≡ Menu

Sananen matkavakuutuksista

matkavakuutus

Alkuun on myönnettävä, että kyllä, ihan omaa tyhmyyttään on tullut hankittua sellainen matkavakuutus, jolla ei tee mitään. Vakuutusehdot tuli toki ostohetkellä luettua, mutta olisi pitänyt lukea tarkemmin. Olisi pitänyt osata kuvitella mielessään kaikki mahdolliset vastoinkäymiset ja niiden seuraukset. Lue siis tämä, jos olet lähdössä matkalle ja hankkimassa matkavakuutusta.

Cocoa etsimässän Facebookia seuraavat tietävätkin, että jouduimme pari viikkoa sitten Berliinissä häikäilemättömän kännykkävarkaan uhriksi. Arnan iPhone lähti metromatkalla vetoketjulla suljetusta käsilaukusta ilman että kumpikaan meistä huomasi mitään. Metroon mennessä kännykkä oli vielä tallessa, mutta metrosta maan pinnalle noustuamme Arnan huomasi, että käsilaukun vetoketju on auki. Tiesihän sen heti, että jotain on lähtenyt.

Oltiin ensin iloisia, ettei voro ollut ylettynyt laukun pohjalle piiloutuneeseen lompakkoon, sillä korttien sun muiden uusiminen on äärimmäisen vaivalloista ja kallistakin. Mutta eipä se näiden uusien älypuhelinten kanssa ole kuulkaa juuri sen vaivattomampaa.

Puhelin oli pääsykoodisuojattu, mutta kaikenlaista varotointa siinä kuitenkin tuli tehtyä. Apple ID:n ja kaikkien puhelimessa käytössä olleiden sovellusten salasanan vaihto, puhelimen sisällön etätyhjennys (vaikea tosin sanoa, onnistuiko tämä, sillä puhelin oli etsi iPhoneni -toiminnon mukaan jo ehditty sulkea), rikosilmoituksen teko paikallisella poliisilaitoksella matkavakuutusta varten…

Niin, nyt siihen matkavakuutukseen. Kaiken tämän hässäkän keskellä meitä lohdutti ajatus siitä, että ainakin meillä on hyvä vakuutus, josta saamme takaisin muutaman satasen.

Mutta eipä saatu. Saatiin murto-osa uuden vastaavan puhelimen hinnasta, ja kun Arna kotiin palattua kävi kotiuttamassa puhelinkaupasta astetta tuoreemman mallin, siinä ei vakuutuskorvauksilla ollut kummoistakaan roolia.

Tarkistakaa ihmiset, millaiset ehdot vakuutuksissanne on!

Korvaus maksettiin toki ihan vakuutusehtojen mukaan, mutta emmepä olleet vakuutusta ottaessa tajunneet, että tämän kyseisen vakuutuksen ehdot ovat ihan paskat. Ja kyse ei ole siitä, ettemmekö olisi ostopäätöstä tehdessä tutustuneet vakuutusehtoihin – luemme ne toki aina läpi – mutta kas kun emme olleet osanneet tuolloin varautua juuri kännykkävarkauteen ja tajunneet tutustua erityisesti siihen liittyviin ehtoihin.

Kyseessä oli Ifin laaja kotivakuutus, joka kattaa myös matkatavaravahingot. Meille oltiin pari vuotta sitten vakuutusta ostettaessa sanottu, että meidän ei missään nimessä kannata ottaa erillistä matkatavaravakuutusta sillä kotivakuutuksemme kattaa myös matkatavaravahingot, eikä meillä ollut tuolloin mitään syytä kyseenalaistaa tätä. Virhe. Niin, kotivakuutus korvaa tosiaan myös matkatavaravahingot, mutta eri ehdoilla kuin erillinen matkatavaravakuutus. Kotivakuutuksen omavastuu on 150 euroa, matkatavaravauutuksen 50 euroa. (Ja huom! Monien muiden vakuutusyhtiöiden matkatavaravakuutuksissa omavastuuta ei ole lainkaan.) Koimme tulleemme harhaanjohdetuiksi, sillä mielestämme vakuutusmyyjän tehtävä olisi ollut kertoa näistä eroista.

Maailmanympärimatkalla meille sattui kaikenlaista pientä ja silloinen vakuutusyhtiömme Fennia korvasi kaiken mukisematta, ilman omavastuuta. Kävimme Ifin kanssa kännykkävarkauden tiimoilta lukuisia keskusteluja, ja saimme osaksemme mitä parhainta asiakaspalvelua (ja jopa pienen vastaantulon omavastuun pienennyksen muodossa), mutta paraskaan asiakaspalvelu ei muuta sitä tosiasiaa, että vakuutuksemme surkeine ehtoineen ei palvele meitä. If onkin itse asiassa nyt jo entinen vakuutusyhtiö, sillä siirsimme vahingosta viisastuneena vakuutuksemme kiireen vilkkaa takaisin Fenniaan.

Millaisia kokemuksia teillä on vakuutusyhtiöistä, erityisesti  matka- ja matkatavaravakuutuksista? Onko suosituksia?

{ 13 comments… add one }
 • Meillä on vakuutukset Pohjolassa. Sekä matkustaja- että matkatavaravakuutus ovat tähän mennessä toimineet moitteetta. Matkatavaravakussa ei tosiaan ole omavastuuta ja se kattaa myös Suomessa tapahtuneet vahingot, jos matka on kohdistunut yli 80km päähän kotoa. Tätä ei kaikissa yhtiöissä ole. Kaikki mitä on tähän mennessä hajonnut on korvattu ehtojen mukaisesti (pari kännykkää, kameran objektiivi, myöhästyneiden matkatavaroiden tilalle hankinut välttämättömyystarvikkeet). Omalla kohdalla ainut, mitä ei korvattu matkustajavakuutuksesta, oli kotiinpaluun jälkeen alkanut sairastelu. Sekin siis meni ehtojen mukaan oikein, koska minun olisi pitänyt mennä lääkäriin 14vrk sisällä Suomeen palaamisesta. Itsellä takana vuosia vakuutusyhtiössä mutta silti tuo ehtojen tulkinta ilman konkreettisia tapauksia voi olla hankalaa!!

  • Cocoa etsimässä 22.3.2015, 12:06

   Juuri näin, että ehtojen tulkinta ilman konkretiaa on todella hankalaa!

   Meillä myös Fennia korvasi sekä varastettuja että rikkoutuneita matkatavaroita että sairauskuluja ilman mitään ongelmia. Ainoa hankaluus silloin maailmanympärimatkalla (pari kolme vuotta sitten) oli se, että matkustajavakuutuksen vahinkoilmoituksia ei voinut tehdä sähköisesti, joten saimme haettua korvauksia sitten vasta kotiin palattua (tultiin siihen lopputulokseen, että kuittien ja muiden lippulappujen postitteleminen jostain perä-Indonesiasta ei ole järkevää hommaa). Tämäkin on onneksi muuttunut, eli nykyään sähköinen vahinkoilmoitus on käytössä.

  • Aargh, toi lippusten ja lappusten säästely on kyllä ihan tuskaista! Ja toki, jos tulee isoja kuluja, niin olisi kiva saada korvaukset reissukassaan. Onneksi nykyään taitaa olla jo kaikilla isommilla yhtiöillä sähköiset palvelut – tai ainakin pitäisi olla! Toivotaan, että Fennia jatkaa yhtä hyvää linjaa jatkossakin!

  • Cocoa etsimässä 22.3.2015, 15:58

   Oli kieltämättä suht rasittavaa säästellä noita lippusia ja lappusia ja yrittää varmistaa, että ne pysyy tallessa jossain rinkan pohjalla. Ja sitten se useamman vahinkoilmoituksen tekeminen kerralla oli myös hieman rasittavaa, ja olishan ne rahat tullu tarpeeseen siellä reissun päälläkin. Mutta tärkeintä on tietysti, että korvaukset pelaa, ja nyt on onneksi sähköinen systeemi olemassa.

 • Jerry / Pako Arjesta 22.3.2015, 15:28

  Suosittelen lämpimästi Amexin matkavakuutusta. Jos otat Gold-cardin tai Platinan, se tulee automaattisesti mukaan. Tutulla hävisi matkalaukut lennon aikana ja saivat tuntuvat korvaukset ilman ongelmia. Olisikohan ollut 300€/hlö, kun ovat viivästyneet 4h ja sitten 300€/hlö lisää, kun ovat kateissa 24 tuntia. En tiedä varkauden suhteen, mutta uskon todellakin, että sekin hoituisi mallikkaasti.

  Todella harmillista, että teille kävi noin :/.

  • Cocoa etsimässä 22.3.2015, 16:01

   Ai Amexissa on matkatavaratkin mukana? Kun musta tuntuu, että matkustajavakuutusta pukkaa kyllä joka luottokortin ja liiton jäsenyyden kylkiäisenä, mutta matkatavarat pitää aina vakuuttaa erikseen. Mikähän tommosen Amexin vuosimaksu on? Enemmille luottokorteille ei kyllä varsinaisesti ole tarvetta, mutta jos siinä tulee muita etuja mukana…

 • Jerry / Pako Arjesta 22.3.2015, 16:18

  Ilmeisesti :P. Eli kyllä ne on ainakin tuon kokemuksen perusteella. Amex taitaa olla yksi niistä harvoista, joka sisällyttää matkavakuutukseen myös tietyt urheilulajit ulkomailla, kuten snorklauksen yms. (en muista mitä kaikkea kattaa). Taitaa olla tällä hetkellä jotain 170€ luokkaa tuo vuosimaksu Goldissa. Se on tietysti kova summa itsessään, muttei lainkaan hassumpi, kun huomioi, että pariskuntana toinenkin saa tuohon rinnakkaiskortin, joten molemmat saavat sen matkavakuutuksen tuohon hintaan. Ja kyseisellä kortilla (tämä ei ole muuten luottokortti, by the way) saa myös kerättyä pisteitä, joilla voi lunastaa vaikkapa lentopalkinnon :). Olen itse ollut ihan mielettömän tyytyväinen kortin toimintaan, etuihin ja asiakaspalveluihin, joten siksi tykkään suositella tätä. Kyseinen tuttukin oli ottanut tämän minun suosituksestani, joten onneksi otti :P.

  Jos muuten päädyt ottamaan kortin, en yhtään pistä pahitteeksi, jos ilmoitat siitä minulle ja laitat minut suosittelijaksi, koska silloin muistaakseni molemmat saataisiin niitä "bonuspisteitä", joita voi käyttää palkintoihin ;). Mutta en sen takia suositellut tätä :).

  • Cocoa etsimässä 22.3.2015, 18:22

   Täytyypä ottaa selvää Amexista, ja jos siihen päädytään, pidetään teikäläinen ehdottomasti mielessä =D.

  • Jerry / Pako Arjesta 23.3.2015, 04:55

   Omilla sivuillani on Amex-postaus, josta saat tietoja ainakin tiettyihin asioihin, mutta valitettavasti tuo vakuutuspuoli on jäänyt siellä käsittelemättä. Hieno homma, jos pidät :).

 • Anonyymi 22.3.2015, 16:43

  Meillä on sattunut kaikenlaista matkoilla ja aina on Pohjolasta saatu korvaukset ilman omav. Seuraavasta tapauksesta ei saatu korvausta: Olimme matkalla autolla Tukholmasta Trelleborgiin. Trelleborgista piti mennä laivalla Sassniyziin ja yöpyä ihan sataman vieressä olevassa hotellissa (perillä n. klo 22). N. 1/4 matkasta oli jäljellä, kun liikenne seisahtui motarilla. Oli kuulemma ollut kolari. Odottelimme siinä pari tuntia, kunnes poliisia avasi tien vastaatulevien kaistalle ja saimme peruutettua motista pois. Ensin ajoimme takaisin pohjoiseen päin seuraavalle rampille ja kiersimme muiden perässä pikkuteitä kolaripaikan ympäri. Myöhästyimme laivasta ja samoin yöpaikka jouduttiin perumaan (lasku tuli perässä). Takkiin n. 250€, vakuutus ei korvannut, koska emme itse olleet osallisena kolarissa. Nojoo luojan kiitos ei oltu, se oli nimittäin kuolonkolari. T. Erica

  • Cocoa etsimässä 22.3.2015, 18:24

   Pohjola on siis ilmeisen hyvä yhtiö paljon reissaavalle, hyvähyvä.

   Ja juu, siinä vaiheessa kun ihmishenkiä menetetään, rahalliset menetykset tuntuu aika pieniltä. Mutta harmi silti, että meni omaan piikkiin nuo laiva- ja majoituskulut.

  • Anonyymi 23.3.2015, 20:29

   Kyllä mä suosittelisin Pohjolaa ihan lämmöllä. Voin sen verran kertoa jatkoa tohon tarinaan, että saatiin liput kuitenkin Rostockin laivaan, joka lähti myöhemmin ja oli aamulla perillä. Eli aikatauli ei pissiny yhtään =) T. Erica

 • Anonyymi 23.3.2015, 10:22

  Luottokortteihin kytkettyjen matkavakuutusten kohdalla kannattaa muistaa, että matkasta tietty osuus pitää maksaa ko. luottokortilla, että vakuutus on voimassa. Joskus ajatuksissani maksoin suoraan tililtä ja jouduin ottamaan ylimääräisen kertamatkavakuutuksen kalliillla.

Leave a Comment