≡ Menu

Maailman paras francesinha – Porton oma erikoisuus

Sinne teidän on pakko mennä syömään! Yritän soittaa ja varata teille pöydän. Se saattaa kylläkin olla mahdotonta näin perjantai-iltana.

Kyseessä on ravintola Cervejaria Brasão. Kivenheiton päässä sijaitseva olutravintola, josta isäntämme Tiagon mukaan saa kaupungin – ja maailman – parhaat francesinhat.

Ai mitkä francesinhat? Francesinha on Porton oma erikoisuus. Kokonaisuuden kutsuminen pelkäksi leiväksi tekisi vääryyttä ruokalajia kohtaan. Reseptejä on erilaisia, mutta perusidea on se, että kahden leipäviipaleen väliin tungetaan pihvi, erilaisia makkaroita, kinkkua ja muuta lihaa, esimerkiksi pekonia. Koko komeus kuorrutetaan sulalla juustolla. Sitten kaloripommi lyödään keskelle paksua tomaattista olutkastikemerta ja kylkeen kasataan valtava keko ranskalaisia. Ai niin, halutessaan annoksen päälle kipataan vielä paistettu kanamuna. NAM!

Francesinha4

Toistuvista yrityksistä huolimatta Tiago ei onnistu pääsemään puhelimella läpi. Hän ehdottaa, että piipahtaisimme paikassa kysymässä mahdollista peruutuspaikkaa, tai jos sellaista ei löydy, varaamassa pöydän seuraavaksi illaksi.

Paikka on tupaten täynnä, ja peruutuspaikkoja kärkkyvät muutkin. Pahoitellen tarjoilija sanoo suoraan, että tänään ei kannata jäädä odottamaan. Seuraavaksikaan illaksi ei pöytiä ole vapaana, mutta jonotusvuoron voisi varata. Tähän oljenkorteen tartumme.

Seuraavana iltana saavumme cervejariaan hyvissä ajoin aikomuksenamme nauttia mukilliset paikan omaa olutta pystybaarissa. Meidät kuitenkin ohjataan melkein saman tien pöytään. Tilaamme luonnollisesti francesinhat, niitähän tänne on tultu maistamaan. ”Kaksi kertaa koko komeus kiitos, munalla totta kai.” Toisen kylkeen tilaamme perinteisesti ranskalaiset, toisen talon perunalastut.

Pöytämme on yläkerrassa. Sieltä on mukava seurata alakerran elämää. Cervejaria Brasão on tyylikäs olutravintola, gastropubiksi sitä kai sopisi nykyään kutsua. Paikka on niittänyt mainetta juuri francesinhoillaan, mutta kaikki muutkin näkemämme annokset näyttävät herkullisilta. Ja varsin loistavat arviot tämä herkkukapakka onkin kerännyt vierailtaan useammassa eri arvostelupalvelussa.

CervejariaBrasao

Sisustus on harkitun tyylikäs, samalla kuitenkin maanläheinen ja rento. Tunnelma on mukavan rempseä. Ihmiset tulevat tänne viihtymään, eivät pönöttämään. Nytkin viereinen pöytä repeää nauramaan yhden jäsenen selittäessä jotain mitä emme ymmärrä, mutta käsieleet eivät jätä mitään arvailujen varaan. Liikutaan navanalushommissa.

Ravintola on onnistunut pysymään pääosin paikallisten suosiossa, eivätkä suuret turistilaumat ole ainakaan vielä päässeet valtaamaan paikkaa. Ehkä sijaintinsa vuoksi, joka on vanhankaupungin ulkopuolella.

Napostelemme akupaloiksi vähän leipää ja oliiveja. Varovasti vain. Pääruoka on mitä ilmeisimmin täyttävää sorttia.

Francesinha1

Kun annokset saapuvat tuijotamme niitä epäuskoisina. Huh, mitkä satsit! Noin kolmanneksen syötyämme olemme jo täynnä. Arna luovuttaa vielä osan leivästään Artolle, ettei vaan jäisi nälkä. Ei jää.

Jösses minkä ähkyn ateria aiheuttaa. Ihmettelemme viereisen pöydän solakkaa seuruetta, jotka vetävät vetävän vastaavat energiapommit viimeistä murua myöten naamariin ja kaatavat vielä aimo annokset sangriaa perään. Monissa pöydissä näyttää tosiaan olevan sangriakannut ruokajuomana, joka meistä tuntuu vähän erikoiselta kaverilta tällaiselle tuhdille ruualle. Ehkä paikan sangria on vertaansa vailla? Normaalisti francesinhan kanssa nautitaan olutta.

Äläkä kysy jälkiruuasta mitään… Ei tule mieleenkään syödä sellaista.

Francesinha3
{ 14 comments… add one }
 • Anssi 7.6.2016, 14:48

  Jooh, no oliko hyvää, söisittekö uudestaan? ;D Portugalin Guardassa tuo nautittiin ja mielestäni se oli kuin joku loppuviikon jämäruokalautanen. En ehkä uudestaan haluaisi. 😀

  • Cocoa etsimässä 7.6.2016, 15:06

   No, ei tätä ehkä joka päivä vetelisi, mutta kyllä kertaalleen kannattaa käydä maistamassa! Eli vastaus on: söisimme! Tämä mesta on paikallisoppaamme mukaan paras paikka tämän herkun nauttimiseen, eikä tässä satsissa ollut kyllä tippaakaan jämälautasfiilistä. Runsaasti energiaa kylläkin 😀

 • kimi 8.6.2016, 12:33

  Moi, minkäs hintaista tommoisessa paikassa on, voisi käydä kokeilemassa heinäkuussa 🙂

  • Cocoa etsimässä 8.6.2016, 13:38

   Moi Kimi! Aika halpaa… Oliskohan noi francesinhat olleet jotain kympin luokkaa? Lasku kokonaisuudessaan ruokineen, oluineen ja kahvi+portviineineen taisi olla noin 50 €. Kahdelta siis.

 • Tiia/ReiseReise 12.6.2016, 15:54

  Mä olin viime viikonloppuna Portossa, mutta koska en syö punaista lihaa ei tullut tätä maistettua. Olikohan yhdessä 2000 kaloria? Nata leivoksia tuli sen sijaan pari syötyä. Alkoi myös Porton jälkeen kiinnostaa muut kaupungit Portugalissa!

  • Cocoa etsimässä 14.6.2016, 11:04

   Francesinhasta ei tosiaan taida olla kasvisversiota?=) Natat olivat meidänkin mieleemme! Taitaisivat ansaita oman postauksensa.=D

 • Anne 12.6.2016, 17:00

  Tämä annos on jotain sellaista, jonka uskon maistuvan, jos edellisenä iltana on nautittu vähän liikaa portviiniä 😀

  • Cocoa etsimässä 14.6.2016, 11:08

   Hei voisi toimia! Pitäisiköhän otsikointi panna uusiksi? ”Francesinha – maailman paras kohmeloruoka”. =D

 • Heidi / Maailman äärellä 13.6.2016, 09:26

  No huh, näyttää kyllä aikamoiselta kaloripommilta. Kesäkuussa on edessä matka Portugaliin, pitäisiköhän käydä maistamassa… Vaikka luulen, että noin täyttävän annoksen jälkeen minusta ei oliis loppupäivänä enää mihinkään… 😀

  • Cocoa etsimässä 14.6.2016, 11:11

   Näyttää pommilta ja on myös sellainen.=) Kannattaa silti kokeilla! Ja jos emme aivan väärin muista, näitä sai myös puolikkaina.

 • Anna / Tämä matka 15.6.2016, 07:28

  Huh mikä annos. Meillä kävi vähän samoin kun Saksassa Bremenin Raatihuoneella tilattiin ”vain ihan jotain pientä paikallista”. Varmistettiin vielä, ettei olisi isot annokset. Kuulemma ei – ja mitä vielä… Jestas mitkä satsit ruokaa tuli eteen. Ämpärillinen jotain lihamuhennosta, papuja, sipuleita ja porkkanaa, ja liki kokonainen kana johonkin puuroon upotettuna. Ei mitään mahdollisuuksia syödä loppuun.

  Paikallisia erikoisuuksia on hauska käydä kokeilemassa, mutta ei ne välttämättä suosikeiksi nouse ; – )

  • Cocoa etsimässä 15.6.2016, 11:59

   Heh, bremeniläisillä on siis myös ”kevyet eväät”.=D Voisipa tuollaisen francesinhan ottaa toistekin, mutta jokaviikkoiseksi mätöksi herkku on hieman turhan tuhti – francesinha fridayta emme siis harrasta.=D

 • Tiia 18.6.2016, 15:46

  Hahaha VAU! Näyttää vähän sellaiselta haaste-annokselta. Että syö tämä, niin saat annoksesi ilmaiseksi ja nimen seinälle kunniapaikalle 😀

  • Cocoa etsimässä 21.6.2016, 14:14

   Niinpä! Ja päälle t-paita tekstillä ”Minä söin kokonaisen francesinhan!”=D

Leave a Comment