≡ Menu

Matkatärpit Ubudiin

Matkavinkit Ubud Bali

Ehdittiin joogan, kasvissyönnin ja spa-hoitojen lisäksi tehdä Ubudissa paljon muutakin, vietimmehän siellä lopulta reilut pari viikkoa. Arna innostui jopa shoppailemaan, vaikka repuissa on kaikkea muuta kuin tilaa ja reppureissarin kukkaronpohja pilkottaa ikävästi. Koti-Suomeen lähti shoppailurupeaman jälkeen 11 kilon paketti, heh…

Listattiin meidän suosikit Ubudin aktiviteeteista sekä shoppailu-, ravintola-, kahvila- ja kauneushoitolapaljoudesta. HC-budjettimatkaajan valintoja nämä eivät ole, mutta me nautittiin sydämemme kyllyydestä suomalaiseen hintatasoon nähden kohtuuhintaisista tuotteista ja palveluista.

[Edit 15.5.2017: Jutussa mainitut paikat on käyty pikaisesti googlaamalla läpi ja suurin osa näyttää edelleen olevan toiminnassa. Paria putiikkia ei internetin syövereistä löytynyt, ne on merkitty kyseisten vinkkien yhteyteen.]

Aktiviteetit

Balilainen tanssi

Balilla kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa balilaista tanssia, ja Ubud on ehdottomasti paras paikka siihen, sillä esitysten taso on pääosin hyvä. Me käytiin katsomassa Kecak-tanssia eli tulitanssia (Kecak Fire Dance) jossain Hanomanin mestassa ja toisella kertaa Legong-tanssia Gunung Sari -ryhmän esittämänä Puri Agung Peliatan -temppelissä. Molemmat oli todella vaikuttavia ja suosittelemisen arvoisia. Balilaisessa tanssissa on ihan mielettömät muuvit ja vangitseva tunnelma, ja Arna päätti alkaa kotiin palattua harrastaa sitä, jos balilaisen tanssin opetusta Suomesta löytyy.

Ubud_lecong_blogi

Balilainen tanssi on täynnä ilmeitä, vivahteita, eleitä ja tunnelmaa!

Bali Eco Cyckling Tour

Jos leppoisa munamankelilla suhailu kauniissa maisemissa ja siinä samalla kiehtovaan balilaiseen kulttuuriin tutustuminen kiinnostaa, suosittelemme lämpimästi Bali Eco Cyckling Touria! Lue lisää pyöräretkestämme koillisen Balin maisemissa.

Kävelyretket

Ubudin keskustan ulkopuolella on useita kävelyreittejä, joilla pääsee nauttimaan Balin kauniista maisemista ja paikallisten kylien tunnelmasta joutumatta poistumaan kauas kaupungin ulkopuolelle. Lonely Planet esittelee ainakin kolme kävelyreittiä. Me käppäiltiin läheiselle Campuan Ridgelle, josta oli todella mahtavat näkymät kahdelle joelle ja riisipelloille.

Ubud_campuanridge_blogi

Näkymä Campuan Ridgen huipulla sijaitsevasta kahvilasta

ARMA- ja Neka-museot

Ubudissa taidemuseoita ja -gallerioita riittää, vähän jopa ehkä liiaksikin asti. Erityisesti ”gallerioita” on ihan sikana, mutta niistä suurin osa on matkamuistotaidetta myyviä krääsäliikkeitä ja vain osa oikeiden taiteilijoiden töitä myyviä gallerioita. Taidemuseoitakin piisaa, mutta me käytiin vain kahdessa, ARMA- ja Neka-museoissa. Näissä kahdessa vierailemalla saa hyvän käsityksen balilaisesta taiteesta, niin perinteisestä kuin nykytaiteestakin, ja Neka-museossa on esillä myös ulkomaisten Balilla vaikuttaneiden taiteilijoiden töitä. Tiettyihin aikoihin ARMAssa pääsee seuraamaan lasten balilaisen tanssin opetusta.

Ubud_NEKA_blogi

Arto ihailee teosta Neka-museon modernin taiteen osastolla.

Shoppailu

Ubudissa on bulkkimatkamuistoja myyvien kojujen ja pasar senin (art market eli krääsätori) lisäksi ilahduttavan paljon pieniä putiikkeja, jotka myyvät laadukkaita ja yksilöllisiä vaatteita ja jalkineita, asusteita ja koruja, nahkatuotteita, sisustustavaroita, käsitöitä, saippuoita, luonnonkosmetiikkaa, koriste- ja taide-esineitä ja vaikka mitä ihanaa!

Ubud_shoppailu_blogi

Arna innostui vähän shoppailemaan…

Kismet Boutique

(Jalan Goutama / Jalan Dewi Sita)

Paikallisten suunnittelijoiden rock-henkisiä vaatteita, asusteita ja koruja, myös kierrätysmateriaaleista valmistettuja asusteita. Liikkeen yhteydessä toimii kahvila.

Ubud_Kismet_blogi

Kismet sijaitsee tämän talon toisessa kerroksessa.

Asterisk

(Jalan Hanoman)

Pieni liike, joka myy laadukkaita ja kauniita Balilla valmistettuja hopeakoruja. Pääasiassa gamelan-palloja, mutta laadukkaita sellaisia, myös kaula- ja ranneketjuja, korviksia ja sormuksia.

Ubud_Asterisk_blogi

Asteriskista saa hienoja gamelan-palloja.

NOU

(Jalan Dewi Sita)

Ihana saippuakauppa, jossa kauniita ja hyväntuoksuisia, tyylikkäästi pakattuja saippuoita. Saman firman toisessa liikkeessä Monkey Forest Streetillä myydään hilloja ja marmelaadeja ja sen sellaista.

[Edit 15.5.2017: Putiikkia ei googlaamalla enää löydy, eli voi olla että ei ole enää toiminnassa.]

Paras

(Jalan Monkey Forest)

Saippuoita, suitsukkeita, hierontaöljyjä ja muuta kosmetiikkaa sekä pieniä sisustusesineitä kauniissa pakkauksissa ja tyylikkäässä myymälässä.

[Edit 15.5.2017: Putiikkia ei googlaamalla enää löydy, eli voi olla että ei ole enää toiminnassa.]

Ubud_Paras_blogi

Kaunis kauppa, josta olisi voinut ostaa vaikka mitä!

Tegun Folk Art Gallery

(Jalan Hanoman)

Taide-/sisustus-/matkamuistokauppoja Ubudissa riittää, mutta tämä oli selvästi keskivertoa laadukkaampi ja tyylikkäämpi. Käsitöitä, patsaita, huiveja, koruja, sisustusesineitä, kortteja ja vaikka mitä. Mielenkiintoisin tuote oli Buddha-joulukuusenkoriste.

Ubud_Tegun_blogi

Teguniin Buddha-joulukuusenkoristeostoksille!

Ganesha Bookshop

(Jalan Raya Ubud)

Hyvä käytettyjen kirjojen valikoima, myös suomenkielisiä kirjoja. Kauppa ostaa takaisin heiltä ostetut kirjat puolella alkuperäisestä hinnasta. Myös uusia kirjoja, mm. melko kattava keittokirjavalikoima.

Ubud_Ganesha_blogi

Ganeshassa on suuri käytettyjen kirjojen valikoima.

Ravintolat ja kahvilat

Ubudista löytyy ruokapaikkoja joka makuun, vaikkakaan ei ihan joka budjetille. Halpoja katukeittiöitä ei bongattu yhtä kärryä lukuun ottamatta, ja tultiinkin syöneeksi lähes kaikki ateriamme hyvissä ja reppureissaajalle turhan hintavahkoissa paikoissa. Mutta nautittiin kyllä joka hetkestä, ei olla syöty vielä missään niin hyvin kuin Ubudissa (paitsi ehkä Singaporessa…)!

On vegeravintoloita, italialaista, tex-mexiä, thaimaalaista, pihviravintolaa ja on vaikka mitä. Ja kaikki on hyvää ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua. Indonesialaisista ruokalajeista tarjolla oli lähinnä nasi gorengia (paistettua riisiä), nasi campuria (pikkuannoksia lihaa ja kasviksia riisin kera) ja mie gorengia (paistettua nuudelia) ja koska niitä oli ehditty syödä jo väsymiseen asti, söimme Ubudissa pääasiassa muuta.

Mainittakoon vielä, että hotelleissa ja restauranteissa listahintoihin lisätään verot ja palvelumaksu, ja tämä on ruokalistassa ilmoitettu ++-merkinnällä. Palvelumaksu on 10 % ja veron määrä voi olla joko 5, 6, 7 tai 11 %. Tai jotain siltä väliltä tai ylä- tai alapuolelta. Warungeissa ylimääräisiä maksuja ei lisätä. Epäselväksi on jäänyt, mitä käytännön eroa warungilla ja restaurantilla on, sekä miksi veron määrä vaihtelee.

Melting Wok Warung

(Jalan Goutama)

Ranskalaisen omistamassa warungissa ruoka on superduperhyvää ja hintataso kohtuullinen. Paikka on viimeisen päälle siisti ja kauniisti sisustettu, emäntä käy juttelemassa vieraiden kanssa ja palvelu on ensiluokkaista. Tarjolla on currya riisillä tai nuudelilla, kookosmaidolla tai ilman, lihalla tai vegenä, paistettua riisiä tai nuudelia sekä päivän erikoinen. Hyvä jälkiruokalista.

Ubud_MeltingWok_blogi

Superhyvää inkiväärikanaa ja currya nuudeleilla, nam!

KAFE

(Jalan Hanoman)

KAFEsta muodostui meidän kantapaikka. Käytiin siellä aamiaisella, lounaalla, päivällisellä, välipalalla, iltapäiväkahvilla, muuten vaan. Osuttiin yhtenä päivänä keskelle mainoskuvauksia ja päädyttiin ehkä mainoskasvoiksi! Tarjolla hurjasti vege-ruokalajeja, raakaruokaa, leivonnaisia (apple pie ja mulberry cheese cake!), oikeaa kahvia, hyvä teevalikoima, terveyspirtelöitä sekä ilmainen wi-fi.

Ubud_Kafe_applepie

Kafen apple pie oli sikahyvää!

Black Beach Italian Restaurant

(Jalan Hanoman)

Autenttiset ja jättehyvät pizzat ja pastat, oikeaa leipää, salamia, juustoa, oliiviöljyä… Ystävällinen palvelu ja viihtyisä miljöö. Ravintolan nimi tulee siitä, että yläkerrassa on alun perin ollut mustahiekkainen ”ranta”, josta kuitenkin luovuttiin kun sateet veivät sen mukanaan. Omistajaperhe tuttavineen istui usein ravintolassa pölpöttämässä italiaa.

Ubud_BlackBeach_blogi

Black Beachista saa italiaisia herkkuja kuten pitsaa, pastaa ja mahtavan herkullisen salamipatongin.

Down to Earth

(Jalan Guatama Selatan, Hanomanin poikkikatu)

Vegeravintola Jalan Hanomanin poikkikadulla. Todella laaja ruokalista, myös jälkkäreitä ja leivonnaisia. Kokeilemisen arvoisia annoksia ovat ainakin spagetti seitanpulla-tomaattikastikkeessa, välimeren lautanen ja pestopasta cashew-kermalla. Annokset ovat niin isoja, ettei jaksettu kertaakaan jälkkäreitä. Hyvä palvelu. Alakerrassa Ruohonjuuri-tyyppinen minikauppa.

Warung Sopa

(Jalan Sugriwa)

Indonesialaista ruokaa tarjoava vege-ravintola. Paikan nasi campur on tosi hyvä, punaisen riisin kylkeen saa valita vitriinistä niin monta pikkuannosta kuin napa vetää; on linssiä, okraa, munakoisoa, tofupyöryköitä, kasvisnyyttejä, kevätkääryleitä… Namnam! Paras ja tulinen sambal (chilikastike/-lisuke), jota pyydettiin joka kerta lisää ja henkilökunta oli mielissään. Tarjolla myös päivän keitto. Paikasta saa myös vegaanisia leivonnaisia, jotka ei ehkä olleet ihan meidän makuun, kyllä kakku vaatii munaa ja voita.

Cafe des Artistes

(Jalan Bisma)

Ai, ai ja voi, voi. Tästä belgialaisravintolasta söimme ehdottomasti parhaat pihvit koko reissun aikana (ja ehkä ikinä!). Murea liha suorastaan suli suuhun ja kypsyydet oli just sellaisia kuin pitikin. Valkosipuli- perunamuusi ja pippurikermakastike kaipasivat vähän makua, mutta pihvi oli niin hyvä ettei muusilla tai soosilla ollut niin väliäkään. Alkupalaksi nautitut kylmäsavulohileivät olivat myös tosi hyvät ja saivat kaipaamaan kotoisia ruokia. Talon valkkari oli hyvää, talon punaviini ehkä vähän kevyttä, mutta päivän special wine (Jacob’s Creekin shiraz-cabernet sauvignon) oli nannaa. Ei halpa paikka reppureissarin näkökulmasta, mutta 55 euroa näin hyvästä ateriasta ei ollut kyllä liikaakaan.

Bali Buda

(Jalan Jembawan)

Paljon kasvisruokalajeja mutta myös lihaa. Hyvät pizzat. Muutamia löhösohvia, joissa on paljon mukavampi löhöillä ja syödä kuin ruokapöydässä. Alakerrassa herkkukauppa.

Ubud_BaliBuddha2_blogi

Juustopizza ja rehupizza Bali Buddhassa

OOPS Restaurant and Bar

(Jalan Raya Ubud)

Happy hour klo 17–21, jolloin mojitot kaksi yhden hinnalla (joskin yksi maksaa 75 000 rp + verot + palvelumaksut, eli happy hourista huolimatta ei halpaa lystiä). Tarjolla kaikenlaisia erilaisia mojitoja, me tykästyttiin chili-mojitoon, joka oli devilicious!

Ubud_chilimojito_blogi

Chili-mojito!

Spa-hoitolat/Kauneushoitolat

Skin

(Jalan Goutama)

Kaakkois-Aasiassa kauneushoitoloiden kanssa on välillä vähän niin ja näin. Henkilökunta saattaa olla ammattitaitoista, mutta saattaa myös olla olematta, ja hoidot on yleensä sellaisia vähän kotikutoisia. Tämä paikka oli toista maata, asiakkaasta todella pidettiin huolta ja hoidot olivat ammattimaisia. Hieronta oli rentouttava, kasvo- ja hiushoidot miellyttävät, vahaus nopea ja kivuton, mani ja pedi huolellisesti tehdyt.

Ubud_Skin_blogi

Skin Jalan Goutamalla

Putri Bali Spa

(Jalan Raya Sanggingan)

Tripadvisorin kakkonen, tämä oli kohtuuhintaisempi kuin ykkössijaa pitävä Tamarind Spa. Arna kokeili nelikätistä hierontaa, joka oli oikein miellyttävä ja rentouttava. Hierojat myös kysyivät toivooko asiakas voimakasta vai vähemmän voimakasta hierontaa ja toimivat sen mukaan. Pedikyyri oli keskinkertainen. Sijainti aika kaukana keskustasta, mutta jos vähintään kaksi henkilöä ottaa spa-paketin, Putri tarjoaa kuljetukset keskustasta ja takaisin.

Zen Spa

(Jalan Hanoman, Yoga Barnin vieressä)

Käytiin täällä ekan kerran jossain sellaisessa hieronta-kuorinta-naamio-kylpyhoidossa. Tokan kerran käytiin pelkässä hieronnassa. Molemmat hoidot oikein jees.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment