Tervetuloa paratiisisaarelle – painajaissaarelle. Tämä takavuosien terveyssidemainoksen lause voisi kuvata myös meidän perheen unelmalomaa, vähän eri näkökulmasta tosin.
Arna ja Artsi pyysivät minua kirjoittamaan vieraskynäkirjoituksen tähän mainioon blogiin. Olen Arnan pikkusisko, enemmän kotimaassa ja -oloissa viihtyvä perheenäiti. Auringosta tykkään kuitenkin minäkin, ja nyt päätimmekin perheeni kanssa, että eiköhän oteta ja lähdetä talvella kunnon aurinkolomalle!
Meille helpointa ja vaivattominta on hakeutua isojen matkanjärjestäjien sivuille ja plärätä sieltä kivoja kohteita. Kanaria on nähty – se on ihan kiva talvellakin, mutta nyt me haluttaisiin jonnekin oikeasti lämpimään. Valmismatkat Thaimaahan ovat ihan homokalliita, kun laskee kaksivuotiaallekin täyden hinnan, neljää viittä tonnia ei lompakko kestä millään. Samoin matkustusaika Thaimaahan on niin pitkä, että viikon reissu ei kyllä ole riittävä.
Matkanjärjestäjän sivut tuuttaavat Dubaita ja Ras al Khaimahia. Jukoliste, tässäkö se on! Plärään kuvia ja säätilatietoja ja ihastun. Eikä, meidänkin perhe pääsee kerrankin oikein kunnolla!
Ennen kuin varaan matkan, käyn vielä tsiigaamassa Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteen. Se on kai järkevää.
”Kuolemantuomio voidaan langettaa muun muassa huumekaupasta ja homoseksuaalisesta käyttäytymisestä.”
Shit.
Meidän perheeseen kuuluu äiti, äiskä ja reilu kaksi ja puolivuotias tytär. Shit.
”Käytännössä kuolemantuomioita sovelletaan kuitenkin vain erittäin törkeissä rikostapauksissa.” Hirvittävän vaikea arvioida näin läheltä, onko meidän perhe vain rikollinen vai erittäin törkeästi rikollinen. Mutta koska minä haluu-uu-uu-an aurinkoon, soitan vielä matkatoimistoon, jossa luvataan selvittää asiaa kohdevastaavan kanssa.
Toinen matkanjärjestäjä ehdottelee sivuillaan Gambiaa, omissa mielikuvissani letkeää länsiafrikkalaista maata, jossa aurinko paistaa ja afrorytmit soi. Hinta tuntuu vähän kalliilta, mutta menköön, ehkä me ei sittenkään haluta unelmalomallamme pelätä kuolemantuomiota (itse en uskalla matkustaa esim. pummilla ratikassa, koska jännittää koko ajan, että jostain ne kohta iskee).
Uiui, tänne siis, unelmieni Afrikkaan! Mutta: ”There is a zero tolerance towards LGBT people in The Gambia.” (Iso-Britannian matkustustiedote www.gov.uk)
Ei jumalauta, voiko tämä nyt todella olla näin? Että me ei siis päästä aurinkorannalle pötköttelemään ja lastenaltaan äärelle polskimaan – ennen kaikkea katkaisemaan pitkää ikävää talvea ja nauttimaan auringosta sen takia, että meidän perheessä on kaksi äitiä?
En osaa olla vihainen, olen vain hämmästynyt. Saan itseni kiinni punnitsemasta, että onko se nyt niin nuukaa. Mennään vaan. Tunnen ihmisiä niin Länsi-Afrikasta kuin Lähi-idästäkin, eikä heillä yksilöinä ole mitään ongelmaa homoseksuaalisuuden suhteen. Eräskin saudiarabialainen kertoi, että hänen ystävissään on paljon naispariskuntia. He seurustelevat epävirallisesti ja salaa ja se on ihan ok niin kauan kuin suvun miehet eivät tiedä. Muuten sitä saattaa vain kadota jonakin päivänä, eikä katoamista lähdetä virallisesti edes tutkimaan. Niin no, no niin. Onko se nyt niin nuukaa.
Avaudun Facebookissa ja käy ilmi, että muutkin ovat törmänneet samaan ongelmatiikkaan. Kannattaa googlata ”homoystävälliset matkakohteet”, kuulemma.
Itselleni keskeistä on kuitenkin se, että voisin mennä perheeni kanssa rentoutumaan aurinkoon ilman että täytyy pelätä, että jää kiinni. Ilman, että täytyy valehdella tai esittää jotain. Tällä reissulla en kaipaa mitään erityisiä gay-kohteita (nekin ovat kiinnostavia ja yleensä Euroopan-matkoillani selvitänkin kohteen mahdolliset LGBT-kirjakaupat yms., sillä Suomessa LGBT-kulttuuritarjonta on varsin vaatimatonta).
Yön yli nukuttuani en kuitenkaan voi kuin todeta itselleni, että on se jumalauta nuukaa! Enhän mitenkään voi viedä perhettäni lomalle maahan, jossa meidät teoriassa voidaan laillisesti tappaa tai sulkea vuosiksi vankilaan ihan vain sen takia, että olemme olemassa.
Facebook-keskustelussa ystäväni nostaa esille Kap Verden. Tsekkasin matkat, hinnat, kuvat, säätiedot – ja matkustustiedotteet. Reissu on nyt varattu helmikuun alkuun.
Meidän perhe pääsee sittenkin paratiisiin!
Iina
PS. Apollomatkat vastasi kyselyyni:
”Laitoin eilen viestiä Arabiemiraattien kohdevastaavalle ja hän kertoi, ettei teidän matkustamisessa sinne pitäisi olla ongelmia. Hän vahvisti, että julkiset hellyydenosoitukset ovat paheksuttuja, mutta se pätee siis kaikkiin pariskuntiin yhtälailla. Meillä on Ras Al Khaimahissa omat oppaat, jotka tietenkin auttavat mahdollisissa ongelmatapauksissa.
Autan mielelläni, jos mieleenne tulee lisää kysymyksiä!”
En aio lähteä perheineni Arabiemiraatteihin, mutta tästä viestistä tuli kuitenkin hyvä fiilis. Apollomatkat on ”meidän puolella”! Seuraava (Euroopan) reissu ehkä sieltä.
Ehkä olen itse liian tiukkapipoinen nillittäjä, mutta mua jumaliste ärsyttää ja ihmetyttää miten ihmiset pystyvät matkustamaan maihin missä ihmisillä ei ole ihmisoikeuksia! Tuollaiset paikat pitäisi olla boikotissa automaattisesti. Ja ennenkuin joku ehtii, niin ei. Ei se avarakatseisen turistin matka muuta heidän mielipiteitään ihmisoikeuksista. Hyvää matkaa teille! Ja ihanaa ettet ”myynyt sieluasi” halvan unelmaloman takia 😀
Kiitos!
Eikä nää rajoitukset oikeastaan tähän jää. Muistatteko tapauksen norjalaisnaisesta, joka tuomittiin Dubaissa vankeuteen ilmoitettuaan tulleensa raikatuksi? Avioliiton ulkopuolinen seksi kun on sekin kiellettyä.
Maailma on omituinen paikka. On harmi, että on kolkkia, joihin emme koskaa voi päästä siksi, että olemme väärän näköisiä, kokoisia tai hajuisia. Onneksi niitä muitakin kolkkia piisaa.
Hyvää matkaa teidän perheelle!
Kiitti!
Kyllä homoseksuaalisuus rajoittaa hyvinkin paljon. Entisen avovaimoni kanssa kun mietittiin minne sitä lähtisi niin loppupeleissä päädyttiin vaan Thaimaahan muutaman kerran kun monissa maissa on jotain ongelmaa sen kanssa että joko sut hakataan, se on rikos yms. Tsemppiä teidän matkailuun 🙂
Niinpä. Mutta sitten taas toisaalta Suomikin on aika ankea LGBT-meiningeissään, jos vertaa vaikka jo Tukholmaan tai Berliiniin. Joku kerta vielä San Fransiscoon (ilman lasta)!
Tosi hyvä teksti tärkeästä aiheesta. Itse olen reissannut tyttöystäväni kanssa ympäri maailmaa ja useissa paikoissa, joissa homoseksuaalisuus on kriminalisoitu. Eihän siitä hyvä fiilis tule. Toisaalta nämä maat ovat usein muutenkin äärimmäisen konservatiivisia ja kuten ylläkin oli mainittu, hellyydenosoituksia ei katsota hyvällä edes heteroiden välillä. Homous on usein monissa maissa melkoinen tabu, eikä meiltä ole kysytty useinkaan olemmeko yhdessä. Useammin kyllä missä poikaystävät ovat 😀
Esimerkiksi Intiassa monet miehet kävelivät käsikädessä tai toistensa harteilla, naiset myös käsikädessä tai käsikynkkää. Sama juttu monissa paikoissa Aasiassa. Missään en ole kokenut kuitenkaan olevani vaarassa suuntautumiseni takia ja esimerkiksi Indonesiassa se aiheutti vaan ilmi tullessaan todellista hämmennystä vastapuolen kasvoilla, ei koskaan kuitenkaan mitään negatiivista.
Lähi-Itä tosin voisi olla eri juttu.. En kyllä itse haluaisi viedä parisuhdettani minnekään, jossa homoudesta seuraa kuolemantuomio. Vaikka käytännössä rangaistuksia satelisi harvoin.
Hyviä reissuja teillekin!
Itse olen huomannut joutuvani kasvotusten ennen kaikkea omien ennakkoluulojeni kanssa, kun kohtaan uusia tapoja ja kulttuureita. Ne kohtaamiset ja oivallukset ne vasta antoisia ovatkin (kuten esim. tämä mainitsemani saudiarabialainen tuttavuus). Ihmisyys on onneksi paljon syvemmällä kuin näennäisissä tavoissa ja ”kulttuurissa” (mitä se on?).
Kiitos tästä vieraskynäilystä. Mielenkiintoista on myös lukea kommentteja ja kuulla laajemmin LGBT perheiden kokemuksista. Maailmassa on vielä niin monta virhettä ja tässä yksi niistä. Toivon koko sydämestäni, että ette joutuisi moisten kysymysten äärelle lomamatkaanne suunnitellessa. Olen hyvin iloinen siitä, että saitte loman Kap Verdelle varattua ja toivon reissunne olevan onnellinen ja ikimuistoinen. Mukava olisi jos reissun jälkeen kävisit kertomassa omasta näkökulmastanne kyseisestä kohteesta ikään kuin jatkumoksi tälle postaukselle 🙂
Kiitos, palaan ihan mielelläni Kap Verden reissuun helmikuun jälkeen.
Me ei olla varsinkaan lapsen syntymän jälkeen matkusteltu kovin paljon, tehty lähinnä kaupunkireissuja Eurooppaan. Pietarissa käytiin isolla lesboköörillä juuri sen jälkeen, kun homopropagandalaki oli astunut siellä voimaan. Meidän annettiin ymmärtää, että senkään lain kanssa ei ole leikkimistä, ellei halua löytää itseään ihan oikeasti putkasta. Mitään ongelmia kenellekään ei kuitenkaan tullut sillä reissulla. Itse olemme kyllä sittemmin todenneet, että me ei lähdetä enää Venäjälle.
Mihinkään ongelmiin me ei olla siis törmätty, mutta toisaalta mieleeni tulee eräs Kööpenhaminan reissu joitakin vuosia sitten. En muista miten esim. hotellihenkilökunnan asenne näkyi varsinaisesti heidän käytöksessään, mutta mieleen on jäänyt fiilis, että oli siistiä, että kun me vaikkapa kirjauduttiin hotelliin, OLETUS oli, että me ollaan pariskunta. Varauksessa oli muistaakseni jotain hässäkkää ja korvauksena siitä huoneeseen toimitettiin romantillinen skumppapullo kuulerissa tms.
Kotimaassa esim. ravintoloissa meiltä kysytään aina, että tuleeko samasta vai eri laskusta. Tai sitten ei edes kystä, vaan tuodaan automaattisesti erilliset laskut.
Komppaan Millaa tuossa edellä, että hyvä, että joku tuo esille tätäkin puolta matkailussa!
Kiitos Arnalle ja Artsille, että pyysitte vieraskynän varteen!
Hienosti kirjoitettu tärkeästä aiheesta! Meillä on ollut heteroparinakin ongelmia tietyissä maissa. Dubaissa kaikkia hellyydenosoituksia katsottiin todella pahalla ja siihen oli vaan sopeuduttava, vaikka välillä hankalalta tuntuikin olla kävelemättä käsikädessä. Kauppakeskuksissa ovilla oli kieltokyltit ”ei pussailua, ei käsikädessä” ja rannoilla siveyspoliisit kyttäsivät, että pariskuntien kesken ei mene liian läheiseksi. Jopa hienossa hotellissa hotellin diskoja (hotellit ovat yleensä on ”vapaata” aluetta käyttäytyä länsimaisemmin) meille tultiin sanomaan, että istumme liian lähekkäin, vaikka emme istuneet sylikkäin tai muutenkaan pussailleet. Kulttuurishokkia tuli kerrakseen. Kannattaa olla varovaisesti jos matkustaa Dubaihin tai muihin vastaaviin maihin. 🙂
Kulttuurieroihin on välillä vaikea suhtautua ja sopeutua. Me pyritään reissuillamme noudattamaan paikallisia tapoja, mutta kieltämättä ”julkinen hellyydenosoitus” kuten kädestä kiinni ottaminen tai muu kosketus saattaa lipsahtaa ihan vahingossa :).
Hyvä kirjoitus!
En kyllä ymmärrä miksi kukaan itseään kunnioittava nainen menisi Dubaihin muutenkaan, oli sitten hetero tai lesbo. Itse en halua matkustaa maissa jossa naisen asema on huono tai oikeastaan ala-arvoinen. Itselläni on myös näkyviä tatuointeja ja olen huomannut että nekin aiheuttavat hämmennystä varsinkin muslimihenkisistä paikoissa.
Mainiota, välitetään kiitokset Iinalle!
Me ollaan oikeastaan aika lailla samaa mieltä, vaikka aihe onkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Me ei esimerkiksi haluta matkustaa maihin, joissa Arnalta edellytettäisiin huivin käyttöä tai kaapuun pukeutumista siinä missä vieressä kävelevä mies saisi kävellä t-paidassa ja sortseissa. Mutta sitten toisaalta sitäkin tulee mietittyä, että onko tällaisten maiden ”boikotoinnistakaan” välttämättä mitään hyötyä. Ehkä esimerkiksi Iraniin matkustamalla voisi oppia jotain sellaista arvokasta, jota ei muuten oppisi? Hankala aihe, pitäisi perehtyä paremmin.