≡ Menu

Nemoa etsimässä – snorklausretki Isolle valliriutalle

Snorklausretki Isolla valliriutalla

Tässä on nyt viimeiset pari–kolme viikkoa pitänyt sellaista haipakkaa kaikenlaisten elämysten äärellä että ihan itseäkin hirvittää. Ei olla ehditty päivittää blogia eikä tehdä paljon muutakaan tärkeää ja tarpeellista, kuten hoidella matkavarauksia ja köllötellä rantsussa tahi riippukeinussa. Ollaan saatu kokea ihan mielettömän siistejä juttuja (joista tulossa päivityksiä myöhemmin), mutta vähän meinaa meininki kääntyä porhaltamisen puolelle, joten ajateltiin että nyt on taas aika pysähtyä hetkeksi, ottaa ihan iisisti ja miettiä jatkokuvioita kaikessa rauhassa.

Ja laittaa blogia ajan tasalle.

Palataan ensin parin viikon takaisiin tunnelmiin Port Douglasiin. Buukattiin viimeiselle päivälle snorklausretki Isolle valliriutalle. Kaikenlaisia riuttaretkiä on tarjolla myös Cairnsista käsin, mutta ne vaikuttivat meidän makuun hieman liian massatuotteilta (Vai mitä sanotte 400 hengen ryhmäkoosta? OMG! Kuinka paljon menee aikaa jo siihen, että 400 henkeä hyppää veneestä lutakkoon ja kiipeää lutakosta takaisin veneeseen? Puhumattakaan, että näkeekö siellä veden alla sitten muuta kuin muita snorklareita?), joten päädyttiin tutkailemaan Port Douglasin hieman ekslusiivisempaa retkitarjontaa. Valittiin usean hyvän vaihtoehdon joukosta Calypso Reef Cruises -firman retki hintaan AUD 190 /hlö (+ riuttavero AUD 3,50 per nuppi). Päätökseen vaikutti eniten kohtuullisen pieni eli noin 30 hengen ryhmäkoko ja se, että reitti suuntautui hienommille ulkoriutoille (Tongue Reef).

Laitetaanpa tähän väliin ensin pieni infopläjäys.

Iso valliriutta on tietenkin maailman suurin koralliriutta, se nyt on selvä. Se on myös maailman suurin meriluonnonsuojelualue, Unescon maailmanperintökohde ja yksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä, ei yllätys tämäkään. Mutta että se on lisäksi maailman suurin elävistä organismeista muodostuva yksittäinen kokonaisuus ja se näkyy ulkoavaruuteen, se on jo aikamoista se! Iso valliriutta on 2 600 kilometriä pitkä, sen muodostama alue kattaa 344 400 neliökilometriä ja se muodostuu 2 900 erillisestä riutasta. Ison valliriutan alueella elää 2 000 kalalajia, 350 korallilajia, 4 000 nilviäislajia ja 400 sienilajia.

Snorklausetki Isolle ValliriutalleMeidän botski

Tiesittekö, että korallit ovat eläimiä, ei kasveja? Ne muodostuvat korallipolyypeista jotka kiinnittyvät toisiinsa, ja käyttävät ravinnokseen pääasiassa planktonia. Korallieläimet voidaan jakaa kivikoralleihin (hard coral) ja pehmytkoralleihin (soft coral), joista ensin mainitut ovat niitä sellaisia “korallinnäköisiä” kovia valkoisia tai muunkin värisiä koralleja, ja pehmytkorallit muistuttavat ennemminkin kasveja, ne huojuvat aaltojen mukana vesikasvimaisesti, mutta ovat kuitenkin siis eläimiä. Ja jotkut jutut, joita saattaisi luulla koralleiksi, saattavatkin olla esimerkiksi sieniä. Ihan kreisiä. No, ei mennä tässä nyt yksityiskohtiin, mutta googletelkaa ihmeessä lisäinfoa koralleista ja koralliriutoista ja niiden elämästä, varsin kiehtovaa!

JättisimpukkaNähtiin paljon jättiläissimpukoita, jotka voivat kasvaa puolitoistametriseksi (kuva lainattu täältä).

Vaikka retki lohkaisi budjetistamme vähän turhankin reilun siivun, päivä osoittautui jokaisen dollarin arvoiseksi, hieno retki! Pysähdyttiin kolmella eri saitilla, joista jokainen oli ihan mielettömän upea! Värikkäitä koralleja, korkeuseroja, koralliseinämää, paljon erilaisia ja erikokoisia kaloja, jättimäisiä simpukoita (giant clam), nähtiin jopa leijuva mustekala! Isot kalat, esimerkiksi papukaijakalat, joita oli todella paljon ja erikokoisia, oli tietty hienoimpia, mutta oli tosi kiinnostava jäädä vähäksi aikaa vain kellumaan ja seurailemaan värikkään kalaparven leikkejä tai joidenkin vähän isompien kalojen touhuja korallikoloissaan.

Nemokalat eli vuokkokalatVuokkokalat (clownfish tai anemonefish) tykkäävät oleskella puskissa ja kurkkia sieltä käsin maailman menoa. Kuva on otettu Togeaneilta snorklausreissultamme, mutta nähtiin näitä toki tälläkin retkellä.

Maori wrasseYhdellä saitilla asustelee valtava kyhmyhuulikala (Humphead Wrasse tai Maori Wrasse), mutta se jäi tällä kertaa bongaamatta. Kyhmyhuulikalat ovat muuten siitä jänniä otuksia, että kun parven johtava uros kuolee, sen haaremin naaraat käyvät keskenään taiston, ja voittajanaaras muuttuu ihan yks kaks urokseksi (kasvaa kokoa – uros voi kasvaa 2,3-metriseksi – sekä vaihtaa väriä ja lisääntymiselimiä) ja ryhtyy parven johtajaksi! Tämä ei tosiaankaan ole meidän oma kuva, eikä edes nähty tällaista körilästä, vaan kuva on lainattu täältä.)

Ollaan tällä reissulla snorklattu todella hienoissa paikoissa mm. Tiomanilla ja Togeaneilla, ja aikaisemmillakin matkoilla ihan ok mestoissa, mutta tämä elämys meni kyllä ihan kärkeen! Merestä ei olisi millään malttanut nousta ylös, mutta lopulta tuli aina niin kylmä että pakkohan se oli (ja aikakin loppui kesken…). Tarkoitus olisi kyllä piipahtaa Isolla valliriutalla vielä ainakin kerran tai pari, jos vain budjetti antaa periksi. Pohjoinen Queensland on kyllä ehdottomasti parasta tienoota riutalla snorklailuun ja sukelteluun.

Parrot fishPapukaijakaloja on kymmeniä eri lajeja, näitä löytyy joka koossa ja värissä! Kuva täältä.

Riuttaretki many spotted sweet lipsTämän fisun nimi on kuvaavasti many-spotted sweetlips (ei löydetty suomenkielistä nimeä). Kuva lainattu täältä.

Riuttaretki cuttlefishLeijuva mustekala eli suomeksi kaiketi seepia. Kuva lainattu täältä.

Meillä ei ole vedenlaiskameraa, eikä tällä laivalla ollut mukana ammattikuvaajaa kuten monilla muilla retkillä, joten meillä ei ole liittää tähän omia kuvia. Haluttiin kuitenkin laittaa tähän vähän kuvina ylös mitä kaikkea sitä tulikaan nähtyä ja opittua, joten haalimme kuvia internetistä syövereitä (lukuunottamatta vuokkokala-kuvaa, joka on otettu kavereiden kameralla meidän Togeanien snorklausretkeltä). Lähteet on linkattu kuvien yhteyteen.

Riuttaretki auringonlaskuAurinkonlasku satamassa

Riuttaretki olutta ja ostereitaAuringonlaskua ihaillessa maistuivat tuoreet osterit ja huurteinen olut!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment