≡ Menu

Melbourne on urbaanieläjän unelmakaupunki

Melbourne

Meidän viikon mittaiseksi aiottu visiitti venyi lopulta melkein pariviikkoiseksi, ja tekemistä olisi totta vie riittänyt pidemmäksikin aikaa. Kierreltiin eri kaupunkinosissa, käytiin markkinoilla, vietettiin aikaa trendikkäissä kahviloissa ja baareissa, ihasteltiin monennäköistä katutaidetta, käytiin viihtymässä stand-upissa, istuskeltiin puistoissa, käveltiin rannalla, syötiin hyvin ja shoppailtiinkin vähän.

Melbournessa on tyyliä. Kaupungin arkkitehtuuri on sekoitus vanhaa englantilaista charmia ja modernia muotoilua. Betoniviidakon keskeltä löytyy niinikään kauniita ja rauhallisia viheralueita, joissa on hyvä käydä rahoittumassa kaupungilla kiertelyn lomassa. Melbournessa myös ihmiset ovat tyylikkäitä. Joku voisi sanoa, että melbournelaiset pukeutuvat persoonallisesti, mutta meidän tarkat silmämme havaitsivat lähinnä kaksi päätyyliä: business ja hipster.

Business-pukeutuminen on Melbournessa muuten paljon muodollisempaa ja viimeistellympää kuin Suomessa. Miehet pukeutuvat pukuun, solmioon ja laadukkaisiin kenkiin, hiukset ja naamakarvat ovat hyvässä ojennuksessa. Naisilla on poikkeuksetta hame ja korkokengät sekä hiukset ja meikit tietenkin viimeisen päälle, kädessä roikkuu clutch. Nuorten ja nuorten aikuisten hipstereiden tarpeisiin löytyy second hand- ja vintage-liikkeitä joka kulmalta, ja kahvilat ja baarit on sisustettu ajan hengen mukaisesti kierrätyskalusteilla, eriparituoleilla ja värikkäillä tekstiileillä.

Melbourne Batman AvenueMelbourne

St Kilda MelbourneSt Kildan rantaboulevardi

Melbourne St KildaHääkuvaussessio St Kildassa

Melbourne ratikkaIlmainen kaupunkiratikka kulkee Melbournen CBD:iä ympäri, mutta se on aina ihan tupaten täynnä porukkaa, niin turisteja kuin paikallisiakin.

Melbournessa on menoa. Kaupungissa tapahtuu koko ajan jotain. Festareita, livemusaa, taidenäyttelyitä, teatteria, klubeja, teemailtoja, katutaidetta, markkinoita. Tarjontaa löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselle kukkarolle. Radiohead oli kaupungissa samaan aikaan meidän kanssa, harmi vain että keikat oli loppunmyytyjä. Tulossa oli muitakin kovia nimiä, David Hasselhoff ja Rick Astley muun muassa. Treffattiin meidän Brisbanen isännätkin yksi ilta Fitzroyssa, he kun olivat menossa katsomaan juuri Radioheadia. Kaupunkiin saapuessa kannattaa pistäytyä Federation Squarella sijaitsevassa turisti-infossa nappaamassa mukaansa joku kaupungin ajankohtaista tarjontaa esittelevä brosari, ettei vain mene mielenkiintoisimmat keikat ja tapahtumat sivu suun.

Melbourne mielenosoitusTörmättiin Melbournen keskustassa sukupuolineutraalia avioliittolakia puolustavaan miekkariin ja hypättiin mukaan.

Melbourne mielenosoitus

Kerättiin tähän muutama meidän Melbourne-suosikki:

Melbournen keskustan kujat

Melbournen CBD eli keskusta on täynnä mitä viehättävämpiä kujia, joilta löytyy pieniä putiikkeja, trendikkäitä baareja tai ihan vain siistinnäköisiä rakennuksia tai katutaidetta. Me seurattiin turisti-infosta löytyneen Lanes and allyways -lehtisen esittelemää kävelyreittiä ja tykättiin kovasti.

Melbourne Centre PlaceCentre Place

Melbourne asuntovaunubaari

Hauska asuntovaunubaari

Melbourne kattoterassi

Melbournen kattojen yllä

Fitzroy

Me tykästyttiin Fitzroyn kaupunginosaan ihan täysillä, vaikka se onkin meidän makuun ehkä ihan hitusen liian hipster. Ravintoloita, kahviloita, baareja, second hand- ja vintage-liikkeitä, sisustusliikkeitä… Fitzroyssa jaksaa käppäillä vaikka kuinka kauan, välillä vaan lähimpään kahvilaan tai baariin tauolle. Kunpa olisi vain ollut varaa shoppailla!

Melbourne FitzroyKylänraitti Fitzroyssa

Melbourne venezuelalainen baariHyvä perjantai-illan meinki venezuelalaisessa baarissa Fitzroyssa

Chinatownin aasialaisravintolat

Chinatowniin kannattaa suunnata kun nälkä yllättää. Hyvää ja (australialaisittain) kohtuuhintaista pöperöä löytyy joka nurkalta. Me tykätään muutenkin kiinalaiskaupunginosista, niissä on mukavasti vilinää, hälinää, tuoksuja ja meininkiä.

Melbourne Hutong Dumpling BarErinomaista ruokaa (mutta kökköä palvelua) Hutong Dumpling Barissa Chinatownissa

Kulttuuritarjonta

Näyttämötaiteen ystävien kannattaa suunnata aamulla Town Hallin alakerrassa sijaitsevaan Half-tix-lippumyymälään, josta saa puoleen hintaan lippuja saman päivän esityksiin (ja lauantaisin myös sunnuntain esityksiin). Tarjolla on teatteria, musikaalia, revyytä, stand-uppia ja vaikka mitä. Me ostettiin liput The Comedy Clubin stand-up-esitykseen, joka oli hervottoman hauska!

Melbourne Comedy Club

Shown alkua odotellessa…

Possumit puistossa

Jos on päässyt käymään niin onnettomasti, ettet ole onnistunut bongaamaan Australian reissusi aikana yhtään possumia, istu auringonlaskun jälkeen Fitzroy Gardens -puiston penkille ja jää odottamaan. Pian voit ihailla söpöjä possumeja juoksentelemassa pitkin poikin puistoa!

Melbourne Fitzroy GardensFitzroy Gardens

Torit ja markkinat

Melbournessa on lähes joka päivä jotain toria tai markkinaa, ainakin kesäaikaan. Preston Market (Prestonin kaupungiosa sijaitsee n. 20–30 minsan junamatkan päässä keskustasta) on erityisesti paikallisten suosiossa, ja yksi Melbournen parhaita toreja. Queen Victoria Market on turistien suosikki, mutta myös paikallisten suosima. Päivätorilla emme käyneet, mutta kesäkeskiviikkoisin järjestettävästä iltatorista tykkäsimme kovasti. Hyvää ruokaa, hyvää musiikkia ja kaikenlaista kivaa ostettavaa olisi löytynyt taas vaikka kuinka. St Kildassa järjestetään sunnuntaisin viikonloppumarkkinat, joilla on myynnissä erityisesti paikallista taidetta ja käsitöitä. Sunnuntaimarkkinoiden aikaan koko St Kilda herää henkiin. Baareissa, ravintoloissa ja kaupoissa käy hirveä sutina, joka paikassa on tarjolla livemusaa ja ihmiset nauttivat olostaan perheen ja ystävien kanssa.

Melbourne Preston MarketPreston Market

Melbourne Queen Victoria Market

Höyryävän kuumat ruokapadat Queen Victoria Marketin iltatorilla

Melbourne St Kilda Weekend Market

St. Kildan viikonloppumarkkinat

Piknikki ja kasvisruokaa Abbotsford Convent Precinctissä

Abbotsford Convent Precinct on 11 historiallisesta rakennuksesta ja isosta puutarhasta koostuva kulttuurikeskus vain muutaman kilometrin päässä Melbournen CBD:stä. Kesäviikonloppuisin melbournelaiset kerääntyvät ystävineen ja perheineen viettämään aikaa Abbotsfordiin ja mekin menimme eräänä lauantaina sinne piknikille Melbournessa asuvan tuttumme ja tämän ystävien kanssa. Alueella voi nauttia omia eväitä, mutta tarjolla on myös herkullista kasvisruokaa Lentil as Anything -ravintolassa, jossa noutopöydän antimista saa maksaa sen verran kuin itse haluaa. Me maksettiin 10 dollaria per nuppi, mikä on kuulemma aika tavanomainen summa.

Melbourne Abbotsford Convent Precinct

Abbotsford Convent Precinct

Melbournessa ei ole kuin pari huonoa puolta. Ensimmäinen on ilmasto, Melbournessa on nimittäin ympäri vuoden kohtuullisen kylmä etelänavalta puhaltavan puhurin takia. Me saavuttiin Melbourneen kesän korvalla ja paleltiin ihan tosissamme ensimmäistä kertaa koko reissulla. Muutamana aurinkoisena päivänä lämpötila nousi parinkymmenen yläpuolelle ja aurinko lämmitti mukavasti, mutta pitkät housut ja pitkähihainen pusero tai takki ovat ihan ehdottomia varusteita. Lisäksi melbournelaiset ovat lähes yhtä tympeää väkeä kuin suomalaiset. Muualla australiassa kohtaamamme avoimuus, rentous ja ystävällisyys loistivat Melbournessa poissaolollaan, kiireiset kaupunkilaiset porhalsivat menemään kanssaeläjiä huomioimatta ja julkisissa liikennevälineissä katsekontaktia tuntemattomien kanssa välteltiin viimeiseen asti. Siinä missä helsinkiläinen muuten varaa viereisen paikan sporassa käsilaukulla tai repulla, melbournelainen istuu reteästi kahden penkin keskelle.
{ 2 comments… add one }
 • Anna / Muuttolintu 21.1.2016, 04:13

  Melbournessa on kesällä tosi kuuma! Joka kesä on pari viikkoa 40 asteen kieppeillä… Te olitte varmaan alkukesästä, millon kelit voi olla vielä epävakaita.
  Hyvin te ootte kiertäneet ja löytäneet mestoille. Mie en oo vieläkään käyny täällä stand-uppia katsomassa vaikka oon asunut täällä 6 vuotta! Brunswick on myös tosi kiva kaupunginosa, jos ikinä uudestaan tänne eksytte.
  Kirjotat tosi hauskasti ja koukuttavasti!

  • Cocoa etsimässä 14.2.2016, 19:20

   Me oltiin joo keväällä tai alkukesästä, muistaaksemme marraskuussa joskus. Tarkoitus on eksyä joskus uudestaan, Australia on yksi lempparimaista! Ja kiitos kehuista! Meitä on täällä näppiksen takana tosin kaksi kirjoittajaa, mutta hauska kirjoitustyyli meillä lienee molemmilla :).

Leave a Comment