≡ Menu

Futisfani fiilareissa Barcelonan hornankattilassa!

Barcelona vinkit

”Oh my god – Herran jestas!” toteaa amerikkalaistäti astuessaan käytävän uumenista Euroopan suurimman stadionin, Camp Noun lehtereille. Valtava stadion on iltavalaistuksessaan häikäisevä. Tämä lähes 100 000 katsojaa vetävä areena on yksi legendaarisimmista jalkapallonäyttämöistä maailmassa. Se on toiminut estradina niin MM-kisoissa kuin olympialaisissa, ja onpa siellä pelattu Mestarien liigan finaalikin. Päätoimenaan se kuitenkin hoitaa FC Barcelonan, tuttavallisemmin Barçan, kotikentän virkaa. Pitihän stadionin nimenkin alun perin olla Estadi del FC Barcelona – FC Barcelonan stadion.

Camp NouFC Barcelonan kotikenttä Camp Nou vetää lähes 100 000 katsojaa. (Kuva Camp Nou 2 on lainattu FC Barcelonan virallisilta sivuilta)

Noin tuntia ennen h-hetkeä katsomo näytti yllättävän tyhjältä. Olimme kuulleet, että monet saattaisivat jäädä viettämään pyhäinpäivää koteihinsa perheidensä kanssa. Eikä illan vastustaja Celta de Vigo kuulu liigan valovoimaisimpiin joukkueisiin, vaikka hyvin ovat kauden aloittaneetkin. Pikkuhiljaa väkeä kuitenkin virtasi katsomoon, lopulta yli 70 000. Suurin osa paikallisista tuntui odottelevan pelin alkua stadionin ulkopuolella lähibaareissa lasillista ja pikkupurtavaa nautiskellen, tai myyntikojuja ihmetellen ja ostoksia tehden. Me ei tiedetty miten sisällä toimitaan, joten suunnistettiin hyvissä ajoin porttien sisäpuolelle.

Sisällä tarjonta oli pienoinen pettymys. Jos haluat hankkia Barça-roinaa, hanki ne stadionin megastoresta tai keskustan lukuisista myymälöistä, nimittäin stadionin käytäviltä et niitä löydä. Myös ruoka- ja juomatarjonta oli suhteellisen yksipuolista: holittomia virvokkeita, poppareita ja hodareita. Suuntasimme hodarikojulle ja nautimme mainiot frankfurterit ja alkoholittomat oluet. Kuuden euron nakkimukia ei näkynyt missään?

Nälkä ei enää kurninut, mutta perhosia oli vatsassa. Mitä ilta toisi tullessaan? Etukäteen oli selvitetty, että Messi ja Neymar pelaisivat, samoin Suárez. Tekisikö Suárez ensimmäisen maalinsa? Miten huipputrion Messi–Suárez–Neymar yhteispeli toimisi? Nousisiko Messi Telmo Zarran rinnalle kaikkien aikojen maalintekijätilastossa, ehkä jopa ohi ja ykköseksi? Se jäisi nähtäväksi…

Camp Nou havainnekuvaTämä on lippukaupasta löytyvä havainnekuva meidän paikoilta otettuna. Kannatti maksaa 75 euroa per piletti. Liput on helpoin hankkia FC Barcelonan omilta sivuilta. Sivuille ei tarvitse kirjautua, eikä tarvitse olla seuran kannattajajäsen, kuten monien huippujoukkueiden kohdalla. (Kuva: havainnekuva FC Barcelonan sivuilta)

Oli aika siirtyä katsomoon. Paikat olivat hyvät, keskeltä ylhäältä. Tätä oli odotettu. Kun joskus muinoin pikkupoikana 80–90-lukujen vaihteessa Arto osti HJK:n ja Barcelonan joukkueviirit edesmenneestä Palloilukeskuksesta (viirit muuten roikkuvat tänäkin päivänä työhuoneen seinällä), Barcelonan pelin näkeminen paikan päällä oli kaukainen unelma. Nyt se samainen pikkupoika istui viimein 25 vuotta myöhemmin katsomossa. No, tulihan Camp Noulla vierailtua jo muutama vuosi sitten, mutta silloin liiga oli kesätauolla. Myös Barçan vierailu Helsingissä männä kesänä tuli todistettua, mutta sinivalkoisten lasien läpi, eivätkä katalonialaiset olleet tuolloin matkassa ykkösmiehistöllään. Ihan kiva tapahtumahan sekin silti oli.

Arto katsomossaTästä tuli haaveiltua 25 vuotta sitten!

Mutta nyt oltiin legendaarisella Camp Noulla katsomassa legendaarisen Barçan virallista peliä. Sinipunainen paita päällä. Raitapaita, jollaista vuosien varrella ovat kantaneet lukemattomat maailmantähdet: Maradona, Cruyff, Lineker, Koeman, Stoitškov, Laudrup, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Zlatan, Litmanen

Hiljainen hetkiEnnen peliä vietettiin hiljainen hetki samana päivänä menehtyneen seuralegenda Gustau Bioscan muistoksi. (Kuva: Víctor Salgado)

Moni kannattaja oli Katalonian itsenäisyyttä ajavan järjestön pyynnöstä sonnustautunut blaugranan sijaan keltapunaiseen vieraspelipaitaan, Katalonian lipun väreihin, sillä keskustelu Katalonian itsenäistymispyrkimyksistä kävi paraikaa kuumana. Niin… Voiko Barçasta puhua ilman viittausta katalonialaisuuteen? Kataloniasta ilman Barçaa? Helsingin Sanomat vieraili tässä samaisessa ottelussa ja kirjoitti Barçan ja Katalonian suhteesta.

Poliittinen kannanottoFanikatsomon poliittinen kannanotto.

Peli oli varsin vauhdikas. Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen Neymar huudatti yleisöä laukomalla ylärimaan. Peli aaltoili päästä päähän. Barçalla oli paremmat paikat ja pallo kolahtelikin maalikehikkoon useamman kerran pelin aikana. Siihen päälle vielä muutama Celtan maalivahdin paraatipelastus ja ainakin yksi puolustajan toimesta maaliviivalta siivottu pallo. Neymar väläytteli silloin tällöin, Messi oli jatkuvasti vaarallinen. Suárezin otteissa paistoi vielä pelaamattomuus, eikä uruguaylainen saanut palloa verkkoon hyvistä paikoista huolimatta. Eikä saanut kukaan muukaan barçalainen. Katalonialaiset jäivät nollille kotonaan ensimmäistä kertaa sitten lokakuun 2011. Celtan Larrivey onnistui hiljentämään Camp Noun joukkueiden tahkottua tunnin maaleitta. Osuma jäi voittomaaliksi.

Barcelona 0 – Celta de Vigo 1.

Vaikka Messi ei siis rikkonutkaan ennätystä, eikä Suárez tehnyt ensimmäistä maaliaan sinipunaisissa, oli kokemus silti mitä mainioin. Tappiostakin huolimatta. Oli mahtavaa päästä paikan päälle katsomaan peliä, nähdä maailmantähdet tositoimissa. Nähdä maailman paras jalkapalloilija, Lionel Messi.

Messi kikkaileeMessi kikkailee! (Kuva: Miquel Ruiz)

Oikeastaan oli ihan hyvä että jotain jäi hampaankoloon. Nälkä jäi. Tätä on saatava lisää! Nyt onkin jo lennot hankittu keväälle. ”Sattumoisin” sellaisena viikonloppuna, jolloin Barçan vieraaksi saapuu Valencia CF. Sitä on pakko päästä katsomaan. Jokohan sitten näkisi Barcelonan voittavan?

Jono metroonPelistä poistuessa kannattaa varautua kävelemään korttelinväli jos toinenkin vapaata pirssiä etsiessä, metroon ei ehkä kannata yrittää…

Meillä oli pelissä mukana pokkarikamera, mutta se pysytteli pelin ajan lähinnä taskussa. Juttuun on lainattu muutama kuva FC Barcelonan virallisilta sivuilta, kuvaajan nimi on kuvan kohdalla mainittu, mikäli se on sivuilta löytynyt.

{ 2 comments… add one }
  • Marikaw 11.12.2014, 20:39

    Toi oli kyllä mahtavaa! Itse olin 2011 katsomatta Barca-Napoli ystävyysottelua ja vaikka siellä ei ihan täysi katsomo ollut, niin fiilis oli aivan huikeaa. Itse olen fudisfani, mutta tollaset megapelit kyllä kannattaa ei fanienkin kokea. 🙂 Olin pari viikkoa sitten jokereiden khl pelissä, en tykkää jääkiekosta enkä jokereista, mutta siellä huusin muiden mukana fiiliksissä. 😀

    • Cocoa etsimässä 12.12.2014, 20:39

      Me myös suositellaan ei-faneillekin! Artohan meillä kyllä diggailee futista, Arna ehkä hieman vähemmän, mutta tää kokemus maistui ehdottomasti molemmille.

Leave a Comment