≡ Menu

Rinkallinen reissuralleja – kohti Australian punaista keskustaa

Arna ja Kata Tjuta

Musiikki on meille tärkeää niin kotona kuin reissun päälläkin. Se viihdyttää, naurattaa, itkettää ja lohduttaa. Seuraa meitä minne menemmekin, luo tunnelmaa. Johdattaa ja kuljettaa matkojen ja aikojen päähän. Joskus hellästi romantisoiden, joskus avokkaalla läimäisten. Se tuo tuoksut, äänet ja tunteet mieleen vuosien takaa.

Tässä kuukausittain julkaistavassa uudessa sarjassamme listaamme meille tärkeitä kappaleita matkan varrelta, aina tiettyyn paikkaan keskittyen. Ääniraidan ei ole tarkoitus olla sukellus paikalliseen musiikkiin, niputtaa nimiltään tai sanoituksiltaan matkakohteeseen sopivia kappaleita tai listata omaa lempimusiikkiamme, vaan mukana on meille juuri kyseisen paikan mieleen tuovaa musiikkia ja sinne sopivia reissuralleja. Kokoamamme Spotify-lista löytyy jutun lopusta, toivottavasti sieltä löytyy mieluisaa täytettä teidänkin reissusountrackeillenne.

Australia saa kunnian aloittaa. Lainaamme omaa parin vuoden takaista Australia-aiheista juttuamme: Rannikon myötäiset ja autiomaan halki ajetut tuhannet kilometrit, pienet sympaattiset maalaiskylät, tuhatpäiset karjalaumat, henkeäsalpaavat maisemat, bussissa ja tähtitaivaan alla nukutut yöt, kauniit auringonnousut ja -laskut, mielenkiintoiset vierailukohteet, uudet tuttavuudet ympäri maailmaa, patikkaretket, villieläinbongaukset, silmänkantamattomiin jatkuva punainen autiomaa… Ne löytyvät kaikki näistä kappaleista!

Tässä muutama poiminta erityisen tärkeistä kipaleista, koko lista löytyy jutun lopusta.

John Williamson: Raining On The Rock

Tästä kappaleesta tuli Australian-matkamme tärkein kappale. Oppaamme ja kuskimme Matt laittoi tämän soimaan kun lähestyimme maagista Ulurua. Biisi saa vieläkin kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä ja mielen karkaamaan Australian autiomaan punaisiin maisemiin.

Kata TjutaTällaista epätodellista maisemaa riittää Australian keskustassa silmänkantamattomiin.

Jake Bugg: Simple As This

Tunnelmallinen folkkis, joka soundimaailmaltaan sopii Australiaan kuin nenä päähän. Ehdoton autoilukamppale. Simple as that.

Eddie Wedder: Long Nights

Tätä tuli kuunneltua pitkät yöt Greyhound-bussissa. Unen ja valveen rajamailla. Tätä biisiä kuunnellessa tulee vieläkin tippa linssiin ja unelmiemme matkan ikimuistoiset hetket mieleen. ”Have no fear…”

Don Johnson Big Band: Nightman

…taas Greyhoundissa. Uni ei vain tule, ja bussin ikkunan takana on pelkkää pimeää. Don Johnsonia tuli muutenkin kuunnteltua vuoden reissun aikana yllättävän paljon.

Crowded House: Weather With You

Ulkona hohkaava kuumuus, sisällä bussissa miellyttävä viileys. Kauas horisonttiin jatkuva loputon tie, aava punainen hiekkaulappa. Tien vieressä kamelilauma leuat jauhaen ihmettelemässä laajaa maata halkovaa peltipurkkia.

MatkanteontunnelmaaTätä kuvaa ei ole laadulla pilattu, mutta se on vanginnut ahtaassa minibussissa matkustamisen fiiliksen täydellisesti.

Swedish House Mafia: Don’t You Worry Child

Tästä biisistä täytyy nyt sanoa, että ei todellakaan kuulu meidän normaaliin musarepertuaariin! Mutta retkiseurueemme ruotsalaisjäsen oli ylen tykästynyt kappaleeseen ja se soi muutenkin jatkuvasti joka paikassa. Jää ”kivasti” soimaan päähän.

Fun: We Are Young

Kylläpä meillä oli siellä ahtaassa bussissa niin mukavaa! Otsalla luikertelee karkkimato ja sormet askartelevat kiivaasti karkkipaperista kisan ohuinta nauhaa… Meillä oli muuten bussimatkoilla myös hauskaa teinariohjelmaa, kunkin piti esimerkiksi vuorollaan kertoa, koska on edellisen kerran pussaillut, hahahah!

Gareth ja karkkimatoGarethin eriskummallinen ilme johtuu siitä, että hän yrittää kuvanottohetkellä vääntää karkkimatoa solmulle suussaan. Fun times!

Paul Kelly: From St. Kilda To Kings Cross

Kysyttiin paikalliselta oppaaltamme Mattilta, kuka hänen mielestään on oikein perin juurin australialainen artisti. Kuulemma Paul Kelly. Ja kyllähän tämä kipale tuokin mieleen pikkuruisen aussikylän keskellä ei mitään, miehet pompulahatuissaan paikallispubissa ryystämässä huurteisia scooneria.

Arto ja pampulahattuArto pääsi kokeilemaan, miltä tuntuu olla aito pampulahattuinen aussi. – Miehekkäältä! Valmis tappamaan krokotiilin vaikka paljain käsin!

Emdee: Cheeta

Nähtiin tämä duo livenä Darwinin iltamarkkinoilla eli Mindil Beach Sunset Marketilla Aussi-reissumme alussa. Vetivät törkeen hienon keikan. Didgeridoon pärinän keskellä, krokkariburgeria ahmiessa oltiin australialaisuuden ytimessä. Levykin oli pakko ostaa – ja lopulta myös oma didgeridoo (joskin se lähti mukaan vasta reissun vikasta kohteesta Alice Springsistä)! Vielä kun tuota pötkylää oppisi soittamaan… Juttu rennosta ja trooppisesta Darwinista löytyy muuten täältä.

EmdeeArtisti pärisyttää vakuuttavasti useampaa didgeridoota samanaikaisesti. Tunnelmaa Darwinin Mindil Beach Sunset Marketilta.

Spice Girls: Wannabe

Ettei kelailut Ulurulla olisi menneet aivan liian diipeiksi, päätti joku laittaa tämän soimaan. Uudestaan. Ja uudestaan.

Smokie: Who The F**k Is Alice?

Tähän kappaleeseen päättyi tuhansien kilometrien taival Australiassa. Pohjoisen Darwinista lentäen Cairnsiin, josta Greyhoundilla pitkin itärannikkoa Melbourneen. Sieltä Great Ocean Roadia pitkin Adelaideen, josta matka jatkui Stuart Highwayta Coober Pedyn kautta aina maan punaiseen keskustaan Alice Springsiin asti. Mihin v***n Alice Springsiin?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment