≡ Menu

Maistuis varmaan sullekin: lihapullat ja muusi

Brisbanessa Timin ja Sarahin luona asuessamme saimme parinakin iltana nauttia Sarahin valmistamaa herkullista Aussie roastia eli perinteistä australialaista paistia tykötarpeineen. Me päätettiin vastavuoroisesti kokata isännillemme jotain suomalaista, ja koska me ei olla totuttu laittamaan – saati kovin usein syömäänkään – kovin perinteisiä härmäläisiä ruokia, asia aiheutti meille jonkin verran päänvaivaa. Päädyttiin lopulta lihapulliin ja perunamuusiin, ja lopputulos oli niin onnistunut, että haluttiin ehdottomasti jakaa tämä hyvin perinteinen, äidiltä opittu (hieman ehkä sovellettu) resepti myös teidän kanssanne.

Käy ensin kaupassa etsimässä oikeanlaisia ruokatarvikkeita ihan vieraan näköisten tölkkien, purkkien ja purnukoiden seasta. Suomessa tää on tietty helpompaa, mutta ulkomailla kauppareissukin voi olla seikkailu! Älä unohda pistäytyä pullokaupassa hakemassa ruoanlaittoviiniä.

Brisbane ruoanlaittopuuhissaJännittäviä ulkomaalaisia elintarvikkeita

Kokille tarvitset:

  • Punaviiniä (myös valkoviini käy)

Lihapulliin tarvitset:

  • pari siivua valkoista paahtoleipää, poista reunat (myös korppujauho käy)
  • tilkka kermaa (puoli desiä tai alle desi tai jotain sellaista)
  • puolisen kiloa jauhelihaa, mielellään sika-nautaa (pelkkä nauta on liian rasvatonta eli kuivaa)
  • sipulia
  • suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta ja miksei jotain muitakin mausteita maun mukaan
  • kananmuna tai pari (ehdottomasti luomua ja vapaana tepastellutta munaa!)

Anna paahtoleipäsiivujen liota kermatilkassa, lisää jauheliha, hienoksi hakattu sipuli, munat ja mausteet. Sekoita taikinaksi ja pyörittele pieniä sieviä lihapullia. Paista pullat reilussa voi-öljyseoksessa pannulla tai vaihtoehtoisesti ilman rasvaa uunissa.

Brisbane ruoanlaittohommiaTaikinan vaivausta

Brisbane lihapullataikinaTaikina on valmis, tästä sitten vaan pullia pyörittelemään!

Brisbane lihapullatPyörittele taikinasta sopivankokoisia pullia. Pyydä apukokkia täyttämään viinilasi.

Brisbane lihapullatPullat valmiina paistoon!

Brisbane lihapullatPaista lihapullat reilussa voi-öljyseoksissa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi.

Brisbane lihapullatPullat valmiina. Sitten soosin ja muusin kimppuun.

Kastikkeeseen tarvitset:

  • voita
  • vehnäjauhoja
  • vettä
  • tomaattipyrettä
  • soijakastiketta
  • suolaa ja mustapippuria
  • (lihaliemikuutio)
  • kermaa
Sulata voi kattilassa (reilusti voita sitten, ei puhuta nyt mistään teelusikallisista vaan pikemminkin useista ruokalusikallisista), anna ehkä vähän ruskistuakin mutta ei missään nimessä liikaa. Heitä sekaan vehnäjauhoja sellainen sopiva määrä (pari–kolme ruokalusikallista?) ja anna sakeutua. Sekoittele koko ajan vispilällä. Seoksesta ei saa tulla liian kuiva eli kokkareinen, eikä myöskään liian löysä, lisää voita tai jauhoja tarpeen mukaan.

Kun voi-jauhoseos on ruskistunut kivan väriseksi, lisää vettä niin paljon, että kastikkeesta tulee sopivan paksu. Kypsä vehnäjauho on aika imukykyistä, joten laita vettä ainakin pari kahvikupullista heti kärkeen, ettei soosista tule sellainen tökkö jauhokasa. Kun kastikkeen koostumus on oikeanlainen, anna sen poreilla hiljakseen ja ala maustaa. Maun mukaan tomaattisosetta, soijakastiketta (hyvin vähän ettei maistu liikaa), suolaa, pippuria ja mitä nyt tekee mieli, vaikka lihaliemikuutio. Lopuksi sekaan puolisen purkkia kermaa, maista vielä että maut on kohdillaan ja heitä sekaan äsken paistetut lihapullat.

Brisbane lihapullakastikeVispaa kastiketta koko ajan, ettei se pala pohjaan tai kiehu yli.

Brisbane ruoanlaittoviiniTaasko se apukokki on unohtanut täyttää viinilasin?

Perunamuusiin tarvitset:

  • jauhoisia perunoita
  • voita
  • kermaa
  • suolaa
Pottumuusi on helppo. Se ei vaadi muuta kuin reilusti voita ja kermaa ja suolaa niin hyvä tulee. Ai niin, ja tietysti perunoita.

Keitä kuoritut perunat reilusti suolatussa vedessä kypsiksi. Heitä perunankuoret chookseille eli kanoille. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, jätä vähän talteen muusin tekoa varten. Survo perunat soseeksi sellaisella pottusurvimella. Tai miksei jollain muullakin työkalulla. Tärkeää on, että muusiin ei jää kokkareita eli sattumia. Paitsi jos satut tykkäämään sattumista niin sitten ne on ok. Lisää soseutettujen perunoiden sekaan snadisti keitinlientä, reilusti voita ja kermaa ja sekoita vimmatusti jollain puulastalla tai vastaavalla. Voit käyttää myös sähkövatkainta mutta ei missään nimessä sauvasekoitinta, siitä tulee liisteriä. Mausta muusi lopuksi suolalla.

Brisbane lihapullatSillä aikaa kun pyörittelet lihapullia ja keittelet kastiketta, apukokki voi valmistaa perunamuusin. Ensin kuoritaan…

Brisbane lihapullat…ja sitten keitetään…

Brisbane lihapullat…ja lopuksi survotaan. Homma on enää kermaa, voita ja suolaa vaille valmis!

Tarjoa perunamuusi ja lihapullasoosi säilykepunajuurien ja maustekurkun kera.

Meidän lihapullat ja pottumuusi onnistuivat yli odotusten! Isäntämme kehuivat ateriaa vuolaasti, ja saimme sellaisen käsityksen, etteivät ihan vain kohteliaisuudesta. Lihapullat ja soosit ja kaikki katosivat parempiin suihin viimeistä pisaraa myöten, olimme tyytyväisiä!

Brisbane lihapullat ja muusiNauti ystävien kanssa! Bon appétit!

Ja olihan se kyllä hyvää! Kokeilkaapa, jos ei ole tullut vähään aikaan tehtyä vanhoja kunnon lihapullia ja pottumuusia!

 

{ 4 comments… add one }
  • Anonyymi 26.11.2012, 16:44

    Morooo! Tässä juur bussimatkalla töistä kotiin lueskelin viimeimmät 4 päivitystä ja olipa piristävää! Suuret kiitokset kynäniekoille!

    Yritetään pikapuoliin tarttua itsekin siihen kynään ja meilaillaan 😉

    Terkkuja!
    Tomba

  • Pingviinimatkalaiset 2.12.2012, 17:43

    Blogimaailmalle tyypillinen, mutta matkailuaiheinen haaste teille löytyy blogistamme. Ottakaa vastaan, jos muilta turinoiltanne kerkiätte ja huvittaa 🙂 Terkkuja -10 asteen Stadista kinosten keskeltä!

    • Cocoa etsimässä 14.12.2012, 20:21

      Kiitos haasteesta, otetaan se mielellämme vastaan kunhan vain saadaan juttusumaa tästä alta pois. Vähän yritettiin jo miettiä tuota kuva-arvoitusta… Mukavaa joulunodotusta sinne, lunta tulee vissiin edelleen vähän reilumminkin?

Leave a Comment