≡ Menu

Helsingin nähtävyydet raitiovaunulla

Miltä kuulostaisi tsekata Helsingin nähtävyydet raitiovaunulla? Siinä missä linjuriauto on maantien ässä ja metro maan alla katseilta piilossa kiitävä vauhtiveikko, on raitiovaunu nimittäin urbaanin joukkoliikenteen vaatimaton kuningas. Kiirehtimättä, verkkaisen arvokkaasti taivaltava keltavihreä rautaolento on kolinoillaan, kirskunnallaan ja sähköisillä rätinöillään ollut oleellinen osa Helsingin keskustan äänimaisemaa ja katukuvaa jo yli 130 vuoden ajan. Tässä postauksessa esittelemme teille mielipaikkojamme ratikkakiskojen varrelta. (Itse kutsumme raitiovaunua sporaksi, mutta rakkaalla lapsella on monta nimeä: spora, spåra, ratikka, raitsikka…)

Vinkeissämme emme mene niihin kaikista kuuluisimpiin ja ilmiselviin nähtävyyksiin, vaan esittelemme teille omat suosikkimme reitin varrelta. Löydät kyllä kaikki kirkot, museot, poliittiset näyttämöt ynnä muut itsekin.

Hyppää sporaan, lähetään tsiigaa Stadii!

Katso täältä tarjoukset Helsingin majapaikkoihin.

Töölö (linjat 1, 3, 4, 8 ja 10)

Lähdetään liikkeelle sieltä, mistä kaikki sai alkunsa. Eli mennään Töölöön, ei Töölööseen.

Vuonna 1891 Helsingissä oli kaksi raitiovaunulinjaa: Sörnäinen–Kauppatori–Lapinlahti ja Töölö–Kauppatori–Kaivopuisto. Vaunut olivat hevosten vetämiä ja tallit sijaitsivat juurikin täällä Ruusulan alueella, Töölössä.

Tölikkä on elegantti kaupunginosa, joka oli olemassa jo ennen Helsinkiä. Komeiden kivitalojen ja vehreiden puistojen kaupunginosa on tunnettu monista kulttuurikohteistaan. Täältä löytyy KansallisoopperaKansallismuseoFinlandia-talo ja Taidehalli, vain muutamia mainitaksemme.

Kaikki mainitut ovat käymisen arvoisia kohteita, mutta menkäämme ensin tutustumaan tarinamme pääosan esittäjän eli raitiovaunun historiaan Ratikkamuseoon.

Meidän suosikkimme Töölössä:

Ratikkamuseo

Töölönkatu 51 | ratikkamuseo.fi

Kulttuuritehdas Korjaamon kanssa samassa kompleksissa sijaitseva mielenkiintoinen pikkumuseo esittelee raitiovaunuliikenteen historiaa yli sadan vuoden ajalta. Istahda aitoon vanhaan ratikkaan ja kiidä menneisyyden Helsinkiin. Täällä viihtyvät sekä aikuiset että lapset, ja mitkä parasta, sisäänpääsy on ilmainen!

Kulttuuritehdas Korjaamo

Töölönkatu 51 | korjaamo.fi

Tapahtumia, keikkoja, teatteria, elokuvaa, musiikkia, ruokaa ja juomaa entisissä raitiovaunuhalleissa. Nauti vaikka pizzaa tai grilliherkkuja.

Trattoria Sogno

Runeberginkatu 60| trattoriasogno.fi

Kodikas, eloisa puheensorinan täyttämä italialainen trattoria. Parasta Suomessa syömäämme mustekalaa! Hevoscarpaccio on suussa sulavaa, pihvit ensiluokkaisia, gnocchit ja risotot herkullisia. Mukava kaupunginosaravintolan tunnelma.

Tsekkaa myös:

 • ”Pikku-Italia”: Sogno ei ole ainoa italialaisia herkkuja tarjoava ristorante Töölössä. Aluetta kutsutaankin leikkisästi Pikku-Italiaksi. Mamma Rosa, Don Angelo, Villetta, Osteria dei Gusti… Näitähän riittää!
 • Jalkapallo: No nyt kun tuli Italia puheeksi, niin mikäpä muu tähän sopisikaan suositukseksi paremmin kuin futismatsi! Käy kannustamassa HJK voittajaksi Töölön jalkapallostadionilla eli Finnair Stadiumilla. Eiku Sonera Stadiumilla… ööö, tarkoitamme siis tietysti Telia 5G Areenaa. Hmm, Bolt Arena, sehän se on!
 • UFF Vintage Töölöntori: trendikästä ja värikästä vintage-vaatetta laidasta laitaan – käy etsimässä juuri sinulle sopivat kuteet!

Munkkiniemi (linja 4)

Jätetään sporavanhukset lepäilemään hallille, napataan työikäinen yksilö allemme ja suunnataan Meilahden läpi vehreään ja merelliseen Munkkiniemeen.

”Munkkiniemen Puistotie on kuin luotu ranskalaistyyppisen bistron kotikaduksi.” Näin Helsingin Sanomat taannoin aloitti hehkuttavan arvionsa Ravintola Mauritzista. Me emme kyseisessä bistrossa ole ehtineet vielä käymään, mutta tuon Hesarin arvion ja luotettavien lähteiden perusteella uskallamme suositella paikkaa lämpimästi. 

Puistotieltä jatketaan aina päättärille asti. Munkanrannassa sijaitseva Café Torpanranta on meidän jokakesäinen piipahduspaikka. Pienen tauon jälkeen on kiva jatkaa tallustelua pitkin rantaa, vaikka aina Tarvaspäähän asti. Niin mekin tehdään joka kesä.

Meidän suosikkimme Munkkiniemessä:

Mauritz

Munkkiniemen puistotie 17 | Mauritz.fi

Näin he itse kuvailevat: ”Mauritz on kortteliravintola – rento ja maanläheinen, mutta asiantunteva paikka, jossa voit pistäytyä lasillisella tai viihtyä koko illan. Mauritz on ranskalaistyyppinen bistro, joka ottaa rohkeasti vaikutteita skandinaavisesta ja kansainvälisestä keittiöstä toteuttaen klassikkoja persoonallisella vivahteella.”

Café Torpanranta

Munkkiniemenranta 2 | torpanranta.fi

Ehkä tässä välissä maistuisi lasillinen kuohuvaa? Istahdetaan siis toviksi Café Torpanrannan terassille ja nautitaan virvokkeiden lisäksi auringossa välkehtivästä merimaisemasta ja viereiseltä mattolaiturilta leijailevasta mäntysuovan tuoksusta. Lue lisää Torpanrannasta ja muistakin kesäkahviloista täältä.

Käyskentely

Munkka on täynnä kauniita katuja, rakennuksia, puistoja ja merenrantaa. Flaneeraa siis päämäärättömästi ja ihaile kaunista arkkitehtuuria, piipahda kivijalkakaupoissa ja nauti vaikka kupponen Munkan puukioskilla – tai miksipä et pulahtaisi uimaan!

Ehkä nyt on jo kuitenkin aika siirtyä hieman urbaanimpaan ympäristöön?

”…seuraavana Pasila, Böle.”

Pasila (linjat 2, 7 ja 9)

Keski-Pasilassa sijaitseva Tripla on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakeskuksista. Siellä voit syödä, juoda, shoppailla – ja vaikka lainelautailla – kivasti sisätiloissa. Meidän suosituksemme Triplassa on kuitenkin Musiikkimuseo Fame. Siitä lisää hetken kuluttua. Jatketaan itään.

Pasilan itäinen puoli jakaa mielipiteet jyrkästi. Kylmä betonihelvetti vai viihtyisä urbaani kaupunginosa, joka on joskus ollut jopa futuristinen? Kadut kulkevat kahdessa tasossa, ja korkeat talot hipovat taivaita ainakin suomalaisen mittapuun mukaan. Urbaanista sykkeestä on tänä päivänä kuitenkin turha puhua, ja alueen koko ilme on valitettavasti päässyt hieman rupsahtamaan. Onneksi katutaide on ottanut ja saanut jalansijaa täällä. Käymisen arvoinen paikka siis!

Meidän suosikkimme Pasilassa:

Musiikkimuseo Fame

Fredikanterassi 5 A | musiikkimuseofame.fi

Tutustu Suomen musiikin historiaan elämyksellisessä museossa. Pysyvien ja vaihtuvien näyttelyjen lisäksi Famessa pääset laulamaan karaokea virtuaalilasien avulla festarilavoille tai jos tanssijalkaa vipattaa, heittäydy joraamaan Aira Samulinin johdolla tanssistudion parketilla. Myös ilmakitarointi ja moshaus onnistuu. Huom. Niissä ohjaajana ei toimi Aira – vaikka varmasti pystyisikin.  

Katutaide

Harmaa betoniseinä huutaa tulla maalatuksi! Berliinin tai vaikkapa Melbournen tyyliseen taideiloitteluun on vielä matkaa, mutta hyvää vauhtia harmaa pinta saa väriä. Betonia kyllä riittää maalattavaksi. Tsekkaa vaikkapa ChemiS-artistin Angry Birds -teos Resiinakujalla. Näitä lisää!

Studio Pasila

Ratamestarinkatu 5 | hkt.fi/studiopasila

Siirrytään kadulta sisätiloihin nauttimaan kulttuurista. Studio Pasila tuo ainakin meille mieleen stand upin ja kevyen teatteriviihteen, eli ei muuta kuin nauramaan, mars mars!

Tsekkaa myös:

Vallila (linjat 1, 6, 7 ja 8)

Joku suuta kuivaa? Onko nälkä? Käydäänkö bissellä? Viinillä? Kahvilla? Ehkä syömässäkin? Kaikkea löytyy.

Nyt nimittäin mennään Vallilaan, jo kuluneen fraasin mukaan ”Uuteen Kallioon” joka sattuu muuten olemaan meidän entinen kotikaupunginosamme. Täältä löytyy lukuisia mainitsemisen arvoisia kahviloita, baareja ja ruokapaikkoja. Kaksi anniskeluravintolaa erottuu edukseen. Pistäydy sekä Pub Magneetissa että Pikku-Vallilassa, joissa kummassakin on aivan omanlaisensa tunnelma. Samalla voit käyskennellä ihastuttavassa Puu-Vallilassa.

Meidän suosikkimme Vallilassa:

Puu-Vallila

Puu-Vallila itsessään on nähtävyys – ja meille erityisen rakas paikka, sillä edellinen kotimme sijaitsi siellä. Eriväriset kaksikerroksiset puutalot mansardikattoineen muodostavat kylämäisen idyllin keskellä kivikaupunkia. 1910-luvulla työväen asuinalueeksi rakennettu kaupunginosa on säilynyt hengissä tähän päivään asti sota-ajan pommituksista ja 1970-luvun purku-uhasta huolimatta.

Pikku-Vallila

Vallilantie 19 | Pikku-Vallilan Facebook-sivut

Puu-Vallilan sydän on Pikku-Vallila, puutalon kulmassa vuosia toiminut lähiökapakka. Vielä jokunen vuosi sitten vanhan puutalon pikkuruisessa ravintolasalissa vieraan vastaanotti kaurismäkeläinen tunnelma pitsiverhoineen ja eriparikalusteineen, mutta nykyään kasvojenkohotuksen kokenut baari on astetta trendikkäämpi, mutta edelleen tunnelmallinen ja boheemi. Täällä ovat käyneet me ja Melleri. Morrisonista ei ole tietoa.

Pub Magneetti

Mäkelänkatu 20| Pub Magneetin FB-sivut

Tyystin erilainen maailma kuin Pikku-Vallilassa. Miten tätä nyt kuvailisi… Omaleimainen? Polkupyörä ja metrokartta seinällä ja joulukoristeet ympäri vuoden. Henkilökunnan kanssa voi jutustella monella kielellä.

Mashiro

Mäkelänkatu 22 | mashiro.fi

Mainio japanilainen ravintola Mäkelänkadulla. Täältä et sushia saa, mikä on ainoastaan hyvä asia. Ei sillä, että sushissa mitään vikaa olisi – sehän on maailman parasta ruokaa – mutta on vain oikeus ja kohtuus, että Stadista saa nykyisin muitakin japanilaisen keittiön herkkuja. Mashirosta saa mm. donbureita eli maukkaita riisikulhoja erilaisilla täytteillä, nuudelisoppaa ja salaatteja. Meidän lemppariannokset ovat Toku-Zukedon (inkiväärisoijakastikkeessa marinoitua graavilohta, katkarapuja ja riisiä) sekä Toku-Aburidon (liekitettyä lohta, katkarapuja ja riisiä), ja koska emme osaa päättää kumpi niistä on parempi, suosittelemme maistamaan molempia.

Vallilan Panimo

Nilsiänkatu 10 | vallilanpanimo.fi

Nappaa täältä Vallilassa pantua laatubisseä matkaevääksi tai kotiin viemisiksi. Meidän suosituksemme on Myöhä. Tai Katu. Maista itse! Ota yksi jokaista!

Kahvila Päijänne

Päijänteentie 1 | kahvilapaijanne.fi

Sivukadulla sijaitseva varsin vaatimattoman ja pelkistetyn oloinen kahvila, jonka tuotteet ovat kaikkea muuta kuin vaatimattomia. Täältä saa kaupungin parasta kardemummapullaa! Ja vegaanista laskiaispullaa! Vegaaninen tarjonta on muutenkin erinomainen – ja maistuu myös sekaanille.

Metka kirpputori

Hämeentie 78

Nimensä mukainen itsepalvelukirpputori. Tavaraa laidasta laitaan, mutta hyvä paikka erityisesti astia-aarteiden, taiteen ja vaatteiden bongailuun.

Tsekkaa myös:

 • Addis Ethiopian Kitchen: Afrikkalaista ruokaa on Helsingissä tarjolla harmittavan vähän. Tämä etiopialainen on suosikkimme.
 • Plein ja Petiit: Ravintola ja baari. Nämä kaksi tunnelmallista paikkaa kadun vastakkaisilla puolilla tarjoavat molemmat laadukkaita viinejä ja syötävää.
 • Helsingin Kahvipaahtimo: tyylikäs pieni päiväkahvibaari

Konepaja ja Alppiharju (linjat 1, 3, 6, 8 ja 9)

Konepaja on oikeastaan osa Vallilaa, mutta sen verran omaleimainen alue, että käsitellään se erikseen – yhdessä naapurinsa Alppiharjun kanssa.

Konepajan alue on nimensä mukaisesti entinen VR:n konepaja- ja ratapiha-alue. Upeat vanhat punatiiliset teollisuusrakennukset ovat saaneet seurakseen samanhenkisiä uudisrakennuksia. Konepaja on elävä kaupunkikulttuurin keskus, joka tuo mieleen niin Berliinin hipsterimestat kuin Tallinnan Telliskivi Loomelinnakin.

Alppiharju taas sijaitsee Aleksis Kiven kadun toisella puolella. Jottei menisi liian helpoksi, jaetaan tämäkin alue vielä kahteen. Alppiharjun Harju-osa sekoittuu niin iloisesti Kallioon, ettei monikaan huomaa eroa näiden kahden välillä. Sen sijaan Alppila on näistä kahdesta astetta porvarillisempi puoli – ainakin meidän näkemyksemme mukaan.        

Meidän suosikkimme Konepajassa ja Alppiharjussa:

Albina Ravintola & Viinibaari

Aleksis Kiven katu 23 | restaurantalbina.fi

Ehdottomasti Konepajan, mutta myös yksi koko Helsingin parhaista ravintoloista! Tyylikäs ja tunnelmallinen ravintola sijaitsee VR:n entisessä ruokalassa. Erityismaininta Albinan brunssista, joka on sanalla sanoen loistava! Tsekkaa myös Albinan kattoterassi Alexis Folks Hotellin katolla!

Katso täältä tarjoukset Folks Hotelliin.

Döner Harju

Fleminginkatu 23 | donerharju.fi

Stadin parhaat kebabit. Piste.

Konepaja Biergarten

Bruno Granholmin kuja 1 | facebook.com/konepajabiergarten

Keikkoja, pitkiä pöytiä ja olutta keskellä vanhaa tunnelmallista teollisuusaluetta. Jawohl!

Alppipuisto

Mielestämme aliarvostettu puisto aivan Linnanmäen kupeessa. Puistosta löytyy kaunis lampi puusiltoineen, kirsikkapuita, amfiteatteri ja huvipaviljonkeja. Kesäisin paljon keikkoja. Ihana hipahtava tunnelma.

Riviera

Harjukatu 2| rivieracinemas.fi

Vaihtoehto perusleffasetille. Istu mukavasti ja nauti drinkkejä ja pientä naposteltavaa samalla kun tsiigaat leffaa.

Tsekkaa myös:                       

 • Weeruska: Legendaarinen kortteliravintola on ruokkinut nälkäisiä ja janoisia vuodesta 1984 – eikä loppua näy.
 • Tuk Tuk: Varsin autenttista thairuokaa viehättävässä pikkuravintolassa.

Kallio ja Sörnäinen (linjat 1, 3, 6, 7, 8)

Matka jatkukoon! Jos kurkkua edelleen kuivaa ja peruskeppana perusjuottolassa maistuu, kannattaa pysähtyä Kurvin kohdalla Sörkassa, jossa räkälöitä olutravintoloita piisaa. Voit oikeastaan lähteä sporapysäkiltä mihin suuntaan tahansa ja löydät varmasti anniskeluravintolan. Meillä ei ole näihin erityistä suositusta, vaan voit poiketa randomilla kuppilaan kuin kuppilaan aistimaan aitoa Kallion tunnelmaa. Tai viivähdä hetki Vaasanaukiolla, tuttavallisemmin Piritorilla. Aivan pieni hetki tosin riittänee.

Mutta eihän pahamaineinen Kallio ole enää entisellään – hyvä niin – ja tämä rosoinen ja ”elämän makuinen” kaupunginosa tarjoaa nykyään myös laadukkaita ruoka- ja juomapaikkoja enemmän kuin meidän niitä kannattaa tähän listata. Heitetään nyt kuitenkin muutama nimi ilmoille – ja käy sinä lisäämässä kommentteihin oma suosituksesi!

Meidän suosikkimme Kalliossa ja Sörkassa:

Kotiharjun sauna

Harjutorinkatu 1 | kotiharjunsauna.fi

Kotiharjun sauna on Helsingin ainoa jäljellä oleva perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Se on löylyttänyt asiakkaitaan jo lähes 100 vuotta. Pidetään huolta, että se pysyy siinä ainakin toisen mokoman. Eli käydään siellä!

Sivukirjasto

Fleminginkatu 5 | sivukirjasto.fi

Laadukas olutravintola. Eli jos insertissä tulikin mehusteltua peruskeppanapaikoilla, niin löytyyhän Kalliosta toki paikkoja, joissa tarjonta on huomattavasti monipuolisempaa. Sivukirjasto on juuri sellainen.

Cella

Fleminginkatu 15 | ravintolacella.fi

Kallioko pelkkää hipsterihapatusta ja räkälää? Vielä mitä, jo vuodesta 1969 muodostunut Cella tarjoaa edelleen klassikkoannoksia Flemarilla vanhaan hyvään malliin laadukkaasti.

Wino

Fleminginkatu 11 | wino.fi

Tasokas, mutta rento viinibistro. Erikoistunut alkuviineihin.

Majava Baari

Porthaninkatu 9 | majavabaari.fi

Muistatteko kun hevibuumi vyöryi yli Suomen? Lordi voitti viisut, Koivusen Ari Idolsin, pääministeri näytti pirunsarvimerkkiä ja Katri Helena oli hevilady. Pitkätukka takoi Hackmannin pannuja mainoksessa kuin Muppettien Elukka ja keskustassa oli useampi metallia taustamusiikkinaan soittava juottola.

Kyllähän tuopposen edelleen pääsee nauttimaan metallin pauhussa useammassakin baarissa, mutta raskaampi musa ei enää ole in ja pop. Majava Bar kuitenkin porskuttaa edelleen. Täällä juomasuositus taitaa olla keppana ja siihen joku tiukka kylkeen. Todistetusti ainakin kerran baarissa on nähty myös tarjoiltavan sateenvarjodrinkki – kokoontaitettava sateenvarjo teipattuna jesarilla karpalolonkerotuoppiin.

Tsekkaa myös:    

 • Taikalamppu: Uniikki värikäs kahvila Kalliossa. Hesari kertoi paikasta pari vuotta sitten: ”Kahvilan ovessa ei ole aukioloaikoja, eikä sisältä löydy vitriiniä. Vain kysymällä saisi selville, mitä tänään on tarjolla. Maksuksi käy vain käteinen.” Käy ihmettelemässä ainutlaatuista tunnelmaa!
 • Ravintola Onda: Onda on tunnelmallinen vähän-sitä-sun-tätä tarjoava vanhassa tulitikkutehtaassa sijaitseva ravintola. Kiva terde!
 • The Bull and the Firm: Olet Kurvissa ja mieli tekisi mieluummin cocktailia kuin keppanaa? Mene The Bull and the Firmiin!
 • Way: Hypetetty ja hehkutettu leipomokahvilaviinibaari Karhupuiston reunalla. Pasta kuulemma erityisen herkullista!

Hakaniemi (linjat 3, 6, 7 ja 9)

Aina joku rajanipokin tänne blogiin löytää, ja myönnetään ja alleviivataan siis heti kättelyssä, että kyllä, Hagis eli Hakis eli Hakaniemi on osa Kalliota, ei oma kaupunginosansa. Mutta ei välitetä siitä, Hakaniemi on ansainnut juttuun ihan oman osionsa.

Kallio on työväenkaupunginosa ja Hakis sen työväenliiketoiminnastaan tunnettu palanen. Lähteepä täältä perinteisesti vappumarssikin liikkeelle: “Työn orjat sorron yöstä nouskaa!

Tai voimme myös laskeutua rantaan. Ennen Pitkänsiltaa oikealta puolelta rannasta löytyy pikku-Amsterdam eli Flying Dutch -ravintolalaiva terasseineen sekä ihana Pitkänsillanranta laitureineen – yksi lempipaikoistamme Helsingissä. Näitähän hehkutimme jo aiemmassa Helsinki-postauksessamme. Myös Hakaniemen tori ja Hakaniemen Kauppahalli ovat vierailun arvoisia paikkoja.

Meidän suosikkimme (edellä mainittujen lisäksi) Hagiksessa:

Vii-Voan

Hämeentie 3 | viivoan.fi.

Hämeentien molemmin puolin löytyy useita itämaisia elintarvikkeita myyviä kauppoja, mutta sekä vanhin että meidän suosikkimme on vietnamilaisomisteinen Vii Voan, jonka valikoimasta löytyy kaikkea mahdollista tuoreista ja kuivatuista mausteista astioihin ja tuontilimppareista eksoottisiin hedelmiin. Cocoa etsimässä tykkää!

Levykaupat

Black and White Records, Levykauppa Äx, Hippie Shake Records… Hakaniemen levykauppakeskittymä elää ja voi hyvin. “Mmm, mä tunnen vinyylin tuoksun.

Pitkänsillanrannan laituri

Helsingissä on monia kivoja piknik-paikkoja, mutta meidän suosikkimesta eväsretkeilyyn on Pitkänsillanrannan laituri. Nappaa eväät Hakaniemen torilta, hallista ja Alkosta, ja levitä tasaiselle puulaiturille viltit ja tarjoilut. Yksin ei tarvitse evästää, sillä laiturille kerääntyy kesäviikonloppuisin ja viikollakin paljon porukkaa.

Tsekkaa myös:

 • UFF Vintage Hakaniemi: Tyylikästä vintage-kledjua joka lähtöön.

Kruununhaka (linjat 2, 4, 5, 7)

Vanhan kansan mukaan työläisten Helsinki jää nyt taa ja saavumme porvarilliseen osaan Helsingforsia. Pitkänsillan ylitettyämme – ja pitkä silta tosiaan on, jos ei fyysisesti niin henkisesti, erottaen kaksi maailmaa toisistaan – olemme saapuneet Kruununhakaan. Kruununhaka, stadilaisittain Krunikka tai Kruna, on tunnettu kuuluisista rakennuksistaan. Täältä löytyy niin Presidentinlinna, Säätytalo, Kaupungintalo ja Suomen Pankin pääkonttori kuin Senaatintorin laidalla ylväänä jököttävä Helsingin tuomiokirkkokin. Lisäksi Krunikka voi leveillä Ritarihuoneella ja monilla muillakin arvopytingeillään.

Mutta Krunikka on muutakin kuin yksittäisiä ikonisia rakennuksia. Kaunista arkkitehtuuria löytyy joka puolelta, samoin kiinnostavia kivijalkakauppoja, antiikki- ja vintageputiikkeja sekä mukavia kahviloita. Käyskentele tovi kaunista kaupunkia ihaillen. Voitko kuvitella, tässä oli joskus muinoin kruunun hevosten laidunmaa!

Meidän suosikkimme Krunikassa:

Korea House

Mariankatu 19 | koreahouse.fi

Me rakastetaan korealaista ruokaa ja Korea House on heittämällä yksi suosikkiravintoloistamme Helsingissä, sillä se ei ole ainoastaan Stadin paras korealainen vaan ehkä myös Stadin paras aasialainen! Huippuhyvää ruokaa, sydämellinen palvelu ja kaiken hyvän lisäksi hintatasokaan ei päätä huimaa. Menkää!

Via Tribunali

Sofiankatu 4 | viatribunali.fi

Tälle listalle olisi voinut laittaa minkä Via Tribunalin vain, mutta koska tämä ensimmäinen ja alkuperäinen on juuri meille se tärkein, arvokas paikka postauksessamme suodaan tälle Helsingin napolilaisimmalla kadulla sijaitsevalle pizzerialle. Lisäksi juuri tämä Tribu on se, jossa me koko ajan ja jatkuvasti käymme.

La Torrefazione

Aleksanterinkatu 50 | latorre.fi

Perhanan hyvää kahvia! Jos käy munkki ja saat ikkunapöydän, voit seurata Aleksanterinkadun vilinää avarista toisen kerroksen ikkunoista. Vaan ei se kahvin nauttiminen ole hullumpaa viihtyisän kahvilan muissakaan pöydissä. Kahvin ja leivonnaisten lisäksi tarjolla aamiaista, lounasta ja brunssia.

Helsingin kaupunginmuseo

Aleksanterinkatu 16 | helsinginkaupunginmuseo.fi

Ilmainen museo esittelee Helsingin historiaa kaupunkilaisten omakohtaisten kokemusten ja tavallisen arjen kautta. Kurkista Helsingin menneisyyteen vaikkapa aikakoneella! Alakerrassa niin ikään ilmainen Lasten kaupunki, joka on mukava ajanviettopaikka leikki-ikäisille ja heidän aikuisilleen.

Bryggeri

Sofiankatu 2 | bryggeri.fi

Nauti tuopponen panimon omaa olutta terassilla, sisäpihalla, baarissa tai alakerran salissa olutpannujen äärellä. Bryggerissä työskentelee Helsingin ensimmäinen koulutettu olutsommelier, joten ruuan ja oluen liitto on täällä huippuunsa viritetty.

Tsekkaa myös:

 • Teatteri Jurkka: Intiimi klassikkoteatteri
 • Ristorante Rodolfo: Ihana kortteliravintola. Mukavan mutkaton tunnelma. Varoitus: täältä saattaa saada kipinän suunnitella Italian-matkaa.

Joko Kruna on nähty? Dallaile sitten iisisti vaikka keisari Aleksanteri I:n puolison Elisabetin mukaan nimettyä Liisankatua läheiselle sporapysäkille (Snellmaninkatu). Tiesitkös muuten, että Liisankadulla-klassikkokappaleessa mainittu Matti Makkosen ruumisarkkuliike on oikeastikin olemassa, joskin nimi on todellisuudessa Mikko Monosen hautaustoimisto. Tähän sanoitusratkaisuun päädyttiin, koska Yleisradio ei antanut lupaa käyttää oikeaa nimeä.

Mutta nyt takaisin rautapollen kyytiin ja nokka kohti Katajanokkaa!

Katajanokka (linjat 4 ja 5)

Mitä sinulle tulee mieleen Katajanokasta? Uspenskin katedraali? Jäänmurtajat? SkyWheel-maailmanpyörä ja Allas Sea Pool? Ehkä laivaterminaalit? Kauniit jugendtalot totta kai.

Entä kuulostaako Jungmann tutulta? No ei se mitään, mennään katsomaan.

Meidän suosikkimme Katajanokalla:

Jungmann

Kruunuvuorenkatu 4 | jungmann.fi

Vuonna 2022 avattu Jungmann oli ainakin meille ihan viime aikoihin asti salassa pysynyt helmi. Jungmann mainostaa itseään urbaanina palvelukorttelina, johon on tervetullut viihtymään aamusta iltaan. Ja tosiaan, vanha makasiinirakennus pitää sisällään asuntojen lisäksi kahvila-leipomon (Café Skatta), sushiravintolan (Oishi18 Sushi & Bar), kaupan, Alkon, kukkakaupan, pizzerian (Via Tribunali!) ja kylpylän ja viinin yhdistävän spa:an (Namina) – ai niin ja kattoterassin (Beaky Basterd & Co)!

Wellamo

Laivastokatu 18 | wellamo.fi

Jos edellinen suositus hohti uutuuttaan, on toinen nostomme jo kerännyt kannuksensa liki 50 vuoden olemassaolonsa aikana. Wellamo löytyi taas tänäkin vuonna Helsingin parhaiden ravintoloiden listalta, eikä turhaan.

Kanavaranta

Taas yksi ihastuttava vanha makasiinirakennus. Terasseja ja baareja vieretysten, iloista meininkiä kauniissa ympäristössä. Mene ajoissa, että saat paikan!

Kaartinkaupunki, Kluuvi ja Kamppi (linjat 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9 ja 10)

No niin, nyt ollaan ytimessä. Kaupungin sydämessä, keskipisteessä, niin sanotusti Helsingin keskustan keskuksessa. Pääkallopaikalla.

Valitettavasti rakkaan Stadin keskusta on kuitenkin näivettymään päin. Meitä nimittäin eivät kiinnosta juurikaan monikansalliset ketjuliikkeet ja -ravintolat, jotka ovat valtaamassa kaupunkimme ydintä. Mutta toki laatua löytyy täältäkin – ehkä jopa suurimmat suosikkimme!

Meidän suosikkimme Kaartinkaupungissa ja Kluuvissa:

Kappeli

Eteläesplanadi 1 | raflaamo.fi/kappeli

Esplanadin puisto ja sen sydän ravintola Kappeli ovat olleet meille syntyperäisille stadilaisille aina olemassa. Olemmepa sitten olleet liikkeellä nuoruudesta humaltuneina juhlijoina, valkolakkisina skoolaajina, kakkukahvittelijoina tai ystävien kanssa parilla piipahtavina nautiskelijoina, on Kappeli tarjonnut aina sopivat puitteet. Kesäisin valoisana keitaana, talven tultua paukkupakkasilta suojaavana lämpöisenä pesänä pimeyden keskellä. Meille Kappelilla on ihan oma erityinen paikka sydämissämme.

Kitty’s

Mannerheimintie 5 (Kaivopiha) | raflaamo.fi/kittys

Miksei Stadissa oli kunnollisia pubeja? Siis sellaisia brittihenkisiä julkisia olohuoneita. Kitty’s on ainakin ydinkeskustan baareista lähinnä tätä osastoa. Silläkin on Kappelin tavoin erityinen paikka sydämissämme. Kitty’s on ollut meidän kantis lähes 20 vuotta. Alkuaikoina treffattiin aina täällä, opittiin tuntemaan baarimikot, käytiin kantisbileissä, lähetettiin tänne jopa matkoilta postikortteja, jotka oli vuosia baarin seinällä. Ollaan käyty täällä kahden, ystävien kanssa, työporukoissa, tutustuttu kymmeniin uusiin tyyppeihin. Käyty hauskoja, tylsiä, tärkeitä, tyhjänpäiväisiä, kiinnostavia ja junnaavia keskusteluja. Heitelty dartsia. Saatu inspiraatiota. Poltettu tupakkia – itse asiassa sinäkin yönä, kun baaritupakointi loppui lopullisesti. Naurettu ilot ja itketty surut. Meiningit on muuttunut aika paljon S-ryhmään liittymisen myötä, mut on tää edelleen special place. Cheers meille ja Kittylle!

Edit: Kitty’s on muuttanut! Ei pitkälle, mutta muuttanut yhtä kaikki. *Niisk* Kaikki edellinen liittyi Saarisen pihalla (Citycenter) sijainneeseen toimitilaan. Uusi Kitty’s sijaitsee nykyisin vanhan Dublinerin tiloissa Kaivopihalla. Täytyypä käydä testaamassa.

U. Kaleva

Kalevankatu 3 | facebook.com/ukalevabaari

Arton kantis vuosien takaa. Valitettavasti, joskin ansaitusti legendaarisen paikan legendaariset omistajat Sirpa ja Dieter jäivät eläkkeelle vuoden 2023 alkupuolella. Uudet haltijat ovat luvanneet jatkaa baarin tarinaa historiaa kunnioittaen. Täytyypä piipahtaa pitkästä aikaa.

Keltainen Jäänsärkijä

Urho Kekkosen katu 4-6 | jaansarkija.fi

Eivät sentään kaikki levykaupat ole karanneet Kallion puolelle tai lopettaneet. Tavastian naapurissa majaansa pitävä Keltainen Jäänsärkijä on myynyt fyysisiä äänitallenteita aina 80-luvulta lähtien. ”Kaikki joukolla levyjä ostamaan, levyjä ostamaan, levyjä ostamaan!”

Boulevard Bar & Seafood

Bulevardi 6 | boulevard.fi

Helsingin paras merenantimiin keskittynyt ravintola. Istu iltaa pitkän kaavan mukaan tai piipahda pikaisille ostereille ja skumpille. Täydet 5 meritähteä meiltä ja papukaijakalamerkki kaupan päälle. 

Lähdetäänpä sitten meidän entisille huudeille!

Ullanlinna, Punavuori ja Eira (linjat 1,3 ja 10)

Jonnet ei muista, mutta Punavuori ja erityisesti Uudenmaankatu lähiympäristöineen oli joskus kuuminta hottia, tai ehkä pikemminkin viileydessään vailla vertaa Stadin baarikartalla. Oli trendibaaria toisensa perään vieri vieressä, mutta ajat ovat muuttuneet ja muodikkaat kuppilat siirtyneet muualle. Mutta vaikka muotivirtausten aallonharjoilla naukkaillaan nykyään muissa maisemissa, on näissä eteläisissä kaupunginosissa vieläkin vaikka mitä kiinnostavaa jäljellä.

Me ollaan asuttu täällä useammassakin osoitteessa – muun muassa juuri Uudenmaankadulla. Ollaan leikillämme ajateltu muuttavamme tänne joskus takaisinkin kun omakotitaloasuminen saa riittää. Kenties Korkeavuorenkadulle? Dallaillaanpa siis hetki tulevalla kotikadullamme – knoppitietona mainittakoon, että Kotikatu-sarjaa kuvattiin aikanaan juuri Korkkarilla.

Meidän suosikkimme Ullanlinnassa, Punavuoressa ja Eirassa:

Korkeavuorenkatu

Sattumalta monet näistä meidän alueen suosikeista sijaitsevat samalla kadulla. Tämä ”Helsingin pariisilaisin katu” onkin oiva tapa tutustua Etelä-Helsinkiläiseen elämänmenoon.

Korkeavuorenkatuhan jatkuu aina Esplanadille Kaartinkaupunkiin asti, mutta keskitytään nyt tässä osiossa enemmän väliotsikossa mainitun Ullanlinnan osuuteen.

Ihastellaan hetki korkeuksiin kohoavaa Johanneksenkirkkoa ja astutaan laatudrinksuille Goldfish -cocktail-baariin. Tai kenties sisarravintolan Ventunon italialainen maistuisi? Korkkarin ja Jääkärinkadun kulmassa Maxill on tietysti aina varma valinta. Istuttiin aikanaan olusilla tässä viehettävässä kortteliravintolassa ja silloisessa lähibaarissamme remppatikkaat mukanamme. Viereisessä pöydässä suomenruotsalaiset arvokkaan oloiset rouvat turkeissaan siemailivat pikkuhiprakassa samppanjaa ja Andy McCoy omassa entouragessaan rämpytti kitaraa ja lauloi. Mainio tunnelma!

Jatketaan matkaa ja poiketaan välillä laadukkaisiin putiikkeihin tai ehkä tyydytään vain ikkunaostoksiin. Jälkkäriksi sopii nauttia kaupungin parhaimmiksikin kehutut korvapuustit Café Succèsissa. Lungin terassilla on mukava nauttia huurteiset helteisenä kesäpäivänä ja ottaa… noh, lungisti. Mitähän sitä seuraavaksi keksisi?

Kirppiskierros

No sitähän voisi lähteä vaikka kirppiskierrokselle! Mennään pikkuisen taaksepäin ja laskeudutaan Fasaani Antiikki & Helsinki Secondhandin kellarimyymälään, joka muuten aivan varmasti pääsee yllättämään valtavalla koollaan. Siitä voidaankin jatkaa Punavuoren Patinaan ja Reloveen ja Fida Robaan ja ja ja… tauon paikka!

Ravintola Sea Horse

Kapteeninkatu 11 | seahorse.fi

”Sikala” on yksi Helsingin legendaarisimmista ravintoloista – ellei peräti legendaarisin. Laadukasta suomalaista ruokaa jo vuodesta 1934. ”Yksi sipulipihvi, kiitos.”

Ylitetään katu ja mennään vastapäiseen KOM-teatteriin.

KOM-teatteri

Kapteeninkatu 26 | kom-teatteri.fi

Meidän lemppariteatteri. Aina laadukas, useimmiten viihdyttäväkin.

“Lähtökohta, jossa taiteilijat yhdessä kirkastavat olennaisen aiheen ja tekevät siitä itselleen merkityksellistä teatteria – siinä on niin hyvä resepti, että se kantaa aika pitkälle.” –Juho Milonoff.

Baskeri & Basso

Tehtaankatu 27-29 (sisäpiha) | basbas.fi/bistro

Ihanaakin ihanampi korttelibistro. Jos meidän pitäisi valita Helsingin paras ravintola, BasBas olisi vähintäänkin kolmen parhaan joukossa. Ehkä jopa ykkönen. Ainoa miinus tulee siitä, että pöytää on aivan tuskastuttavan vaikeaa saada.

Hietalahden kauppahalli

Lönnrotinkatu 34 | hietalahdenkauppahalli.fi

Me tykätään kauppahalleista, noin niin kuin yleisestikin ottaen. Ruokaintoilijoina Hietalahden kauppahalli on erityisen mieluinen paikka, koska se on keskittynyt ravintola- ja kahvilatoimintaan – oikeastaan se onkin ruokahalli. Lähdetäänpä makumatkalle ympäri maailman! Filippiineille, Japaniin, Ranskaan, Italiaan, Portugaliin, Lähi-Itään… Ja sen jälkeen Länsisatamaan.

Länsisatama (linjat 7, 8 ja 9)

No niin, nyt on taivallettu halki kaupungin kuin Frankit Kaurismäen Calamari Unionissa konsanaan. Lienevätkö kaikki selvinneet haastavan matkan alusta loppuun?

Piipahdetaan Länsisatamaan kuuluvissa Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa.

Barbers and Beer

Länsisatamankatu 23 | barbersandbeer.fi

Reissusssa rähjääntyneet herrat voivat mennä vähän siistimään kuontaloaan Barbers and Beerille. Matkan pölyt on mukava huuhtoa kurkusta laadukkaalla oluella samalla kun pääkarvoitus laitetaan kuosiin. Arton sanoin: ”En kovin usein käy parturissa, mutta kun käyn, juon mielelläni samalla olutta.”

One Pint Pub

Sinikaislankuja 2 | onepintpub.com

Entä maistuisiko olut ilman parturointia? Vuoden olutravintolaksi 2018 valitusta Pintistä löydät varmasti makuusi sopivan birran.

Huutokonttori Kanttiini

Välimerenkatu 2 | huutokonttori.com

Huutis on alueen historiaa kunnioittaen sisustettu tunnelmallinen baari Jätkäsaaressa. Aikanaan satamatyöläiset kokoontuivat aamuisin työhönkutsuun juuri tässä kanttiinissa. Siitä siis nimi Huutokonttori.

Sky Room Helsinki

Tyynenmerenkatu 2 (Clarion Hotel) | sky-room

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin tämäkin ratikkareissu on saapunut päätepisteeseensä. Annetaan retkellemme arvoisensa lopetus ja noustaan Clarion-hotellin 16. kerroksen kattobaariin nauttimaan virvokkeita ja ihastelemaan silmiemme eteen avautuvaa näkymää kauniista Helsingistä.

Stadi, olet huippumesta!

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Kiitos, jos varaat mainoslinkkien kautta ja tuet siten Cocoa etsimässä -sivuston ylläpitoa.

{ 2 comments… add one }
 • Mahtava julkaisu. Pitäisi itsekin joskus tehdä tutkimusretki nimenomaan raitiovaunulla. Tässä oli nostettu monta mielenkiintoista asiaa esiin. Barbers and Beer kuulostaa varsin kiinnostavalta konseptilta, se pitää ainakin joskus käydä testaamassa.

 • Eila / Metkaamatkustelua 26.9.2023, 13:06

  Kiva koonnos näin toisen polven paljasjalkaiselle seniorihelsinkiläisellekin. Löytyi monta mielenkiintoista paikkaa, joissa pitäisi pistäytyä.

Leave a Comment