≡ Menu

Betoniviidakkoseikkailu Berliinin Kreuzbergissä

Berliini Kreuzberg matkablogi

Illansuussa, auringon jo painuttua mailleen, Kreuzbergin asujaimisto on aktiivisimmillaan. Tuolla yksi merkkaa reviiriään, toinen liehittelee vastakkaisen sukupuolen edustajaa näyttävin soidintanssein. Lauma keskenkasvuisia yksilöitä on kerääntynyt mittailemaan voimiaan leikkisästi.

Leikki on kuitenkin kaukana kahden alfauroksen kohdatessa. Uros röyhistelee rintaansa ja kiistakumppani vastaa haasteeseen. Hermostunutta liikehdintää, epämääräistä murinaa, testosteronia huokuvaa mahtailevaa käytöstä. Naaras seuraa jännittyneenä sivusta. Pari huonosti osunutta iskua ja ilmaan katoavaa potkua riittää.

Kamppailu saa päätöksensä ennen kuin on alkanutkaan. Hallitseva uros säilyttää asemansa ja hurauttaa naaraansa kanssa urheiluautollaan taivaanrannan taa renkaat kirskuen. Yksin jäänyt yksilö purkaa turhautumistaan ulvomalla perään. Seinistä kajahtelevista sanoista erotamme ”schwein”, ”mutter”, ”hund”.

Kreuzberg on Berliinin yöelämän keskus. Baareja ja  ravintoloita riittää joka makuun. Meininki on vähän samanlainen kuin Helsingin Kalliossa tai Rööperissä. Iloista ja mukavaa, mutta lieveilmiöitäkin esiintyy.

Berliini Kreuzberg Admiral BrückeAdmiral Brückellä on hotellin respan mimmin mukaan iltaisin hyvä meininki, kun ihmiset kokoontuvat sillalle ja sen ympäristöön juopottelemaan ja kuuntelemaan musaa. Me ei havaittu minkäänlaista meininkiä, mutta ehkäpä kesä on sitä varsinaista sesonkia.

Berliini Kreuzberg Kottbusser TorKottbusser Torin ympäristössä on hauskannäköisiä kerrostaloja. Kertooko lautasantennien suuri määrä asuinalueen monikulttuurisuudesta?

Maisema on karun kaunis. Taivaita kurottelevia pystysuoria seinämiä koristavat lukuisat taidokkaat maalaukset. Ne kuvaavat lähinnä ihmisiä ja eläimiä. Joukossa on myös jotain alkukantaista kirjoitusta, sekä miehen ja naisen alavartaloa kuvaavia piirroksia. Osan piirroksista arvellaan olevan jopa useiden vuosien ikäisiä, osan aivan tuoreita. Ajoitukset perustuvat puhtaasti arvailuihin, epäilyihin, todistajalausuntoihin ja turvakameratallenteisiin.

Kreutzberg on tunnettu myös katutaiteestaan. Kokeilepa googlata vaikka ’Kreuzberg street art’. Tekijöinä mm. Banksy, Blu, Ash…

Berliini Kreuzberg street art astronaut(Victor) Ashin Astronautin koristama seinä lienee Kreuzbergin kuvatuimpia.

Berliini Kreuzberg street artBelgialainen katutaiteilija ROA on tunnettu mustavalkoisista eläimistään. Tässä Skalitzer Strassella, Görlitzer-aseman välittömässä läheisyydessä sijaitseva taidonnäyte.

Uskaltaudumme varovasti lähestymään paikallisväestöä, joka rituaalinomaisesti on pyrkinyt transsitilaan nauttimalla huumaavia aineita kuten alkoholia. Tilaa pyritään vahvistamaan laululla, rytmikkäällä rummutuksella sekä antautumalla toistuviin tanssiliikkeisiin.

Astumme sisään pyhimpään. Ehtymättömästä lähteestä saamme mekin mukilliset juovuttavaa nestettä, olutta. Istumme alas kuin paikalliset ja nautimme juomasta, elävästä musiikista ja lupsakkaasta tunnelmasta. Savuisesta sellaisesta. Täällä on ihan ok nauttia savukkeita sisätiloissa. Nuoruusmuistot tulvivat aamulla nenän kautta mieleen röökiltä haisevien vaatteiden myötä.

Kuvaillut tapahtumat sijoittuvat Kottbusser Tor -metropysäkin ympäristöön ja Oranienstrasselle, joiden hilpeä ostarijuopottelu ja Vaasankatu-meininki oli viihdyttävää seurattavaa, mutta oltiin virittäydytty vähän eri taajuudelle tällä kertaa. Ehkä ensi kerralla tutustumme tähän alueeseen tarkemmin. Seuraavana aamuna auringossa kylpevä naapurusto näytti sitten taas oikein mukavalta brunssia nautiskelevine hipstereineen.

Makuumme onkin enemmän New Yorkin tunnelmaa huokuva Skalitzer Strassen eteläpuolinen alue, johon ehdimme tutustua vain pikaisesti Kimchi Princessissä nautitun lounaan merkeissä. täällä näytti olevan houkuttelevia baareja ja ravintoloita, kivannäköisiä kauppoja ja urbaani monikulttuurinen tunnelma. Ymmärtää hyvin miksi Berliiniä kutsutaan Euroopan Isoksi Omenaksi.

Berliini Kreuzberg Kimchi PrincessKäytiin suosituksen perusteella Kimchi Princessissä lounaalla, ravintolassa sattui samaan aikaan olemaan lastenkutsut. Ravintolasta tulossa lisää juttua ruoka-aiheisessa postauksessa.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment