≡ Menu

Tonnin säästöhaaste – ja kuinka siinä kävi

matkabudjetti

Matkabudjetin haaliminen on joskus työn ja tuskan takana. Reilu kuukausi sitten me haastettiin itsemme ja samalla teidät lukijat kuukauden säästökuurille. Me asetettiin omaksi säästötavoitteeksemme tuhat euroa ja nyt on aika paljastaa, miten tavoitteen kanssa oikein kävi.

No hyvinhän siinä kävi, nimittäin tonnin sijaan saimme kasaan ruhtinaalliset 1200 euroa! Siinä sitä on yhden pitkän Berliinin-viikonlopun budjetti (ja ylikin!) säästettynä yhdessä vaivaisessa kuukaudessa.

Me siirrettiin heti kuun alussa säästöön se tavoitetonni ja kuun loppua lähestyttäessä huomattiin, että vielä on varaa kiristää parin lisäsaturaisen verran. Nekin sataset siirretiin äkkiä turvaan ennen kuin ehdittiin tuhlata ne.

Me onnistuttiin seuraavilla yksinkertaisilla nikseillä.

Ruokamenot supistuivat kolmanneksella

Meillä oli jossain vaiheessa budjetoituna kuukausittaisiin ruokamenoihin 450 euroa, mutta summa ylittyi vähintään muutamalla kympillä lähes joka kuukausi. Yritettiin muodostaa yleiskuvaa, onko 500 kahdelta aikuiselta vähän vai paljon, ja pienimuotoisen facebook-kyselyn perusteella summa alkoi tuntua jopa hurjan isolta. Kunnes sitten tajuttiin, että meillä tuo summa sisältää kaikki arkiateriat, myös koulu- ja työpaikkalounaat, siinä missä useimpien verrokkiperheiden kauppalaskujen päälle tulee erikseen vielä työpaikkalounaat sekä perheen pienimpien koulu- ja päiväkotiruokailut. 500 euroa kuussa tekee 8 e/hlö päivää kohti, mikä ei kyllä todellakaan ole paljon, mutta päätettiin pärjätä kuukausi vielä vähemmällä.

Ruokakuluja saatiin supistettua yli 500 eurosta 330 euroon näillä keinoilla:

 • Vaihdettiin ruokakauppaa S-marketista Lidliin
 • Suunniteltiin viikon ruoat etukäteen ja käytiin kaupassa kerran viikossa (muutaman kerran jouduttiin hakemaan hieman täydennystä lähi-ässästä)
 • Vertailtiin hintoja: port salut -juusto vaihtui Oltermanniin, artesaanileivät reissariin, spesiaalit leikkeleet peruksiin, mielitekohedelmät ja -kasvikset kausituotteisiin jne.
 • Bongailtiin tarjouksia: lohta, jauhelihaa, kassleria jne.
 • Luomujauheliha vaihtui tavalliseen (sydäntä kirpaisee mutta siinä missä luomupaketti maksaa yli viisi euroa, tavallisen tarjousjauhelihapaketin saa reilulla kahdella eurolla – palataan kyllä tod.näk. luomujauhelihaan, sen verran sydämeen sattuu)
 • Välteltiin heräteostoksia ja osteltiin muutenkin hyvin vähän mitään ylimääräistä (mutta viikottain kuitenkin jotain pientä herkkua, pari bisseä tai vastaavaa, eli mitenkään askeettisesti ei jouduttu elelemään)

Monipuolisuudesta ja terveellisyydestä me ei hieman yllättäen jouduttu edes tinkimään, vaan syötiin suurin piirtein samoja ruokia kuin yleensä. Uusiakin reseptejä tuli kokeiltua, kun tarjouslihoista ja -kaloista piti keksiä jotain hyvää. Herkuteltua (eli tehtyä vähän jotain spessumpaa ruokaa) tuli vähemmän, mutta se ei ole ollenkaan huono asia, maistuupahan paremmalta ne herkut, kun harvemmin nauttii.

”Muut menot” syyniin

Tämä epämääräinen ryhmä pitää sisällään kaikki mahdolliset muuttuvat kuluerät pakollisten menojen ja ruokakulujen jälkeen. Eli vaatteet, kodin hankinnat, kauneudenhoitohommelit, terveydenhoitohommelit, lahjat, ulkona syömiset, baarit ja alkoholijuomat muutenkin, kahvilat, leffat, pääsyliput jne.

Säästökuurin alussa me vähän pelättiin, että kuukaudesta tulee pitkä ja tylsä, kun kaikki ylimääräiset menot pitää jättää väliin. Mutta ei me onneksi jouduttu ihan kaikista menoista luopumaan, käytiin ainankin pari kertaa kahvilla ja perjantaibissellä sekä kerran jopa oikein pitkän kaavan mukaan hienossa ravintolassa syömässä ja sen jälkeen vielä drinkeillä. Ja ehkä viinipullo tai pari tuli pitkäripaisesta haettua. Päälle pantavaa tai kodin koristetta ei tarvittu, joten ei ostettukaan. Arnan oli täydennettävä kosmetiikka-arsenaaliaan parilla tuotteella, mutta merkkituotteiden sijaan tällä kertaa tuli hankittua (ja ihan kelvoksi todettua) edullisempaa päivittäiskosmetiikkaa.

Eli tylsää ei ollut, vaikka monista rahankäyttömahdollisuuksista tulikin kieltäydyttyä. Suurin ero normaaliin oli se, että me ei annettu periksi jokaiselle päähänpistolle/mieliteolle, vaan harkittiin hetki ennen tuhlauspäätöstä, ja useimmiten kitsaus veti pidemmän korren.

Miten jatkossa? Ihan näin tiukalla linjalla me ei ehkä jatketa pysyvästi, mutta ihan varmasti tullaan tarkkailelmaan ruokakuluja ja vapaa-ajan menoja jatkossakin. Ajateltiin kyllä, että jos sitä maaliskuussa vielä ainakin yrittäis sitä tonnia…

Kertokaa muutkin, miten teillä meni? Millä kikka kolmosilla saitte menojanne pienennettyä? Tai saiko joku onnekas jopa kasvatettua tuloja?

{ 6 comments… add one }
 • Pirkko / Meriharakka 6.3.2015, 06:27

  Huono omatuntohan tästä tulee 🙂 Ei kun oikeasti, tosi järkevän tuntuisia valintoja nuo teidän ruuan suhteen tekemät. Pitäisiköhän sitä asettaa itselleen joku pieni tavoite tuon osalta vaikkei ihan erityistä säästötarvetta olekaan …
  Tosin olen säästänyt paljon kun sapattivapaan alussa päätin olla ostamatta uusia vaatteita sen aikana. Vaikka siitäkin olen jonkun kerran livennyt, niin summat ovat tosi paljon pienempiä kuin silloin kun en vaatteisiin menevää rahaa ollenkaan miettinyt.
  Hyvä herättelypostaus tämä(kin)!

  • Cocoa etsimässä 11.3.2015, 09:15

   Pahoittelut, että kommentteihin vastaaminen on viivästynyt!

   Kiva, että postaus herätteli. Meitäkin tämä kokeilu herätteli siinä mielessä, että tuli huomattua mihin kaikkeen turhanpäiväiseen sitä rahaa menee, jos ei tarkkaile. Meillä on nyt Arnan opintojen takia normaalia pienemmät tulot, joten meidän on pitänyt ihan oikeastikin hieman suhteuttaa menoja muuttuneisiin tuloihin, mutta meidän mielestä tällainen säästökuuri on kyllä normaalituloisellekin oikein hyvä idea. Mitä isommat tulot, sitä enemmän jää säästöön ja sitä enemmän pääsee matkustelemaan!

   Ruoan suhteen aiotaan muuten pitää valittu linja, paitsi että lihoissa päätettiin palata takaisin luomuun. Syödään lihaa sitten vähän vähemmän, mutta laadukkaampaa ja eettisempää.

 • Milla - Pingviinimatkat 8.3.2015, 16:34

  Mahtavaa, onnittelut erinomaisesti menneestä säästökuurista! Täällä ei mennyt ihan niin putkeen. Johtuu puhtaasti siitä, että unohdin tarkkailla menoja, enkä saanut vielä aikaiseksi myytyä niitä romppeita joilla itse reissukassa piti saada kasaan. Onneksi on reissuun vielä pari viikkoa aikaa 😉

  • Cocoa etsimässä 11.3.2015, 09:16

   Oho! No mut kato tässä kuussa tai ens kuussa uusi yritys, vai mitä? 😉

   Me meinattiin jatkaa vielä samalla linjalla, tähän sniiduiluun jää jotenkin koukkuun!

 • RIMMA 11.3.2015, 07:30

  Hei tähän oli loistava idee! Minäkin haastan meidän perheen nyt säästökuurille 😀

Leave a Comment