≡ Menu

Rooma – parhaat matkavinkit ikuiseen kaupunkiin

Rooma parhaat matkavinkit

Tulipa tässä taannoin herkullista italialaista ruokaa nautiskellessamme mieleen, ettemme ole juurikaan kirjoittaneet Roomasta, vaikka olemme vierailleet ikuisessa kaupungissa muutamaankin otteeseen. Miksiköhän?

Me molemmat rakastamme Roomaa vikoineen kaikkineen koko sydämestämme. Ehkäpä olemme kokeneet, ettei tuosta ikuisesta kaupungista ole enää mitään tuoretta sanottavaa. Laadukkaita opaskirjoja on maailma väärällään ja taas yhden matkailusivustoista ja matkablogeista tutun Rooma-vinkit TOP10 -tyyppisen postauksen tekeminen on tuntunut ajantuhlaukselta. Kaikkihan kuitenkin tietävät colosseumit, pantheonit sun muut forumromanumit, eikö?

Noh, tästä huolimatta päätimme nyt kuitenkin pienet proseccokuplat päänupeissamme poristen listata meidän mielestämme parhaat matkavinkit Roomaan. Ehkä tästä joku löytää jotain uutta, ehkä juuri sinä?

Joten otapa miekkonen lasi viiniä ja ryhdy suunnittelemaan seuraavaa reissuasi ihanaan Roomaan, tuohon ikuiseen kaupunkiin, johon kaikki tiet vievät. Cin cin!

Rooma parhaat matkavinkit
Rooma parhaat matkavinkit
Rooma parhaat matkavinkit
Rooma parhaat matkavinkit

Dolce far niente – joutilaisuuden ihanuus

Tästä ajatuksesta voisi lähteä vaikka koko tämä vinkkilistamme. Tee kaikki – tai siis ole vaikka tekemättä – mukavasti hosumatta. Me ollaan nimittäin välillä juostu nähtävyyksiä läpi, mutta sittemmin tajuttu olla kiirehtimättä. Älä siis turhaan rynni Fontana de Treville (vaikka se upea onkin) – ainakaan pahimpaan ruuhka-aikaan tuhansien muiden kanssa. Nauti vaikka lasillinen jossain sivukujan baarissa ja anna kaupungin valua ohitsesi. Voit mennä katsomaan Pietarinkirkkoakin joku toinen kerta, ei se sieltä mihinkään häviä. Nauti pitkiä illallisia, miksei lounaitakin. Välissä voit haukata vähän pizzaa tai jätskiä jos nälkä yllättää, tai vaikka vain jos herkkuhammasta kolottaa.

IMG_7334
Rooma parhaat matkavinkit
IMG_0269

Boheemi Montin kaupunginosa

Kapeine mukulakivikatuineen, viehättävine ravintoloineen ja baareineen Trastevere on varmasti lempikaupunginosamme Roomassa. Mutta viime vierailullamme Monti vaikutti pikavilkaisulla lupaavalta haastajalta vanhalle suosikillemme! Sinne eivät myöskään aivan kaikki turistit ole vielä löytäneet. Käy ennen kuin on liian myöhäistä.

IMG_7332
IMG_7877

Domus Aurea – keisari Neron kesäasunto

Vanha kunnon Colosseum on kerrassaan upea paikka. Sen historia kaikessa kauheudessaankin on kiehtova. Mutta mitäpä jos käväisisitkin kivikolossin naapurissa, Domus Aureassa? Tämä keisari Neron rakennuttama kesäasunto on täydellinen vierailukohde jos olet vähääkään kiinnostunut antiikin Roomasta. Muinaisen rakennuksen ja osaavan opastuksen lisäksi virtuaalinen vierailu palatsin loiston aikaan on ehdottomasti suosituksen arvoinen. Tämä on ns. must-kohde, eli Ä-LÄ MIS-SAA!

Rooma parhaat matkavinkit
IMG_0432

P.S. Muista muuten tarkistaa aukioloajat etukäteen. Tällä hetkellä kohde on avoinna vain viikonloppuisin. Domus Aureassa tehdään edelleen arkeologisia kaivauksia ja restaurointeja, joten se saattaa olla suljettuna pidempiäkin aikoja. Ja hei, liput kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen!

Rooman protestanttinen hautausmaa

Tai ei-katolinen. Tai englantilaisten hautausmaa.  Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Meille suomalaisille ja kaiken maailman metallipäille tämä yhdeksi maailman kauneimmista kalmistoistakin kutsuttu hautausmaa saattaa olla kiinnostava kohde kuuluisan Angel of Grief -hautaveistoksen vuoksi – onhan tuo sureva enkeli ikuistettu Nightwishin Once-albumin kanteen.

Maineikkaan enkelin lisäksi hautausmaa on tunnettu kuuluisuuksistaan. Protestanttisen maan povessa lepää useampikin julkkis, runoilija John Keats etunenässä. Ja kaikki beatnikit hoi! Roomaan on vienyt  myös legendaarisen amerikanitalialaisen beat-runoilijan, Gregory Corson tie. Se onkin mukavaa, koska rääväsuu-Gregory oli kova Keats-fani. Patti Smith kertoo kirjassaan Vain kakaroita herran usein hoippuneen molempien asuntona toimineen Chelsea-hotellin aulaan housut roikkuen ja pudotellen kaunopuheisesti sekä Keatsin että toisen hautausmaalle kuopatun runoilijan, Percy Bysshe Shelleyn säkeitä. Kantsii tsekkaa tyypin hauta jos diggaat jäbää.

IMG_3457
IMG_0242

Italialainen keittiö

Okei, tämä on kliseinen vinkki, mutta pakkohan ruoka on nostaa tähän loppuun viimeiseksi vinkiksi. Italialainen keittiöhän on maailman paras (tai ehkä täpärästi toiseksi paras jos Arnalta kysytään – Thaimaa nimittäin vie niukasti ykköspallin), ja olisi huutava vääryys olla nauttimatta maan ja tässä tapauksessa vielä tarkemmin kaupungin upeasta kulinaristisesta tarjonnasta. Mutta mitäpä jos kokeilisitkin pizzan ja pastan lisäksi niitä vähän vähemmän tunnettuja. Jos satut olemaan Roomassa keväällä, maista ainakin Carciofi alla Giudiaa, juutalaisittain valmistettua uppopaistettua artisokkaa. Se on syntisen hyvää!

IMG_0255
IMG_0202
IMG_0203

P.S. Luehan samaan syssyyn tarinat siitä miten jouduimme Toscanassa grappamiehen kyytiin, miten Arto nolasi itsensä pizzeriajonossa ja millainen se keväinen Rooma oikein onkaan (ihana!).

Ciao!

IMG_3307
IMG_0059
IMG_3538
IMG_3523-Edit
IMG_7464
IMG_7387

{ 6 comments… add one }
 • Mekin tykätään Roomasta kovasti. Mukavaa lukea välillä matkavinkkejä Roomaan, jotka eivät tosiaan ole aina ne kaikkein arvattavimmat!

  • Cocoa etsimässä 23.11.2019, 19:25

   Kiva kuulla, että vinkeistä oli iloa! Nuo tietyt nähtävyydethän Roomassa on ihan pakko nähdä kerran elämässä (esim. Colosseumia, Pantheonia tai Forum Romanumia ei vain voi jättää väliin), mutta sen jälkeein voikin keskittyä elämästä nauttimiseen ja päämäärättömään haahuiluun :).

 • Helen 13.1.2020, 12:06

  Vaikka kaikki tiet vievät Roomaan, itse en ole sinne vielä päätynyt. Toiveena se on ollut toki jo teini-iästä lähtien. Ehkä pitää laittaa kompassi kuntoon ja suunnata seuraavaksi sinne päin. Juuri ne suuret turistimassat hieman ”pelottavat”.
  Kiitos oivallisista vinkeistä! Otan niistä vaarin 🙂

  • Cocoa etsimässä 15.1.2020, 21:44

   Ole hyvä! Mukava kuulla, että vinkeistä oli hyötyä. Ehdottomasti kannattaa suunnata Roomaan – ja todellakin juuri pahimman turistisesongin ulkopuolella. Kevät on siellä upea! Ei siis muuta kuin suunnittelemaan matkaa!😃

 • Maarit 16.1.2020, 18:11

  Reilun viikon päästä Roomaan, ensimmäiselle Italian-matkalle🤗Toiveena on viettää ikimuistoinen synttärimatka ja saada paljon uusia elämyksiä. Kiitos näistä vinkeistä, joita virallisemmista matkaoppaista ei löydy, niistä on varmaan paljon apua👍

  • Cocoa etsimässä 24.1.2020, 23:22

   Ooh, upeaa matkaa! Mekin nautimme juuri pastaa ja viiniä italialaisen musiikin säestämänä – Suomessa tosin.☺️
   Ja kiitos ihanasta palautteesta! Tällaiset kommentit ovat bloggaamisessa parasta!

Leave a Comment