≡ Menu

Tonnin säästöhaaste osa 2 – lähdetkö mukaan?

matkabudjetti

Pilkottaako kukkaron pohja? Ammottaako pankkitili tyhjyyttään? Aiheuttaako luottokorttilasku sydämentykytyksiä?

Meidän ainakin tuli kesällä vähän mällättyä, joten viimeistään nyt on ryhtiliikkeen aika.

Muistatteko kun me viime talvena ryhdyttiin – ja haastettiin myös teidät lukijat – kuukauden säästökuurille? Tuolloin meillä oli muutaman kuukauden sisään kiikarissa parikin matkaa, joita varten kassaa piti kerryttää. Tällä hetkellä meillä ei (järkyttävää kyllä!) ole yhtään reissua buukattuna, mutta toiveena olisi päästä tulevan talven aikana jonnekin lämpimään. Halpoja Aasian-lentoja saattaisi saamiemme tietojen mukaan olla tyrkyllä loppuvuodesta, joten finanssit olisi hyvä hoitaa balanssiin siihen mennessä.

Viime helmikuinen säästökuuri oli menestys. Tavoitteena oli säästää tuhat euroa kuukauden aikana, mutta jopa hieman yllättäen matkakassa karttui yli odotusten!

Nyt olisi tarkoitus tehdä sama. Tai no, melkein sama. Meillä on taloudellisessa tilanteessa tapahtunut pieniä muutoksia sitten helmikuun, eli tulot ovat hitusen pienentyneet (=isompi veroprossa) ja kiinteät menot hieman kasvaneet (=asuntolaina), joten tavoitetta on tälle kakkoskierrokselle hieman kohtuullistettava.

Tavoitteena olkoon siis tuhat euroa ja aikaa kaksi kuukautta.

Keinothan meillä on jo mietittynä. Viime syksynä julkaistuun matkailuhullun säästövinkit -artikkeliin on kirjattu monen monta hyvää prinsiippiä, joita noudattamalla profit on taattu. Niitä pitää nyt vaan noudattaa. Erityisesti meidän pitää kiinnittää huomiota seuraaviin:

 • Suunnitelmallisuutta ruokaostoksiin. Kerran viikossa kauppaan ja aina kauppalapun kanssa. Edullisia ruokia ja kaupan omia merkkejä. Vähemmän lihaa, enemmän kasviproteiinia (linssit, pavut ja soijarouhe ovat edullisia). Punaisten lappujen kyttäystä. Ylimääräiset herkut olkoot sallittuja vain viikonloppuisin ja nekin äärimmäistä harkintaa noudattaen.
 • Shoppailu ja rilluttelu minimiin. Ei ravintolassa syömisiä tai baarissa juomisia (kuin ehkä ihan pikkipikkiriikkisen vain). Ei shoppailua. Langeta saa vain ihan välttämättömiin hankintoihin. Tällaista elämää ei tosin jaksa pitkään, eikä siinä ole meidän mielestä mitään mieltä, joten näin askeettisella linjalla mennään korkeintaan kuukausi. Paitsi jos pää hajoaa ennen sitä.
 • Kiinteät menot syyniin. Voisiko meidän säännöllisissä menoissa olla tinkivaraa? Asuntolaina ja yhtiövastike ovat ihan pakollisia, mutta muita voisi kurkata vähän sillä silmällä.

Me kelattiin, että marraskuu on muutenkin niin ankea kuukausi, ettei sen parempaa ajankohtaa kunnon sniiduilukuurille olekaan. Eka kuukausi vedetään siis tiukkaa linjaa, ja joulukuussa voidaan vähän höllätä, silloin kun on kaikenlaista. Joulu nyt esimerkiksi.

Ja mikäs se sellainen haaste on, jossa ketään ei haasteta, joten tässä se tulee: lähdetkö mukaan tonnin säästöhaasteeseen?

Tavoitteen voi kukin asettaa oman tilanteensa mukaan, eikä omia raha-asioita tarvitse tietenkään raportoida kenellekään. Hyviä säästövinkkejä ja sniiduilufiiliksiä ja muuta säästämiseen ja matkabudjetin keräämiseen liittyviä juttuja voisi olla kiva jakaa vaikkapa tämän tekstin kommenttiboksissa tai Cocoa etsimässä -facebook-sivulla.

Oletko mukana?

{ 21 comments… add one }
 • Maarit Johanna 28.10.2015, 16:37

  Jään viikon loputtua lähestulkoon työttömäksi, joten tämä olisi kyllä todellinen haaste! Nollasopparilla voisi kyllä yrittää kerryttää työtunteja, mutta saa nähdä miten vuokran maksun käy. Kun olin vielä töissä, ei ollut yhtään kuukautta jolloin en olisi ostanut lentolippuja jonnekin, joten se tuntui melkein samalta kuin säästäminen 😀 Nyt lopputilin tullessa jo sormet syyhyää mihin voisin ostaa lennot ja mille ajalle. Olisipa jotain odotettavaa!
  Meillä säästetään isoon lasipulloon kolikoita. Muutaman kuukauden välein ne lasketaan ja ostetaan jotain isompaa tärkeää. Viimeksi hommasimme navigaattorin autoon. Nyt pullorahat menevät yhteiseen joululahjaan, kun hommaamme kaukoputken 🙂

  • Cocoa etsimässä 1.11.2015, 12:52

   Melkein työttömänä taitaa olla pullat vielä huonommin uunissa kuin kokonaan työttömänä, jolloin saa sentään työttömyyskorvausta? Ilman tuloja tai todella minimalistisilla tuloilla on kyllä varmasti todella hankalaa saada mitään säästöön, mutta toisaalta mitä pienemmät tulot, sitä tärkeämpää on katsoa mihin vähäiset roposensa tunkee :). Meilläkin on nyt normaalia pienemmät tulot kun Arna on opintovapaalla, mutta sitä tärkeämpää onkin elää sniidusti, että pääsee välillä reissuunkin.

   Mekin säästetään kolikoita possuun! Nykyään tulee vain käytettyä niin harvoin käteistä, että kolioitakin kertyy vähän.

 • Noora 28.10.2015, 20:48

  Säästöpostaukset on aina kivoja lukea! Tykkään saada niistä sekä säästövinkkejä että etäistä vertaistukea siinä kun itsekin aina yrittää säästää. Itse yritän aina joka kuussa saada hieman säästöön rahaa, edes pieniä ropoja kolikkosäästöön, jos muuten ei menot anna periksi. Tosin olen kyllä surullisenkuuluisa siitäkin, että voin elää kuukauden-pari ihan minimimenoin, jos on pakko. Tulevat reissut voittaa hetken mielihalut. Lisäksi pienipalkkaisena yhden hengen taloutena on pakkokin olla säästeliäs, kun haluaa matkustaa. Syyskuussa pistin kokeilun äärimmilleen, kun maksoin yhden kuun palkasta pois vuokran, monen sadan reissulaskun, luottokorttilaskun pois kokonaan sekä mitä tuohon kuukauteen nyt vielä kuuluikin. Olisin toki voinut vinguttaa lisää luottokorttia mutta päätin mieluummin testata, miten ihminen selviää 100 euron ruokabudjetilla kuukaudessa. No, puuroa meni paljon ja pari kiloa lähti, mutta selvisin 😀 Toki joskus olisi mielenkiintoista kokeilla, paljonko rahaa voisi kuukaudessa saada säästöön, jos ei olisi mitään reissuja siinä kuussa joko mentävänä tai lentoja ostettavana. Ehkä tammikuussa sitten…

  • Cocoa etsimässä 1.11.2015, 12:55

   No huhhuh, melko sissiä! Meistä ei ihan noin överiin sniiduiluun ole, ollaan ihan liian nautinnonhaluisia, mutta kyllä mekin parhaamme yritetään :). Tervetuloa vain mukaan seuraamaan ja osallistumaan, täältä niitä vinkkejä ja vertaistukea pesee :). Kannattaa muuten seurata meidän Facebookia, yritetään siellä jakaa säästövinkkejä aina silloin tällöin nyt tän haasteen aikana.

 • Pirkko / Meriharakka 29.10.2015, 11:34

  Kun sattumalta viime viikonloppuna päädyimme opiskelemaan Portugaliin muuttoa ja kaveri listasi erinomaisen hyvänä puolena (tietysti, markkinointiheppu) maan alhaisia elinkustannuksia, niin jäin niitä katsomaan, että aika iso ero meidän nykyiseen yli tonnin ruokalaskuun per kuukausi. Ehkä ilmankin Portugaliin muuttoa sen saisi halutessaan hiukan alhaisemmaksi 🙂

  • Cocoa etsimässä 1.11.2015, 12:58

   Joo luettiinkin se Portugali-postaus ja haukottiin henkeä teidän ruokakulujen kohdalla =D. Mutta siis kyllähän ruokaan saa menemään ihan rajattomasti rahaa, jos ei ole tarvetta kytätä hintoja. Teillä siinä tonnissa taisi olla mukana ravintolakulut ja kaikki? Meillä on nyt viime aikoina mennyt alle 400 euroa kuussa safkaan, mutta siihen on laskettu vain ruokakauppakulut. Ravintolat ja työpaikkaruuat lasketaan erikseen, ja erityisesti ravintolassa tulee nyt rampattua normaalia vähemmän.

   • Pirkko / Meriharakka 3.11.2015, 19:59

    Joo, laskemme ruokaan kaiken syödyn ja juodun – myös mitä maksamme (usein ainakin kerran kuussa) jonkun muun ravintolaskun. Lisäksi samaan kasaan menevät ruokakaupasta ostettavat pesuaineet ym. Eli emme mekään ihan chateubriandilla elä 🙂

    • Cocoa etsimässä 4.11.2015, 08:08

     Sama meillä, eli pesuaineet sun muut menee ruokakauppalaskuihin. Ja ennen meilläkin meni kyllä ruokakauppaan ehkä 600 kuussa, ja ravintoloihin, kahviloihin ja baareihin useampi satanen, joten aika samoissa meilläkin taisi olla nuo tonnin ruokakulut. Nyt yritetään nipistää erityisesti ylimääräisistä hömpötyksistä, niin kivaa kuin ulkona syöminen onkin :). Kauppalaskuista ei ehkä saa enää hirveästi nipistettyä, ollaan sentään päästy jo reiluun kolmeen sataan tässä viimeisten kuukausien aikana.

 • Milla 29.10.2015, 12:01

  Mukana! Tavoitteena saada luottokortin lasku nollille vuodenvaihteeseen mennessä. Vaatii kyllä armotonta sniiduilua ja tarpeettoman tavaran myymistä. Mutta se velka vaan ahdistaa enemmän.

  • Cocoa etsimässä 1.11.2015, 13:03

   Erinomainen tavoite tuokin! Tsemppiä, you can do it!

 • Inka 29.10.2015, 23:12

  Määki lähden messiin!! Ja oon aikonu kirjoittaa tästä aiheesta postauksen jo monta kuukautta, ehkä nyt saan viimein aikaiseksi kun säästötilikin alkoi pitkästä aikaa kartuttaa jotain muutakin kuin pölyä.

  Mulla on vähän haasteelliset säästöolosuhteet, kun maksan kaikein käytännössä yksin mutta tavoitteet korkealle ja katotaan mihin päädytään. Nyt lähen lukemaan tuota teidän säästöpostausta! 😀

  • Cocoa etsimässä 1.11.2015, 13:04

   Hyvähyvähyvä! Ja hei kirjoita ihmeessä postaus, olis kiva lukea muidenkin säästövinkkejä! Meille tää säästely on myös vähän haastavaa, kun on normaalia pienemmät tulot nyt, mutta kyllä sitä aina jotain saa aikaiseksi kun vähän keskittyy :). Tsemppiä, ja ollaan toistemme tukena hei!

 • Sukellus Asiaan 30.10.2015, 10:13

  Mikäli liput Aasian suuntaan tarttuu mukaan niin tulkaa sukeltamaan meille, tänne Filippiineille. Ei ole parempaa tapaa palkita onnistunutta säästökuuria kuin tuhlata rahat kevytmielisesti sukellusmatkaan kirkkaissa vesissä. Vai mitä?

  • Cocoa etsimässä 1.11.2015, 13:06

   Osuit naulan kantaan! Me ei tosin sukelleta, mutta kai siellä Filippiineillä muutakin tekemistä on :)? Ja oliko niitä valashaita mahdollisuus nähdä ihan snorklaamallakin?

 • Sari | Pakkasesta Paratiisiin 30.10.2015, 13:26

  Mun säästökuuri alkoi, kun tultiin Thaimaahan 🙂 Pitkään täällä ollessa säästää melko pitkän pennin. Meillä on ollut melko hyvä yritys pitää tarkkaa kirjaa siitä, mihin sitä rahaa menee täällä. Ennen lähtöä toki säästettiinkin. Myytiin kaikki turha tavara (mm. vanha läppäri, vaatteita, pari laukkua…), jota en olisi luullut enää löytävän mutta niin vain sitä edelleen pyörii nurkissa. Ruokakulut pidettiin melko hyvin kurissa käymällä Lidlissä ja kyttäämällä tarjouksia, harmi vaan, että usein tarjousruoka on einestä 🙁 Mutta ehkä suurin säästö syntyy tuosta humputtelun minimoimisesta! Pelkästään elokuviin saa menemään jo 30-50€, riippuen kuinka paljon ostaa naposteltavaa 😉 Täällä onneksi voi sitten käydä leffassa senkin edessä, uutta Bondia odotellessa…

  Säästäminen täällä on helpompaa, joten otan tavoitteeksi 2000€ vuoden loppuun mennessä!

  • Cocoa etsimässä 1.11.2015, 13:12

   Jaa, pitäisköhän lähteä Thaimaahan säästämään? =D No vitsi vitsinä.
   Kyllähän halvemman hintatason maissa säästäminen on helpompaa, kun vaan ne normaalinkokoiset tulot rullaa. Meille tuo ei just nyt ole vaihtoehto (vaikka haaveissa onkin), koska tämänhetkiset duunit ei mahdollista etätyöskentelyä. Mutta joo, kyllähän tässä saa taiteilla, että tuon tonnin saa kasaan, ilman että joutuu tinkimään liikaa esim. ruuan terveellisyydestä, kuten mainitsetkin. Me ei olla toistaiseksi haksahdettu eineksiin, vaan tehdään kaikki safkat itse, mutta olet oikeassa, että tarjouksessa on useimmiten kaikenlaista skeidaa.

   Meillä menee ehdottomasti eniten rahaa humputteluun, ja siihen meidän pitääkin keskittyä nyt ihan kybällä.

 • Kea | Deep Red Blues 11.11.2015, 16:15

  HEP! Just kommentoin Inkallekin että täytyy itekin ryhdistäytyä. Olin käytännössä koko loppukevään ja alkukesän tiukalla budjetilla kuukauden roadtripin takia, mutta ehkä nyt vois taas alkaa kartuttamaan kassaa ensi vuoden suunnitelmia varten. 🙂 Kiitos inspiraatiosta!

  • Cocoa etsimässä 13.11.2015, 13:43

   Just hyvä! Nyt kun aloittaa niin ensi vuotta varten ehtii kartuttaa hyvän kassan :).

Leave a Comment