≡ Menu

Aurinkoinen Malta yllätti ja ihastutti

Malta matkablogi

Cocoa etsimässä -matkablogin Instagramia seuraavat saattavat ehkä muistaa, että Arna kävi alkukesästä juttukeikalla Maltalla. Joka pääsi suoraan sanottuna yllättämään!

Ei että ennakkomielikuvat Maltasta olisivat mitenkään negatiivisia olleet, niitä ei vain juuri ollut. Kielikurssit. Euroviisut. Brittien rantalomakohde. That’s about it.

Malta oli keväämmällä jonkin verran esillä matkablogeissa, joissa julkaistujen juttujen perusteella tämä pikkuriikkinen saarivaltio ei juuri houkutellut. Taisipa joku jopa todeta, että Malta on päivässä nähty, mikä ei muuten missään nimessä pidä paikkansa.

Tiedonhankinnan myötä Maltan monipuolisuus alkoi paljastua, ja viimeistään viikko saarella – tai siis oikeammin sanottuna saarilla – räjäytti potin. Malta yllätti, ihastutti ja sai haluamaan sinne uudelleen.

Pääsaari Malta on täynnä kiehtovaa historiaa ja upeita rantoja, ja sen astetta tai paria leppoisampi pikkusisko Gozo taas hurmaa karunkauniilla luonnollaan ja maalaistunnelmallaan. Gozolla oli muuten se aivan hurmaava majapaikka Dar Ta’Zeppi, josta me julkaistiin blogin historian ensimmäinen hotelliarvio tässä taannoin.

Mutta pidemmittä puheitta annetaan kuvien kertoa.

MaltaMaltalla kaikki – siis aivan kaikki! – on rakennettu hunajankeltaisesta globigerina-kalkkikivestä. Auringonlaskun aikaan talot värjäytyvät satumaisen kullanhohtoisiksi. Pääkaupunki Vallettaa kannattaa käydä ihailemassa vesiltä käsin, ajelulle perinteisellä dghajsa-veneellä pääsee Vittoriosasta eli Birgusta.

MaltaBarrakka-puutarhoilta – joita on kaksi: ylempi ja alempi – avautuu upea panoraamanäkymä suoraan Kolmeen kaupunkiin, josta johanniittain ritareiden kiehtova historia Maltalla alkoi vuonna 1530. Puutarha oli myös rauhaisa keidas, jossa kelpasi istahtaa Vallettan ylitsevuotavan nähtävyyskierroksen välissä.

MaltaMdinaan ja Rabatiin (ja Vallettaankin) voi tutustua myös hevosvetoisista karozzin-kärryistä käsin. Kuski Jimmy on hevosmiehiä jo useammassa polvessa ja myös hänen lapsensa ovat päätyneet työskentelemään perheen ratsastustilalla. Jimmyn tytär on stunt-nainen, joka on esiintynyt monissa Maltalla kuvatuissa leffoissa, aikamoista! Jimmy sai minut vakuuttuneeksi siitä, että heillä (ja Maltalla muutenkin) hevosista pidetään hyvää huolta. Sain kutsun vierailemaan tilallakin, mutta matkaohjelmani ei valitettavasti tällä kertaa venynyt tähän. Ensi kerralla menen, ja taidan buukata oikein ratsastusreissun!

MaltaMaltan entinen pääkaupunki Mdina hurmasi kauneudellaan ja rauhallisella tunnelmallaan. Tämä upea näkymä avautuu Palazza Falsonin kattoterassilta.

MaltaMaltalta löytyy rantoja joka lähtöön. Hiekkarantoja, kalliorantoja ja pieniä uintipoukamia. Suosittuja lomarantoja ja rauhallisia pikkurantoja. Vietin viikkoni ainoan rantsupäivän tällä San Blas Bayn kuvankauniilla rannalla Gozon saarella. Punainen hiekka on tulikuumaa ja turkoosina välkehtivä vesi raikkaan viileää. Tälle rannalle pääsee vain tätä jyrkkääkin jyrkempää mäkeä pitkin, jonka reipas kävelee mennen tullen ja laiskempi hurauttaa nelivetokyydillä, josta saa pulittaa muutaman euron. Minä reippailin!

MaltaGozon saarella vierailin Ta’Menan maatilalla, jossa ihastuin ikihyviksi näihin söpösiin kilipukkeihin!

MaltaGozon tunnetuin nähtävyys on Sininen ikkuna eli Azure Window.

MaltaMaltalainen ruokaerikoisuus on jänispata, joka maistuu tomaateilta, yrteiltä ja välimereltä. Maltalainen ruoka oli positiivisesti yllättävä yhdistelmä tuhteja välimerellisiä makuja ja eksoottisia arabivaikutteita.

MaltaMaltese platter on tyypillinen pöytäseurueen kesken jaettava alkuruoka. Siihen kuuluu esimerkiksi maltalaista juustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, maltalaista savustettua makkaraa, härkäpaputahnaa, papuja ja tomaattitahnalla voideltuja leipäviipaleita. Tämä satsi oli kahdelle. Oikeesti, kahdelle. Alkupalaksi.

Tämä oli ensikurkistus Maltan-reissuun Instagramissa aikaisemmin julkaistujen kuvien muodossa. Tulossa on lisää Malta-juttuja tänne blogin puolelle, ja Arnan kirjoittama kattava Malta-opas ilmestyy Kerran elämässä -sivustolla aivan näinä päivinä. Ilmoitamme siitä sitten heti Cocoa etsimässä -blogin Facebook-sivulla, joka kannattaa laittaa seurantaan jos ei se jo ole.

Millaisia kokemuksia teillä on Maltasta? Kiinnostaako Malta matkakohteena?

Instagram Travel Thursday

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä Suomessa toimivat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä. Meidät löydät Instagramista nimimerkillä @cocoaetsimassa.

{ 8 comments… add one }
 • Annika | Travelloverblogi 3.9.2015, 18:33

  Olen ollut Maltalla vain osana läntisen Välimeren risteilyä. Laiva oli satamassa tuloillan jälkeen vielä yhden kokonaisen päivän ja yön ja lähti vasta seuraavana aamuna seilaamaan toisaalle. En siis ole ehtinyt olla kuin vuorokauden Vallettassa, mutta siitä jäi ainakin pelkästään positiivisia muistoja. Mies oli taannoin itsekseen viikon, kierteli ympäriinsä, ja hänen kuviaan katsellessani kateus puristi rintaa. Minusta Malta siis vaikuttaa erittäin hyvältä lomakohteelta, ainakin ajatuksissani.

  • Cocoa etsimässä 10.9.2015, 18:40

   Se on tosi hyvä lomakohde, kannattaa käydä joskus useampikin päivä. Valletta on ihanan pieni ja kompakti – ja kaunis! – kaupunki, ja Vallettan ulkopuolellakin on vaikka mitä kiinnostavaa. Gozon saari on ihan mahtava!

 • Martina 4.9.2015, 09:40

  Mä olen aina halunnut Maltalle enkä ole halunnut uskoa muiden mielipiteitä siitä, ettei sinne kannata mennä ja miten se on hetkessä nähty. Ihana kuulla myös toisenlainen mielipide! Uskoni Maltaan palautui. 🙂 Seuraavaksi täytyy varmaan käydä paikan päällä katsomassa mitä mieltä olen saarivaltiosta sen nähtyäni. Uskon pitäväni siitä.

  • Cocoa etsimässä 10.9.2015, 18:42

   Kyllä kannattaa mennä, eikä ole hetkessä nähty! Että ei muuta kuin Maltan-lentoja varaamaan 🙂

 • Joopa joo, Malta ja kielikurssit – se on kaikki mitä myös minä Maltasta tiesin ennen kuin Maltan bloggarikamppikset alkoivat viime vuonna! 🙂 Ei hullummalta vaikuttava kohde, pitäisiköhän itsekin käydä tutustumassa….. 🙂

  • Cocoa etsimässä 10.9.2015, 18:38

   Pitäis, joo! Sä ulkoilmaihmisenä tykkäisit erityisesti Gozon saaresta, siellä oli kaikkia ihania patikointimaastoja sun muuta. 🙂

 • Liza in London 4.9.2015, 11:59

  Olen jostain syystä itse aina halunnut käydä Maltalla (tää itse asiassa saattoi alkaa teini-ikäisenä kielimatkaesitteitä selaillessa…), ja tämän postauksen lukeminen vain vahvisti sitä fiilistä. 🙂

  • Cocoa etsimässä 10.9.2015, 18:37

   Mahtavaa, ei muuta kuin Maltalle!

Leave a Comment