Tulipa tässä taannoin herkullista italialaista ruokaa nautiskellessamme mieleen, ettemme ole juurikaan kirjoittaneet Roomasta, vaikka olemme vierailleet ikuisessa kaupungissa muutamaankin otteeseen. Miksiköhän?
Me molemmat rakastamme Roomaa vikoineen kaikkineen koko sydämestämme. Ehkäpä olemme kokeneet, ettei tuosta ikuisesta kaupungista ole enää mitään tuoretta sanottavaa. Laadukkaita opaskirjoja on maailma väärällään ja taas yhden matkailusivustoista ja matkablogeista tutun Rooma-vinkit TOP10 -tyyppisen postauksen tekeminen on tuntunut ajantuhlaukselta. Kaikkihan kuitenkin tietävät colosseumit, pantheonit sun muut forumromanumit, eikö?
Noh, tästä huolimatta päätimme nyt kuitenkin pienet proseccokuplat päänupeissamme poristen listata meidän mielestämme parhaat matkavinkit Roomaan. Ehkä tästä joku löytää jotain uutta, ehkä juuri sinä?
Joten otapa miekkonen lasi viiniä ja ryhdy suunnittelemaan seuraavaa reissuasi ihanaan Roomaan, tuohon ikuiseen kaupunkiin, johon kaikki tiet vievät. Cin cin!
Dolce far niente – joutilaisuuden ihanuus
Tästä ajatuksesta voisi lähteä vaikka koko tämä vinkkilistamme. Tee kaikki – tai siis ole vaikka tekemättä – mukavasti hosumatta. Me ollaan nimittäin välillä juostu nähtävyyksiä läpi, mutta sittemmin tajuttu olla kiirehtimättä. Älä siis turhaan rynni Fontana de Treville (vaikka se upea onkin) – ainakaan pahimpaan ruuhka-aikaan tuhansien muiden kanssa. Nauti vaikka lasillinen jossain sivukujan baarissa ja anna kaupungin valua ohitsesi. Voit mennä katsomaan Pietarinkirkkoakin joku toinen kerta, ei se sieltä mihinkään häviä. Nauti pitkiä illallisia, miksei lounaitakin. Välissä voit haukata vähän pizzaa tai jätskiä jos nälkä yllättää, tai vaikka vain jos herkkuhammasta kolottaa.
Boheemi Montin kaupunginosa
Kapeine mukulakivikatuineen, viehättävine ravintoloineen ja baareineen Trastevere on varmasti lempikaupunginosamme Roomassa. Mutta viime vierailullamme Monti vaikutti pikavilkaisulla lupaavalta haastajalta vanhalle suosikillemme! Sinne eivät myöskään aivan kaikki turistit ole vielä löytäneet. Käy ennen kuin on liian myöhäistä.
Domus Aurea – keisari Neron kesäasunto
Vanha kunnon Colosseum on kerrassaan upea paikka. Sen historia kaikessa kauheudessaankin on kiehtova. Mutta mitäpä jos käväisisitkin kivikolossin naapurissa, Domus Aureassa? Tämä keisari Neron rakennuttama kesäasunto on täydellinen vierailukohde jos olet vähääkään kiinnostunut antiikin Roomasta. Muinaisen rakennuksen ja osaavan opastuksen lisäksi virtuaalinen vierailu palatsin loiston aikaan on ehdottomasti suosituksen arvoinen. Tämä on ns. must-kohde, eli Ä-LÄ MIS-SAA!
P.S. Muista muuten tarkistaa aukioloajat etukäteen. Tällä hetkellä kohde on avoinna vain viikonloppuisin. Domus Aureassa tehdään edelleen arkeologisia kaivauksia ja restaurointeja, joten se saattaa olla suljettuna pidempiäkin aikoja. Ja hei, liput kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen!
Rooman protestanttinen hautausmaa
Tai ei-katolinen. Tai englantilaisten hautausmaa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Meille suomalaisille ja kaiken maailman metallipäille tämä yhdeksi maailman kauneimmista kalmistoistakin kutsuttu hautausmaa saattaa olla kiinnostava kohde kuuluisan Angel of Grief -hautaveistoksen vuoksi – onhan tuo sureva enkeli ikuistettu Nightwishin Once-albumin kanteen.
Maineikkaan enkelin lisäksi hautausmaa on tunnettu kuuluisuuksistaan. Protestanttisen maan povessa lepää useampikin julkkis, runoilija John Keats etunenässä. Ja kaikki beatnikit hoi! Roomaan on vienyt myös legendaarisen amerikanitalialaisen beat-runoilijan, Gregory Corson tie. Se onkin mukavaa, koska rääväsuu-Gregory oli kova Keats-fani. Patti Smith kertoo kirjassaan Vain kakaroita herran usein hoippuneen molempien asuntona toimineen Chelsea-hotellin aulaan housut roikkuen ja pudotellen kaunopuheisesti sekä Keatsin että toisen hautausmaalle kuopatun runoilijan, Percy Bysshe Shelleyn säkeitä. Kantsii tsekkaa tyypin hauta jos diggaat jäbää.
Italialainen keittiö
Okei, tämä on kliseinen vinkki, mutta pakkohan ruoka on nostaa tähän loppuun viimeiseksi vinkiksi. Italialainen keittiöhän on maailman paras (tai ehkä täpärästi toiseksi paras jos Arnalta kysytään – Thaimaa nimittäin vie niukasti ykköspallin), ja olisi huutava vääryys olla nauttimatta maan ja tässä tapauksessa vielä tarkemmin kaupungin upeasta kulinaristisesta tarjonnasta. Mutta mitäpä jos kokeilisitkin pizzan ja pastan lisäksi niitä vähän vähemmän tunnettuja. Jos satut olemaan Roomassa keväällä, maista ainakin Carciofi alla Giudiaa, juutalaisittain valmistettua uppopaistettua artisokkaa. Se on syntisen hyvää!
P.S. Luehan samaan syssyyn tarinat siitä miten jouduimme Toscanassa grappamiehen kyytiin, miten Arto nolasi itsensä pizzeriajonossa ja millainen se keväinen Rooma oikein onkaan (ihana!).
Ciao!
Mekin tykätään Roomasta kovasti. Mukavaa lukea välillä matkavinkkejä Roomaan, jotka eivät tosiaan ole aina ne kaikkein arvattavimmat!
Kiva kuulla, että vinkeistä oli iloa! Nuo tietyt nähtävyydethän Roomassa on ihan pakko nähdä kerran elämässä (esim. Colosseumia, Pantheonia tai Forum Romanumia ei vain voi jättää väliin), mutta sen jälkeein voikin keskittyä elämästä nauttimiseen ja päämäärättömään haahuiluun :).
Vaikka kaikki tiet vievät Roomaan, itse en ole sinne vielä päätynyt. Toiveena se on ollut toki jo teini-iästä lähtien. Ehkä pitää laittaa kompassi kuntoon ja suunnata seuraavaksi sinne päin. Juuri ne suuret turistimassat hieman ”pelottavat”.
Kiitos oivallisista vinkeistä! Otan niistä vaarin 🙂
Ole hyvä! Mukava kuulla, että vinkeistä oli hyötyä. Ehdottomasti kannattaa suunnata Roomaan – ja todellakin juuri pahimman turistisesongin ulkopuolella. Kevät on siellä upea! Ei siis muuta kuin suunnittelemaan matkaa!😃
Reilun viikon päästä Roomaan, ensimmäiselle Italian-matkalle🤗Toiveena on viettää ikimuistoinen synttärimatka ja saada paljon uusia elämyksiä. Kiitos näistä vinkeistä, joita virallisemmista matkaoppaista ei löydy, niistä on varmaan paljon apua👍
Ooh, upeaa matkaa! Mekin nautimme juuri pastaa ja viiniä italialaisen musiikin säestämänä – Suomessa tosin.☺️
Ja kiitos ihanasta palautteesta! Tällaiset kommentit ovat bloggaamisessa parasta!