≡ Menu

Balkanin huurteiset mallasjuomat

Sarajevska

”Zdravo! Two… Dos pivos local, yes, por favor, eiku please. Da! Hvala!”

Kun yhteistä kieltä ei ole, kanssakäyminen voi olla värikästä. Lopulta yhteisymmärrys löytyy ja montenegrolaisen kansankuppilan isäntä ojentaa kaksi pulloa paikallista olutta. Setä ilmaisee vielä elein että juoma on kylmää, juuri sellaista kuin pitääkin. ”Hrrrr…”

Huurteisessa pullossa lukee Nikšićko Pivo. Olemme kuulleet, että olut on valmistettu Nikšić-kaupunkia ympäröivien vuorten lähdevedestä. Mieleen hiipii pelko ”tunturipurojen raikkaudesta”, eli vetisyydestä, mutta tämä entisen Jugoslavian alueen suosituin olut on varsin maistuva tuttavuus. Mies seuraa maisteluamme ja kysyvin ilmein, peukalo pystyssä tiedustelee mielipidettämme. Nostamme omat peukkumme pystyyn ja hymyilemme. Hyvää on!

Balkanilla juodaan lähes pelkästään vaaleaa lager-olutta. Sarajevosta löysimme kuitenkin tummaa lageria, Sarajevsko Tamnoa. LP väittää tätä harvinaista herkkua löytyvän ainoastaan paikallisen panimon Sarajevska Pivaran ravintolasta, mutta olemme antaneet kertoa itsellemme, että muutama muukin baari pitää juomaa listoillaan. Me suuntasimme panimoon. Tumma olut itsessään oli ihan ok, asiaan enempää vihkiytymättömän mielestä muistutti hieman tsekkiläistä Velkopopovickya. Panimon ravintola Pivnica HS sen sijaan oli pettymys. Tarjolla oli ainoastaan kolmea olutta: mainittua tummaa, vaaleaa lageria sekä (hyi!) kevytolutta. Sinänsä miellyttävä miljöö oli pilattu pauhaavalla ysäripopilla, eikä tarjoilukaan ollut erityisen ystävällistä. Laittoivat sentään pyynnöstä popin hiljemmalle, olimmehan ainoat asiakkaat…

Sarajevska

Iloinen yllätys sen sijaan oli eräältä terassibaarilta löytämämme Sarajevsko Premium Pivo. Perusversiotaan maukkaampi ja täyteläisempi birra. Lisäpisteet hienosta patenttikorkillisesta pullosta.

Myös Mostarissa maistamamme Mostarsko oli oiva janojuoma. Mahtoiko olla kurnivan nälän ja kurkkua karhentavan janon ansiota, mutta yhdessä Ćevapčićin kanssa ööli maistui erittäin hyvältä.

Sarajevska

Kroatian suosituin olut on Ožujsko, sekin lager. Hyvä peruskalja. Maistuu kuumana kesäpäivänä paremmin kuin hyvin. Samaan kategoriaan voisi ujuttaa toisen suositun kroatialaisen eli Karlovačkon. Lähes kaikista mainituista oluista on saatavana myös radler-versio, eli limulla laimennettu juoma. Yleensä sitruksinen. Arto ei ihastunut, mutta Arnan mielestä tämä oli ihan mainio, miedompi mutta makeampi hellejuoma.

Ai niin, kippis paikallisittain on živjeli!

Karlovacko
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment