Se oli ollut vaikea päivä. Aamulla Bangkokissa tavaroita pakatessa huomasimme, että huoneessamme oli käynyt voroja. Kova vääntö hotellin kanssa ei ollut tuottanut tulosta, ja suurin piirtein kaikki muukin oli mennyt päin ahteria.
Nyt olimme kuitenkin jo onnellisesti Vietnamissa Ho Chi Minhin lentokentällä passintarkastuksessa, ja uskoimme ettei mikään voisi enää mennä vikaan. Hotelli oli varattu, samoin etukäteen buukattu kuski joka hoitaisi meidät käden käänteessä ovelta ovelle, ja pian olisimmekin syömässä herkullista pho-keittoa tutussa kaupungissa.
Asetuimme vierekkäisille tarkistuspisteille. Arna pääsi nopeammin syyniin ja hetken perästä olikin ilman ongelmia leima passissa odottamassa Artoa.
Artolla sen sijaan asiointi ei mennyt ollenkaan putkeen. Virkailija ei nimittäin halunnut päästää Artoa maahan. Suomen kansalaiset saavat periaatteessa viettää Vietnamissa 15 päivää ilman viisumia, mutta rajaviranomaiset vaativat todisteeksi paluu- tai jatkolipun. Meillä ei sellaisia ollut, koska aikomuksenamme oli jatkaa matkaa Laosiin maarajan yli bussilla, johon oli mahdotonta ostaa lippua etukäteen. Arto yritti selittää tilannetta virkailijalle – turhaan.
Rajavartija ilmoitti tylysti, ettei yksinkertaisesti voisi päästää Arto maahan ilman lippua tai viisumia. Arto osoitti Arnaa ja toista viranomaista ja kysyi miten tuo sitten oli mahdollista. Seurasi parin kiivaan lauseen sananvaihto passintarkastajien välillä, ja lopulta Arnan tarkastaja huitoi käsillään ilmaa kuin sanoakseen ”ihan sama” ja jatkoi jo seuraavan passin tarkastusta. Tylympi kaveri jäi tuijottamaan hetkeksi monttu auki ja nojasi taaksepäin miettien kuumeisesti mitä tehdä. Hermostuksissaan mies naputti kynällään pöytää ja nojautui eteenpäin, pyysi Artoa lähemmäs ja kuiskasi ”I help you, if you help me”. Arto jäi vuorostaan ihmettelemään kuulemaansa. Viranomainen pyysi lahjuksia? Eipä ole tullut tällaiseen tilanteeseen ennen jouduttua. Virkailija toisti sanomansa.
Onneksi Arto oli jemmannut suurimman osan rahoistaan rahalaukkuun vyötärölleen, eikä lompakossa ollut muutamaa säälittävää thaimaan bahtia enempää. Varovasti Arto työnsi nuo 120 bahtia, eli noin kolme euroa viranomaisen ulottuville, joka nappasi ne nopeasti kämmenensä alle. Mies tarkasti rahatilanteen selvästi pettyneenä. Pitäisi saada enemmän. Arto näytti tyhjää lompakkoaan ja tyhjensi varmuuden vuoksi taskunsakin tiskille, jotta virkailija näkisi, ettei enempää kerta kaikkiaan löytynyt. Vietnamin dongeja ei oltu vaihdettu Thaimaan puolella, eikä meillä ollut sen puoleen dollareitakaan, koska oltiin suunniteltu nostavamme paikallista valuuttaa vasta maahan päästyämme. Tässä oli kaikki.
Harmistuksissaan kaveri pisti rahat taskuunsa ja löi leiman Arton passiin. Tervetuloa Vietnamiin.
Lue lisää Tarinoita maailmalta
Näistä paluulipuista on aina joskus Maailmanmatkaajaporukoissa juttua milloin minkäkin maan yhteydessä ja vakioneuvo tapaa olla, että osta businessluokan lippu ja peruuta se sitten – nehän tapaavat olla kuluitta peruutettavissa, pitää vaan olla hetkellisesti katetta luottokortilla sitä varten.
Jep, ollaan mekin näistä luettu, ja oltiin ennen matkaa jo, mutta ajateltiin kai että ei kai ne nyt niin nipoja voi olla. Eivätkä Arnan kohdalla olleetkaan! 🙂 Toi business-lippuvinkki on ihan hyvä, jos tosiaan kortilla on katetta sen verran, ja jos voi luottaa siihen, että palautus tapahtuu nopeasti…
Apua, melko kuumottava tilanne. Onneksi tilanne ratkesi, vaikka en lahjonnan kannattaja olekaan.
No olipahan siinä rajavirkailija! Tuollaset juuri pistää vihaksi, vaikkakin siinä tilanteessa olitte varmaan tyytyväisiä, että lupa maahantuloon irtosi. Meillä on vähän samanlainen kokemus Turkista jossa poliisin sakko on maksettava suoraan konstaapelille heti. Nehän tietenkin pyytävät turisteilta kymmenkertaista summaa oikeaan sakkoon verrattuna, eikä siinä auta kuin kaivaa kuvetta ja antaa se mitä taskun pohjalta löytyy.