Singaporea kutsutaan maailman kulinaariseksi pääkaupungiksi, eikä suotta, sillä sen ruokakulttuuri on herkullinen sekoitus malajilaisen, kiinalaisen ja intialaisen keittiön parhaita paloja. Singaporen omia ruokaerikoisuuksia ovat muun muassa aamiaissuosikki kaya toast löysäksi keitetyn kananmunan kera, sotkuiset mutta maukkaat chilli crab ja pepper crab, kalanpääcurry ja kanariisi eli chicken rice. Singaporen kansallishedelmä on pahanhajuinen mutta täyteläisen makuinen durian. Meillä oli tavoitteena keskittyä Singaporessa ennen kaikkea syömiseen, ja maistaa kaikkia maan ruokaerikoisuuksia, mutta silti meiltä jäi seuraavaa kertaa odottamaan ainakin pepper crab ja kalanpääcurry.
Kuten Singapore sniiduillen -jutussa totesimme, edullisin ja meidän mielestämme ehdottomasti paras vaihtoehto tutustua kaupungin ruokatarjontaan on syödä valtavissa ruokahalleissa eli hawker centreissä. Niissä on tarjolla kaikenlaista dim sumeista kalanpääcurryyn, sammakonreisiriisipuurosta wiener schitzeliin ja suolenpätkäsopasta paistettuihin riisi- ja nuudeliannoksiin. Hyvä vaihtoehto ovat myös tavaratalojen food courtit, jotka ovat lähes yhtä edullisia kuin hawker centretkin. Hyviä ravintoloita, jotka edustavat maailman kaikkia keittiöitä, löytyy luonnollisesti myös, ihan joka kukkarolle. Singaporessa voi syödä huolettomin mielin missä tahansa kuppilassa tai kojussa, sillä keittiöhygieniaa valvotaan tarkasti. Ja mikä parasta, kaikki on hyvää! Emme tosiaan saaneet kertaakaan pahaa tai edes keskinkertaista ruokaa.
Kokeile ainakin näitä:
Maxwell Food Centre (Maxwell Road)
Tian Tian Hainanese Chicken Rice -kojusta saa Singaporen parasta kanariisiä. Testasimme tätä kerran, ja palasimme herkun pariin vielä toisenkin kerran. Tian Tianissa on aina pitkä jono, mutta odotus kannattaa. Kannattaa myös kokeilla tuoreita hedelmämehuja siitä kojusta, jossa on myös aina jono, erityisesti avokadomehu on herrrrkullista!
Tian Tianin maailmankuulu kanariisi
|
Lavender Food Square (Lavender Street)
Tämä paikallisten suosiossa oleva hawker centre sijaitsi aivan toisen majapaikkamme Green Kiwin lähellä, joten kävimme täällä useampanakin iltana. Maista ainakin wanton-nuudeleita (wanton mee), porkkanakakkua (tällä ei ole sitten mitään tekemistä tuntemamme makean porkkanakakun kanssa, emmekä itse asiassa tiedä onko tämä porkkanaa nähnytkään, mutta hyvää on!), popiahia (jättimäinen superkevätkääryle), rojakia (hedelmistä ja muista rehuista tehty salaatti, joka on kuorrutettu makeansuolaisella kastikkeella) ja korealaista bulgogia extra-kimtchillä.
Tekka Centre (Little Indian MRT-aseman vieressä)
Hawker Centre Little Indian sydämessä, täältä saat herkullista intialaista ruokaa, kuten esim. biryania (vähän niinku risotto) ja murtabakia (vähän niinku rotia, jonka täytteenä on jauhelihaa). Paikka näytti jakaantuneen kolmeen osaan, yhdessä oli ruokakojuja, toisessa miehet kittasivat halpa kaljaa ja kolmannessa toimi ruokatavaratori.
Tekka Centren biryani ja murtabak
|
Palanpainikkeeksi vaaleanpunaista mehua, joka maistui juuri siltä kuin näyttääkin
|
Mikä tahansa food court tai hawker centre
Kävele sisään mihin tahansa reitillesi osuvaan food courtiin tai hawker centreen ja tilaa vaikkapa nuudelisoppa. Ei voi mennä vikaan. Me pysähdyttiin yks päivä museokäynnin jälkeen hirveässä nälässä kadunkulmaan kuikuilemaan ja etsimään katseellamme ruokapaikkaa. Paikallinen riensi apuun ja ohjasi meidät lähimpään hawker centreen tien toiselle puolelle ja antoi vinkiksi, että jatkossa nälän iskiessä kannattaa pysäyttää paikallinen ja kysyä neuvoa. Singaporelainen kuulemma tietää aina, missä on lähin hawker centre.
Nuudelisoppa on aina varma valinta
|
Cafe Le Claire (Arab Street)
Lähi-idän makuja tarjoava ravintola, jossa söimme valtavan meze-lajitelman, lammaskebabia ja harissaa, palan painikkeeksi raikasta minttuteetä. Niin hyvää ettei sanotuksi saa!
Le Clairen meze-lajitelmasta riittää syötävää!
|
Chilli Crab
Chilirapua saa kaikista Chingatownin ravintoloista, me valitsimme paikan, jossa ovensuussa ruokalistaa selaillessamme eräät ravintolan asiakkaat huikkasivat meille, että heidän rapunsa on erittäin hyvää ja että kyseiseen ravintolaan kannattaa ehdottomasti tulla. Olimme tyytyväisiä. Netistä löytyy myös arvioita, joiden mukaan kaupungin parasta chilirapua saisi jostain lentokentän lähellä olevasta hawker centrestä, mutta me ei jaksettu lähteä matkustamaan merta edemmäs.
Eikun pihdit kauniiseen käteen ja syömään!
|
Italialainen ravintola Boat Quaylla
Meidän teki yhtenä päivänä ihana sikana mieli kunnon italialaista ohutpohjaista pitsaa, ja osuimme melkein sattumalta Boat Quaylle tähän viihtyisään italialaiseen ravintolaan, jonka nimeä emme nyt muista. Ravintola on kuitenkin ehkä toisessa tai kolmannessa rakennuksessa Fullerton-hotellista päin katsottuna, hotellia lähinnä olevassa kulmassa.
Todella hyvät pitsat Boat Quaylla
|
Zam Zam (North Bridge Rd)
Singaporen suosituin muslimiravintola, josta saa törkeen hyvää murtabakia, biryania ja muitakin riisiruokia. Hinnat eivät päät huimaa ja palvelu on ystävällistä. Samalla kadulla on Two Zam Zam -niminen kopioravintola (liikemerkkikin on melkein identtinen), joka yrittää ratsastaa alkuperäisen maineella, varokaa tätä!
Kaya toast aamiaiseksi
Singaporelaisten lempiaamiainen on kaya toast eli paahtoleipää kookoshillolla ja paksulla voikerroksella. Paahtoleivän kanssa nautimaan puoliksi keitettyjä munia, jotka siis eivät ole mitään kolmen minuutin munia, vaan todellakin puoliraakoja, myös valkuaiset. Erityisesti munaosuus ei muodostunut lemppariksi, mutta ihan mielenkiintoinen uusi tuttavuus oli tämä.
Vasemmalla kaya toast, toisen paahtoleivän päällä on jotain ihmeellistä kuivattua kanahiutaletta, takana raa’at munat
|
Paahtoleipäjälkkäri
Singaporessa suosittu jälkkäri tai välipala näytti olevan karkkiväreillä värjätyn paahtoleipäviipaleen väliin kääräisty jäätelöpala. Näitä myytiin kadulla pyörillä liikkuvista pienistä kojuista, joihin oli aina jonoa. Satsi maksoi dollarin eli 65 snt.
Minttusuklaajätskiä paahtoleivän välissä
|
Lähteet?
Ai mille? Tämä juttu perustuu meidän omiin kokemuksiin Singaporessa noin 7 vuotta sitten.