≡ Menu

Maistuis varmaan sullekin: Tempeh-salaatti

Erillistä ruokablogia ei ehkä kannata vielä perustaa, mutta kerätäänpä maailmalta löytyneet ruokaohjeet kuitenkin oman otsikkonsa alle. Ruokaohjeita julkaistaan tästedes Arnan omalla Maistuis varmaan sullekin -palstalla. Blogissa on aikaisemmin julkaistu myös borneolaisen riisiviskikanan ja viidakkorehujen ohje.

Mulla oli ennen matkalle lähtöä tavoitteena opetella sapattivuoden aikana valmistamaan uusia herkkuja eri puolilta maailmaa. Ajatuksena oli mennä kokkikurssille ainakin Thaimaassa, Laosissa ja Malesiassa, mutta eipä tullut mentyä. Laosiin ei menty ollenkaan. Mutta sitten kekkasin, että voinkin täällä reissun päällä keskittyä syömään muiden tekemiä ruokia, ja opetella niiden tekemistä sitten kotona. Pitää vain muistaa ottaa reseptejä ylös. Nähtäväksi jää, löydänkö jonkun kiinnostavan kokkailukurssin myöhemmin.

Asiaan.

Hehkutin tätä jo facebookissakin, mutta olen siis löytänyt uuden lempiruokani: tempeh-salaatin. Lake Toban majapaikkamme Liberta Homestay tarjoaa maailman parasta tempeh-salaattia (tai en ole kyllä syönyt muita tempeh-salaatteja, mutta hemmetin hyvää se on), ja ajattelin jakaa sen ohjeen täällä teidän kanssanne. Ja kirjoittaa sen ylös myös itseäni varten, että muistan varmasti tehdä tätä uutta herkkuruokaani sitten kotona. Koska en usko, että voin enää elää täysipainoista elämää ilman tempeh-salaattia.

Tempeh-salaatti

Porkkanaa karkeana raasteena
Tomaattia lohkoina
Kurkkua paloina
Avokadoa paloina
Tempehiä
Limetti

Kastike

Salottisipulia
Valkosipulia
Voita
Vettä
Suolaa

Paista kuutioitu tempeh pannussa (esim. voissa). Siirrä tempeh-kuutiot sivuun ja valmista kastike. Paista viipaloidut salottisipulit ja valkosipulit voissa, lisää vettä ja mausta suolalla. Kasaa salaattiainekset lautaselle ja kaada reilusti kastiketta päälle. Pirskottele päälle vielä limetin mehu.

Toba_tempehsalaatti

Jos kärsit avokadovajareista, voit nauttia salaatin kanssa avokado-suklaapirtelön, joka syntyy surruttamalla avokadoa ja suklaakastiketta tehosekoittimessa. Tai surruttamalla avokadoa tehosekoittimessa (jos on liian paksua, sitä voi jatkaa vähän vaikka vedellä) ja kaatamalla sen lasiin, jonka pohjalla ja/tai reunoilla on suklaakastiketta.

Toba_avokadopirtelo

Mitä se sellainen tempeh sitten oikein on? En ollut kuullutkaan tempehistä siinä vaiheessa kun tilasin Libertassa ekan kerran tuota maanmainiota tempeh-salaattia. Ihastuin. Rakastuin. Hullaannuin. Mikä hieno maku ja mikä tekstuuri! Guugelettelin vähän ja sain selville, että tempeh on soijapavuista fermentoimalla valmistettu kakku, jota käytetään ruoanlaitossa kuten tofuakin, ja että se on itse asiassa Indonesiasta kotoisin.

Nettisurffailusessio osoitti, että Helsingistä sitä saa aasialaisista ruokakaupoista kuten Hakaniemen Vii Voanista, ja voi sitä valmistaa itsekin. Minä aion ehdottomasti ottaa tempehin säännölliseen käyttöön sitten Suomeen palattua! Tavoitteena on vähentää lihansyöntiä ja ainakin broilerin ja jauhelihan tempeh pesee makunsa ja suutuntumansa puolesta ihan kuus nolla.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment