Ah, Tukholma, kuinka sinua onkaan ollut ikävä!
Tukholma on mukavan lähellä ja tarjoaa aina jotain uutta, joten siellä on tullut käytyä melkeinpä vuosittain. Nyt korona-aikaan tauko on venähtänyt pidemmäksi, joten olimmekin enemmän kuin ilahtuneita, kun Silja ja Viikkari (yhdessä!) kutsuivat meidät viime vuoden puolella maistelemaan molempien laivojen joulubuffetteja ja tutustumaan muutamaan uuteen kohteeseen Tukholmassa. Arkiajankohdasta johtuen vain Arna pääsi tällä kertaa osallistumaan, mutta mahdollisimman pian, toivottavasti tässä vielä keväällä, lähdemme uusintareissulle koko porukka.
Silja Serenaden ja Viking Gabriellan herkullisista joulubuffeteista oli tarkoitus kirjoittaa tänne blogiinkin, mutta sitten joulukuussa koronatilanne paheni äkkiä eikä risteilemään kannustaminen enää tuntunut hyvältä. Mutta joulu se on tänä vuonnakin, ja lämpimästi suosittelemme herkuttelumatkaa laivalle pikkujouluaikaan! Me ainakin aiotaan mennä tulevan joulun alla nauttimaan herkkuja notkuvista joulupöydistä ja jouluisesta Tukholmasta.
Ja nythän koronatilanne on taas helpottunut ja rajoitukset laivoillakin lieventyneet, joten risteilylle voi hyvillä mielin lähteä.
Mutta mennäänpä niihin vinkkeihin!
Millesgården – eteläeurooppalainen keidas
Herserådsvägen 32, Lidingö | millasgarden.se
Miksi herrantähden kukaan ei ole kertonut meille Millesgårdenista aiemmin! Ihana, ihana, ihana paikka, ja vain 20 minuutin tunnelbanamatkan päässä Tukholman keskustasta Lidingön puolella. Paikka on suorastaan keidas, jopa joulukuun alussa, joten voimme vain kuvitella, miten kaunista siellä on keskellä kesää tai vaikka syksyllä ruska-aikaan.
Millesgårdenissa tuntuu, kuin olisi astunut ruotsalaiselta kadulta italialaiseen hedelmäpuutarhaan – hupsista vaan! Jylhät pylväsrivistöt, koristeelliset liuskekivilaatoitukset, aurinkoisen värinen seinärappaus, muhkeat ruukut, kookkaat patsaat ja joulukuussakin vehreänä vihannoivat pensaat saavat mielen karkaamaan Etelä-Eurooppaan.
Millesgården on taidemuseo, joka koostuu useammasta rakennuksesta ja veistospuistosta. Päärakennus, se aurinkoiseksi rapattu talo, on vuonna 1908 kuvataiteilija Carl Millesin ja vaimonsa, taidemaalari Olga Millesin rakennuttama taiteilijakoti. Tänä päivänä se toimii pariskunnan kotimuseona, jossa on esillä lähinnä heidän omia töitään, mutta myös laaja antiikkikokoelma ja vaihtuvia näyttelyitä. Esimerkiksi meidän visiitin aikaan siellä oli esillä Liselotte Watsonin huikea näyttely, josta tuli ostettua juliste kotiinviemisisksi. Korkea, valkoinen ateljeetila ja pihalle antava, lasiseinäinen veistoskäytävä ovat näyttäviä ilmestyksiä.
Taidehallin puoli on rakennettu vuonna 1999 ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Rakennusten väliin levittäytyy valtava veistospuisto, jossa riittää ihmeteltävää teosten oivaltavista yksityiskohdista Tukholman yli avautuvaan huikeaan maisemaan. Myös Millesgårdenin museokauppa on ihan mieletön! Sieltä olisi tehnyt mieli ostaa vaikka mitä, mutta aikataulu onneksi hillitsi ostohimoja. Matkaan lähti kuitenkin se Watsonin juliste, joka pääsee kehystyksen jälkeen kotona seinälle.
Nordiska Museet, Nordens Paris -näyttely
Djurgårdsvägen 6–16 | nordiskamuseet | Nordens Paris -näyttely on avoinna 18.9.2022 saakka
Nordiska Museetissa on syyskuuhun asti huikaiseva Nordens Paris -näyttely, joka puhuttelee ainakin kaikkia muodin ja vintagen ystäviä. Nordens Paris esittelee NK-tavaratalon yhteydessä 1900-luvun alusta 1960-luvulle toiminutta NK’s French Couture Atelier -ompelimoa, jossa ommeltiin Coco Chanelin, Christian Diorin and Yves Saint Laurentin suunnittelemia, viimeisen muodin mukaisia pukuluomuksia Ruotsin ja koko pohjolan silmäätekeville.
Nordiska Museet toimii 1900-luvun alussa valmistuneessa valtavassa renessanssipalatsissa, joka on nähtävyys jo itsessään. Näyttelyt esittelevät elämää Ruotsissa ja Pohjoismaissa 1500–luvulta nykypäivään. Museon salia komistaa muuten Carl Millesin suunnittelema valtava tamminen Kustaa Vaasa -patsas! Jos et muista, kuka Carl Milles taas olikaan, kurkkaa edellinen vinkki :).
Villa Godthem – perinteinen ruotsalainen ravintola
Rosendalsvägen 9, Djurgården | villagodthem.se
Vain kivenheiton päässä Nordiska Museetista sijaitsee tämä ruotsalaisuuden perikuva, satumaisen söpö mutta linnamaisen juhlava 1800-luvun puutalo, jonka maisemat antavat puutarhaan ja joelle. Tällainen vanhojen talojen ja puutarhojen rakastaja oli ihan liekeissä!
Ruoka on klassisen pohjoismaista ja gourmet-tasoista, miljöö vanhan talon naiselle silmäkarkkia ja palvelu rennon kohteliasta. Söin täällä elämäni kenties parhaan toast skagenin, jolla oli ulkonäköään enemmän sekä kokoa että makua. Tämän lounasskagenin jälkeen ei meinannut illallisbuffet laivalla löytää tilaa elimistöstä, niin täyteläistä tavaraa se oli. Ah, saisinpa sellaisen nyt!
Tänne haluamme ehdottomasti kesällä, ulkopöytään.
Östermalmin kauppahalli
Östermalmstorg | ostermalmshallen.se
Eräs asia Östermalmin kauppahalliin liittyen naurattaa mua niin paljon, että vedet valuu silmistä ja pallea hytkyy, ja haluan nyt jakaa sen teidän kanssanne.
Kun googlasin Östermalmin kauppahallin osoitetta, hakukone tarjosi tulokseksi ”Itämalmin kauppahallia”. ITÄMALMIN, voitteko kuvitella?!? Malmilla kasvaneena voin sanoa, että Östermalm on hyvin kaukana Malmista. Östermalm on Tukholman posh-aluetta, kun taas Helsingin Malmi on kaikkea muuta.
No, ehkä tää ei naurattanut teitä niin paljon, mutta jätän tämän vain tähän: Malmi Vice.
Jos haluaisi verrata, Östermalmin kauppahallia voisi ehkä verrata Helsingin Vanhaan kauppahalliin, mutta se on isompi ja avarampi. Tänne kannattaa pistäytyä lounaalle, lasilliselle tai fikalle eli kahvittelemaan – ja katselemaan ihmisiä. Minä ostin kahvilan leipomosta kotiinviemisiksi kokosbollar, joka on mun vakkarituliainen jokaiselta Ruotsin-reissulta.
Kauppahallin ulkopuolella, Östermalmstorgetin laidalla, oli joulukuussakin värikkäitä kukkakojuja, jotka on mulle hyvin tukholmalainen juttu. Olen käynyt Tukholmassa aika usein keväällä, ja jokaiselta reissulta on jäänyt mieleen aurinkoinen sää ja ulos levittäytyvien kukkakojujen väriloisto.
Östermalm on tosiaan tyylikäs kaupuginosa, josta löytyy laadukkaita putiikkeja ja viihtyisiä ravintoloita. Me pyörittiin siellä aika paljon viimeisellä koronaa edeltäneellä Tukholman-reissulla ja siitä on tulossa enemmän matskua myöhemmin julkaistavaan Tukholma-oppaaseen.
Nobel-museo
Börshuset, Stortorget 2 | nobelprizemuseum.se
Kunkunlinnan lähellä, Gamla Stanin kenties söpöimmällä aukiolla, sijaitsee Nobel-museo, jossa on esillä kaikenlaista Nobel-palkintoon liittyvää esineistöä ja muuta materiaalia. Esimerkiksi pukuja, joihin juhlaväki on palkintojenjakoseremoniassa pukeutunut, astioita, joista palkinto-illallisella on syöty sekä videoita palkittujen elämästä ja saavutuksista. Erikoisimpia näyttelyesineitä olivat eräänlaisessa muovilokerikossa esillä olevat (muovi)ruuat, joita palkintobileissä on tarjottu.
Meidän opas kertoi, että suomalaiset vertaavat Nobel-palkintojuhlaa monesti Suomen pressan itsenäisyyspäivän vastaanottoon, mutta missään nimessä juhlat eivät kuulemma ole vertailukelpoiset, sillä Nobelin-juhla on oikeasti merkittävä ja siellä on aidosti tärkeää väkeä. No, minusta tämän museon perusteella Nobel-juhla vaikuttaa aika samanlaisela kuin linnanjuhlat. Ansioituneet henkilöt pukeutuvat hienosti ja syövät hyvin, ja kansalaiset seuraavat tätä spektaakkelia telkkarista.
Nobel-museo on antoisa käyntikohde, jos Nobel-palkintojen historia ja nykypäivä kiinnostavat. Itsekin olisin mieluusti tutustunut syvällisemmin etenkin palkittujen taustatarinoihin, mutta aikataulu ei tällä kertaa sitä mahdollistanut.
Tiedätkö muuten, ketkä kaikki suomalaiset ovat saaneet Nobelin palkinnon?
Lue myös
Unohda Gamla Stan ja Sergelin tori – katso tästä parhaat Tukholman-vinkit