≡ Menu

Siem Reap 2009 – huijaus taulukaupoilla

Tarinoita maailmalta

Siem Reapin yömarkkinoilla kuhisee. Turistit ja paikalliset maistelevat herkkuja ja nauttivat markkinahumusta, humalahakuiset kittaavat Angkor-olutta pubikadulla. Kaikilla tuntuu olevan hauskaa. Brittipojat ovat tainneet nauttia tuopin tai kaksi liikaa, mutta eipä heistäkään haittaa ole. Harmitonta porukkaa.

Mekin ollaan pysähdytty shoppailukaljoille ihmettelemään maailman menoa. Paikallinen mies pelleilee viereisen seurueen kanssa. Ukko heittää pöydälle kämmenen kokoisen hämähäkin. Kuvittelemme sen ensin muoviseksi, mutta sellaiseksi se kipeää yllättävän nopeasti miehen käsivartta pitkin olkapäälle ja aina päälaelle asti. Kiva ötökkä. Setä käy esittelemässä lemmikkiään meillekin. Juu, kiva on edelleenkin. Ei, emme halua ottaa yhteiskuvaa sen kanssa. Miekkonen jatkaa matkaa seuraavan pöytäseurueen pakeille.

Kaljakuppiloiden, ruokakojujen ja hämähäkkimiesten lisäksi markkinoilla riittää kaikenlaista muutakin kaupustelijaa ja yksityisyrittäjää joka lähtöön. On perinteistä käsityöläistä, rihkamaa tarjoavaa helppoheikkiä ja toisiaan imitoivia matkamuistoja.

Niin, jokaisella maailman kolkalla on omat vakiomatkamuistonsa. Meksikolla unisiepparinsa, Taalainmaalla heppansa, Venäjällä mummonsa ja Ison Omenankin pitää vakuutella vetovoimaansa miljoonalla erilaisella I love NY -tuotteella. Jokainen Tampereella kävijäkin on varmasti tuonut mukanaan Tampere-kalsarit. Eikö?

Siem Reapin suosituin tai ainakin tarjotuin matkamuisto taitaa olla taulu. Värikylläinen maalaus, jonka aiheena on useimmiten kivenheiton päässä sijaitseva mystinen rauniokaupunki Angkor ja erityisesti sen huikea Angkor Wat -temppeli. Mekin ollaan alettu katsella maalauksia sillä silmällä, että sellaisen voisi viedä kotiin seinää koristamaan. Jos vain löytyisi omannäköinen.

Yömarkkinoilta löytyy massasta erottuva sympaattinen maalariyrittäjä. Modernit ja yksilölliset teokset poikkeavat selvästi muusta tarjonnasta. Ei niitä samoja auringonnousua kuvaavia postikorttimaisemia kuin kaikilla muilla. Taiteilja itse on rauhallinen ja vaatimattoman oloinen kaveri, ja apulaisena häärii miehen pieni poika.

Yksi teos ylittää muut ja tekee välittömän vaikutuksen meihin molempiin. Se on impressionistinen kuvaus Angkor Thomista, toisesta alueen muinaisesta kaupungista ja tarkemmin sen Bayon-temppelin massiivisesta kivinaamasta. Harmaata, mustaa ja vihreän eri sävyjä. Hieno!

Käymme läpi asiaan kuuluvat tinkimisrituaalit (tai siis Arto käy, sillä jos Arna ryhtyy tinkimään, siinä käy helposti niin, että me maksetaan lopulta lähtöhintaa isompi summa, heh) ja lyömme kaupat lukkoon. Pyydämme miestä irrottamaan maalauksen kehyksistään ja pakkaamaan sen rullattuna, jotta saisimme sen ehjänä kotiin. Mies ryhtyy toimeen.

Kädet maalissa mies alkaa irrottaa maalausta kehyksistä. Hetkinen, kädet maalissa? Missä vaiheessa kädet ehtivät sotkeentua maaliin? Haluamme katsoa maalausta vielä kerran. Sehän on vielä aivan märkä! Perumme harmissamme kaupat. Onneksi huomaamme ajoissa, kotona olisi muuten odottanut melkoinen pettymys.

Olemme pettyneitä nytkin. Niin myös mies ja poika. He yrittävät tarjota tilalle jotain muuta maalausta, mutta olimme mieltyneet vain tähän yhteen. Ja meillä meni oikeastaan jo maku koko hommaan.

Mies ja poika jäävät katsomaan peräämme. Ihmettelevät varmaankin, että miten tässä näin kävi.

Joulukalenteri_Angkor

Tauluja on myynnissä myös Angkorin alueella pilvin pimein. Silmä turtui aika pian värikylläisiin teoksiin, joita myytiin ihan joka nurkalla ja jotka toistivat aika pitkälti samaa kuva-aihetta eli auringonnousua Angkorissa.

 

Lue lisää Tarinoita maailmalta

{ 2 comments… add one }
  • Susanna 20.12.2015, 21:30

    Mielenkiintoista, minäkin tykkään aina kiertää markkinoita. Viimeksi törmäsin markkinoilla piirtäjään, joka meni sadetta pakoon ja valikoi uudeksi markkinapaikakseen ostoskeskuksen ovenpielen. Markkinoita kiersi myös huonojalkainen kerjäläinen, annoin hänelle teepussin. Alkoi jo kyllästyttää kun rahaa hän vaan haluaisi eniten ja minä kun luulin että jos joku on aidosti köyhä että olisi muustakin kuin rahasta kiitollinen. Mutta sellaista nyt tällä kertaa..
    Hyvää Joulunodotusta!

    • Cocoa etsimässä 22.12.2015, 10:08

      Kiitos kommentista, Susanna, ja hyvää joulunodotusta itsellesikin! Me tykätään kovasti markkinoiden tunnelmasta, ja niillä tulee kierrettyä aina sekä matkoilla että kotikaupungissa.

Leave a Comment