≡ Menu

Tilinpäätös – Aasian raha-asiat

matkabudjetti Aasia

Jokainen pitkää matkaa suunnitteleva miettii varmasti eniten raha-asioiden järjestymistä. Mistä rahat? Miten laatia mahdollisimman realistinen matkabudjetti? Miten rahat saa riittämään? Mitä jos tulee yllätyksiä?

Ensinnä on todettava, että me ei suunniteltu budjettia kovin tarkasti tai realistisesti. Ensin laskettiin paljonko meillä on, sitten päätettiin millainen summa halutaan jättää säästöön kotiinpaluuta varten ja kas, lopusta syntyi näppärästi matkabudjetti. Jaettiin summa suunniteltujen kohdemaiden kesken eri lähteistä (matkaoppaat, foorumit, blogit) löytämiemme budjettiarvioiden perusteella ja näin saimme karkeat maakohtaiset budjetit.

Aasiassa arvioimme käyttävämme 50–60 e/pv (ilman lentoja), mutta lopputulos näyttää nyt jälkikäteen katsottuna vähän toisenlaiselta. Emme siis voi varsinaisesti suositella tätä meidän budjetointitapaa, mutta toivottavasti tästä postauksesta on hyötyä muille Aasian reissua tai maailmanympärimatkaa suunnitteleville. (Vahingosta viisastuneena ollaan budjetoitu nyt alkava Australian turnee tarkemmin.) Päätettiin paloitella näitä kustannuksia nyt maanosittain, niin ehkä tulee vähän pureskeltavamman kokoisia palasia. Tässä ensin Aasian tilinpäätös.

Meillä on rahaa kulunut vajaassa seitsemässä kuukaudessa paljon, noin 24 000 euroa. Summa on huomattavasti suurempi kuin mitä etukäteen arvioimme, mutta huomasimme jo alkumatkasta, että meille ei sellainen tositravellaajan supersniiduilumeininki sovi, että asutaan halvimmissa mahdollisissa murjuissa ja syödään pussinuudelia. Me tykätään asua kohtuullisen mukavasti, syödä hyvin, nautiskella silloin tällöin bisse tai lasi viiniä (tai useampi) ja harrastaa fiiliksen mukaan jotain aktiviteettejakin. Toisin sanoen nauttia täysin rinnoin tästä meidän ainutlaatuisesta vuodesta.

Vaikka me ei olla liiemmälti pihistelty, pidetään itseämme silti budjettimatkaajina, sillä majapaikat ja kulkuvälineet ollaan valittu mahdollisuuksien mukaan halvimmasta päästä ja pääosin ollaan syöty edullisia paikallisia ruokia. Meille ei kuitenkaan vaikkapa Lonely Planetissa, Kansainvälisen seikkailijan oppaassa (Madventures-kirja) tai Pallontallaajien foorumilla ilmoitetut karkeat päiväbudjetit riitä alkuunkaan, sellaisissa pysyminen kun vaatii tällaisilta vähän mukavuudenhaluisemmilta, aikuisilta reppureissaajilta ihan liikaa ponnisteluja.

Siellä ruudun takana omaa matkabudjettia suunnittelevan onkin siis hyvä arvioida etukäteen omia kulutustottumuksia ja omaa vaatimustasoa mahdollisimman realistisesti, eikä kovin sokeasti luottaa budjettimatkaajalle suunnatuissa matka-oppaissa annettuihin arvioihin, ettei tule sitten yllätyksiä.

Todettakoon vielä, että kustannusten kannalta me osuttiin kohteisiin valitettavan usein kuumimman turistisesongin aikaan. Tämä ei ollut harkittua, mutta niin vain kävi kun ei oltu suunniteltu reittiä tai ajankohtia etukäteen. High seasonissa on toki se hyvä puoli, että kelit ovat yleensä parhaat mahdolliset, mutta varjopuolena high seasonilla hinnat pompsahtavat jopa kaksinkertaisiksi normaaliin nähden.

Oli myös ikävä huomata, noin budjetin suunnittelun kannalta, että esim. Lonely Planet -oppaissa mainitut hinnat ovat usein jopa tuplaantuneet parissa kolmessa vuodessa. Hotellit ja ruokapaikat luonnollisesti nostavat hintatasoaan välittömästi tultuaan mainituksi (tai jopa valituksi our pickiksi) tässä ehkäpä maailman suosituimmassa matkaopassarjassa, mutta myös liikennevälineiden ja nähtävyyksien hinnat ovat ihan toista kuin vuonna 2009 ilmestyneissä oppaissa. Tämäkin kannattaa huomioida budjettisuunnittelussa.

Ehdottomasti isoimmat kustannuserät ovat olleet asuminen, syöminen ja juominen sekä liikkuminen. Karkeasti voisi sanoa, että edellä mainittuihin eriin on kuhunkin mennyt noin neljäsosa kokonaiskustannuksista, viimeinen neljäsosa on mennyt kaikenlaiseen muuhun. Alla kustannusjakaumaa on avattu tarkemmin. Summat ovat kokonaissummia eli kahdelta hengeltä, ellei toisin mainita.

Ennen matkaa 4400 e

Ennen matkaa syntyi aika lailla kuluja, jotka on laskettu mukaan kokonaissummaan, vaikka osa hankinnoista ei ihan suoranaisesti matkaan liitykään.

Matkavakuutus 1050 e

Matkailulääkäri ja rokotukset 920 e

Hankintoja 2500 e (mm. matkailu- ja retkeilyvarusteita, vaatteita, kosmetiikkaa ja lääkkeitä, mutta myös kalliita kameravarusteita)

Lennot 3400 e

Summa sisältää Air Berlinin lennot Helsingistä Bangkokiin, 12 Aasian sisäistä lentoa sekä Jet Starin lennot Balilta Darwiniin, Australiaan. Ollaan budjetoitu lentoihin kaiken kaikkiaan 10 000 e, eli summasta on jäljellä vielä reilusti yli puolet.

Viisumit ja lentokenttäverot 400 e

Summa sisältää Vietnamin viisumin ja kaksi Indonesian viisumia sekä aimo läjän erisuuruisia lentokenttämaksuja, lipuntulostusmaksuja, ylipainomaksuja ym.

Käyttörahat 15 800 e

Ollaan jaettu päivittäiset käyttörahat seuraaviin luokkiin, alempana on vielä maakohtaiset erittelyt luokittain ja pientä analyysintapaista.

  • Asuminen
  • Syöminen ja juominen
  • Kaljoittelu = viihdemielessä nautitut bisset ja viinit
  • Ostokset = välttämättömät matkalla tarvittavat hankinnat kuten lääkkeet, piilolinssit, matkailutarvikkeet, kosmetiikka, pesuaineet, nenäliinat, aurinkorasvat, hyttysmyrkyt ym.
  • Liikkuminen = bussit, junat, metrot, pyörä- ja mopovuokrat, bensa
  • Hemmottelu = hieronnat, kauneushoidot, leffassa käynnit ym.
  • Nähtävyydet = sisäänpääsymaksut, lahjoitukset (esim. temppeleissä), nähtävyydet, retket
  • Harrasteet ja aktiviteetit = jooga, punttis, snorklailu ym.
  • Muut = nettimaksut, pesulat, vessamaksut ym.

Thaimaa 80 e/pv

Reissun ensimmäiset kolmisen viikkoa kuluivat lomafiiliksissä. Asumiseen meni 22 e/pvsyömiseen ja juomiseen 24 e/pv ja kaljoitteluunkin aika paljon. Ei pihtailtu juuri mistään, asuttiin välillä aika laadukkaissa paikoissa, syötiin hyvin ja usein ravintoloissa (mutta myös katukeittiöissä) ja pysähdyttiin tuon tuostakin drinkeille (ja lasissa oli useammin kallis mojito kuin halpa bisse). Liikkumisen iso osuus johtunee siitä, että liikuttiin lyhyessä ajassa pitkiä matkoja ja usein, tässä on mukana niin juna-, bussi- kuin venematkoja. Ostoksiinkin on näköjään mennyt aika iso siivu, Bangkokissa oli niin kätsää täydentää vielä reissuvarustusta.

Thaimaassa kului keskimäärin 80 e/pv (1500 e / 19 pv).

 

Vietnam 52 e / pv

Vietnam oli reissumme toistaiseksi halvin maa, erityisesti asuminen (13 e/pv) oli todella halpaa.  Jännästi syömiseen ja juomiseen (22 e/pv) on mennyt suunnilleen yhtä paljon kuin Thaimaassa, vaikka Vietnamissa muistikuviemme mukaan tuli syötyä paikallisissa pikkuravintoloissa ja katukeittiöissä ja aika perusmättöä kuten nuudelisoppaa ja sen sellaista. Ehkä käytiin useammin kahvi- ja limpparitauoilla? Liikkumiseen meni Vietnamissa suhteessa paljon, posotimmehan vajaassa kuukaudessa suurin piirtein koko maan päästä päähän, ja jouduttiin myös matkustamaan aika paljon taksilla esim. Hanoissa, minkäänlaista julkista liikennettä kun ei ollut.

Vietnamissa kului keskimäärin 52 e/pv (1300 e / 25 pv).

 

Malesia 88 e/pv

Malesiassa sekä päiväkohtaisia kustannuksia että nähtävyyksien osuutta nostaa Borneo, jossa pelkästään kahteen viidakkoretkeen meni 1000 euroa. Lisäksi asuminen (27 e/pv) oli Malesiassa selvästi kalliimpaa kuin naapurimaissa, syöminen ja juominen (22 e/pv) sen sijaan oli edullista. Alkoholi on Malesiassa korkean verotuksen takia kallista, mutta bissen lipittelyä tuli harrastettua oikeastaan vain Tiomanilla suomalaisten kavereiden kanssa, ja siellä alkoholi oli verovapauden ansiosta halpaa. Liikkumisen osuus näyttää siksi pieneltä, että Malesiassa tuli lenneltyä aika lailla, ja lennot eivät sisälly näihin summiin. Myös edellä mainitut retket sisältävät aika paljon liikkumista, mikä sisältyy retkien hintoihin, eli on kirjattu tässä nähtävyyksiin.

Malesiassa kului keskimäärin 88 e/pv (5300 e / 62 pv).

 

Singapore 163 e/pv

Singaporessa kaikki oli kalliimpaa kuin muissa Kaakkois-Aasian maissa ja rahaa sai palamaan helposti. Suurin menoerä oli majoitus (56 e/pv), saimme tuhlattua pitkän pennin myös syömiseen ja juomiseen (51 e/pv), käytiin nimittäin hyvien ja halpojen hawker centerien lisäksi syömässä myös kalliimmissa ravintoloissa. Liikkumiseen ei mennyt juuri mitään, sillä kävellen, paikallisbusseilla ja metroilla pääsee joka paikkaan, nähtävyyksiinkään ei palanut suuria summia. Kaljoittelun osuus piirakasta on aikamoinen (32 e/pv), mutta se ei onneksi tarkoita, että oltais oltu kekkulissa joka päivä ja aamusta iltaan, vaan tultiin siemailleeksi halvan kaljan sijaan useammin viinilasillisisia ja jopa kalliita drinksuja, jotka totta tosiaan olivat kalliita. Singaporessa on mahdollista pärjätä piene(hkö)lläkin budjetilla, mutta me otettiin tästä kaupunkivaltiosta ilo irti välillä vähän liiankin avokätisesti. Mutta mitään ei kaduta, sillä nautittiin kovasti pienestä ökyilystä pitkästä aikaa.

Singaporessa kului keskimäärin 163 e/pv (2100 e / 13 pv).

 

Indonesia 60 e/pv

Indonesiassa asuminen oli edullista (17 e/pv). Syömiseen ja juomiseen saimme uppoamaan yllättävän paljon (23 e/pv). Vaikka ruoka on Indonesiassa periaatteessa halpaa, meillä sen osuutta nostaa Bali, jossa herkuteltiin erityisesti Ubudissa, mutta syötiin vähän kalliimmissa paikoissa myös muutaman Sanur-pysähdyksen aikana (Massimon pizzat ja viinit!). Liikkumiseen kului Indonesiassa suhteessa enemmän rahaa kuin mitä piirakka antaa ymmärtää, maan sisäiset lennot (5 kpl) kun on laskettu erikseen lentokustannuksiin. Tässä liikkuminen (6,5 e/pv) pitää siis sisällään ainoastaan auto-, bussi-, vene- ja mopomatkat, joita niitäkin tuli taitettua aika lailla, isosta maasta kun on kyse.

Indonesiassa kului keskimäärin 60 e/pv (5600 e / 90 pv).

Muita kuluja

Meillä on mennyt jonkin verran rahaa myös shoppailuun – matkamuistoihin, tulisiasiin, vaatteisiin, kirjoihin ym. – sekä Arnan hieronta- ja kiropraktikkokäynteihin, mutta niitä ei ole laskettu mukaan em. mainittuihin summiin. Kannattaa siis arvioida etukäteen myös omaa ostokäyttäytymistään, tykkääkö kenties ostella matkalta jotain kotiinkin vietaväksi vai vetääkö tiukkaa linjaa shoppailun kanssa. Me luovuttiin ennen lähtöä suurimmasta osasta vanhoja vaatteita ja kotimme irtaimistoa, ja ollaan nyt ostettu jotain pientä matkan varrelta tilalle. Mutta harkiten.

{ 11 comments… add one }
  • Toivoton kotirouva 24.9.2012, 04:13

    Mä rakastan teitä (ja Ecxeliä)! Just tämmösiä etsii, kun guuglettaa, mutta yleensä tarkkuustaso on luokkaa: "Kyllä vähälläkin pärjää, kirkoissa vessat on ilmaisia." t. MarBot

    • Cocoa etsimässä 24.9.2012, 11:27

      Thanks! Me silloin suunnitteluvaiheessa oltais kaivattu just jotain tällaista, mutta ei löydetty oikein mitään, mistä olisi ollut oikeesti hyötyä. Siksi päätettiin väsätä tällainen itse, josko olisi jollekuulle muulle hyödyksi :).

  • Tomba 24.9.2012, 09:13

    Aivan mahtava erittely! Uskomatonta toimintaa! Mä en pysty edes viikon alppimatkalla juuri sen parempaan kuin, että "jotain tonnin luokkaa se reissu makso…" ..vaikka olenkin muutoin pihi 😉

    Ihailtavaa ja varmasti monelle tulevalle reissaajalle hyödyllistä!

    Ai että jotenkin tulee haikeita muistoja teidän FB:n viime aikaisista kuvista 🙂

    t: tänään töissä n. 50% tehoilla..

    • Cocoa etsimässä 24.9.2012, 11:44

      Kiitos, kiitos! Me taas ollaan kaikkea muuta kuin pihejä (mikä ei varmaan ole kellekään enää mikään yllätys…), mutta seuranta on sitäkin huolellisempaa :). Toivottavasti tästä on apua reissua suunnitteleville, me oltais ainakin kaivattu jotain tällaista.

      Ollaan joo vähän aktivoiduttu ton FB:n kanssa nyt kun meillä on käytössä oikein mobiili intternetti :). Kivempia tommoset kuvalliset päivitykset varmaan on, kuin pelkät lätinät.

  • Nenski 24.9.2012, 09:59

    Huh, nyt alkaa pelottaa että riittääkö omalle puolen vuoden mittaiselle reppureissulle rahat ollenkaan. Budjettina onkin just sniiduillen 25-30e/pv/hlö.. (Tähän ei lasketa lentoja, mutta muu liikkuminen kylläkin) Kohteina Sumatra, Cambodia, Laos ja Vietnam.
    Teillä on ollut ihan huikee reissu tähän mennessä, keep it up!

    • Cocoa etsimässä 24.9.2012, 12:18

      Moikka Nenski, kiva että olet löytänyt blogiin ja kiitos kommentista!

      Älä suotta pelästy, voi hyvinkin olla, että budjettisi on ihan oikein mitoitettu. Vietnamissa meillä kului 27 e/hlö/pv ja Sumatralla vain 15 e/hlö/pv, joten niihin kohteisiin uskoisimme budjettisi riittävän helposti, vaikka et niin sniiduilisikaan. Laosissa ei olla käyty, ja Kambodzassakin aikanaan lyhyemmällä reppureissulla (eli isommalla budjetilla), joten niistä ei osata sanoa tarkemmin, mutta reitilläsi näyttää olevan Kaakkois-Aasian edullisimpia maita.

      Kuten kirjoituksessa totesimmekin, kannattaa yrittää realistisesti arvioida omia kulutustottumuksiaan ja vaatimustasoaan ja laatia budjetti sen mukaan. Monet pärjää todella pienellä budjetilla, toiset taas on vähän mukavuudenhaluisempia (=me) ja laittaa muutaman euron enemmän majoitukseen, vaihtelevaan ruokavalioon, helpompaan ja nopeampaan kuljetukseen jne., ja näistä kertyy nopeasti aika suurikin summa päivätasolla, vaikka ei erityisemmin tulisi tuhlailtuakaan. Vaikea selostaa tässä tarkemmin, mutta kysele toki ihmeessä lisää, jos joku jää askarruttamaan.

      Hauskaa reissun suunnittelua ja tietysti itse reissua!

  • Dalai 23.10.2012, 11:26

    Heippa,

    Piti tuosta vakuutuksesta kysyä, että kuka teille sellaisen myönsi ja millaisin ehdoin. Itse suunnittelen jo siis vuoden 2015 matkaani ja hyvinkin hitaasti ettei tule ähky, mutta kun olen kysellyt useammastakin vakuutus yhtiöstä niin kaikki myyvät yli 3kk matkavakuutuksen kohdalla ei oota. Pitääkö siis mennä naimisiin vakuutusyhtiön pomon kanssa saadakseen vakuutuksen vai??

    • Cocoa etsimässä 28.10.2012, 07:37

      Heips. Meillä on Fennian matkavakuutus, Fennia oli itse asiassa ainoa vakuutusyhtiö, joka myönsi vakuutuksen vuodeksi ilman mitään muita sitoumuksia. Taisi olla hinnaltaan edullisinkin ja palvelu oli erinomaista. Kysyttiin vakuutuksia myös Ifistä, jossa meillä on ollut kaikki vakuutukset jo vuosien ajan, mutta he olisivat myöntäneet matkavakuutuksen ainoastaan lääkärintodistusta vastaan (siellä myös palvelu oli huonoa ja hinta kallis). Kilroyltakin kyseltiin, he olisivat itse asiassa myös myöntäneet vakuutuksen (olikohan se se joku Gouda?), mutta hinta oli huomattavasti kalliimpi kuin Fennian. Ehdoista ei nyt tähän hätään muisteta yksityiskohtia, mutta ollaan tehty yksi korvaushakemus pöllityistä kamoista ja rahat tupsahtivat täysimääräisinä tilille ihan tuossa tuokiossa.

    • Dalai 7.11.2012, 09:22

      Kiitos kovasti informaatiosta. Saattaa sittenkin siirtyä oma matkani hamaan tulevaisuuteen tulevan perheenlisäyksen vuoksi.

    • Cocoa etsimässä 14.12.2012, 20:12

      Onnea tulevasta perheenlisäyksestä! Ehtiihän sitä matkalle myöhemminkin :).

Leave a Comment