Mainos / PR-tilaisuus: Ravintola Salve ja Pieni Ideapuoti
Ravintolavinkki Helsinkiin! Ravintola Salve on niitä helsinkiläisiä klassikkoravintoloita, joissa historia ja tarinat heräävät eloon. Rennon kortteliravintolan nimikkoannos on paistetut silakat, joita kehutaan jopa kaupungin parhaiksi.
Ravintola Salve on nähnyt merimiehet ja taiteilijat, tupakansavun ja tuulipuvut, kovaäänisen kapakkatunnelman ja nykyisen kortteliravintolan kodikkuuden. Ensimmäiset kolme vuosikymmentään Salve myi ruokaa ja tupakkaa Hietalahden torilla pienestä puisesta kioskista, josta se muutti torin laidalle vastavalmistuneeseen rakennukseen vuonna 1927. Nykyisissä tiloissaan Hietalahdenranta 5:ssä Salve on toiminut vuodesta 2016.
Merimieskapakasta taiteilijoiden kantapaikaksi
Salve oli pitkään merenkulkijoiden kantapaikka. Merimiehet rantautuivat Salveen syömään ja juomaan. Mukanaan he toivat makuja maailmalta, kuten hedelmiä ja kukkia, mutta myös tarinoita ja tunnelmaa. Sittemmin ravintolan löysivät kaupungin taiteilijat, jotka toisinaan maksoivat ruoasta tauluilla. Näin ravintolaan kertyi vähitellen vaikuttava taidekokoelma, jonka teoksia löytyy nykyisiin tiloihin perustetulta taideseinältä. Esillä on teoksia niin edesmenneiltä kuin nykyisiltäkin kanta-asiakkailta, kuten Kain Tapperilta, Ukri Merikannolta, Matti Peltokankaalta, Olavi Pajulahdelta, Tarja Teräsvuorelta ja Reijo Viljaselta.

Rento kortteliravintola, jossa tarinat, ruoka ja taide yhdistyvät
Tänä päivänä Salve on lämminhenkinen ja rento kortteliravintola, jossa perinteet ja nykyhetki kohtaavat. Seiniä koristelevat asiakkaiden vuosien varrella tuomat merihenkiset esineet muistuttavat merimieshistoriasta, taideteokset boheemista aikakaudesta. Ravintolanjohtaja Linda Rosilainen-Susi kertoo, että mukava ja rento fiilis kuuluu Salveen olennaisena osana. Asiakaskunta on monipuolinen. Kantapöydissä viihtyvät vanhat tutut, mutta ravintola houkuttelee myös lähialueen asukkaita, kulttuuriväkeä ja turisteja. Salvessa yhdistyvät tarinat, ruoka ja taide.
Klassikkoannos paistetut silakat
Salve tunnetaan erityisesti paistetuista silakoistaan. Ne ovat olleet listalla niin kauan kuin kukaan muistaa ja kuuluvat Helsingin klassikkoannoksiin. Pääsin itse maistamaan niitä pressilounaalla osana kolmen ruokalajin ’Salven menua’. Silakat olivat maukkaita ja ihanan rapeita ja ne tarjoiltiin perunamuusin, runsaan voin ja mummonkurkkujen kera. Annos oli täynnä makua ja reilun kokoinen, juuri sellainen mistä Salven asiakkaat Rosilainen-Susin mukaan tykkäävät. Menun kruunasivat alkuun nautittu, mehevä katkarapuskagen saaristolaisleivällä ja jälkiruoaksi tarjottu, pitsireunainen räiskäle Salven omalla mansikkahillolla. Menu oli kuin aikamatka menneisiin vuosiin, mutta samalla ihan tätä päivää.
Ja tätä menua ei muuten ole hinnalla pilattu. Kolmen ruokalajin Salven menu maksaa vain 41 euroa, mikä on Helsingin mittakaavassa erittäin kohtuullista.



Osa Helsingin kulttuurihistoriaa
Salve ei tarvitse kikkailua, vaan se on hyvä juuri sellaisena kuin se on. Menneet vuodet ja vuosikymmenet näkyvät Salvessa, ja niin niiden kuuluukin näkyä, sillä ilman historian kerrostumia Salve ei olisi Salve. Samalla se on riittävästi ajan hermolla. Salve on niitä ravintoloita, joista monella meistä on muistoja vuosien varrelta. Salvessa on istuttu avajaisten jatkoilla, nautittu auringosta ja kylmästä juomasta terassilla, syöty paistettuja silakoita (tai Salven pannua tai wieninleikettä) ja vietetty niin arkisia kuin juhlallisempiakin hetkiä vuosikymmenestä toiseen. Voin kuvitella, että kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä istun perheeni kanssa Salvessa illallisella. Syömme paistettuja silakoita, totta kai, ja muistelemme, miten kävimme täällä jo silloin, kun Friidu oli pieni. Pitäisikin muuten taas käydä, edellisestä kerrasta on aikaa!
Täytyy myöntää, että tästä paikasta en ollut kuullutkaan, mutta en Helsingissä asukaan. Kuulostaa kuitenkin hyvältä, joten täytyy laittaa paikka ja tuo silakka-annos mieleen.