≡ Menu

Singaporen parhaat hawker centret – edullista ruokaa ja aitoa tunnelmaa

Singaporen parhaat hawker centret

Singaporelaisille ruoka on intohimo, lähes kansallisurheilua. S’poressa, kuten paikalliset kotikaupunkinsa nimen lyhentävät, keskustelut kääntyvät usein siihen, mistä löytyy paras laksa, herkullisin chicken rice tai autenttisin satay. Sanotaan, että jos pysäytät singaporelaisen kadulla ja kysyt, mistä löytyy lähin hawker centre, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä – ja vieläpä ruokasuositusten kera. Tämä pitää paikkansa, testattu on! Mutta mitä hawker centret ovat ja mitkä ovat Singaporen parhaat hawker centret?

Hawker centret ovat katettuja ruokatoreja tai -keskuksia, joissa on yhden katon alla lukuisia hawkereita, eli ruokamyyjiä kaupustelemassa omia erikoisuuksiaan. Hawkerit ovat tosiaan usein erikoistuneet yhteen ruokalajiin, joten yhdestä kojusta voi ostaa curry-nuudeleita, toisesta biryania ja kolmannesta osterikakkuja. Annoksen voi ostaa mistä tahansa kojusta ja asettua sitten seurueensa kanssa syömään hallin keskelle levitettyjen pöytien ääreen.

Singaporessa ravintolassa syöminen on kallista, mutta hawker centereissä halpaa. Esimerkiksi viime reissullamme kävimme kävimme saapumisiltanamme hotellin lähellä – jokirannassa toki, joka on kallista aluetta – turkkilaisessa ravintolassa syömässä muutaman jaettavan annoksen ja pari viiniä/olutta, ja loppulasku kolmelta oli 135 euroa. Hawker centressä taas Michelin-tasoisen ruoka-annoksen saa 4 eurolla, ja kylmä olut maksaa suunnilleen saman verran.

Sen lisäksi, että hawker centret ovat edullisia, ne ovat myös paras tapa tutustua Singaporen ruokakulttuuriin, joka on yhdistelmä kiinalaisia, malaijilaisia, intialaisia ja länsimaisia vaikutteita. Foodielle ja katuruoan ystävälle hawker centerit ovat Singaporen parasta antia, sillä ne tarjoavat Michelin-tasoisia makuja ilman Michelin-hintoja.

Tämä artikkeli vie sinut makumatkalle yhteen Aasian kiinnostavimmista ruokakohteista ja esittelee Singaporen parhaat hawker centret, joihin kannattaa suunnata, kun haluat herkutella Singaporessa edullisesti ja autenttisesti. Postauksen alussa annamme käytännön vinkkejä hawker centereissä asioimiseen ja sen jälkeen esittelemme meidän mielestämme Singaporen parhaat hawker centret ruokasuosituksineen.

Sisältövaroitus: postaus saattaa aiheuttaa nälkää ja Singapore-matkakuumetta!

Tiedä tämä hawker centre -ruokatoreista

Aukioloajat: Hawker centerien ja jopa yksittäisten kojujen aukioloajat vaihtelevat. Jotkut hawker centret ovat avoinna iltapäivästä pitkälle yöhön, toiset taas avaavat aamulla ja sulkevat lounasajan jälkeen. Useat ovat avoinna sekä lounaalla että alkuillasta. Jotkut ruokatorit saattavat olla suljettu lauantaisin/sunnuntaisin/pyhäpäivisin ja jotkut taas ovat avoinna päivittäin. Kannattaa siis tarkistaa aukioloajat etukäteen, jos suuntaat tiettyyn hawker centreen tai tietylle kojulle.

Mistä tilataan & missä syödään: Hawker centreissä kojut ovat riveissä tai reunoilla ja muu tila on täytetty pöytäryhmillä. Ruuat voi ostaa mistä tahansa kojusta ja syömään voi asettua haluamaansa pöytään. Juomat ostetaan erillisistä juomakojuista. Saman seurueen jäsenet voivat siis nauttia eri kojujen antimista samassa pöydässä.

Mitä valita: Kiertele rauhassa ja valitse annos, jota tekee mieli. Useimmissa kojuissa on kuvat tarjolla olevista annoksista, joten voit valita niiden perusteella, ja jos et puhu englantia, voit vain osoittaa haluamasi annoksen kuvaa. Valitsitpa mitä tahansa, Singaporessa voit luottaa siihen, että ruoka on aina hyvää ja hygienia kunnossa. Parhaat safkat löytyvät niistä kojuista, joissa on pisimmät jonot.

Varaa paikat: Singaporessa on tapana varata paikat pöydästä ennen ruuan tilaamista jättämällä pöytään nenäliinapaketti tai joku muu tunnistettava, mutta arvoton esine. Meikäläisistä tämä tapa tuntuu älyttömältä, mutta jos haluat toimia kuin paikallinen, varaa mukaan jokin esine, jonka voit jättää pöytään. Muista varata paikat jokaiselle seurueen jäsenelle!

Singapore hawker centre Hong Lim Market
Singapore hawker centre
Michelin-oppaassa mainitun Ji Ji Wanton Noodle Specialistin jono kiemurtelee pöytien välissä. Meillä meni jonossa tunti, mutta kannatti jonottaa.

Singaporen parhaat hawker centret

Hong Lim Market & Food Centre

Hong Lim Complex, 531A Upper Cross St | Chinatown | Michelinin suositukset Hong Lim Market & Food Centreen

Hong Lim Market & Food Centre on yksi Singaporen vanhimmista hawker centereistä ja se sijaitsee kätevästi Chinatownin sydämessä. Kahteen kerrokseen levittäytynyt ruokatori tunnetaan erityisesti perinteisistä singaporelaisista herkuistaan, kuten currynuudeleista ja legendaarisesta hainanilaisesta kanariisistä. 70-luvun hylättyä ostoskeskusta muistuttava kompleksi on hieman hankala löytää, mutta löytöretki kannattaa, sillä yli sadasta ruokakojusta löytyy toinen toistaan herkullisempia annoksia, mukaan lukien useampikin Michelin-oppaassa suositeltu ruokalöytö.

Kokeile näitä:

  • Ji Ji Wanton Noodle Specialist: Ji Ji Signature Char Siew Wanton Noodle. 4,50 Singaporen dollaria eli reilut 3 euroa maksava Michelin-oppaassa suositeltu annos valmistettiin huolellisesti jokaiselle asiakkaalle. Jono saattaa kiireisimpään lounasaikaan olla pitkä, mutta kannattaa jonottaa!
  • Ah Heng Curry Chicken Noodles: Bee Hoon Mee, eli currynuudelit kanalla. Kermainen ja makean tulinen curryliemi vie kielen mennessään.
  • Ah Heng Duck Rice: Michelin-oppaassakin suositeltu kway chap, eli duck rice, eli ankkaa riisillä on simppeli, mutta aromaattisen herkullinen annos. Valitse lisukkeeksi tau pok (tofua), tau kua (bean curd, eli tofua myöskin), possun vatsaa tai possun nahkaa.
  • Coffee Break: Jälkkäriksi singaporelaiseen tapaan paahtoleipää kahvin kera. Black Sesame Iced Kopi (mustalla seesamilla maustettu jääkahvi) ja Black Sesame Butter Toast (seesaminsiemenvoilla täytetty paahtoleipä) ovat herkullinen ja paikallinen makuelämys.
  • Granny’s Pancake: Kun yksi jälkkäri ei riitä, tilaa viereisestä kojusta vielä singaporelaista pannukakkua. Testasimme maapähkinävoilla (peanut butter), punaisella paputahnalla (red bean) ja kookoksella (coconut) täytettyjä pannareita ja suosittelemme kaikkia.
Singapore hawker centre Michelin
Ji Ji Wanton Noodle Specialistin Michelin-annos. Älä sekoita lientä annokseen!
Singapore hawker centre Hong Lim Market Ah Heng Duck Rice
Ah Heng Curry Chicken Noodles & Ah Heng Duck Rice
Singapore hawker centre Hong Lim Market Coffee Break
Coffee Break -kojun Black Sesame Iced Kopi ja Black Sesame Butter Toast. Saispa tätä nyt!

Maxwell Food Centre

1 Kadayanallur St | Chinatown | avoinna aamusta iltaan

Maxwell Food Centre on yksi meidän suosikeista Singaporen hawker centerien joukossa, ehkä siksi, että se oli aikanaan ensimmäisemme. Huokaus – mitä nostalgiaa! Muistamme edelleen elävästi, kuinka vuonna 2012, osana maailmaympärimatkaamme, ”uskaltauduimme” hostellin lähellä sijaitsevalle hälyiselle ruokatorille, onnistuimme tilaamaan haluamamme annokset ja istahdimme muovituoleille höyryävien ruoka-annostemme ja huurteisten Tiger-oluidemme ääreen. Sillä hetkellä tuntui, että olimme löytäneet jotain olennaista ja Singaporen ainutlaatuinen ruokakulttuuri näytti meille todelliset kasvonsa.

Maxwell Food Centre sijaitsee keskeisellä paikalla Chinatownin kupeessa. Tämä ikoninen ruokatori on tunnettu autenttisista makuelämyksistään, kuten suussa sulavasta, Anthony Bourdaininkin suosittelemasta Tian Tian Hainanese Chicken Ricesta, jota paikalliset ja turistit jonottavat kärsivällisesti.

Kokeile näitä:

  • Tian Tian Hainanese Chicken Rice: Singaporen kuuluisin hainanilainen kanariisi löytyy täältä. Itse päädyimme tämän mitättömän näköisen, mutta uskomattoman herkullisen annoksen ääreen Anthony Bourdainin Singapore-jakson innoittamina. Ja kyllä kannatti! Ilman tätä makuelämystä emme olisi varmaan koskaan tulleet maistaneeksi tätä perinteistä singaporelaista ruokalajia, joka tosiaan näyttää – noh – kanalta ja riisiltä. Mutta on herkkua!
  • Maxwell Fuzhou Oyster Cake: Fuzhou-tyylinen osterikakku on perinteinen kiinalainen herkku, joka on kotoisin Kiinan Fujianin maakunnasta, Fuzhoun alueelta. Se on uppopaistettu, pyöreä kakkunen, jossa rapean kuoren sisällä on runsas täyte. Maxwell Fuzhou Oyster Cake on valmistanut Fuzhou-tyylisiä osterikakkuja vuodesta 1962 lähtien. Heidän osterikakussaan on täytteenä osteria, jauhelihaa, katkarapuja ja korianteria.
  • Alimama: Green Chilli Chicken rice & prawn noodles ovat indonesialaista ruokaa tarjoavan Alimaman suosituimpia annoksia – ja syystä! Green chilli chicken rice -annoksessa rapeaksi paistettu kanan reisipala on päällystetty happaman tulisella vihreällä chilikastikkeella, lisukkeena riisiä ja sambal-chilisoosia. Prawn noodles on tyypillinen singaporelainen annos, jossa
  • Zhen Zhen Porridge: Täältä saa monen paikallisen mielestä parhaan congeen, eli kantonilaisen riisipuuron. Tätä riisipuuroa ei pidä sekoittaa meikäläiseen joulupuuroon sokeri- ja kanelikuorrutteineen, vaan Zhen Zhenin congee on suolainen ruoka, johon voi valita täytteiksi esimerkiksi kalaa, kanaa tai kiinalaista säilöttyä kananmunaa (century egg). Annokset viimeistellään paahdetuilla salottisipuleilla, kevätsipulilla ja seesamiöljyllä, mikä tuo makuun syvyyttä ja tekstuuriin rapeutta. Todellinen lohturuoka!
Maxwell Food Centre Tian Tian Hainanese Chicken Rice
Paikalliset ja turistit jonottavat Tian Tian Hainanese Chicken Rice -kojulle. Jono jatkuu kulman taakse ulos asti.
Tian Tian Chicken Rice on mitättömän näköinen, mutta herkullisen makuinen annos kanaa, riisiä ja kastiketta. Chilikastiketta on tarjolla niille, jotka kaipaavat tulisuutta.
Alimama Prawn Noodles
Alimama Prawn Noodles
Alimama Green Chilli Chicken Rice
Alimama Green Chilli Chicken Rice. Tässä oli muuten tulta!
Maxwell Food Centre Fuzhou Oyster Cake
Myöskään Fuzhou Oyster Cake ei koreile ulkonäöllään. Mutta hyvää oli!

Lau Pa Sat hawker center

18 Raffles Quay | Business District | laupasat.sg

Lau Pa Sat, joka tunnetaan myös nimellä Telok Ayer Market, on yksi Singaporen historiallisimmista ja upeimmista hawker centereistä. Pilvenpiirtäjien keskellä sijaitseva, 1800-luvun lopulla valmistunut viktoriaaninen rakennus tarjoaa silmäkarkin lisäksi ainutlaatuisen yhdistelmän perinteistä ruokakulttuuria ja modernia kaupunkitunnelmaa. Meillä kävi Lau Pa Satin kanssa vähän huono tuuri, sillä vierailumme aikana tosi monet kojut olivat kiinni. Emme ole varmoja, johtuiko tämä lähestyvästä kiinalaisesta uudestavuodesta vai onko kojuilla muuten vaan niin vaihtelevat aukioloajat, mutta jos suunnitelmissasi on jotkut tietyt Lau Pa Satin kojut, kannattaa tarkistaa niiden aikataulut etukäteen.

Kokeile näitä:

  • Satay Street: Lau Pa Satin kuuluisa satay street herää eloon iltaisin, kun ympäröivät kadut suljetaan liikenteeltä ja ne täyttyvät grillien savusta sekä herkullisista tuoksuista. Täällä voit nauttia herkullisia grillivartaita maapähkinäkastikkeen kera samalla, kun imet itseesi autenttista singaporelaista hawker-tunnelmaa.
  • Nasi Lemak Ayam Taliwang: Nasi lemak muodostui aikanaan Malesiassa ja Indonesiassa meidän lempiruuaksi, jota tuli syötyä melkein joka päivä. Siksi halusimme maistaa tätä Michelin-oppaassakin suositeltua annosta, jossa rapeaksi paistettu kana yhdistyy aromaattiseen kookosriisiin ja tuliseen sambaliin. Hitto, miten hyvää! Samalla myyjällä on koju myös Jurassic Nest Food Hallissa.
  • Ming Yen Seafood: Sambal stingray, eli sambal-tahnalla maustettu ja banaaninlehdessä grillattu rausku on perinteinen singaporelainen kalaruoka. Ming Yen Seafoodin sambal stingray on kehuttu ja yksi niistä annoksista, joita meidän oli tarkoitus maistaa Lau Pa Satissa, mutta osuimme juuri sellaiseen aikaan, että koju oli kiinni. Käy sinä kuitenkin maistamassa, jos aikataulut osuvat paremmin!
  • Lao Fu Zi Fried Kway Teow: Michelin-oppaassa mainittuja paistettuja nuudeleita ei kannata jättää maistamatta! Tummassa char kway teow -annoksessa riisinuudelit paistetaan kananmunan, katkarapujen ja pavunversojen kanssa, ja makumaailma on ihana yhdistelmä makeaa, suolaista ja savuista.
  • Butter & Cream: Varaudu jonottamaan, sillä tämän paikan muffinssit, tortut, juustokakut ja muut herkut ovat supersuosittuja – ja todellakin vievät kielen mennessään.
Singapore Lau Pa Sat
Lau Pa Satin viktoriaaninen kauppahalli ja Business Districtin kiiltävät pilvenpiirtäjät muodostavat kiehtovan kontrastin.
Singapore Lau Pa Sat
Lau Pa Sat on sisältäkin kaunis kuin karkki. Meidän vierailulle osui päivä, jolloin iso osa kojuista oli ilmeisesti lähestyvän kiinalaisen uudenvuoden johdosta kiinni, joten hallissa oli hiljaista.
Singapore Lau Pa Sat Shanghai Fried Xiao Long Bao
Shanghai Fried Xiao Long Bao -kojun bao bunit eli höyrysämpylät ovat suosittuja, mutta meidän visiitillämme ne olivat päässeet loppumaan, kuten moni muukin annos, joten maistoimme dumplingeja chilikastikkeessa. Hyviä olivat.
Singapore Lau Pa Sat Butter & Cream
Butter & Cream -kojulla on yleensä pitkä jono, mutta me pääsimme ilmeisesti hiljaisen päivän takia nopeasti tiskille. Muffarit ja tortut olivat niin herkkua kuin odotimmekin.

Tekka Centre

665 Buffalo Road | Little India | Michelinin suositukset Tekka Centreen

Jos mielesi halajaa herkullista intialaista ruokaa, suuntaa Little Indiaan ja Tekka Centreen. Little India on ihan oma maailmansa, jos vertaa Singaporen muihin kaupunginosiin – värikäs, eläväinen ja täynnä intialaista tunnelmaa – mutta siistillä ja järjestelmällisellä tavalla. Tekka Centrestä löydät kaupungin parhaat intialaiset herkut pehmeistä dosa-letuista mausteisiin biryani-annoksiin, mutta tarjolla on myös kiinalaisia ja malaijilaisia makuja. Tekka Centre on ruokatorin lisäksi myös ostoskeskus, jossa myydään aitoja intialaisia vaatteita ja asusteita, joten piipahda ennen tai jälkeen aterian myös muissa kerroksissa.

Kokeile näitä:

  • Allauddin’s Briyani: Biryani on perinteinen intialainen paistettu riisiruoka, joka sisältää mausteita, riisiä, lihaa ja kasviksia. Allauddin on valmistanut kuuluisaa biryaniaan jo 1950-luvulta lähtien ja Tekka Centren ylpeys se on ollut vuodesta 1968. Tämä Michelin-oppaassakin mainittu annos sisältää aromaattista basmatiriisiä, kanaa, lammasta tai kalacurrya, maustekastiketta ja rapeita papadumeja.
  • 545 Whampoa Prawn Noodles: Perinteiset katkarapunuudelit valmistetaan kolmannen sukupolven reseptillä – ja löytyvät Michelin-oppaasta nämäkin. Nuudelit, sambal-kastike, katkaravut ja muut höysteet sekä erillisessä kipossa tarjottava runsaan umaminen katkarapuliemi muodostavat täydellisen makuyhdistelmän.
  • Temasek Indian Rojak: Intialainen rojak on Tekka Centren klassikko. Lautaselle valitaan vitriinistä erilaisia uppopaistettuja herkkuja, kuten katkarapufrittereitä, perunaa ja tempeä, jotka tarjoillaan makean tulisen maapähkinäkastikkeen kera. Herkullista – mutta varsin tuhtia!

Jurassic Nest Food Hall

18 Marina Gardens Drive | Gardens By The Bay | jurassicnest.com

Jurassic Nest Food Hall on jo pelkästään elämyksellisyydessään käymisen arvoinen paikka – erityisesti lapsiperheille – mutta myös sen ruokatarjonta on vertaansa vailla. Ruokakeskuksen seitsemästä ravintolasta jopa neljä on Michelin-palkittuja. Kaikkihan eivät näistä Michelin-hömpötyksistä niin piittaa, mutta kyllä se maininta oppaassa jonkinlainen lupaus on siitä, että ruoka on hyvää. Etenkin kun nyt puhutaan edullisista hawker centre -annoksista, niin kyllähän hinta-laatu-suhde on näissä enemmän kuin kohdallaan.

Mutta ruoka sikseen (annamme lopuksi vielä muutaman ruokavinkin), mennään nyt siihen tärkeimpään, eli dinosauruksiin! Kuten nimikin vihjaa, Jurassic Nest Food Hall on eräänlainen dinopuisto, jossa oikeankokoiset dinosauruspatsaat heräävät eloon (aina puolen tunnin välein, tarkalleen ottaen)! Se hetki, kun syöt 6-vuotiaasi kanssa Michelin-nuudelisoppaa, ja yhtäkkiä alkaa ”kallionkoloista” savu nousta ja edessäsi seisova valtava tyrannosaurus rex liikehtiä ja karjahdella aidonoloisesti – priceless. Ravintolassa sisällä ja myös sen edustalla on yhteensä useampi eri lajin dinosaurus, joten ihmeteltävää riittää useammaksikin puolituntiseksi. Lapsi viihtyy ja aikuiset nauttivat rauhassa Michelin-annoksistaan.

Ja dinoshow on kyllä ihan viihdyttävä aikuisillekin!

Kokeile näitä:

  • Tsuta: Maailman ensimmäisen Michelin-tähdellä palkitun ramen-ravintolan tunnetuin annos on Original Truffle Shoyu Soba, jossa soba-nuudelit uivat soijapohjaisessa liemessä ja koko komeus on kruunattu mustalla tryffelillä. Iso suositus! Tsutalla on useampi ravintola ympäri Singaporea.
  • Nasi Lemak Ayam Taliwang: Tämä nasi lemak -annos me syötiin jo kertaalleen Lau Pa Satissa, mutta tykättiin siitä niin kovin, että päätettiin testata myös Jurassic Nestin versio. Oli edelleen herkullista! Tuoksuvaa kookosriisiä, tulisella sambal-kastikkeella kuorrutettu kanankoipi, paistettu muna sekä pieniä suolattuja anjoviksia ja pähkinöitä.
  • Hawker Chan: Nyt tulee paljon maailman ensimmäisiä, mutta Hawker Chan on maailman ensimmäinen Michelin-tähdellä palkittu katukeittiö – vaikkakin tähti on ilmeisesti sittemmin menetetty. Hawker Chanin tunnetuin annos on kantonilaistyylinen kanariisi Liao Fan Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, jossa kana on haudutettu soijakastikkeessa ja tarjoillaan kiiltävän rapean nahan kera. Lisukkeena on joko riisiä tai nuudelia; nuudeli taitaa olla se alkuperäinen Michelinin vakuuttanut vaihtoehto.
Singapore Jurassic Nest Food Hall
Jurassic Nest Food Hall Tsuta Ramen
Jurassic Nest Food Hall Nasi Lemak Ayam Taliwang
Jurassic Nest Food Hall Hawker Chan

Lue lisää

Ruokamatkalla Singaporessa

Singapore sniiduillen

Singapore ökyillen

{ 1 comment… add one }
  • Ai vitsit, näyttää kyllä herkulliselta! Singaporessa en ole ikinä käynyt, mutta useampi tuttu ja hyväksi todettu ruoka tässä oli listattuna. Seuraavalla kerralla, kun Kaakkois-Aasiassa tulee käytyä, pitää kyllä varata Singaporelle muutama päivä.

Leave a Comment