≡ Menu

Uzès 2009 – pastiksen juomisen jalo taito

Tarinoita maailmalta

Vuonna 2009 vietimme keskikesän helteistä lomaa pienessä eteläranskalaisessa Uzèsin kaupungissa Arnan siskon Iinan ja tämän vaimon Helin kanssa. Päivittäin kahviloiden terasseilla istuessamme pistimme merkille, että monissa ympäröivissä pöydissä siemaillaan korkeista laseista sameanvalkoista juomaa. Niin suositulta kyseinen juoma näytti, että päättelimme sen paikalliseksi erikoisuudeksi, ja sellaistahan on toki aina maistettava. Tarjoilijalta selvitimme, että kyseessä on pastis eli ranskalainen anisviina, jota kävimme välittömästi ostamassa kämpille pullollisen.

Illalla päätimme maistaa pienet siivut ja kaadoimme kaikille fingerporilliset. Mitä ihmettä! Juoma olikin kirkasta eikä valkoista! Ihmeteltiin asiaa hetki ja pääteltiin sitten täysin aukottomalla logiikalla, että valkoisen värin täytyy tulla maidosta. Eli ei muuta kuin jääkaapille ja kunnon loraus maitoa viunaksen sekaan.

Maistoimme.

Joku tässä nyt meni pieleen.

Arvoitus oli ratkaistava, joten suuntasimme seuraavana päivänä lähikuppilaan ja tilasimme tarjoilijalta pastikset per mies – käyttöohjeiden kera. Hetken kuluttua ystävällinen tarjoilijamme toi pöytään tilatut naukut ja kannullisen vettä, jolloin arvoitus alkoi selvitä. Garçon opasti, että jos pastista juo ilman vettä, nenä menee vinoon, ja sanomaansa hän tehosti vielä kopauttamalla etusormella nenäänsä. Eipä mies arvannut, ettei me oltu pastista raakana testattu vaan maidolla, ahhahahha!

Tuon reissun jälkeen pastis on ollut yksi meidän lempikesäjuomista, ja joka kerta vettä lasiin lorauttaessa tulee hihiteltyä tälle hauskalle kesälomamuistolle.

Joulukalenteri_pastis

Pastispullo ja juomalasin virkaa toimittava munakuppi

 

Lue lisää Tarinoita maailmalta

{ 4 comments… add one }
 • Ansku BCN 4.12.2015, 21:37

  Kyllä mekin ensimmäisenä Ranskan vuotenamme mietimme, että miten hitossa sen pastiksen saa valkoiseksi! Maitoa ei sentään ehditty kokeilla, vaan kyseltiin kavereilta :D. Herkkua on!

  • Cocoa etsimässä 5.12.2015, 10:49

   Haha! Ihana tietää, että joku muukin on aprikoinut samaa!

 • Nomadi 3.10.2016, 13:10

  Hih, nakojaan sama juttu kuin turkkilaisen rakin tai kreikkalaisen ouzon kanssa – vetta lisaamalla nekin muuttuvat sameanvalkoisiksi. Maitoa en kylla sekaan laittaisi 😁

  • Cocoa etsimässä 3.10.2016, 19:28

   Juu, emme suosittele maitoa :D. Sittemmin on kyllä pastis maistunut vähän perinteisemmällä tavalla nautittuna, kuten myös ouzo ja raki.

Leave a Comment