≡ Menu

Poya Lisa – Togeanien paratiisi

Pikkuruinen saari, jolla on kallio ja kaistale rantaa, huojuvia palmupuita, aurinkoa, valkoista hiekkaa ja turkoosia merta, muutama bungalowi, kalaa ja riisiä kolmesti päivässä, mitä sitä ihminen muuta tarvitsee?

Poya Lisan minisaari Batu Daka -saaren kainalossa Bomban edustalla on kaikkea tuota. Soppaan kun sekoitetaan vielä kourallinen samanhenkisiä ihmisiä eri puolilta maailmaa, upeat snorklailumaastot ja pari kylmää (tai useimmiten lämmintä, koska saarella on sähköt vain muutaman tunnin illassa) Bintangia, travellerin viihtyvyys on taattu. Me viihdyttiin kokonaiset kahdeksan päivää, jonka aikana oltaisiin hyvin ehditty koluta myös muita Togeanien saaria, mutta ei koettu tarvetta poistua Poya Lisasta paria snorklailuretkeä lukuunottamatta.

Togean_ranta3_blogi Togean_kallio_blogi Togean_hassukoralli_blogi Togean_kauniitrehut_blogi Togean_terassi_blogi

Näkymä meidän terassilta. Tässä kelpasi kuulkaa katsella auringonlaskua kylmä bintangi kourassa.

Päivät kuluivat riippumatossa makoillen, kirjoja lukien, välillä turkooseihin aaltoihin pulahtaen, illat kuvankauniita auringonlaskuja ihaillen ja rantanuotion ääressä muiden travellereiden kanssa turisten. Kolme kertaa päivässä istuttiin yhteisen pitkän pöydän ääreen nauttimaan simppeleitä mutta maukkaita kala-aterioita, joinakin iltoina maistui pari olutta tai arakia (paikallinen palmu- tai riisiviinas). Saarella ei toimi puhelimet saati netit, eipä niitä kaipaakaan.

Togean_hammock_blogi Togean_ranta2_blogi Togean_ranta_blogi Togean_ranta4_blogi

Näkymä meidän mökin etukuistilta rannalle

Togean_auringonlasku_blogi Leirinuotio Togean_kalat_blogi

Kala oli tuoretta!

Togean_kalaalautasella_blogi

Ja sitten se päätyi lautaselle.

Togean_hummerit_blogi

Yhtenä iltana saatiin hummeria!

Togean_bintang_blogi

Bintangit. (Pölykerroksesta nähnee, et ei oo ihan pelkästään meidän aikaansaannosta tämä kasa.)

Parina päivänä käytiin snorklailemassa, yhtenä läheisellä Taupanin saarella ja toisena meduusajärvellä, josta on tulossa ihan oma kirjoituksensa. Vedenalaisista kuvista kiitokset Onurille ja Liannalle.

Togean_snorklaus1_blogi

Kivat kalat

Togean_snorklaus2_blogi

Nääkin oli kivoja kaloja. Ne oli vetäytyny tuonne pusikkoon.

Togean_snorklaus3_blogi

Värikästä korallia ja on siellä joku kalakin piilosilla.

Togean_snorklaus4_blogi

Meritähti

Togean_snorklaus5_blogi

Mitä lie angrybirdsejä

Poya Lisa on todellinen paratiisisaari, jonne matkustaminen oli ehdottomasti pitkän matkan ja vaivan arvoinen. Parin viikon lomamatkan kohteeksi se on tosin ehkä vähän turhan eristyksissä. Me matkustettiin Poya Lisaan etelästä, Makassarista:

 • Bussimatka Makassarista Rantepaoon 12 h, 10 e/hlö
 • Bussimatka Rantepaosta Tentenaan 16 h, 13 e/hlö
 • Automatka Tentenasta Ampanaan (oma auto ja kuski, ei enää jaksettu bussimatkaa saati vaihtoa Posossa) 5 h, 56 e/auto
 • Public boat Ampanasta Poya Lisaan (ti, pe ja su) 3 h, 2 e/hlö
 • Yöpymiset Makassarissa, Rantepaossa, Tentenassa ja Ampanassa

Paluumatka taittui toista reittiä:

 • Public boat Poya Lisasta Ampanaan (ma, to ja la) 3 h, 2 e/hlö
 • Auto Ampanasta Luwukiin (oma auto ja kuski, ei oltais ehditty seuraavan aamun lennolle bussilla, hintaan sisältyi kuljetus hotellilta lentokentälle neljältä aamuyöllä) 8 h, 60 e/auto
 • Lion Airin lennot Luwukista Makassariin, Makassarista Jakartaan ja Jakartasta Denpasariin yhteensä 9 h, 150 e/hlö
 • Matkaan meni yhteensä 30 tuntia, välissä torkuttiin viiden tunnin yöunet Luwukissa

Togeaneilta pääsee myös pohjoiseen (lautalla Gorontaloon ja sieltä joko bussilla tai lentäen Manadoon), mutta me jätettiin pohjoinen Sulawesi tällä kertaa väliin aikataulusyistä.

{ 4 comments… add one }
 • Heli 14.9.2012, 10:05

  Life is good. Very good. 🙂

  Millä noi angrybirdsit on kuvattu? Onks teillä oma kamera jossain suojassa?

  • Cocoa etsimässä 15.9.2012, 09:28

   Life is todellakin very good :).

   Meillä ei oo omaa vedenalaiskameraa eikä mitään koteloa, mutta saatiin nää kuvat, ja myös ne meduusakuvat yksiltä tyypeiltä, joiden kaa oltiin noilla retkillä. Sellainen kotelo olis kyllä kätsä, jos aiotaan harrastaa tota vedenalaista maailmaa enemmänkin.

 • Laura 11.2.2013, 12:07

  Näyttää ihanalta! Olen itse suuntaamassa Sulawesille ja tutkiskelenkin nyt kaikkea infoa Togeaneista ja muutenkin Sulawesista. Osaatteko sanoa, mikä saarista ois mukavin yksin reissaaavalle? Kadidiri vaikuttais sellaiselta? Tai jäikö teille mieleen joku erityisen kivannäköinen majoituspaikka, jota osaisitte suositella? Tai voikohan maaliskuussa vaan mennä paikan päälle ilman mitään varauksia?

  • Cocoa etsimässä 21.2.2013, 11:32

   Moikka! Oltiin Togeaneilla ainoastaan Poya Lisassa, joten ei osata sanoa muista mestoista. Meillä on sellainen käsitys, että Kadidirilla on vilkkaampaa, eli se voisi näin ollen olla yksin matkustavalle mielekkäämpi, mutta Poya Lisa on kyllä todella kaunis ja rauhallinen paikka jos sellaista kaipaa. Poya Lisassa on myös yhteiset ruoka-ajat ja yhteiset ruokapöydät, joten sosialisoitua tulee melkein pakostikin, jos paikassa vaan on muuta porukkaa. Ei osata yhtään sanoa maaliskuun (eikä kyllä oikeestaan minkään muun kuun) varaustilanteesta, mutta Poya Lisaan ei käsittääksemme oikein voi varata etukäteen. Ampanasta käsin voi ennen saarelle matkaamista varmistaa, että saarella on tilaa (Ampanan hotelleissa tiedetään tai pystytään selvittämään tilanne). Yleensä kai on, ja jos ei ole, niin majapaikka järjestetään jotenkin.

Leave a Comment