Ravintola La Calèndula
C/ nou 2, 17214-Regencós (Girona)| lacalendula.net
Kun muistelemme viime kesän Costa Bravan -matkaa, päällimmäisenä mieleen nousee pitkä lounas La Calèndulassa. Ja kun sanomme pitkä, tarkoitamme todella pitkää. Lounaamme kesti viitisen tuntia ja sisälsi kymmenen jumalaista ruokalajia – ja muutaman keittiön tervehdyksen vielä päälle. Viineineen, totta kai.
Friidu oli tuolloin pienenä salaisuutena matkassa mukana, mutta asiasta ei haluttu vielä julkisesti puhua. Ovelasti punotun viininjuontistrategiamme mukaisesti Arna kostutti silloin tällöin huuliaan viinissä (ah, niin jumalaisen hyvässä viinissä!), ja kun Arton lasi oli tyhjentynyt tarpeeksi, lasit vaihtuivat vaivihkaa päittäin. Heh, olipa sulavaa! Tiedä sitten kuinka täydestä tämä meni matkatovereihin, mutta ainakaan kukaan ei käräyttänyt meitä rysän päältä.
La Calèndula tarkoittaa kehäkukkaa, ja kukat ovatkin ravintolan kantava teema. Syötäviä kukkia, joita kasvaa myös ravintolan puutarhassa, on käytetty lähes kaikissa annoksissa. Muut raaka-aineet ovat alueen tuoreita ja kauden mukaisia mereneläviä, kasviksia ja juureksia, yrttejä sekä laadukasta lihaa. Annoksista maistaa, että ne on tehty rakkaudella ja intohimolla. Jokainen maistamamme suupala sai yhtään liioittelematta hymyn huulille, ja kokonaisuus oli täyden kympin elämys, jota muistelemme vielä pitkään.
La Calèndula on niin hyvä, että sinne kannattaa meidän mielestä koukata vähän pidemmänkin matkan päästä. Regencósin kylään, jossa ravintola sijaitsee, on Gironasta alle 50 kilometriä ja Barcelonastakin vain noin 130 km. Ravintolan yhteydessä toimii vain aikuisille tarkoitettu Hotel Del Teatre, joten oikein hyvä idea pariskuntalomalle voisi olla tehdä Regencósiin yhden yön retki vaikkapa Barcelonasta, yöpyä Del Teatressa ja illastaa pitkän kaavan mukaan La Calèndulassa. Entistä leveämpi hymy leviää kasvoille, kun kurkkaa ravintolan ja hotellin hintoja: yöpymisen ja illallisen viineineen saa jopa 174 eurolla per henkilö (hinnat alkaen)!
Katsokaa nyt näitä annoksia! Eikö muka herahda vesi kielelle?
Tonnikalalla, munakoisolla ja vesikrassin kukilla täytetty minimandariini
Misomarinoitua huotrasimpukkaa, siitaketta ja sitruksia tapiokahelmien ja fenkolin kera
Kylmä tomaatti-vesimelonikeitto sekä paprikajäätelöä, merifenkolikrassia ja savustettua sardiinia
Salaatti villeistä yrteistä ja kukista, rapeaa purjoa, Mas Alban juustoa, luomukananmunaa ja tryffeliä
Paistetulla kalmarilla täytetty kesäkurpitsan kukka ja shisho-kastiketta
Grillattua mustekalaa, maa-artisokkaa ja merilevää
Rapeaa iberico-possua johanneksenleipäpuukastikkeella, mustajuurta ja salviaa
Suklaata, ruusun terälehtiä, tryffelijäätelöä, vadelmaa ja punajuurta
La Calèndulan keittiötä johtaa Iolanda Bustos, joka käy päivittäin keräämässä tuoreita kukkia ja yrttejä annoksia varten.