≡ Menu

Laivojen joulubuffetit vertailussa

Laivojen joulubuffetit vertailussa

PR-matka: Eckerö Line, Tallink Silja & Viking Line

Sain ilokseni olla mukana kolmen varustamon yhteisellä jouluristeilyllä, jossa pääsimme porukalla testaamaan kolmen laivan, MS Finlandian, Silja Serenaden ja Viking Gabriellan joulubuffetit. Tässä postauksessa esittelen joulupöytien antimia kuvien kera ja vedän hieman yhteen, mikä omasta mielestäni oli kussakin buffetissa parasta. Jo heti alkuun voin paljastaa ilman sen kummempaa cliffhangerin rakentamista, että jokainen joulupöytä oli todella hyvä ja kaikista löytyy valinnanvaraa moneen makuun. Pieniä eroja kuitenkin löytyi.

Yhteistä kaikille pöydille oli perinteisyys. Laivayhtiöiden mukaan heidän asiakkaansa eivät kaipaa kikkailuja, vaan toivovat joulupöydältä niitä perinteisiä ruokalajeja ja makuja. Kinkku on kunkku, graavilohi, sillit ja silakat maistuvat ja jälkiruokapöydästä löytyy käpykakku. Kasvisruokailijat ja vegaanit on huomioitu jokaisessa joulupöydässä, mutta yhtiöistä kerrotaan, että esimerkiksi vegaanien osuus asiakaskunnasta on hyvin pieni, mikä vaatii keittiöiltä pientä tasapainoilua valikoiman laajuuden, asiakkaiden tyytyväisyyden ja hävikin minimoimisen kanssa. Allekirjoittaneelle joulupöydän kunkkuja ovat kalapöytä ja juustot, jotka jokaisessa joulupöydässä olivat erittäin onnistuneet.

Tässä ensin kuvaus jokaisen buffetin erityispiirteistä ja kohokohdista, lopuksi vertailen buffeteja muutamassa kategoriassa ja paljastan oman suosikkini. Järjestys on aakkosten mukaan, ei paremmuuden.

Eckerö Line – joulun juhlapöytä 15.11.–24.12.2023

Hinta: 37/35 eur (aikuiset), 19/18 eur (lapset 6–17 v.); jälkimmäinen hinta ennakkoon ostettuna

Eckerö Linen MS Finlandia liikennöi Helsingin ja Tallinnan väliä, ja matkan pituudesta eli lyhyydestä johtuen ruokailuun on käytettävissä lyhyempi aika. Myös ravintolatilat ovat pienemmät, joten valikoima on isoja laivoja suppeampi. Mitään en kuitenkaan jäänyt kaipaamaan, vaan valikoima oli hyvä ja laadukas, kaikki perinteiset herkut löytyivät ja maut olivat erinomaisia. Minulle itse asiassa niukempi valikoima laadukkaita ja hyviä makuja on iso plussa, joten Eckerön buffet jäi tosi positiivisesti mieleen! Eckerön laatikot olivat vertailun parhaat, ja kalapöytä ei valikoiman näennäisestä rajallisuudesta huolimatta hävinnyt ollenkaan isommille laivoille.

Eckerön asiakkaista valtaosa on suomalaisia, joten buffet on rakennettu perinteisten suomalaisten jouluherkkujen varaan.

Uutuudet: Laivan joulusilli, maksamousse marinoidulla sipulilla ja mustaherukalla, porsaanfilee mustapippuricreamilla, ruskistetussa voissa paistettua ruusukaalia, porkkanaa ja hasselpähkinöitä. Lohen kardinaalinkastike on uutuus. Käpykakku on tänä vuonna tarjolla söpössä leivosmuodossa.

Omat lempparit: Kokonaisuus – tykkäsin tästä buffetista todella paljon! Kalapöytä ja muut kylmät alkupalat, pääruuat ja jälkkärit muodostivat herkullisen, hallitun ja harkitun kokonaisuuden. Maut olivat kautta linjan hyviä, hykertelin tyytyväisyydestä jokaiselle suupalalle. Yksittäisistä ruokalajeista omiksi lemppareiksi muodostuivat kalapöytä, maksamousse, laatikot (Eckerön laatikot omaan makuun parhaat!), vegaaninen silli (valmistettu munakoisosta) sekä jälkkäripöydän tyrni-pannakotta ja sitruunajuustokakku, nam. Juustot maustekakun kera maistuivat myös.

Vegaaniset: Vegaaninen valikoima on Eckeröllä aika niukka, mutta heidän asiakaskunnastaan kuulemma vain 1–2 on vegaaneita, joten ratkaisu on ymmärrettävä, kun tilat ovat rajalliset. Oli muuten kiinnostava kuulla Eckerön keittiömestarilta, että heidän asiakaskunnassaan vegaanien määrä on viime aikoina yllättäen vähentynyt, mutta kasvissyöjien ja fleksaajien lisääntynyt. Keittiömestari halusi kuitenkin muistuttaa, että vegaanisia herkkuja, etenkin kasviproteiineja, on saatavilla keittiöstä pyytämällä ja niitä loihditaan mielellään, eli rohkeasti vain kysymään!

Eckerön koko juhlapöydän menu

Eckerö Line joulubuffet
laivojen joulubuffetit
Eckerö Line joulubuffet
Eckerö Line joulubuffet
Eckerö Line joulubuffet

Tallink Silja joulubuffet 15.11.–26.12.2023

Hinta: Helsinki–Tukholma-reitillä 53/49 € (aikuinen), 23/21 € (lapsi 12–17 v.), 19/17 € (lapsi 6–11 v.). Katso eri laivojen kaikki hinnat Tallink Siljan nettisivuilta.

Tallink Siljan menu on vertailun kattavin: joulupöydässä on jopa 124 ruokalajia! Yhtiö liikennöi useammalla reitillä seitsemän laivan voimin, ja valikoimassa on pieniä eroja laivojen kesken. Isoilla Ruotsin-laivoilla on tarjolla koko buffet kaikilla herkuilla ja Tallinnan-reitillä Starilla ja Megastarilla suppeampi ja edullisempi joulupöytä.

Tallink Siljalla on ilahduttavasti otettu huomioon kaikkien kolmen kohdemaan jouluruokakulttuurit, eli tarjolla on suomalaisten jouluherkkujen rinnalla myös ruotsalaisia ja virolaisia makuja. Ruotsalaista jouluperinnettä edustavat esimerkiksi Janssonin kiusaus, punasuolattu kinkku, ribsit, lihapullat ja jääsuklaa. Virolaista tuulahdusta tuovat verimakkarat, possunkylki, vasikanlihahyytelö, hapankaali ja piparkakut. 

Uutuudet: Glögimarinoitu silakka, silakka mätikastikkeella, rieskarulla lämminsavustetulla lohitäytteellä, savuporopiirakka, sinihomejuustosalaatti punaviinimarinoiduilla päärynöillä.

Omat lempparit: Kalapöytä, josta erityismaininnan ansaitsevat skagen, sinappisilli, glögimarinoitu silakka ja lämminsavustettu siika marjoilla. Kylmät leikkeleet, savuporopiirakka, sienisalaatti ja juustovalikoima. Kinkkuakin maistoin tässä joulupöydässä ja erittäin ohueksi siivutettuna se maistui vahvan sinapin kanssa oikein hyvältä. Juustovalikoima höysteineen oli mainio! Tästä buffetista ei valikoimaa puutu, joten jokaiseen makuun löytyy varmasti ne parhaat herkut.

Vegaaniset: Tallink Siljalla on vertailun kattavin vegaaninen valikoima. Näin sekaanin silmin se vaikutti jopa erittäin hyvältä. Koko menusta jopa 40 % on vegaanisia ruokalajeja. Alkupaloissa oli tarjolla muun muassa runsaasti erilaisia salaatteja, avokadopihvi, bbq-nyhtöhernepurilainen ja merileväkaviaaria höysteineen. Pääruuista löytyi esimerkiksi lämpimiä juureksia eri tavoin valmistettuna ja vegaanista joulumakkaraa.

Tallink Siljan kaikki joulumenut

Tallink Silja joulubuffet
Tallink Silja joulubuffet
laivojen joulubuffetit
Tallink Silja joulubuffet
Tallink Silja joulubuffet

Viking Line joulubuffet 16.11.–26.12.2023

Hinta: Helsinki–Tukholma-reitillä 49/46 € (aikuinen), 19/17 € (lapsi 12–17 v.), 14/13 € (lapsi 6–11 v.). Katso eri laivojen ja reittien kaikki ateriahinnat Viking Linen nettisivuilta.

Viikkarilla joulupöytään on katettu 75 ruokalajia, josta 10 on erilaisia sillejä ja silakoita, 25 kasvisruokia ja 20 jälkkäreitä. Vaikka ruokalajeja on melkein puolet vähemmän kuin Tallink Siljalla, eroa ei huomaa eikä pöydästä mitään puutu. Viking Linella on jo muutaman vuoden osa ruuista tarjottu valmiina pikkuannoksina, mikä pitää esillepanot kauniina ja vähentää ruokahävikkiä. Valmiit annokset ovat myös helppoja syötäviä ja niihin saa yhteen haarukalliseen kaikki ne maut, jotka keittiömestari on yhteen tarkoittanutkin. Tykkään! Joulukinkkuja on kaksi: perinteinen harmaasuolattu ja selleristä valmistettu, joista jälkimmäinen oli todella hyvä!

Viking Line on aina osannut keittiöhommat erinomaisesti, ja tänäkin vuonna Viikkarin joulubuffet oli omaan makuuni paras. Erot kahteen muuhun olivat hyvin pienet, mutta niin päin, että Tallink Silja ja Eckerö ovat ottaneet kiinni, eikä Viikkarin rima ole laskenut piiruakaan. Vikingin joulubuffetin kokonaisuus on harkittu, valikoima runsas mutta ei liian, 80 % on lähiruokaa, maut ovat hyviä jokaisessa suupalassa ja myös muutamia kokeilevampia ruokalajeja löytyy meille, jotka tykkäämme maistella uutta.

Uutuudet: Muistiinpanoistani ei löydy mainintaa varsinaisista uutuuksista ja näin muistelen keittiömestarinkin kertoneen. Päinvastoin, ruokalajeja on vähennetty erityisesti niche-tuotteiden osalta, mikä myöskin pienentää hävikkiä, kun asiakkaat kuitenkin suosivat niitä perinteisiä makuja ja ruokalajeja. Reseptiikkaa toki kehitetään joka vuosi.

Omat lempparit: Niitä oli niin paljon! Kalapöytä kokonaisuudessaan (koska rakastan kalapöytää!), mutta mainittakoon erikseen erinomainen graavilohi hovimestarinkastikkeella sekä lohi- ja kampelamousse pestokreemillä ja sitruksella. Sellerikinkku oli superhyvää! Siitä voisin ottaa kopin omaankin joulupöytään. Possukinkkua en maistanut, mutta pöytäseurue kehui mehukkaaksi. Janssonin kiusaus ja lehtikaalimuhennos, jotka tulevat ruotsalaisesta jouluruokaperinteestä, olivat maistuvia. Pisteet myös västerbottenpiirakalle. Lipeäkala hernepyreellä oli mainio annos, jota pöytäseurueessa kehuttiin kiivaasti.

Vegaaniset: Kasvisruokia on tarjolla 25 erilaista, josta osa on vegaanisia. Annospikarissa tarjottavaa kalanmätiä lukuunottamatta kaikki mädit olivat vegaanisia: keltainen ja musta merileväkaviaari sekä vegaaninen lohenmäti. Sellerisalaatti saksanpähkinöillä ja griljeerattua selleriä, lehtikaalia ja omenaa olivat maistuvia (joskin en nyt äkkiseltään löydä tietoa, olivatko ne vegaanisia).

Viking Gabriellan koko joulubuffetin menu

Viking Line joulubuffet
laivojen joulubuffetit
Viking Line joulubuffet
Viking Line joulubuffet
Viking Line joulubuffet

Joulubuffetien vertailu – mikä voitti?

Rehellisesti voi sanoa, että kaikki joulubuffetit olivat erittäin hyviä ja erot niiden välillä olivat todella pieniä. Itse tykkään käydä laivojen joulubuffeteissa, sillä niissä pääsee maistamaan sen seitsemää – tai sen seitsemääkymmentä – sorttia, kun oma joulupöytä on pakostikin paljon rajallisempi. Tässä niitä muutamia pieniä eroja:

Edullisin on Eckerö Linen joulubuffet, joskin se on myös valikoimaltaan suppein. Tallink Siljan ja Viking Linen buffetit ovat keskenään samaa hintaluokkaa, mutta Tallink Silja on hitusen kalliimpi, mutta myös valikoimaltaan laajempi. Kaikista saa rahalle vastinetta.

Eniten vegaanisia ruokalajeja on Tallink Siljalla. Myös Viking Linella kasvisruokien ja vegaanisten ruokalajien valikoima on hyvä. Eckeröllä vegaaninen valikoima on aika pieni, mutta lisää saa pyytämällä keittiöstä.

Eniten lähiruokaa on Viking Linella, noin 80 % koko valikoimasta. Muutkin varustamot panostavat lähiruokaan.

Laajin valikoima on Tallink Siljalla, jopa 124 erilaista sorttia. Viking Linella ruokalajeja on 75 ja Eckerölläkin yli 40.

Paras kinkku oli seurueemme keskustelusta päätellen Viking Linella, itse en maistanut kaikkia. Jokaisesta buffetista löytyi se perinteinen harmaasuolattu kinkku, mutta Tallink Siljalla oli myös ruotsalaiseen joulupöytään kuuluva punasuolattu kinkku. Ja Vikingillä se mainittu, makoisa sellerikinkku.

Parhaat laatikot olivat omaan makuuni Eckeröllä, mutta kuulin muiden kehuvan myös Tallink Siljan ja Viking Linen laatikoita. Tämä lienee makuasia, kuten kaikki muutkin makuasiat. Laatikot eivät ylipäätään ole lempiruokiani joulupöydässä, mutta kyllähän niitä syö ennen kuin selkäänsä ottaa.

Viihtyisin laiva näistä tällä reissuilla koetuista on Silja Serenade, jonka kävelykadusta tykkään ihan tosi paljon!

Paras joulubuffet omaan makuuni oli Viking Linella, kun ottaa huomioon sekä valikoiman kokonaisuutena että yksittäiset ruokalajit. Mutta kuten sanottua, erot kahteen muuhun olivat hyvin pienet. Ja tämä jos mikä on makuasia ja siksi kehotankin lukemaan samalta reissulta ainakin Sanna Walleniuksen postauksen Jouluristeilylle? Testissä kolmen laivan joulubuffat ja Kaisan mukana -Kaisan postauksen 3 x laivan joulubuffet, joista saa taas toisenlaiset näkemykset näihin samoihin buffeteihin.

Tuliko nälkä? Ihanaa joulun odotusta – vaikka jouluristeilyn merkeissä!

{ 1 comment… add one }
  • Kuulostivat kyllä todella hyviltä kaikki. Itse en välttämättä ole yleensä jouluruokien ystävä, mutta noista pöydistä olisi kyllä ollut valtavasti herkullista syötävää omastakin näkökulmasta!

Leave a Comment