≡ Menu

Mikä Alaskan-risteilyssä oli parasta?

Alaskan risteily kokemuksia

Yhteistyössä Risteilykeskus ja Norwegian Cruise Line*

Viikon mittainen risteily Kaakkois-Alaskan rannikolla oli huippuhetkiä ja kohokohtia täynnä, mutta kun matkan jälkeen istuimme alas miettimään mikä Alaskan-risteilyssä oli parasta – erityisesti muihin matkustusmuotoihin nähden – muutama seikka nousi ylitse muiden. Tässä aatoksiamme listattuna:

Alaskan henkeäsalpaavat maisemat

Lumihuippuiset vuoret, jäätiköiden peittämät laaksot, rinteillä vehreänä kumpuilevat havumetsät, puiden latvoissa ja vuorten huippujen yllä raskaana roikkuva usva, rantaviivaa täplittävät värikkäät talot, majesteettisena merestä nousevat kallioiset saaret, paljaiden kallionrinteiden paljastamat ajan ja sääolosuhteiden kerrostumat, rinteitä leikkisästi alas laskettelevat vesiputoukset, sinisen, vihreän, turkoosin ja harmaan eri sävyissä lainehtiva meri…

Ah.

Alaska tarjosi maisemia, jollaisia emme olleet aiemmin kokeneet. Ne tekivät niin suuren vaikutuksen, että emme välillä voineet muuta kuin ihailla suu auki ja huokailla syvään. Parvekehyttimme ansiosta saatoimme ihailla ympärillämme avautuvia luontonäkymiä myös aamuisin ennen satamaan saapumista ja iltaisin liikkeelle lähdön jälkeen. Jaksoimme tuijottaa metsiä, vuoria ja merta, merta, merta ihan loputtomiin, ja päällimmäinen ajatus risteilyn jälkeen oli, että Alaskaan on pakko päästä uudelleen.

Risteilyllä pääsimme myös nauttimaan maisemista, joiden ääreen meidän olisi ollut omatoimireissulla erittäin vaikea, kenties jopa mahdotonta päästä. Toisesta päiväkohteestamme Juneausta jatkoimme matkaa jo aikaisin iltapäivällä. Se harmitti aluksi, sillä olisimme viihtyneet kaupungissa pidempäänkin, mutta kun meille valkeni varhaisen lähdön syy, harmitus hävisi kuin tuhka tuuleen. Nimittäin siitä iltapäivästä, kun livuimme valtamerialuksellamme pitkin Endicott Arm -vuonoa ja kelluimme pitkän tovin Dawes-jäätikön edustalla kehkeytyi risteilymme kohokohta. Tästä kerromme lisää myöhemmin.

IMG_20190708_104312
Alaskan risteily kokemuksia
IMG_20190709_104659
Alaskan risteily kokemuksia
IMG_0462

Valaat ja muut eläinbongaukset

Meillä kävi niin hyvä tuuri, että onnistuimme bongaamaan ryhävalaita useampaan otteeseen risteilylaivalta käsin. Yhtenä iltana, kun Arna oli testaamassa laivan viihdetarjontaa ja Friidu oli jo käynyt yöunilleen, Arto istui hyttimme parvekkeella nauttimassa maisemista ja iltaoluesta. Ja silloin, ihan yks kaks yllättäen, ryhävalas lipui ohi. Rauhallisesti, majesteettisesti. Arto ei ollut uskoa silmiään!

Toisella kertaa Arna käveli 15. kannen observation loungen käytävällä, kun ikkunan takana pärskähteli tuttuja vesisuihkuja, ja siellähän ne veijarit taas uiskentelivat!

Kolmannen kerran olimme oman hyttimme parvekkeella valvomassa Friidun päiväunia ja nauttimassa maisemista, kun tuttuja merkkejä (eli vesisuihkuja ja pinnalla vilahtavia selkäeviä) alkoi taas näkyä, ensin kauempana ja sitten varsin lähellä laivaa. Tällä kertaa ryhävalaita oli useampi ja ne tarjosivat meille viihdettä kokopitkän luontodokkarin verran. Aivan uskomatonta!

Valaiden lisäksi näimme laivalta myös muun muassa kirjohylkeitä (harbor seals) lekottelemassa jäälauttojen päällä, merisaukkoja (sea otters) pulpahtelemassa pintaan siellä täällä ja valkopäämerikotkia (bald eagles) liitelemässä rantaviivan tuntumassa.

Alaskan risteily kokemuksia
IMG_0587
IMG_0770
IMG_0578

Monta kohdetta yhdellä iskulla

Risteily ei ehkä tarjoa mahdollisuutta tutustua kohteisiin perusteellisesti, sillä aikaa satamissa on hyvin rajallisesti, mutta se tarjoaa pintapuolisen katsauksen useampaan kohteeseen. Muutaman tunnin pysähdyksen aikana ehtii saada yleiskuvan kohteesta, jotta tietää, haluaako palata myöhemmin uudelleen, paremmalla ajalla. Me piipahdimme risteilyn aikana Ketchikanissa, Juneaussa, Icy Strait Pointissa (Hoonahissa) ja Kanadan Victoriassa (näistä kaikista on tulossa omat postauksensa), joista osaan matkustaisimme kernaasti uudelleen, mutta osa ei tehnyt niin valtavaa vaikutusta, että haluaisimme välttämättä palata.

Alaskassa välimatkat ovat pitkiä, liikkuminen paikoin hankalaa – esimerkiksi osavaltion pääkaupunkiin Juneauhun ei pääse lainkaan maateitse – ja omatoimimatkailu kallista, joten risteily tarjoaa mahdollisuuden nähdä useamman kohteen lyhyen loman aikana ja verrattain edullisesti.

Meihin Alaska teki lähtemättömän vaikutuksen, joten palaamme varmasti. Luultavasti omatoimisesti, sillä haluamme koluta perusteellisesti ja ajan kanssa niin kaupungit ja kylät kuin kansallispuistot ja myös laajemmalta alueelta kuin mihin risteilyjen reitit ulottuvat. Mutta uuden Alaskan-reissun on aika on vasta sitten kun Friidu jaksaa patikoida (edes lyhytä matkoja), meloa (tai ainakin istua kärsivällisesti kajakissa) ja kantaa ainakin osan matkatavaroistaan itse. Tässä elämäntilanteessa risteily oli mitä kätevin – ja samalla elämyksellisin – valinta.

IMG_0414
IMG_1158
IMG_0512
Alaskan risteily kokemuksia

Kurkistus amerikkalaiseen kulttuuriin

Tämä tuli vähän puskista, mutta Alaskan-risteily osoittautui loistavaksi tavaksi tutustua amerikkalaiseen lomanviettokulttuuriin.

Valtaosa kanssamatkustajistamme oli tosiaankin amerikkalaisia. Juuri muita kansallisuuksia emme tavanneetkaan, joitakin aasialaisryhmiä ja yhtä brasilialaista perhettä lukuunottamatta. Mikä ei tietenkään tarkoita, ettei muita olisi ollut, mutta hyvin amerikkalaisvoittoista oli porukka joka tapauksessa.

Millaisia lomanviettäjiä amerikkalaiset sitten tämän kokemuksen perusteella ovat?

He arvostavat – ja myös vaativat! – hyvää asiakaspalvelua ja kuluttavat ylipäätään palveluita enemmän kuin suomalaiset. Amerikassa, tai amerikkalaisten suosimissa kohteissa matkustaessa palvelun ja esimeriksi ravintolaruuan taso on yleensä huippua, sillä amerikkalaiset ilmaisevat tyytymättömyytensä huomattavasti herkemmin kuin suomalaiset. Jos tilausta ei tulla ottamaan tarpeeksi nopeasti, jos pihvin kypsyysaste on väärä, jos annos on haalea tai viini liian lämmintä, amerikkalainen asiakas ottaa sen kursailematta puheeksi henkilökunnan kanssa, ja asia korjataan välittömästi. Myös amerikkalainen tippikulttuuri vaikuttaa siihen, että asiakas halutaan pitää mahdollisimman tyytyväisenä.

Amerikkalaiset rakastavat kaikenlaisia kisailuja, visailuja ja arvontoja. Suomalaiset ovat ehkä vähän arkoja osallistumaan aktiviteetteihin, joissa joutuu menemään lavalle ja ehkä asettamaan itsensä vähän naurunalaiseksi, mutta amerikkalaiset totta vie eivät!

Ohjelmassa oli lukuisia päivittäisiä kisailuja, esimerkiksi Last man standing, Wheel of Ill Will, Newlywed not so Newlywed, Deal or No Deal, Take a Chance… Lisäksi oli urheiluvisaa, tietovisaa, ristisanahaastekisaa, pictionarya

Ja voi sitä arvontojen määrää! Eri puolilla laivaa oli päivittäin lukuisia arvontoja, esimerkiksi samppanja-arvonta, spa-arvonta ja taidearvonta, joihin yhdysvaltalaiset kanssamatkustajamme osallistuivat sankoin joukoin ja intoa puhkuen. Myös Arna osallistui yhdenä päivänä ihan mielenkiinnosta laivan myymälässä järjestettyyn tuotearvontaan, mutta se ei ollut niin mielekästä puuhaa, että siihen olisi jaksanut tuhlata aikaa toisenkin kerran.

Amerikkalaiset myös tykkäävät puhua ja käydä juttusille ventovieraiden kanssa. Näihin keskustelunavauksiin kannattaa heittäytyä täysillä mukaan, sillä amerikkalaisten avoimuuden ja uteliaisuuden ansiosta keskusteluista kehkeytyy monesti todella mielenkiintoisia. Esimerkiksi kun Arna istui omana vapaailtanaan mojito-baarin tiskillä, jokainen baarissa asioinut henkilö jäi hetkeksi kyselemään kuulumisia ja vaihtamaan muutaman sanan. Tämähän on sitä niin sanottua small talkia, eli useimpien suomalaisten mielestä ihan turhaa lätinää, mutta me digataan! Juttutuokioissa on useimmiten alkukohteliaisuuksien jälkeen ihan kiinnostavaa sisältöä, ja ainakin tullaan huomioineeksi kanssaihmisiä, ja se on mukavaa käytöstä se.

IMG_20190709_181220
IMG_20190711_150134
IMG_20190709_184555

Herkullinen ja laadukas ruokatarjonta

Meille tuli suurena ja todella positiivisena yllätyksenä, että ruoka Norwegian Joylla oli ihan hitsin hyvää! Siis todella erinomaisen hyvää! Olimme kyllä kuulleet jo ennen omaa risteilyämme, ja useammalta taholta, että laivoilla on yleensä hyvää ruokaa, mutta olimme olettaneet, että kehut liittyvät ennemminkin ruuan määrään kuin laatuun. Tämä olettamus osoittautui siinä määrin vääräksi, että ruoka oli todellakin huippuhyvää, mutta sitä myös oli paljon ja usein tarjolla.

Kerromme seuraavassa postauksessa lisää Norwegian Joyn ravintoloista, mutta todettakoon tässä jo lyhyesti, että Joylla on risteilyn hintaan kuuluvia ravintoloita (=complimentary) kokonaista kuusi kappaletta, joista kahdessa on buffettarjoilu ja lopuissa pöytiintarjoilu, joten valinnanvaraa on ja nälkä ei varmasti pääse yllättämään. Ja muistimmeko jo sanoa, että ruoka on ihan aidosti todella hyvää? Tämä on paljon sanottu meiltä, sillä tunnustamme olevamme varsin vaativia ruokailijoita.

IMG_0869
IMG_1081
IMG_0876

Helppous

Meille, jotka olemme tottuneet omatoimimatkailuun ja kaikkeen siihen olennaisesti liittyvään selvittelyyn ja tutkimiseen ja roudaamiseen ja pakkaamiseen ja purkamiseen, risteilymatkustamisen helppous ja vaivattomuus toi tervetullutta vaihtelua.

Risteilylaiva on ikään kuin hotelli, jossa asutaan viikko, mutta maisema ympärillä vaihtuu. Matkatavarat pitää purkaa vain kerran, ja huoneessa kaikki on siistiä ja valmiina ja omilla paikoillaan, kun iltapäivällä tai illalla palataan päivän seikkailuista takaisin ”hotelliin”. Sänky on pedattu, ja seuraavan päivän ohjelma on tuotu hyttiin ennakkoon tutustuttavaksi. Kaikki on lähellä – ravintolat, kahvilat, baarit, kaupat, spa, uima-altaat, teatterit ja muu viihdetarjonta – eikä ”ulos” lähtiessään tarvitse napata juuri muuta kuin huonekortti mukaan.

Myös maapäiville (eli niille päiville, jolloin laivasta on mahdollista poistua maihin; tämä on risteilyslangia) on tarjolla valmiiksi mietittyä ohjelmaa jokaiseen makuun. Varustamon tarjoamasta retkivalikoimasta, joka koostuu paikallisten matkanjärjestäjien retkistä, voi vain valita mieleisensä retken, ja järjestäjä tulee noutamaan laivan oven edestä. Eli itsenäisesti ei tarvitse selvittää mitään eikä löytää tietään mihinkään. Tämä on sekä plussa että pieni miinus, mutta siihen palaamme myöhemmin.

Matkalaukkuja ei myöskään tarvitse raahata itse satamasta laivaan ja omaan hyttiin, eikä risteilyn päätyttyä pois laivasta (mutta saa raahata, jos haluaa), vaan tämäkin hoituu henkilökunnan toimesta ilman erillistä maksua. Etenkin lastenrattaiden kanssa liikkuvalle tämä on pelastus.

IMG_20190707_180126
IMG_20190707_152806
IMG_6445-2

Lapsiystävällisyys

Risteilyn alkaessa olimme reissanneet Amerikassa jo useamman viikon, joten amerikkalaisen palvelukulttuurin lapsiystävällisyys ja ei sinänsä tullut yllätyksenä, mutta silti se ilahdutti. Tai voiko edes puhua amerikkalaisesta palvelukulttuurista, kun laivan henkilökunta oli pääsääntöisesti Kaakkois-Aasiasta? Joka tapauksessa meidän Friidu huomioitiin joka paikassa suorastaan ylitsevuotavalla lämmöllä ja ystävällisyydellä. Hänelle käytiin juttelemassa ja hassuttelemassa, häntä halittiin ja pusittiin, hänelle tuotiin piirustusvälineitä ja leluja, hänelle tarjoiltiin ruoka muita nopeammin ja hänen kuulumisiaan käytiin kyselemässä.

Ravintoloissa oli syöttötuolit ja lastenlistat, joskin me tilattiin Friidulle yhtä kertaa lukuunottamatta aikuisten listalta. Laivalla oli myös Splash Academy -niminen lastenmaailma, jossa oli lapsille omat, monipuoliset tilat ja järjestettyä ohjelmaa päivittäin. Valtaosa lasten aktiviteeteista on yli 3-vuotiaille lapsille (kuten valitettavasti myös lastenhoitopalvelu, jota olisimme kaivanneet edes yhden illallisen ajaksi…), mutta myös pienille oli järjestetty päivittäin Guppies-kerho, jossa oli lastenhoitajia leikittämässä lapsia eri teemojen mukaan.

Lue myös:

Rahat meni ja sydän jäi sinne jonnekin – takana on paras loma ikinä

IMG_20190709_182637
IMG_20190708_102158

*Alaskan-risteily toteutettiin yhteistyössä Risteilykeskuksen ja Norwegian Cruise Linen kanssa. Olimme risteilyllä juttumatkalla perinteisen median edustajina, mutta sovimme samalla näkyvyydestä myös blogissa. Blogin osalta sovimme yhdestä blogiartikkelista (ei tämä), mutta avoimuuden vuoksi olemme lisänneet yhteistyömerkinnän kaikkiin risteilypostauksiin.

{ 7 comments… add one }
 • Vespucci 12.8.2019, 09:32

  Suomalainen matkailija on etenkin ulkomailla sellainen, että sen pahin vihollinen on toinen suomalainen, sille ei puhuta vahingossakaan.

  • Cocoa etsimässä 15.8.2019, 20:08

   Onko näin? No, ehkä se vähän on näin. Mutta tästä jutustako tämä tuli mieleen?

 • HOLOHOLO Honolulu 12.8.2019, 21:47

  Kerran tapasin naisen – jolla suomalainen tausta – joka asui Ketchikan AK ! Hänellä oli risteilyyn liittyvää asiakaspalvelua – aina kun laivat saapuu satamaan ! Hän oli kiinnostunut Suomesta – sillä tapasimme Honolulussa 1990 ! Myös lennolla oli B.C hääpariskunta Vancouver Honolulu – kanadalainen pari joiden sukunimi oli LAAKSO ! Totesimme vaan että pieni on maailma – kun Suomi & Alaskakin olivat samaa maata !

  • Cocoa etsimässä 15.8.2019, 09:44

   Ooh, kiinnostavaa! Meille aika moni alaskalainen sanoi, että ollaan ensimmäisiä suomalaisia jotka he ovat koskaan tavanneet, mutta muutama sellainenkin tarina kuultiin, jossa keskustelukumppanilla oli joku suomalaistaustainen tuttava Alaskassa. Aika paljon meitä suomalaisia on kai aikanaan lähtenyt nimenomaan Amerikan pohjoisimpiin osiin.

 • HC 16.8.2019, 22:07

  Seilasin itse noissa maisemissa reilun kuukauden 2017 kun työskentelin Seabourn – varustamolla. Ensivaikutelmat oli silloin, että putosin suoraan ’Villi Pohjola’ tv-sarjan maisemiin ☺ Viihdyin toki, mutta ei se toisaalta jättänyt mitään ’haluan-takaisin-Alaskaan’ – fiilistäkään.
  Itse olin tuolloin aluksen ainut skandi, amerikkalaisvoittoisessa asiakasryhmässä se tuntui olevan melko eksoottista 😃
  Mutta kiva oli lukea tarina ja tuttuja maisemia oli kuvissa…

  • Cocoa etsimässä 17.8.2019, 13:34

   Mekin oltiin pohjoismaalaisina aikamoinen ihmetyksen aihe niin muille matkustajille kuin laivan henkilökunnalle. ”Ai Suomesta! No te olette kaukana kotoa!”

   Me ihastuttiin Alaskaan kovasti ja halutaan ehdottomasti palata, mutta paremmalla ajalla ja ehdottomasti risteilysatamia kauemmas. Tykkäätkö yleensä vastaavanlaisista luontokohteista tai osaatko muuten sanoa miksi Alaska ei tehnyt suurempaa vaikutusta? Nuo satamathan ovat toki kovin turistisoituneita ja palvelut on suunnattu lähinnä risteilymatkustajille. Voisikohan siinä olla osasyy?

   PS. Me muuten käytiin tällä reissulla myös Villi Pohjola -tv-sarjan maisemissa, mutta nepä eivät sijaitsekaan Alaskassa vaan Roslynin pikkukaupungissa lähellä Seattlea :D. Juttua tulossa blogiin kunhan ehditään.

Leave a Comment