyypä käydä Lissabonissa joskus!

  • Cocoa etsimässä 23.8.2015, 08:42

   Käy ihmeessä!

 • Alfama on tuttu vuosien takaa… Ihan hirvittää ajatella kuinka monta vuotta siitä Lissabonin-reissusta jo onkaan… :-/

  • Cocoa etsimässä 26.8.2015, 08:17

   Aika kuluu ihan käsittämättömän nopeasti…

Leave a Comment