≡ Menu

Kymmenen reissu-unelmaa, osa 10

Photo: k-x-i-t-h-v-i-s-u-a-l-s

Saana Live now – dream later -blogista haastoi meidät (molemmat erikseen!) listaamaan reissu-unelmiamme. Haasteen on alun perin aloittanut Kohteena maailma -blogin Rami. Olemme listanneet unelmakohteemme toisen valinnoista tietämättä, joten lopputulos on itsellemmekin yllätys!

Tämän sarjan aikaisemmissa jaksoissa olemme kertoneet unelmiemme paikastatapahtumastakotimaankohteestakaupungistamaasta, saaresta, extreme-kokemuksesta, majoitusmuodosta ja luontokohteesta. Tässä viimeisessä osassa on vuorossa on ruoka & juoma.

Ruoka & juoma:

Arna: Taiwan

Olen haaveillut Taiwanista ruokakohteena niin kauan kuin muistan, enkä edes tiedä taiwanilaisesta ruuasta mitään! Tai sen verran muistan kuulleeni, että siellä on kuulemma hyviä jälkiruokia. Mutta en yhtään tiedä minkälaisia, enkä ole suoraan sanottuna lainkaan jälkiruokaihmisiä.

Ainoa kosketukseni taiwanilaiseen ruokaan on muutaman vuoden takaa Bosniasta, jossa taiwanilainen retkiseurueemme tarjosi meille kotipuolesta tuomiaan snackseja, chilimaustettuja tofupaloja. Ne olivat oikein herkullisia, mutta ei niiden perusteella ehkä kannata lähteä tekemään pitkälle vietyjä johtopäätöksiä paikallisesta keittiöstä.

Mutta jostain olen saanut päähäni, että Taiwanissa on ihan himputin hyvää ruokaa, ja siksi olen haaveillut nimenomaan ruokamatkasta sinne jo vaikka kuinka monta vuotta. Juomapuolella olen hyvien viinien ja oluiden ystävä, enkä ole varma saako Taiwanista kumpaakaan, mutta ei sen niin väliä jos vain ruoka on hyvää. Ja eiköhän se ole? Onhan se?

Tiedätkö jotain taiwanilaisesta ruuasta? Kannattaako jatkaa haaveilua vai vaihtaa kohdetta?

(Kirjoitettuani edellä mainitun päätin googlata ”taiwanilainen ruoka” ja opin, että Taiwanissa syödään mm. nuudelikeittoja – kansallisruoka on beef noodles eli nuudelisoppa sichuanilaisella twistillä – dumplingeja ja mereneläviä sekä jälkkäripuolelta esimerkiksi shaved ice eli maustettua, raastettua jäämassaa erilaisilla täytteillä. Tahdon heti Taiwaniin syömään!)

IMG_8809

Kuva: Leena-Mari Laukkanen / London & beoynd -blogi. Leena-Marin mainiosta blogipostauksesta opin, että Taiwanissa syödään paljon mereneläviä.

Arto: Chicago (+ muutama muu…)

Ehkä onkin jo tullut selväksi kuinka tärkeää hyvä ruoka ja juoma meille on? Siksipä tämä viimeinen matkaunelma osoittautuikin perin kinkkiseksi valinnaksi. Maailma kun on pullollaan meitä herkkusuita kiinnostavia kohteita. Aionkin nyt ihan pokkana sujauttaa pohdinnan varjolla useamman unelman tähän juttuun.

Aloitetaan.

Olen hurahtanut pizzoihin, siis niiden valmistamiseen/vääntämiseen. Parin viikon välein keittiömme muuttuukin pieneksi kuumuutta hohkaavaksi pizzeriaksi, jossa jauho pöllyää, tomaattikastike roiskuu ja Dean Martin raikaa: ”That’s Amore!”. Roomalaiseen pizzaan on tullut jo tutustuttua, mutta aitoa napolilaista lättyä, ja vieläpä Napolissa, en ole saanut maistettavakseni – siinäpä yksi unelma toteutettavaksi.

Italiasta tulikin mieleeni viini. Viinitiloilla tunnen olevani kuin kotona. Kauniita vanhoja rakennuksia, upeaa maaseutua ja ah, sitä ihanaa viiniä. Sellaisessa ympäristössä voisikin viettää *hik!* leppoisia eläkepäiviä. Ollaan joskus leikillämme (?) pohdittu, josko sitä jättäisi kylmän pohjolan taakseen ja perustaisi pienen viinitilan vaikkapa Italiaan. Sinnehän voisi laittaa pystyyn vaikka pienen pizzeriankin… Yksi unelmani tavoitteeni on siis perustaa viinitila.

Pidän myös oluesta. Muistan pikkupoikana nähneeni telkkarista Neil Hardwickin Kieli poskessa -sarjan, jossa miekkonen matkustelee pitkin Englantia täydellistä olutta etsien. Tykästyin jo silloin sarjassa esitettyjen pubien ja pikkukaupunkien tunnelmaan, vaikken ollut maistanut olutta pisaraakaan. Tällainen olutmatka pitääkin joskus toteuttaa.

Samalla reissulla voisin piipahtaa Skotlannissa tuulen ja sateen riepottamalla Islayn saarella maistelemassa viskejä. Kävisin varmasti ihastelemassa myös pientä maapalstaani saarella ja kuittaamassa sen kokonaisen neliöjalan kokoisen plänttini vuokrahuikan Laphroaigin tislaamossa.

Voi voi, enhän ole päässyt vielä Eurooppaa pidemmälle! Jo pelkästään Aasiassa riittää niin paljon koettavaa syötävän ja juotavan saralla, etten tohdi niitä tähän edes listata. Tyydyn nyt sanomaan, että Etelä-Koreaan lähtisin vaikka heti ruokamatkalle.

Mutta jos yksi unelmakohde pitää nyt valita, olkoon se Chicago. Ehkä arvaattekin, Chicacagossa pitää tietenkin syödä… PIZZAA! Deep dish pizza on varmasti hodareiden ohella kaupungin kuuluisin ruoka. Toki myös pihvit ja aasialainen keittiö ovat kuuleman mukaan hyvin edustettuina. Kun Jenkeistä löytyy nykyään kosolti hyviä viinejä ja oluita, mikäpäs tuolla olisi herkutellessa.

Ai niin, reissu pitäisi tietenkin päättää Chef’s Table -sarjasta tuttuun Alineaan. Kolmen Michelin-tähden ravintola on valittu yhdeksi maailman parhaista, ja ruuan esillepano (eli PLEITTAUS – ”suosikkisanani” hahahahahaha!) on aivan omaa luokkaansa. Tarjolla voi olla vaikkapa syötävä ilmapallo tai modernista taiteesta inspiraationsa saanut syötävä teos.

Eikä tässä vielä kaikki! Laitetaan loppuun vielä yksi mahdoton unelma. Jos Ferran Adrià päättäisi pop up -hengessä avata vielä kerran myyttiset mittasuhteet saaneen El Bulli -ravintolansa, olisin kernaasti paikalla.

thomas-tucker-391058-unsplash

Kuva: Thomas Tucker Chicagolaisesta pizzasta ei löytynyt kuvapankkikuvaa, mutta kannattaa googlata. Suomalaisin silmin se muistuttaa enemmän paksua, suolaista piirakkaa kuin pizzaa, mutta maku varmaankin paljastaa pizzaksi.

Lue myös:

Kymmenen reissu-unelmaa: Alaska & Wulingyuan

Kymmenen reissu-unelmaa: Rion sambakarnevaalit & Burning Man

Kymmenen reissu-unelmaa: Kevon kanjoni & Kuhmon karhusafari

Kymmenen reissu-unelmaa: Seattle & Tokio

Kymmenen reissu-unelmaa: Japani & Uusi-Seelanti

Kymmenen reissu-unelmaa: Tonga & Tonga

Kymmenen reissu-unelmaa: poniretki & haisukellus

Kymmenen reissu-unelmaa: Rantabungalowi & asuntovene

Kymmenen reissu-unelmaa: Afrikan-safari & monarkkiperhoset

{ 4 comments… add one }
 • Kohteena maailma / Rami 13.4.2019, 14:21

  Chicago on huippu! Ruoka, juoma ja urheilu, muuta ei tarvita 🙂 ja arkkitehtuuri…

  • Cocoa etsimässä 20.4.2019, 20:10

   Urheilu ei niin kiinnosta, koska ne ei vissiin potkupalloa siellä skulaa, mutta ruoka ja juoma kyllä aina maistuu :D.

 • Jenni / Unelmatrippi 30.4.2019, 21:22

  Mäkin lähtisin vaikka heti ruokamatkalle Etelä-Koreaan! Chilin kanssa täytyisi kyllä ensin hieman treenata. Huomasin viimeksi, että vaikka olen tulisen ruuan ystävä, sietokyky ei riittänyt siellä mihinkään. Hommasta saisi vielä enemmän irti, kun liika tulisuus ei kävisi niin äkkiä ongelmaksi.

  Mutta Chicago kiinnostaisi kyllä noin muuten matkakohteena (varsinkin mafiajutut kiinnostavat). Myös Taiwan kiehtoisi, mutta ei sekään erityisesti ruuan takia vaan yleisesti, koska en ole käynyt siellä. Arnan tapaan mulla ei ole oikein mitään käsitystä taiwanilaisesta ruuasta. Oletan, että se olisi hyvää!

  • Cocoa etsimässä 3.5.2019, 14:55

   Joo, meitäkin kiinnostais mafiajutut!

   Meillä on poikkeuksellisen hyvä sietokyky chilin suhteen, joten on hyvin mahdollista, että selviäisimme jopa korealaisten chilimääristä. Mutta sehän ei selviä kuin kokeilemalla!

   Hitsit kun maailmassa on niin monta herkullista matkakohdetta. Tarttis päästä niihin kaikkiin :).

Leave a Comment