≡ Menu

Tiomanilla

Malesia Tioman

Edellinen kirjoitus kertoo Tiomanin Nipah-rannasta, joka osoittautui meidän paratiisiksemme. Pieni hienohiekkainen rantakaistale, kaksi majataloa halpoine bungaloweineen ja herkullista perusruokaa tarjoavine ravintoloineen ja ennen kaikkea sydämelliset ja iloiset paikalliset, jotka todella saivat meidät tuntemaan itsemme tervetulleiksi. Puhelimet ja netit eivät toimi, täydellinen rauha siis.

Nipahissa ei juuri muuta tekemistä ole kuin uida, snorklailla, makoilla auringossa, lukea kirjaa, pelata korttia, samoilla viidakossa, syödä, juoda. Tulimme Nipahiin kahdeksi päiväksi, jäimme kuudeksi, olisimme voineet jäädä pidemmäksikin aikaa.

Tiomanilta löytyy rantoja jokaiseen makuun. MevVietimme ekan viikon Tekekissä, kuusi päivää Nipahissa ja palasimme Tekekiin vielä pariksi päiväksi ennen paluuta mantereelle. Tekek on saaren pääkylä (ei kovin vilkas kylläkään), josta löytyy muutamia ravintoloita, pari baaria, elintarvike- ja matkamuistomyymälöitä ja useita duty free -kauppoja. Tekekin ranta on mitä parhain auringonottoon, uimiseen ja snorklailuun.

Tekekistä pääsee kävellen Air Batang (eli ABC) -rannalle, jossa kävimme päiväretkellä, mutta hylkäsimme muuttohaaveet, sillä ranta oli kivikkoinen ja pääraitti todella raihnainen ja sotkuinen. Juara sijaitsee Tekekistä katsoen saaren vastakkaisella puolella, sinnekin pääsee kävellen, tai oikeastaan trekkaamalla viidakon läpi (7 km). Juara oli oikein kaunis leveä kaistale valkoista hiekkaa turkoosin meren äärellä, mutta olimme kuulleet hiekkakärpästen vaivaavan rannalla kovinkin, joten emme muuttaneet tännekään. Lisäksi ranta tuntui todella hiljaiselta ja rauhalliselta. Muita rantoja ovat mm. Salang, Paya, Genting ja mitä näitä nyt oli. Salangissa pitäisi matkaoppaan mukaan olla vähän enemmän iltameininkiä nuorison makuun, mutta koska emme sellaista kaivanneet, paikka jäi katsastamatta. Nipahissa tapaamamme Jussi ja Vesa, joihin törmäsimme myöhemmin Tekekissä, ja jotka piipahtivat Salangissa, olivat sitä mieltä, ettei
se ollut oikein mistään kotoisin (hiekkakärpäsongelma sielläkin).

Saarella on tarjolla paljon eritasoista majoitusta ja vaikutti siltä, että huippusesongin ulkopuolella majoitusta löytää helposti ja hinnoissa on vähän tinkivaraakin. Tioman on malesialaisten ja singaporelaisten suosiossa, joten viikonloppuisin saarella on vilkkaampaa ja majoituskin kannattaa ehkä varata etukäteen, jos on yhtään tarkka siitä mihin päänsä kallistaa. Me asustimme saarella yhteensä neljässä majapaikassa:

Babura Seaview Resort | Tekek (ei kuvaa)
www.baburaseaview.com/
2 hh tuulettimella RM 60 eli 15 e (HUOM! Hintatieto vuodelta 2012)

Coral Reef Holidays | Tekek
2 hh ilmastoinnilla RM 100 eli 26 e (Nipahista palattuamme saimme saman huoneen hintaan RM 80 eli 20 e); seaview bungalow RM 160 eli 40 e (HUOM! Hintatiedot vuodelta 2012)

Tioman_mokki

Coral Reefin ’garden room’

Nipah Chalets | Nipah
2 hh rantamökki (erittäin konstailematon) RM 70 eli vajaa 20 e (HUOM! Hintatieto vuodelta 2012)

Tioman_bungalow

Nipah Chaletsin rantamökki on aivan rannalla, nousuveden aikaan vesi nousee melkein portaille asti

Bersatu Nipah Chalets | Nipah
2 hh tuulettimella RM 60 eli 15 e SUOSITTELEMME! (HUOM! Hintatieto vuodelta 2012)

Tioman_rivitalo

Bersatu Nipah Chaletsin rivitalohuoneet

Tiomanilla hintataso on hitusen korkeampi kuin mantereella. Erityisen kalliiksi tulee liikkuminen rannalta toiselle, sillä monissa tapauksissa ainoa vaihtoehto on taksivene, josta saa maksaa itsensä kipeäksi. Esimerkiksi parinkymmenen minuutin venematka Tekekistä Nipahiin maksoi RM 120 eli 30 e (eräs tapaamamme suomalaispariskunta maksoi samasta matkasta lähes tuplat, eli neuvotteleminen kannattaa!) ja varttitunnin venematka Gentingistä Tekekiin RM 60 eli 15 e (lisämaustetta tähän matkaan toi helvetillinen vesisade, joka alkoi heti liikkeelle lähdettyämme, ja joka meriveden lisäsi piiskasi päällemme pistelevää hiekkaa).

Parinkymmenen minuutin automatkasta (nelivetoautolla) Juarasta Tekekiin sai maksaa RM 30 eli 8 e per nuppi, vaikka meitä oli neljä maksavaa matkustajaa ja lisäksi pari paikallista, jotka tuskin maksoivat kyydistä.

Viinaksien ja tupakin ystävillä on Tiomanilla kissanpäivät, sillä saari on verovapaata aluetta ja em. hyödykkeet ovat Malesian yleiseen hintatasoon verrattuna poikkeuksellisen edullisia (bisse n. 1 e, viinipullo alkaen 8–10 e, röökiaski 0,80 e).

Tioman_drinkit

Auringonlasku, ranta ja verovapaa viini

Huhtikuussa Tiomanilla tuntui olevan vielä kovin hiljaista. Sadekausi on päättynyt maaliskuussa ja high season alkaa vasta kesäkuussa. Visiittimme alussa moni kauppa ja ravintola Tekekin pääkadulla oli vielä suljettu, mutta Nipahilta palattuamme suurin osa oli jo avoinna, ja vilskettä oli jo huomattavasti enemmän kuin lähtiessämme. Kesäkuussa saarella on varmasti jo täysi tohina päällä. Päättynyt sadekausi muistutteli vielä itsestään viskelemällä niskaamme sadekuuroja ja ukkosmyräköitä aina silloin tällöin, mutta kelit olivat pääosin siinä määrin aurinkoisia ja helteisiä, että satunnaiset sadekuurot tuntuivat vain virkistäviltä.

Tioman_auringonlaskuun

Tykkäsimme Tiomanista kovin. Jotain kertonee sekin, että suunnittelimme alun perin viettävämme siellä muutaman päivän, mutta visiitti venähtikin yli kahden viikon mittaiseksi. Tioman on muuten nimetty maailman 10 kauneimman saaren joukkoon, joka aluksi hieman ihmettelimme, sillä Tekek (ensimmäinen kosketuksemme saareen) ei visuaalisessa mielessä ollut mitään wau-elämys. Rento ja iloinen ilmapiiri kuitenkin imi nopeasti mukaansa, ja veneestä käsin saaren kauneus käy ilmeisemmäksi. Ja vaikkapa Nipah-rannan edustan särkällä makoillessa, saaren vehreää siluettia ihaillessa, ei saaren kauneutta todellakaan käy kiistäminen. Mahtava paikka!

Majoitusvinkki: Suosittelemme lämpimästi Bersatu Nipah Chaletsia, joka tarjoaa perustason majoitusta edulliseen hintaan (huone rivitalossa fanilla RM 60 / air-conilla RM 90, ei lämmintä vettä eikä oikein vedenpainettakaan, mutta peseytyminen onnistuu kyllä), maukasta ruokaa (kurkumakana!) ja ennen kaikkea ainutlaatuisen sydämellinen isäntäpari Amy ja Jalil sekä henkilökunta, jotka tekevät kaikkensa vieraiden viihtymiseksi. Paikasta saa vuokrata snorklausvermeitä ja kajakkeja, buukata venekyytejä eri puolille saarta, illalla rannalla pelataan lentistä, soitellaan ja laulellaan ja pelataan lautapelejä. Paikan ilmapiiri on todella vailla vertaa!

Tioman_bersatu
{ 4 comments… add one }
 • Pingviinimatkalaiset 5.5.2012, 08:20

  Niin mahtava lukea toisten kokemuksia tutuista paikoista!
  Täytyy pitää Nipah mielessä, sillä Panuba vaikka mahtava paikka olikin, niin välistä kaipaisi vaihteluakin ja veneellä liikkuminen oli hävyttömän kallista. Ehkäpä ensi kerralla mekin ymmärrämme vaihtaa välillä rantaa ja mökkiä 😀

  • Cocoa etsimässä 5.5.2012, 11:51

   Tässä tulikin kätevästi postauksen muodossa vastattua edelliseen kysymykseenne :). Sinne Panubaan olisi kai päässyt ABC:ltä kävellen, ainakin jotain opasteita nähtiin matkalla, mutta alkoi olla sen verran pusikkoista ja ötökkäistä maastoa, että ei jatkettu sinne asti. Me ei yleensä matkustella paikkoihin, joissa ollaan jo käyty, mut Tiomanille ja Nipahiin on ehkä pakko palata!

  • Santtu 24.3.2014, 10:11

   Oltiin just viikko sitten Tiomanilla ja missattiin kyllä toi Nipah aivan täysin 🙁 Oltiin nelisen yötä Panubassa ja se oli huikea mesta koralleineen päivineen! Sitä voin suositella lämpimästi 🙂 Se tie ABCltä Panubaan on itseasiassa noin 10minuuttia ja todella helppo mennä 🙂 Viikko vierähti Juarassa ja tykättiin siitäkin paljon 🙂

   Eksyin jotenkin blogiisi muistaakseni ihan googlen kautta ja nyt on ollut pakko lueskella vähän kaikenlaista, kun ollaan samoissa paikoissa risteilty 🙂 Hyvä blogi!

  • Cocoa etsimässä 24.3.2014, 13:52

   Tervetuloa blogin pariin ja kiitokset kehuista :). Tioman on kyllä upee paikka, ai kun pääsis taas!

Leave a Comment